Kezdőlap (Genfi-tó)

 Utazás 

  » »
 
   

Genfi-tó

Utazás  Genf  Genova

Genfi-tó
félhold alaku tó, az é. sz. 46 és 47°-a közt, amelynek birtokában Franciaország (haute-Savoie départemenet) és Svájc (Wallis, Waadt és Genf kantonok) osztozik. A tó északi partjának hossza 82,7, déli partjáé 71,8 km.


Genfi-tó
Ha ez egy verseny lenne - de persze nem az -, akkor így kezdenénk: a Genfi-tó Közép-Európa második legnagyobb területű édesvízi tava a Balaton után.

A Genfi-tó vidéke mindaz kicsiben, ami Svájc maga, a környéken barangolva négy teljesen különböző vidékből kaphatunk egy szeletet, ezek a tóparti városok a történelem és a kultúra fellegvárai, ...

A Genfi-tó Nyugat-Európa egyik legnagyobb tava, emellett természetes határt képez Franciaország és Svájc között.

A sarló alakú Genfi-tó partján fekszik a római kori emlékekkel tűzdelt település, Lausanne, mely jó lehetőséget nyújt a sport- és szabadidős tevékenységekhez. A tavon gőzhajóval közlekedhetünk, a környéket bejárhatjuk a hangulatos, piros kisvasúttal.

A Genfi-tó, a Rhone folyó, a közeli hegységek festői hátteret adnak neki. A kellemes kikapcsolódást tetézi, hogy ez a terület Svájc leginkább dél-nyugatra eső része, ami az országon belül a legkellemesebb éghajlatot okozza.

A Lavaux vagy lavaux-i régió, hivatalos megnevezéssel Lavaux teraszos szőlőültetvényei 2007 óta világörökségi védelmet élvező szőlővidék elnevezése Svájcban, Vaud kantonban, az Alpok délnyugati előterében, a Genfi-tó északi partvidékén.

Az 536 km²-es Boden-tó a Balaton és a Genfi-tó után Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, és már ősidők óta egy dinamikusan növekvő kulturális régió központja, amelyben többek között Bregenz városa az egyik legjelentősebb impulzusadó.
Bodensee ...

A szökőkutakért rajongóknak egyszer az életben feltétlenül érdemes megnézniük Genf városának egyik leghíresebb látnivalóját, a Jet d'Eau nevet viselő kutat, amely a Genfi-tó (Lac Léman) déli partjának mólójánál található.

Az ország déli és középső részén emelkednek legmagasabbra az Alpok csúcsai, a legnagyobb síparadicsomokat pedig Wallis és Graubünden tartományokban találjuk. Híresek a Berni Alpok területén található pályák, nyugaton pedig a Genfi-tó környékén a ...

Franciaország alacsonyan fekvő sík vidékeit négy folyó vízgyűjtő területei alkotják. E négy folyó közül északon folyik a Szajna, tőle délre található a nyugat felé tartó Loire és Garonne, a Rhőne pedig a Genfi-tóból ered és a Földközi-tengerbe ömlik.

Lásd még: Lásd még: Svájc, Európa, Alpok, Genf, Kanton

Utazás  Genf  Genova

 
RSS Mobile