Kezdőlap (Kaszpi-tenger)

 Utazás 

  » »
 
   

Kaszpi-tenger

Utazás  Kastélyok  Katar

A Kaszpi-tengertől az Altaj-hegységig húzódik nyugat-keleti irányban.
Területét nagy kiterjedésű sztyeppeterületek és félsivatagok (Turáni-alföld, Kizil-kum, Kara-kum) tarkítják, a Kaszpi-tenger mentét pedig mocsarak jellemzik.


A legmagasabb hegylánc az ország északi részén a Kaukázus felől ered, s a Karabagon keresztül a Kaszpi-tenger felé vonul, s onnan északkeleti irányban egész Meshedig terjedvén, ...

Továbbá a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tenger mossa Oroszország egyes partjait. Ennek a hatalmas országnak igen sokszínű a felszíne, területének 70%-át alföldek borítják.

Örményország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán, Irak, Törökország, valamint a Kaszpi-tenger határolja ezt a különleges iszlám országot.

Azerbajdzsán kicsiny ország a Kaszpi-tenger nyugati partján, a Nagy Kaukázusi-hegység dél-keleti területén helyezkedik el. A Kis-Kaukázusi-hegység az ország területének nyugati felét borítja.

Az ország éghajlata a nyugati hegységben és az északi területeken szélsőségek között változik, míg a Kaszpi-tenger mentén kellemesnek nevezhető.

Az öt tó együttes területe mintegy 245 300 négyzetkilométer. A Felső-tó a Kaszpi-tenger után a Föld második legnagyobb tava. A legkisebb, de így is 19 011 négyzetkilométer felületű Ontario-tó az egyetlen, mely télen nem fagy be.

Moszkva mellett ered, Volgográdnál (korábban Sztálingrád) mellékfolyókra oszlik és delta torkolattal fut a Kaszpi-tengerbe. A Volgát a Don csatorna a Donnal köti össze, útban az Azovi-tenger felé.

Lásd még: Lásd még: Oroszország, Európa, Kaukázus, Azerbajdzsán, Ázsia

Utazás  Kastélyok  Katar

 
RSS Mobile