Kezdőlap (Kisalföld)

 Utazás 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kisalföld

Utazás  Kirtenbosch botanikus kert  Kis-Ázsia

A Kisalföld déli öblözete a Kemeneshát és a Bakonyalja között, tengelyében a névadó folyóval. Folyóvízi eróziós tevékenység, lehordás során alacsonyodott mai alföldi szintjére.


Győr környéke a magyar vagy pannóniai flóratartomány (Pannonicum), az Alföld (Eupannonicum) flóravidékéhez, a Kisalföld (Arrabonicum) flórajárásához tartozik. A kisalföldi flórajárás északon átnyúlik a Csallóközbe, és nyugaton Ausztria területére is.

A kisváros a Keszthelyi-hegységet a Kisalfölddel és a Tapolcai-medencével összekapcsoló völgyben fekszik, s közel van hozzá a Balaton, Hévíz, Rezi vára is. A pannon táj, a belvárosi kúriák, a várdomb a filmeseket is megihlette.

(Nem kalkulálta bele a heti fodrász- kozmetika-plazakörút költségeit, ráadásul beszorozva százötvenhattal!) A Vértes Natúrpark az Alföld, a Vértes és a Kisalföld találkozási pontja. Igazi összmagyar tájmix.

Maga a tó földtanilag a Kisalföldhöz tartozik. A tótól keletre húzódó táj kisebb szikes és sós tavaival, homokos síkságaival az Alföldre hasonlít. Nyáron viszont hűvösebb és csapadékosabb, mint az Alföld. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni-hegység nyúlványa.

Itt végződik a Kárpátok hegyvonulata és innen indul ki a ~ szlovákiai meghosszabbítása is. A városnak több neve is ismert: a magyar Pozsony név a Poson személynévből, a szlovák Bratislava egy i.sz.

Az Ausztria és Magyarország által közösen nevezett, határokat átszelő térség a ~től a tavon át egészen az Elő-Alpokig nyúlik és festői településekkel, pompás szőlőskertekkel, valamint a tágas mezőkön legelésző szürkemarhával és szamarakkal büszkélkedhet.

A valamikori Pannónia szent hegyének monostora és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal, ezért a magyar kultúra kivételes fontosságú részének tekinthető. Egy évezred lenyomata a ~ből kiemelkedő, ...

A pliocén végén a Duna már elérte a ~et, de ekkor még észak-dél irányban folyt. Csak a pleisztocén időszakban alakult ki a mai folyásirány, amely végül a Fekete-tengernél ér véget. A holocén során a folyó az Al-Duna és a Duna-delta kialakítását végezte.

A napsütéses órák száma évről évre hasonlóan alakul, mint a mi ~ünkön, így ez korlátozza a lehetőségeket. Módom volt több jó nevű borászat termékeit is megkóstolni: a borokat válogatott sajtok és kenyérkülönlegességek társaságában szervírozták minden gazdaságban.

~ (X.)
Bizonyos időpontokban tájegységi vezetés is van, ez az információ általában a tájegység táblája alá van kifüggesztve. Végre egy olyan hely, amit tényleg jó szívvel tudok ajánlani. Gyakorlatilag egy egész napot el lehet itt tölteni (persze főleg jó időben).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magyarország, Alföld, Duna, Európa, Balaton?

◄ Kirtenbosch botanikus kert   Kis-Ázsia ►
 
RSS Mobile