Kezdőlap (Kaszpi-tenger)

 Utazás 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kaszpi-tenger

Utazás  Kastélyok  Katalán Zene Palotája

A Kaszpi-tenger felé haladnak:
Volga - 3530 km, Európa leghosszabb folyója, mellékfolyói az Oka és a Káma.
A Fekete-tenger irányába haladnak: ...


A legmagasabb hegylánc az ország északi részén a Kaukázus felől ered, s a Karabagon keresztül a Kaszpi-tenger felé vonul, s onnan északkeleti irányban egész Meshedig terjedvén, több ágban nyúlik ki a déli sós-pusztákig s keleti Persia homoksivatagjáig.

Továbbá a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tenger mossa Oroszország egyes partjait. Ennek a hatalmas országnak igen sokszínű a felszíne, területének 70%-át alföldek borítják.

Örményország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán, Irak, Törökország, valamint a Kaszpi-tenger határolja ezt a különleges iszlám országot. Domborzatát a hegyek határozzák meg, itt található a vulkáni eredetű Sabalan, a Tales valamint az Alborz magaslata is.

A Kaszpi-tengertől az Altaj-hegységig húzódik nyugat-keleti irányban. Területét nagy kiterjedésű sztyeppeterületek és félsivatagok (Turáni-alföld, Kizil-kum, Kara-kum) tarkítják, a Kaszpi-tenger mentét pedig mocsarak jellemzik.

A legnagyobb tava, valamint a ~ és a Felső-tó után a Föld harmadik legnagyobb tava a Viktória-tó, amelynek nagysága 68 870 km². Ezt követi a Föld második legmélyebb tava a Tanganyika-tó a 32 893 km²-es nagyságával és a Malawi-tó 29 600 km²-rel.

Moszkva mellett ered, Volgográdnál (korábban Sztálingrád) mellékfolyókra oszlik és delta torkolattal fut a ~be. A Volgát a Don csatorna a Donnal köti össze, útban az Azovi-tenger felé. A Volga-Delta valóságos horgászparadicsom, 58 fajta hal otthona.

Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a ~ mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-Öböl vidéke - különösen annak északnyugati része - pedig nyáron a Föld egyik legforróbb helye.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Oroszország, Európa, Kaukázus, Azerbajdzsán, Ázsia?

◄ Kastélyok   Katalán Zene Palotája ►
 
RSS Mobile