Kezdőlap (Mozgóátlag)

 Tőzsde 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mozgóátlag

Tőzsde  Mozgó átlagok  Mögöttes értékpapír

Mozgóátlag
Ha idősorok adataival dolgozunk, akkor a mozgóátlag kiegyenlíti a rövidtávú fluktuációkat.


Mozgóátlag
Talán a legtöbbet használt indikátortípust a mozgóátlagok alkotják. A tőzsdei elemzésben kapott szerepét megelőzően statisztikai eszközként alkalmazták.

Mozgóátlag
A mozgóátlag az egyik legszélesebb körben használt, a trendek irányának meghatározására szolgáló indikátor. Számítási módszere nagyon egyszerű: egy adott időszak tőzsdei záróárainak az átlagát kell venni.

Mozgóátlagok
Hírek, árfolyamadatok, grafikonok, portfóliók, szűrők +++
KOCKÁZATOKRÓL ...

Az egyszerű mozgóátlag nem meglepő módon, a legegyszerűbb fajta a mozgóátlagok közül. Az egyszerű mozgóátlagot oly módon számítjuk ki, hogy összeadjuk a deviza legutolsó "X" napjának a záróárfolyamát és után ezt a számot elosztjuk X-el.

Mozgóátlag (SMA)
Magyarázat:
A technikai elemzésben előszeretettel alkalmazott mutató (mondhatni, "alap"). A mozgóátlag megmutatja, hogy mindig az adott naphoz viszonyítva az elmúlt időszakra vonatkozóan mennyi volt az árfolyamok átlaga.

Mozgóátlag - Moving avarage
Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott indikátor. A trend irányát segít meghatározni, úgy hogy az adott időszakra vetítve számít egy átlag árat.

Mozgóátlag
A mozgóátlag a technikai elemzés egyik eszköze, amellyel az árfolyamok hosszabb távú trendszerű mozgását lehet figyelni, hiszen bizonyos időszak értékeit átlagolja. (=Moving average)
N ...

Mozgóátlag (Moving Average) - Adatsorok kisimításának módszere, amit árfolyam idősoraiban gyakran használnak. Lényegében az adott árfolyam átlagát tekintjük bizonyos időtávban, és az átlagokból képzett pontokból álló egyenest nevezzük így.

Mozgóátlagok
Az indikátorok számításának talán legalapvetőbb eszköze az ú.n. mozgóátlag (moving averages). A kifejezés arra utal, hogy az átlagot egy adott naphoz kapcsolódóan számíthatjuk ki a kiszemelt napot megelőző N nap adatai alapján.
Egyszerű, súlyozott és exponenciális átlagok ...

Két mozgóátlag alkalmazása
Vételi jelzés akkor érkezik, amikor a rövidebb mozgóátlag (kb. 15 napos) alulról metszi a hosszabb átlagot (kb. 50 napos). Eladási jelzés akkor érkezik, amikor a rövidebb átlag felülről metszi a hosszabb átlagot.

A mozgóátlagot behatároló sáv. A sáv szélessége a részvényárfolyam volatilitásából adódik. Minél szűkebb a sáv, annál kisebb kilengések láthatóak a kiválasztott értékpapírnál, és fordítva. Tipikus az, amikor az alacsonyabb volatilitású hosszabb időszak után jelentősebb árfolyamváltozás következik.

Az Egyszerű Mozgóátlag (Simple moving averages, SMA) egy olyan indikátor, mely egy meghatározott időperiódusban a részvény árfolyamának átlagát számolja. Ha egy részvény nagyon volatilis (mozgékony), akkor a mozgóátlagok segítenek kisimítani az árfolyam adat sorokat.

Az MACD három mozgóátlag mozgását tükrözi. Az indikátor két exponenciális mozgóátlag (EMA) százalékosan vett különbsége, amit kiegészít egy szignálvonal is. Ez a vonal, az előzőekben kalkulált MACD 9 napos exponenciális mozgóátlaga.

EXPONENCIÁLIS MOZGÓÁTLAG (Moving Average-Exponential Formula)
Ebben az esetben a frissebb adatot nagyobb súllyal kívánjuk figyelembe venni, ezért a
számítása a következő módszerrel történik: ...

Moving Avarage - MOZGÓÁTLAG
A vételi jelzést akkor kapjuk meg, amikor az árfolyam a mozgóátlagot alulról átszeli, eladási jelzést pedig, amikor az árfolyam fentről metszi a mozgóátlagot.

súlyozott átlag - A mozgóátlag egyik fajtája, a legutolsó adatokat nagyobb hangsúllyal veszi figyelembe.
support - Lásd: támasz.
szkript - Egyszerű vagy összetett utasításokat tartalmazó, programszerűen működő állomány.

