Kezdőlap (Tien-san)

 Utazás 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tien-san

Utazás  Tibet  Tigris

Eredetileg a selyemút Tien-san hegyláncon átkelő egyik elágazásának karaván pihenőhelye volt, amit 1825-ben egy agyagerőddel erősített meg Kokand üzbég kán. Amikor Oroszország 1862-ben a területet magához csatolta, a cári csapatok az erődöt is bevették és lerombolták.


Kirgizisztán teljes területe hegyvidék. Északon a Kirgiz-hegység, középen a Tien-San hegység, délen pedig a Türkesztáni-hegység vonulatai foglalják el az ország területét. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méter. Legjelentősebb folyója a Narin.

Pekingtől délnyugatra emelkedik a Taj-san a kínaiak szent hegye Konfuciusz templomával. Mindhárom vonzerő (Peking, a Nagy Fal és a Tien-san a világörökség része). Pekingtől északra a Nagy Hszinganban a vadászturizmus jelentős, Harginban kiépítették a síturizmust.

A pénztárosnő felhívta a figyelmet a furcsa tényre, hogy a retúr jegy olcsóbb, mint az egyirányú, ezért éltünk ezzel a bővített szolgáltatással. A vonaton még találkoztunk két vidám szlovák hegymászóval, akiktől remek tippeket és élménybeszámolókat kaptunk a Szlovák Paradicsomtól a Tien-Sanig.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ázsia, Közép-Ázsia, Európa, Kanada, Csendes-óceán?

◄ Tibet   Tigris ►
 
RSS Mobile