Kezdőlap (Svájc)

 Utazás 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Svájc

Utazás  Suzhou  Svédország

Svájc, a béke országa
Svájc szinte miniatűr Európa. Határain belül megtalálható a kontinens valamennyi izgalmas ellentéte, sokszínűsége. Az ország szívében, a Vierwaldstatti-tó partja mentén elterülő vidéket Svájc bölcsőjének is nevezzük.


Svájc zászlaja
Svájc címere
Nemzeti mottó: Unus pro omnibus, omnes pro uno
(magyarul: Egy mindenkiért, mindenki egyért)
Nemzeti himnusz: Svájci zsoltár ...

Svájc - A legenda szerint az alapító Berchtold azt tanácsolta egy vadászat alkalmával, hogy az első elejtett fenevadról nevezzék el a várost. Így lett a város neve Bern és címerállata a medve.
Svájc fővárosa, de olyan tündéri és barátságos, hogy nem is hinné az ember.

Svájc - A tökéletesség télen-nyáron
Pontos, mint a svájci óra, tartja a mondás, de a ...
1 ...

Svájc
Európa ékkövének aposztrofálható ország Svájc. Csodás ékszerek és luxus órák aranyozzák be nevét, fenséges csokoládék és sajtok jutnak említésétől rögtön eszünkbe, bankközpontok és üzletemberek hazája.
Átlagos időjárás ...

~i városokban
Részletek Kategória: Utazás, úti beszámolók ...

~
(Schweiz, Suisse, Svizzera, l. a mellékelt térképet), szövetséges köztársaság (Bundesstaat) Közép-Európában, az É. sz. 45° 48' - 47° 48' és a K. h. 5° 57' és 10° 29' közt.

~ továbbra is vonzó és biztonságos úti cél a magyar turisták számára. A ~ba utazó magyar állampolgárok figyelmét azonban feltétlenül fel kell hívni egy esetleges kórházi ápolás költségeit is térítő utasbiztosítás megkötésére.

~
Bázeli panoráma a Rajna felől
Aki nem járt még ~ban, nem is sejti, hogy a lehetőségek milyen hatalmas tárházát rejti magában ez a kis ország. Ámulatba ejtő, ahogy néhány óra utazás után a csipkés hegyeket és a hófehér gleccsereket felváltják a kellemes mediterrán vidékek és a pálmafák.

SVÁJC
Zürich
Továbbmegyünk és nézzük a vidéket, a jellegzetes ~i tájat. Az út mentén mindenütt legelésző állatok. A felhajtást követő 3 hétben a teheneket az istállóban tartják, majd csak fokozatosan szoktatják a legelőhöz. A pásztorélet nem könnyű! ...

~ban megtalálja a nyaraláshoz szükséges minden összetevőt - lélegzetelállító hegyek 4000 m magasságban és tavak déli hangulattal! Ha tökéletes nyaralásra vágyik, akkor irány ~! Hihetetlen hegyek, festői vidék és álomszép tavak.

~i Alpok
Öt tátrai, és két ausztriai-szlovéniai csomagos kerékpártúra tapasztalatával a hátam mögött, 2001-ben - csatlakozva szüleim nyaralásához - a ~i Alpok hágóin terveztem átkelni.

Rigi - ~ szívében, a Vierwaldstatti-tó felett a hegyek királynője egész évben nagyszerű turisztikai lehetőségeket kínál.
Saas-Fee - Wallisban, ~ legnagyobb hegyei között a völgyben fekszik Saas-Fee, amelyet nem véletlenül neveznek az Alpok gyöngyének.

Nevére nem találtam magyarázatot, mivel ~ra semmiféleképpen nem hasonlít. A szintkülönbség max. 200-300 m (egy sziklacsoportra számítva), inkább dombos, de ha több sziklacsoporthoz felmegyünk, akkor bizony tekintélyes méter mennyiség összegyűlik.

Egy röpke buszozás után Rathen településen találjuk magunkat, innen az egyedülálló kábeles komppal jutunk át a túlsó partra Niederrathen falucskába, ahonnan a Szász-~ emblematikus pontjára, a Bastei-re fogunk felkaptatni, ahol enyhe lejtőn kiépített lépcsősor van, és minél magasabbra haladunk, ...

Úticél: igluhotel ~ban
A téli időszak beköszöntével a szállodaiparban is új lehetőségek nyílnak a turisták lenyűgözésére. ~ban, a Berni-felvidékre most helyi, és a világ minden tájáról érkező művészek, eszkimók kaptak meghívást, hogy jégből faragjanak iglu hoteleket.
Tetszik ...

~: Fedezd fel a hegyi vonatállomást és a Lucerne-t.
Velence: Végignézhetjük Velencét a Dózse-Palotától a Szent Márk Katedrálisig.
Hamburgi kikötő: A kikötő miniatűr változata nagy élmény a kis embereknek :) ...

"~i barátaink látogatása"
A "Fasírt falás" hagyománya az ötvenes évekre nyúlik vissza Tieschnhofban, és minden vendég "konyhaművészeti különlegességnek" tartja!
Hangulatos este régi törzsvendégeinkel.