A grafikonoknak az árfolyamok elemzésében több formája van használatban pl: HI-LO bar chart a napi min-max-záró árfolyamokat jeleníti meg, míg a mozgóátlagok megjelenítésének formája a mozgóátlag line chart (vonaldiagram), amely a napi záróárfolyamok mozgóátlagait mutatja meg.
CPI ...

Van aki csúcs-völgy elemzést folytat, van aki mozgóátlagok, bollinger szalagok, vagy egyéb indikátorok alapján állapítja meg, hogy milyen trend van most, ki miben hisz.

macd(r,k,h): Az MACD indikátor tovább kombinálja a mozgóátlagokat. Az alapelv hasonlít a két mozgóátlagos indikátorhoz, ahol egy hosszabb (k kereskedési napos) és egy rövidebb (r kereskedési napos) mozgóátlag egymáshoz viszonyított helyzete határozza meg a pozíciót, amit ajánlásként kapunk.

Az MACD gyakorlatilag két exponenciális mozgóátlag százalékosan vett különbsége, így egy hosszabb és egy rövidebb periódusú mozgóátlagra van szüksége a függvénynek, melyeket természetesen tetszés szerint állíthatunk be.

Például a mozgóátlag egy ún. alul-áteresztő szűrő. Átereszti az alacsonyabb frekvenciájú jeleket míg levágja a magasabbakat. Az MACD például két alul áteresztő szűrő kombinációja egy harmadikkal. A szűrők szűrnek és az információveszteség mellett a folyamat késleltetéssel is szokott járni.

Elképzelések: mozgóátlagok (sima, exponenciális, súlyozott), stochastic, CCI, MACD rendszerek leüzletelése, fix stoppal és target-tel.

Példaként álljon itt egy nagyon egyszerű, de mégis igen hatékony szabályegyüttes: keressünk olyan napokat a grafikonon, amikor a VIX index napi záróára a 10 napos mozgóátlag felett helyezkedik el, mégpedig úgy, hogy vagy egyszer legalább 5%-kal meghaladja a záróár a mozgóátlagot, ...

Moving Average (MA): Mozgóátlag. Statisztikában is használt eszköz, amely gyakran a technikai elemzésben is komoly szerepet játszik. Az elmúlt időszak megadott számú adatsorának az átlagát jelenti.

A stohasticnak két vonala van, az egyik a %K vonal a másik a %D vonal mely a %K vonal adott periódusú mozgóátlaga. A stohastic indikátor az aktuális záró árfolyamot méri össze a megelelőző időintervallum kereskedési sávjával.

Exponenciális mozgóátlag. Mozgóátlag esetében az adott napot megelőző árfolyamok átlagát ábrázoljuk. Az exponenciális mozgóátlagnál az időben közelebb eső árfolyamok nagyobb súllyal szerepelnek a kiszámításnál.

Általában akkor nevezünk egy piacot hosszú távon bull piacnak, ha az árak a 200 napos mozgóátlag felett vannak. A bull piac első fázisában az árfolyam hirtelen nagymértékben az addigi csökkenő trenddel ellentétes irányban mozdul el.

Technikai szemmel látszik az erős eső trend, jóval a 200 napos mozgóátlag alatt a részvény. Az ügyes technikai alapon befektetők nemhogy legkésőbb 60 dollár alatt kiszálltak, de érdemes volt megfordítani a pozíciót, lefelé, shortra játszani, és így még nyereséget is elérni az esésen.

A MACD (angol Moving Average Convergence/Divergence = Mozgóátlag Konvergencia/Divergencia) technikai analízis indikátor, amelyet az 1970-es évek végén Gerald Appel vezetett be.

Ahelyett, hogy csak a piac jelenlegi árait néznénk, a mozgóátlagok egy nagyobb rálátást adnak, és így következtethetünk a jövőbeni ár általános irányára.
Az SMA-k segítségével megtudhatjuk, hogy emelkedő trend van, vagy csökkenő, vagy oldalazás.

Trendkövető kereskedés: Olyan kereskedési módszer, mely a trenddel megegyező pozíciók felvételéből próbál nyereséget elérni. A trendet mozgóátlag-számítással, illetve sávok megadásával határozzák meg.

A legegyszerubb és legismertebb módszer a " zaj " kiküszöbölésére az árfolyam-alakulás görbéjének kisimítására a mozgóátlag.
Ez a módszer csak a számok közötti összefüggésekre és ezek az összefüggések kapcsolatának erosségére irányítja.

Majdnem minden indikátor használ periódust, valamint mozgóátlagot így ezeket a legtöbbnél beállíthatjuk. Fontos, hogy minden indikátor esetében igaz az, hogy minél magasabb időintervallumba használjuk úgymint 30 perc, 1 óra, 4 óra annál nagyobb az esélyünk a sikeres jelzésre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Árfolyam, Trend, Kockázat, Tőzsde, RSI?

◄ Mozgó átlagok   Mögöttes értékpapír ►
 
RSS Mobile