Kezdőlap (Közép-Amerika)

 Utazás 

  » »
 
   

Közép-Amerika

Utazás  Közép-Afrikai Köztársaság  Közép-Ázsia

Közép-Amerikai régió:
Belize, Costa Rica, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama
Karibi-térség: ...


Közép-Amerika partjainál titokzatos, félelmetes világot tár az utazók elé a tenger. Íme, a víz alatti múzeum.
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

Közép-Amerika
Dél-Amerika
ÚTLEÍRÁS EURÓPA CIPRUS ...

A közép-amerikai földhíd északi részén fekvő ország északi része sík- és dombvidék, amelynek keleti részéből emelkedik ki a Maja-hegység. Ettől délre a Kordillerák vonulatai és a közéjük zárt medencék következnek.

A Közép-Amerika északkeleti részén, a Yucatán-félszigeten elterülő ország széles, mocsaras parti síksággal érintkezik a Yucatán-tenger sekély, korallzátonyos térségével. Északnyugati, 200 m fölé emelkedő része a yucatáni mészkőtáblához tartozik.

Panama Közép-Amerika legdélibb állama. Természetes hidat képez Dél- és Észak-Amerika között. Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait az Atlanti-óceán, déli partjait a Csendes-óceán mossa.
Története ...

Panama Közép-Amerika legfejlettebb országa. Budapestről könnyen megközelíthető, egész évben meleg van, és a térségben messze itt a legfejlettebbek a szolgáltatások.

Honduras Közép-Amerika térde, melyet délről Nicaragua és El Salvador, nyugatról Guatemala határol. 644 km-nyi karibi és 124 km-nyi csendes-óceáni partszakasszal rendelkezik.

Közép-Amerika legjelentékenyebb köztársasága Mexikó, Brit-Honduras, Honduras, San-Salvador, a Nagy- és Atlanti -oceán közt, 125000 km2 ter., (1892) 1510326 lak. (12 esik 1 km2-re). G.-nak körülbelül 280 km.

Tőle északra már Közép-Amerika kezdődik. Igen nagy területű - 1.141.748 km², népessége a kontinensen az egyik legnagyobb, meghaladja a 45 millió főt. Fővárosa Santafé de Bogotá, ahol a lakosság 1/6-a él ( kb. 7-7,5 millió fő).

században keletkezhetett,és a Krisztus után 500-as évekre Közép-Amerika legnagyobb városává nőtt A település rácsos alaprajzra épült, még a folyót is új csatornába vezették, hogy a széles utak párhuzamosságát meg ne zavarja.

Chichén Itzában találjuk egész Közép-Amerika legfigyelemreméltóbb labdajátékpályáját. A 168 méter hosszú, 38 méter széles pálya a Kukulkán-templomtól néhányszáz méterre északnyugatra fekszik.

A Panamai Köztársaság - ahol egy évig voltam egyetemista - Közép-Amerika legdélibb állama, keletről és nyugatról óceánok, tengerek határolják. Az ország mintegy 1.200 kilométernyi partszakasszal rendelkezik a karibi oldalon és közel 1.

Közép-Amerika másik varázslatos tája Trinidad és Tobago. A Karib-tenger e két legdélebbi szigetéteiről jó időben ellátni a venezuelai partokig.

A közép-amerikai indián kultúra Kr. u. 200 és 900 között érte el fejlődésének csúcsát. Teotihuacán városa a maga 200 000 lakosával hajdan a világ egyik legnagyobb települése volt.

Észak-Amerika legnagyobb része mérsékelt és hideg éghajlati övbe tartozik, Közép-Amerika és Dél-Amerika elsősorban egyenlítői és tropikus éghajlatú.

Kövessük David Furlong aprólékos kutatásainak útját az egyiptomi piramisoktól a közép-amerikai maja templomokon át Nagy-Britannia osi helyeire. Közben vele együtt fejtsük meg a titkot, mely 5000 éven át felderítetlen maradt… egészen ez idáig.

A világ egyik leghíresebb tengerparti üdülőparadicsomát is a közép-amerikai ország adja. A minden szempontból forró Acapulco felkeresése tökéletes záróprogramja lehet egy mexikói álomnyaralásnak.

A gazdasági problémáit enyhíteni kívánó közép-amerikai állam, az Egyesült Államokba irányuló migráció megfékezéséért cserébe 20 milliárd dolláros hitelt, illetve 2,8 millió köbméter vizet kért Washingtontól.

Lásd még: Lásd még: Amerika, Mexikó, Csendes-óceán, Piramis, Óváros

Utazás  Közép-Afrikai Köztársaság  Közép-Ázsia

 
RSS Mobile