Kezdőlap (Skandináv-hegység)

 Utazás 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Skandináv-hegység

Utazás  Skandináv-félsziget  Skopje

Éghajlat: A nyugati szelektől a Skandináv-hegység által védett ország éghajlata kontinentális. Északon a tél kemény, hideg, középen az éghajlat hűvös, délen már enyhe, nedves. A hidegebb északi időjárás oka elsősorban a nagyobb magasság és a tengeri hatást gyengítő magas hegyek.


A kontinens óidőben keletkezett, ma már rögökre töredezett, lepusztult hegységei: a Skandináv-hegység, a Brit szigetek hegységei, a Francia-, a Lengyel-, a Német-középhegység, a Cseh-medence peremhegységei, a kontinensválasztó Urál és hazánkban a Velencei-hegység.

Az ország területének nagy részét hegyek borítják, a norvég-svéd határon fut a Skandináv-hegység, mely külsőre egy magas lánchegység látványát kelti, ugyanakkor egy régi röghegység genetikájával rendelkezik. Ezt a látszatot a jégkorszak vastag jégtakarójának köszönhetően őrizhette meg.

Svédország nyugati vidékein a Skandináv-hegység nevű magashegység fut végig, melynek legmagasabb pontja a amely Kiruna közelében található, 2000 m feletti magasságú Kebnekaise. A magashegység lehetőséget nyújt a téli sportok kedvelőinek síelésre.

Svédország három legnagyobb tava a Vänern, a Vättern és a Mälaren tavak. A Skandináv-hegységből eredő folyók rövidek, nagy esésük miatt jelentős vízerőkészlettel rendelkeznek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Svédország, Finnország, Oroszország, Európa, Skandináv-félsziget?

◄ Skandináv-félsziget   Skopje ►
 
RSS Mobile