Kezdőlap (Mozgóátlag)

 Tőzsde 

  » »
 
   

Mozgóátlag

Tőzsde  Mozgó átlagok  Mögöttes értékpapír

Mozgóátlag
Ha idősorok adataival dolgozunk, akkor a mozgóátlag kiegyenlíti a rövidtávú fluktuációkat.


Mozgóátlag (SMA)
Magyarázat:
A technikai elemzésben előszeretettel alkalmazott mutató (mondhatni, "alap"). A mozgóátlag megmutatja, hogy mindig az adott naphoz viszonyítva az elmúlt időszakra vonatkozóan mennyi volt az árfolyamok átlaga.

Mozgóátlag
Talán a legtöbbet használt indikátortípust a mozgóátlagok alkotják. A tőzsdei elemzésben kapott szerepét megelőzően statisztikai eszközként alkalmazták.

Mozgóátlag
A mozgóátlag az egyik legszélesebb körben használt, a trendek irányának meghatározására szolgáló indikátor. Számítási módszere nagyon egyszerű: egy adott időszak tőzsdei záróárainak az átlagát kell venni.

Mozgóátlagok
Hírek, árfolyamadatok, grafikonok, portfóliók, szűrők +++
KOCKÁZATOKRÓL ...

Egyszerű mozgóátlag - SMA
Az egyszerű mozgóátlag nem meglepő módon, a legegyszerűbb fajta a mozgóátlagok közül.

Mozgóátlag - Moving avarage
Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott indikátor. A trend irányát segít meghatározni, úgy hogy az adott időszakra vetítve számít egy átlag árat.

mozgóátlag
A mozgóátlag a technikai elemzés egyik eszköze, amellyel az árfolyamok hosszabb távú trendszerű mozgását lehet figyelni, hiszen bizonyos időszak értékeit átlagolja. (=Moving average)
nettó pozíció ...

Mozgóátlag (Moving Average) - Adatsorok kisimításának módszere, amit árfolyam idősoraiban gyakran használnak. Lényegében az adott árfolyam átlagát tekintjük bizonyos időtávban, és az átlagokból képzett pontokból álló egyenest nevezzük így.

Mozgóátlagok
Az indikátorok számításának talán legalapvetőbb eszköze az ú.n. mozgóátlag (moving averages). A kifejezés arra utal, hogy az átlagot egy adott naphoz kapcsolódóan számíthatjuk ki a kiszemelt napot megelőző N nap adatai alapján.

A mozgóátlag
A mozgóátlag egy adott időszak tőzsdei záróárainak az átlaga.

A mozgóátlagot behatároló sáv. A sáv szélessége a részvényárfolyam volatilitásából adódik. Minél szűkebb a sáv, annál kisebb kilengések láthatóak a kiválasztott értékpapírnál, és fordítva.

Az Egyszerű Mozgóátlag (Simple moving averages, SMA) egy olyan indikátor, mely egy meghatározott időperiódusban a részvény árfolyamának átlagát számolja.

Az MACD három mozgóátlag mozgását tükrözi. Az indikátor két exponenciális mozgóátlag (EMA) százalékosan vett különbsége, amit kiegészít egy szignálvonal is. Ez a vonal, az előzőekben kalkulált MACD 9 napos exponenciális mozgóátlaga.

EXPONENCIÁLIS MOZGÓÁTLAG (Moving Average-Exponential Formula)
Ebben az esetben a frissebb adatot nagyobb súllyal kívánjuk figyelembe venni, ezért a
számítása a következő módszerrel történik: ...

Moving Avarage - MOZGÓÁTLAG
A vételi jelzést akkor kapjuk meg, amikor az árfolyam a mozgóátlagot alulról átszeli, eladási jelzést pedig, amikor az árfolyam fentről metszi a mozgóátlagot.

súlyozott átlag - A mozgóátlag egyik fajtája, a legutolsó adatokat nagyobb hangsúllyal veszi figyelembe.
support - Lásd: támasz.
szkript - Egyszerű vagy összetett utasításokat tartalmazó, programszerűen működő állomány.

