Kezdőlap (Mozgóátlag)

 Tőzsde 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mozgóátlag

Tőzsde  Mozgó átlagok  Mögöttes értékpapír

Mozgóátlag
Ha idősorok adataival dolgozunk, akkor a mozgóátlag kiegyenlíti a rövidtávú fluktuációkat.


A különböző mozgóátlagok előnyeit és hátrányai kicsit később fogjuk átnézni.
- Indikátorok - Average True Range (ATR) fel Egyszerű mozgóátlag - Simple moving average (SMA) -
Forex Iskola ...

Mozgóátlag
Talán a legtöbbet használt indikátortípust a mozgóátlagok alkotják. A tőzsdei elemzésben kapott szerepét megelőzően statisztikai eszközként alkalmazták.

Mozgóátlag
A mozgóátlag az egyik legszélesebb körben használt, a trendek irányának meghatározására szolgáló indikátor. Számítási módszere nagyon egyszerű: egy adott időszak tőzsdei záróárainak az átlagát kell venni.

Mozgóátlagok
Hírek, árfolyamadatok, grafikonok, portfóliók, szűrők +++
KOCKÁZATOKRÓL ...

Az egyszerű ~ nem meglepő módon, a legegyszerűbb fajta a ~ok közül. Az egyszerű ~ot oly módon számítjuk ki, hogy összeadjuk a deviza legutolsó "X" napjának a záróárfolyamát és után ezt a számot elosztjuk X-el.

~ok
A ~ az egyik legismertebb és legkönnyebben használható indikátor. Kisimítja az árfolyam hullámzásait, és könnyebbé teszi a trendek felismerését. Több indikátor is építkezik a ~ok értékeiből.

~ (SMA)
Magyarázat:
A technikai elemzésben előszeretettel alkalmazott mutató (mondhatni, "alap"). A ~ megmutatja, hogy mindig az adott naphoz viszonyítva az elmúlt időszakra vonatkozóan mennyi volt az árfolyamok átlaga.

~ - Moving avarage
Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott indikátor. A trend irányát segít meghatározni, úgy hogy az adott időszakra vetítve számít egy átlag árat.

~
A ~ a technikai elemzés egyik eszköze, amellyel az árfolyamok hosszabb távú trendszerű mozgását lehet figyelni, hiszen bizonyos időszak értékeit átlagolja. (=Moving average)
N ...

~ (Moving Average) - Adatsorok kisimításának módszere, amit árfolyam idősoraiban gyakran használnak. Lényegében az adott árfolyam átlagát tekintjük bizonyos időtávban, és az átlagokból képzett pontokból álló egyenest nevezzük így.

~ok
Az indikátorok számításának talán legalapvetőbb eszköze az ú.n. ~ (moving averages). A kifejezés arra utal, hogy az átlagot egy adott naphoz kapcsolódóan számíthatjuk ki a kiszemelt napot megelőző N nap adatai alapján.
Egyszerű, súlyozott és exponenciális átlagok ...

Két ~ alkalmazása
Vételi jelzés akkor érkezik, amikor a rövidebb ~ (kb. 15 napos) alulról metszi a hosszabb átlagot (kb. 50 napos). Eladási jelzés akkor érkezik, amikor a rövidebb átlag felülről metszi a hosszabb átlagot.

A ~ot behatároló sáv. A sáv szélessége a részvényárfolyam volatilitásából adódik. Minél szűkebb a sáv, annál kisebb kilengések láthatóak a kiválasztott értékpapírnál, és fordítva. Tipikus az, amikor az alacsonyabb volatilitású hosszabb időszak után jelentősebb árfolyamváltozás következik.

Az Egyszerű ~ (Simple moving averages, SMA) egy olyan indikátor, mely egy meghatározott időperiódusban a részvény árfolyamának átlagát számolja. Ha egy részvény nagyon volatilis (mozgékony), akkor a ~ok segítenek kisimítani az árfolyam adat sorokat.

EXPONENCIÁLIS MOZGÓÁTLAG (Moving Average-Exponential Formula)
Ebben az esetben a frissebb adatot nagyobb súllyal kívánjuk figyelembe venni, ezért a
számítása a következő módszerrel történik: ...

Moving Avarage - MOZGÓÁTLAG
A vételi jelzést akkor kapjuk meg, amikor az árfolyam a ~ot alulról átszeli, eladási jelzést pedig, amikor az árfolyam fentről metszi a ~ot.

súlyozott átlag - A ~ egyik fajtája, a legutolsó adatokat nagyobb hangsúllyal veszi figyelembe.
support - Lásd: támasz.
szkript - Egyszerű vagy összetett utasításokat tartalmazó, programszerűen működő állomány.

A grafikonoknak az árfolyamok elemzésében több formája van használatban pl: HI-LO bar chart a napi min-max-záró árfolyamokat jeleníti meg, míg a ~ok megjelenítésének formája a ~ line chart (vonaldiagram), amely a napi záróárfolyamok ~ait mutatja meg.
CPI ...

