Kezdőlap (Kisalföld)

 Utazás 

  » »
 
   

Kisalföld

Utazás  Kirtenbosch botanikus kert  Kis-Ázsia

A Kisalföld déli öblözete a Kemeneshát és a Bakonyalja között, tengelyében a névadó folyóval. Folyóvízi eróziós tevékenység, lehordás során alacsonyodott mai alföldi szintjére.


Komárno a Kisalföld sík vidékén, a Csallóköz délkeleti csücskében fekszik, és közigazgatásilag a Nyitrai kerület komáromi járásához tartozik.

Győr környéke a magyar vagy pannóniai flóratartomány (Pannonicum), az Alföld (Eupannonicum) flóravidékéhez, a Kisalföld (Arrabonicum) flórajárásához tartozik. A kisalföldi flórajárás északon átnyúlik a Csallóközbe, és nyugaton Ausztria területére is.

A kisváros a Keszthelyi-hegységet a Kisalfölddel és a Tapolcai-medencével összekapcsoló völgyben fekszik, s közel van hozzá a Balaton, Hévíz, Rezi vára is. A pannon táj, a belvárosi kúriák, a várdomb a filmeseket is megihlette.

(Nem kalkulálta bele a heti fodrász- kozmetika-plazakörút költségeit, ráadásul beszorozva százötvenhattal!) A Vértes Natúrpark az Alföld, a Vértes és a Kisalföld találkozási pontja. Igazi összmagyar tájmix.

Maga a tó földtanilag a Kisalföldhöz tartozik. A tótól keletre húzódó táj kisebb szikes és sós tavaival, homokos síkságaival az Alföldre hasonlít. Nyáron viszont hűvösebb és csapadékosabb, mint az Alföld.

Itt végződik a Kárpátok hegyvonulata és innen indul ki a Kisalföld szlovákiai meghosszabbítása is. A városnak több neve is ismert: a magyar Pozsony név a Poson személynévből, a szlovák Bratislava egy i.sz.

Az Ausztria és Magyarország által közösen nevezett, határokat átszelő térség a Kisalföldtől a tavon át egészen az Elő-Alpokig nyúlik és festői településekkel, pompás szőlőskertekkel, ...

Egy évezred lenyomata a Kisalföldből kiemelkedő, 282 méter magas hegy tetején álló és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese is: bemutatja hazánk ezeréves történetének különböző építészeti stílusait.

A pliocén végén a Duna már elérte a Kisalföldet, de ekkor még észak-dél irányban folyt. Csak a pleisztocén időszakban alakult ki a mai folyásirány, amely végül a Fekete-tengernél ér véget.

A napsütéses órák száma évről évre hasonlóan alakul, mint a mi Kisalföldünkön, így ez korlátozza a lehetőségeket.

Kisalföld (X.)
Bizonyos időpontokban tájegységi vezetés is van, ez az információ általában a tájegység táblája alá van kifüggesztve. Végre egy olyan hely, amit tényleg jó szívvel tudok ajánlani.

Lásd még: Lásd még: Magyarország, Alföld, Duna, Európa, Balaton

Utazás  Kirtenbosch botanikus kert  Kis-Ázsia

 
RSS Mobile