Kezdőlap (Requiem)

 Zene 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Requiem

Zene  Replica  Responzórium

Requiem
(lat.), a tisztító helyen szenvedő lelkekért fekete szinü miseruhában mondott szent mise vagyis gyászmise. R.-nek nevezik, mivel e szóval kezdődik (R. aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis a. m. adj nekik Uram örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik).


A "requiem" jelentése: Katolikus gyászmise és ilyen jellegű zeni műfaj.

Requiem
Szakmai vélemény
Levi másfél éves aktív gyakorlás után szinte bármire képes a gitáron, ezt személyesen tapasztaltam (brutálisan nehéz Vivaldi-szólórészlet egy hét alatt..., egyszerűen elképesztő).

Mozart Requiemje a műfaj legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A liturgikus szöveghez igazodva 12 tételből áll, a négy szólamú vegyeskart és szólóéneket orgona és zenekar kíséri. Tiszta zeneiség, a halállal való megbékélés jellemzi, minden színpadias pátosz, külső hatásokra való törekvés nélkül.

Egy följegyzés szerint élete utolsó délutánján, otthonukban néhány barátjával a Requiem egyik tételét próbálták. Mozart az első ütemek után hangosan felzokogott és félretette a kottát. "Ma éjjel meghalok, megmondtam, hogy magamnak írtam a Requiemet!" Így is történt.

A 18. század végén kialakult hangszer. Alakja egykor jellegzetesen megtört volt, ma egyenes és pipa formában egyaránt gyártják. (pl.: Mozart: ~; Mozart klarinétversenye eredetileg szintén basszetkürtre íródott)
altklarinét
esz ...

térdet hajtanak a tabernákulum felé, majd meghajlással köszöntik az oltárt, a pap megcsókolja az oltárt és megtömjénezi azt a feszülettel illetve a húsvéti gyertyával együtt (h.i.). Az introitus antifónája az ünnep tartalmát ragadja meg, sokszor erről nevezik el magát a misét is (pl.: ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Zeneszerző, Zongora, Hangszer, Zenész, Énekes?

◄ Replica   Responzórium ►
 
RSS Mobile