Van aki csúcs-völgy elemzést folytat, van aki ~ok, bollinger szalagok, vagy egyéb indikátorok alapján állapítja meg, hogy milyen trend van most, ki miben hisz.

macd(r,k,h): Az MACD indikátor tovább kombinálja a ~okat. Az alapelv hasonlít a két ~os indikátorhoz, ahol egy hosszabb (k kereskedési napos) és egy rövidebb (r kereskedési napos) ~ egymáshoz viszonyított helyzete határozza meg a pozíciót, amit ajánlásként kapunk.

Az MACD gyakorlatilag két exponenciális ~ százalékosan vett különbsége, így egy hosszabb és egy rövidebb periódusú ~ra van szüksége a függvénynek, melyeket természetesen tetszés szerint állíthatunk be.

Például a ~ egy ún. alul-áteresztő szűrő. Átereszti az alacsonyabb frekvenciájú jeleket míg levágja a magasabbakat. Az MACD például két alul áteresztő szűrő kombinációja egy harmadikkal. A szűrők szűrnek és az információveszteség mellett a folyamat késleltetéssel is szokott járni.

Elképzelések: ~ok (sima, exponenciális, súlyozott), stochastic, CCI, MACD rendszerek leüzletelése, fix stoppal és target-tel.

Példaként álljon itt egy nagyon egyszerű, de mégis igen hatékony szabályegyüttes: keressünk olyan napokat a grafikonon, amikor a VIX index napi záróára a 10 napos ~ felett helyezkedik el, mégpedig úgy, hogy vagy egyszer legalább 5%-kal meghaladja a záróár a ~ot, ...

A ~ok megnevezése és rövidítése platformonként változó lehet. A két típus elnevezése SMA (Simple Moving Average, sima mozgó átlag), valamint EMA (Exponential Moving Average, súlyozott mozgó átlag).

Moving Average (MA): ~. Statisztikában is használt eszköz, amely gyakran a technikai elemzésben is komoly szerepet játszik. Az elmúlt időszak megadott számú adatsorának az átlagát jelenti.

A stohasticnak két vonala van, az egyik a %K vonal a másik a %D vonal mely a %K vonal adott periódusú ~a. A stohastic indikátor az aktuális záró árfolyamot méri össze a megelelőző időintervallum kereskedési sávjával.

Exponenciális ~. ~ esetében az adott napot megelőző árfolyamok átlagát ábrázoljuk. Az exponenciális ~nál az időben közelebb eső árfolyamok nagyobb súllyal szerepelnek a kiszámításnál.

Általában akkor nevezünk egy piacot hosszú távon bull piacnak, ha az árak a 200 napos ~ felett vannak. A bull piac első fázisában az árfolyam hirtelen nagymértékben az addigi csökkenő trenddel ellentétes irányban mozdul el.

Technikai szemmel látszik az erős eső trend, jóval a 200 napos ~ alatt a részvény. Az ügyes technikai alapon befektetők nemhogy legkésőbb 60 dollár alatt kiszálltak, de érdemes volt megfordítani a pozíciót, lefelé, shortra játszani, és így még nyereséget is elérni az esésen.

A MACD (angol Moving Average Convergence/Divergence = ~ Konvergencia/Divergencia) technikai analízis indikátor, amelyet az 1970-es évek végén Gerald Appel vezetett be.

Ahelyett, hogy csak a piac jelenlegi árait néznénk, a ~ok egy nagyobb rálátást adnak, és így következtethetünk a jövőbeni ár általános irányára.
Az SMA-k segítségével megtudhatjuk, hogy emelkedő trend van, vagy csökkenő, vagy oldalazás.

Amennyiben megnézzük a válság 2009-es tetőzését követő tendenciát, akkor egy azóta folyamatosan csökkenő trendet figyelhetünk meg. A 4 hetes ~ szerinti 308 ezres érték 2007 júniusa óta nem látott alacsony szám.

Trendkövető kereskedés: Olyan kereskedési módszer, mely a trenddel megegyező pozíciók felvételéből próbál nyereséget elérni. A trendet ~-számítással, illetve sávok megadásával határozzák meg.

A legegyszerubb és legismertebb módszer a " zaj " kiküszöbölésére az árfolyam-alakulás görbéjének kisimítására a ~.
Ez a módszer csak a számok közötti összefüggésekre és ezek az összefüggések kapcsolatának erosségére irányítja.

Majdnem minden indikátor használ periódust, valamint ~ot így ezeket a legtöbbnél beállíthatjuk. Fontos, hogy minden indikátor esetében igaz az, hogy minél magasabb időintervallumba használjuk úgymint 30 perc, 1 óra, 4 óra annál nagyobb az esélyünk a sikeres jelzésre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Árfolyam, Trend, Kockázat, Tőzsde, RSI?

◄ Mozgó átlagok   Mögöttes értékpapír ►
 
RSS Mobile