A grafikonoknak az árfolyamok elemzésében több formája van használatban pl: HI-LO bar chart a napi min-max-záró árfolyamokat jeleníti meg, míg a mozgóátlagok megjelenítésének formája a mozgóátlag line chart (vonaldiagram), ...

Van aki csúcs-völgy elemzést folytat, van aki mozgóátlagok, bollinger szalagok, vagy egyéb indikátorok alapján állapítja meg, hogy milyen trend van most, ki miben hisz.

macd(r,k,h): Az MACD indikátor tovább kombinálja a mozgóátlagokat. Az alapelv hasonlít a két mozgóátlagos indikátorhoz, ...

Az MACD gyakorlatilag két exponenciális mozgóátlag százalékosan vett különbsége, így egy hosszabb és egy rövidebb periódusú mozgóátlagra van szüksége a függvénynek, melyeket természetesen tetszés szerint állíthatunk be.

Például a mozgóátlag egy ún. alul-áteresztő szűrő. Átereszti az alacsonyabb frekvenciájú jeleket míg levágja a magasabbakat. Az MACD például két alul áteresztő szűrő kombinációja egy harmadikkal.

Elképzelések: mozgóátlagok (sima, exponenciális, súlyozott), stochastic, CCI, MACD rendszerek leüzletelése, fix stoppal és target-tel.

Szintén fontos eszközök a mozgóátlagok, másnéven a trendek. Ezek között megkülönböztetünk 20 napos, 50 napos és 200 napos mozgóátlagot. A 20 napos átlagból azt olvashatjuk ki, hogy 1-10 nap múlva mi várható a részvény árfolyamát illetően.

Moving Average (MA): Mozgóátlag. Statisztikában is használt eszköz, amely gyakran a technikai elemzésben is komoly szerepet játszik. Az elmúlt időszak megadott számú adatsorának az átlagát jelenti.

A stohasticnak két vonala van, az egyik a %K vonal a másik a %D vonal mely a %K vonal adott periódusú mozgóátlaga. A stohastic indikátor az aktuális záró árfolyamot méri össze a megelelőző időintervallum kereskedési sávjával.

Exponenciális mozgóátlag. Mozgóátlag esetében az adott napot megelőző árfolyamok átlagát ábrázoljuk. Az exponenciális mozgóátlagnál az időben közelebb eső árfolyamok nagyobb súllyal szerepelnek a kiszámításnál.

Általában akkor nevezünk egy piacot hosszú távon bull piacnak, ha az árak a 200 napos mozgóátlag felett vannak. A bull piac első fázisában az árfolyam hirtelen nagymértékben az addigi csökkenő trenddel ellentétes irányban mozdul el.

Technikai szemmel látszik az erős eső trend, jóval a 200 napos mozgóátlag alatt a részvény.

A MACD (angol Moving Average Convergence/Divergence = Mozgóátlag Konvergencia/Divergencia) technikai analízis indikátor, amelyet az 1970-es évek végén Gerald Appel vezetett be.

Ahelyett, hogy csak a piac jelenlegi árait néznénk, a mozgóátlagok egy nagyobb rálátást adnak, és így következtethetünk a jövőbeni ár általános irányára.
Az SMA-k segítségével megtudhatjuk, hogy emelkedő trend van, vagy csökkenő, vagy oldalazás.

Trendkövető kereskedés: Olyan kereskedési módszer, mely a trenddel megegyező pozíciók felvételéből próbál nyereséget elérni. A trendet mozgóátlag-számítással, illetve sávok megadásával határozzák meg.

A legegyszerubb és legismertebb módszer a " zaj " kiküszöbölésére az árfolyam-alakulás görbéjének kisimítására a mozgóátlag.
Ez a módszer csak a számok közötti összefüggésekre és ezek az összefüggések kapcsolatának erosségére irányítja.

Majdnem minden indikátor használ periódust, valamint mozgóátlagot így ezeket a legtöbbnél beállíthatjuk.

Lásd még: Lásd még: Árfolyam, Trend, Kockázat, Tőzsde, RSI

Tőzsde  Mozgó átlagok  Mögöttes értékpapír

 
RSS Mobile