Zürich, ~
Igényes programnak ígérkezik a Zürich Parade, ami a szerelem, a szabadság és tolerancia jegyében minden év augusztusában óriási tömegeket mozgat meg.

~ utazásai
Ismertető
Országnév: ~i Államszövetség
Népesség: 7,3 millió fő
Kiterjedés: 41 285 km² ...

~
Az Alpok országa
Európa földrajzilag legegységesebb országa az Alpok lélegzetelállító csúcsai között fekvő ~. Ezen a végtelenül szép vidéken, a gazdagság, a luxus, a pénz, no és a híres ~i pedantéria, pontosság, tisztaság érződik mindenütt. Nem csoda, hogy meglehetősen drága.

~ mesés fővárosa
Gondolnád, hogy három barnamackó társaságában ülök jóllakottan ~ fővárosában?

~i irányból Zermatt a kiindulópont (kocsival csak Taschig lehet eljutni, utána vonat, taxi, vagy gyalog). Olaszországból Gressoney vagy Alagna jöhet szóba, felvonóval egészen 3300m magasságig lehet feljutni.
Szállás: ...

~i
Viel Glück zum Geburtstag (formal) / Viel Glück zum Geburi (informal)
Tahiti ...

~
Németország tizenhat tartományra tagolódik. Ezek közül tizenhárom szövetségi állam (Länder, egyes száma Land) és három város.
Tartomány Német elnevezés Főváros
Baden-Württemberg ...

A ~i határhoz közel fekvő sírégió, mely 4 különböző sícentrumból (Bormio, Livigno, Santa Caterina, Valdidentro-S. Colombano) áll. >>>
Bormio - Livigno - S. Caterina - Valdidentro ...

-A ~i evangélikus templom (Schweizerische Evangelische Kirche) a királynő zárdájának egykori kápolnája volt. Az udvaron még láthatók az egykori zárda maradványai. A templomba csak istentisztelet idején (vasárnap 10-óra) léphetünk be.

Az Inn a ~i Engadinban található Malojapassnál ered és Naudersnél ér át Ausztriába, ahol első szakaszán az 'Oberes Gericht' keskeny völgyében folyik a Samnaungruppe mentén.

Johannes Rebmann, ~i misszionárius volt az első fehér ember, aki az újkorban megpillanthatta a Kilimandzsárót. 1848-ban hiteles beszámolót adott közre a hegyről, amit azonban akkor még kétkedve fogadtak.

Bajawa, a majdnem ~i hegyi falu
Kelimutu / Moni, trikolór tórendszer a hegyekben
Mamere, egy újjáépült város ...

Rajna-vízesés - ~
Magasság: 24 méter
Szélesség: 113 méter
Általános vélekedés szerint a Rajna-vízesés a legnagyobb Európában, bár egyes szakértők úgy vélik, hogy Izlandon, Norvégiában és Svédországban vannak olyan zuhatagok, amelyek vízhozamban felülmúlják ~i ellenfelüket.

Kisvártatva elértük a Stein am Rhein nevezetű ~i városkát, ami nevének megfelelően (Stein=kő) egy drágakő a Rajna zöldes bársonyszalagján. Itt tartottuk a déli szünetünket, amibe belefért a városka megtekintése is, amit igazán nagy kár lett volna kihagyni.

Szomszédai: Belgium, Luxembourg, Németország, ~, Olaszország, Spanyolország, és a két törpeállam Monaco és Andorra. Javarészt természeti határok választják el a többi országtól, ezek a Pireneusok, Atlanti-óceán, La Manche, Rajna, Alpok hegygerince, Földközi-tenger.

Határos ~cal, Lichtensteinnel, Németországgal, Csehországgal, Magyarországgal, Szlovéniával és Olaszországgal. Kilenc tartománya van: Bécs, Burgenland, Alsó Ausztria, Felso Ausztria, Karintia, Stiria, Tirol, Vorarlberg és Salzburgi Föld.

A Kakadu Nemzeti park egy változatos, nagyjából fél ~nak megfelelő területen fekvő vidék Ausztrália Északi Territóriumában. A park vízföldje egyike a legjobb megfigyelő helyeknek.

Ismerje meg velünk Európa harmadik legnagyobb folyóját, amely a ~i Alpoktól 1320 kilométer hosszan kanyarog Rotterdamig, ahol az Északi-tengerbe ömlik. A nagy hajóforgalom ellenére sem vesztette el régi vadregényességét.

Mivel az ókori világ hét csodájából csak az egyiptomi piramisok maradtak fenn, ezért 2000-ben Bernard Weber ~i üzletember és filmproducer az újkori világ hét csodájának kiválasztását kezdeményezte azzal a céllal, hogy kiegészítsék az ókori világ csodáinak listáját.

A valaha volt indián táborhely helyén alapították a várost német, francia és ~i bevándorlók, akik művelhetővé tették a környéket. 1782-ben egy bostoni hajóraj megtámadta és kifosztotta a települést.

A ~i, és francia határhoz egyaránt közel található, 1975-ben megnyílt vidámpark fő attrakciója talán Európa legnagyobb hullámvasútja, a Silverstar, de ezen kívül is számos fantasztikus, és minőségi attrakció található itt. Az Europa Park a párizsi Disneyland után Európa 2.

Németországból újból Ausztriába jutottunk, onnan ~ következett, és aztán végre átjutottunk a francia határon is. Már csak egy hegy választott el minket Chamonix völgyétől, amely tulajdonképpen a végállomást jelentette számunkra.

Az országot Ázsia ~ának is nevezik gyönyörű hegyvidékei miatt. Fővárosa: Bishkek. Területe: 198.500 km². Népessége: 5 213 898 fő (2006. júliusi becslés). Népsűrűsége: 26 fő/km². Kirgizisztán teljes területe hegyvidék.

Nem véletlen, hogy a Dera-patak szurdokvölgyét vadregényes mivolta miatt magyar ~ként is előszeretettel emlegetik, meredek falai, kis vízesései, romantikus hídjai tökéletes úti céllá teszik a természet szerelmeseinek körében, nem árt azonban tudni azt sem, ...

Mauritius - Anglia, ~ és Brazília után - a világon a negyedik olyan ország, amely bélyeget adott ki. A kék Mauritius, aminek mindössze tizenkét példánya ismert (a vörös Mauritiusnak tizennégy) a legendásan ritka bélyegek szimbóluma.

Európa legnagyobb vízesese: Rheinfall, ~
A kontinens legnagyobb vízesése a ~ északi, Németországgal határos részén található Rajna-vízesés, vagyis a Rheinfall. Ez Európa egyik legvarázslatosabb természeti csodája.
0 komment ...

Kanton
Szövetségi állam ~ban, illetve kisebb közigazgatási egység Franciaországban.
Francia szó (canton), forrása az olasz cantone, a canto (él, oldal, rész, vidék) nagyító képzős formája, latin előzménye azonos a kantni szóéval.

Az interaktív kampány élére egy ~i filmproducer, Bernard Webber állt. A szabályok szerint olyan ember alkotta építményre adhatók le szavazatok, amelyek még ma is láthatók, megcsodálhatók.

Mindehhez gyönyörű díszletet adnak az örökké havas ~i hegycsúcsok és a megcsillanó tengerszemek, amelyek úgy sziporkáznak, mint a földi csillagok.
Jó későn érkezünk Lisszabonba. A hőmérséklet kellemes, éjfélkor +25 fok.

békekötési elképzelést javasol. A tervezet a ~i államszerkezet
mintájára javasolja a rendezést Cipruson. Emellett előirányozza, hogy
a ciprusi törökök kisebb területeket átadjanak a görög közösségnek, és ...

A négy ország találkozáspontján - Ausztria, Németország, ~ és Liechtenstein - igazán különleges elhelyezkedéssel büszkélkedhet a város.

Az országot északról az Alpok határolja. Északról Franciaország, ~, Ausztria és Szlovénia határolja. Az ország területén két önálló állam létezik, Vatikán, a pápai állam, továbbá San Marino, a világ legrégibb köztársasága.

Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll Szlovéniával, Magyarországgal, Olaszországgal, Ausztriával, ~cal, Szlovákiával, Franciaországgal, Németországgal, Bosznia és Hercegovinával és Jugoszláviával, átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni.

Ausztria Közép-Európában fekszik, határai: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország és ~. Az ország déli és nyugati részét az Alpok uralja, legmagasabb pontja a Großglockner (3797 m). Az ország legtermékenyebb területe a Duna-völgye.

A kincseskamra bejárata a Schweizerhofban található, amelynek neve az egykor itt posztoló ~i gárdistákra emlékeztet.
Hofburg: áttekintés
Kincseskamra (Kaiserliche Schatzkammer) ...

Portugál gyarmat volt a 60-as évek elejéig, jelentős keresztény behatással, az indiai átlagnál magasabb életszínvonallal, ezért nem is tekinthető "igazi" Indiának. Gondolhatjuk, hogy ez a terület "India ~a", bár a mi szegényeink mégis valóságos arisztokraták a helyi nincstelenekhez képest.

mondható, hogy keletről az Adriai és a Ión-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugatról pedig a Tirrén-tenger határolja a félszigetet. Szicília dél-nyugati partjánál a Szicíliai-tenger válassza el a Földközi-tengertől, észak-nyugaton pedig a Ligur-tenger. A kontinentális részén Franciaország, ~, ...

A kereskedelemben főként euróban számolnak, a koszovói közigazgatás kizárólag eurót fogad el, és az összes kereskedelmi banknak is euró az elsődleges pénzneme. A többi nemzetközi pénznem közül az USA dollár és a ~i frank a legelterjettebb.

Aki tehát megújuló egészségre vágyik, akár felüdülni, felfrissülni kíván, látogasson el Gyilkostóra és a Békási-szorosba! A századfordulótól kezdődően éppen a gyógyüdülés igénye pezsdítette fel a "Székely ~" e szegletének idegenforgalmát ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magyarország, Franciaország, Velence, Olaszország, London?

◄ Suzhou   Svédország ►
 
RSS Mobile