Kezdőlap (Dematerializált értékpapír)

 Tőzsde 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dematerializált értékpapír

Tőzsde  Dematerializáció  Demo kereskedés

Dematerializált értékpapír
betbulladmin
Fizikailag nem, csak értékpapírszámlákon, digitális jelként létező értékpapír a demateralizált értékpapír.


Dematerializált értékpapír
Elektronikus úton rögzített és továbbított, értékpapírszámlán nyilvántartott, az értékpapír valamennyi jogszabályi kellékét azonosítható módon tartalmazható adat. Külföldön a hetvenes évek óta mind jobban terjed, Magyarországon az új Épt. tette lehetővé alkalmazását.

Dematerializált értékpapír
Fizikailag nem, csak értékpapírszámlákon, digitális jelként létező értékpapír.
Dematerializált formában előállított állampapír: ...

Dematerializált értékpapír: a 2001. évi CXX törvényben és külön jogszabályban meghatározott módon, elektronikus úton létrehozott rögzített, továbbított és nyilvántartott, az értékpapír tartalmi kellékeit azonosítható módon tartalmazó adatösszesség.

Dematerializált értékpapír
A különböző értékpapírok digitalizált formája.
Derivatívok ...

~
a tőkepiacról szóló 2001. CXX. törvényben és külön jogszabályban meghatározott módon, elektronikus úton létrehozott rögzített, továbbított és nyilvántartott, ...

~
Az értékpapír fizikai formában nem kerül kinyomtatásra, hanem elektronikus úton rögzített és továbbított, értékpapírszámlán nyílvántartott, az értékpapír valamennyi tartalmi kellékét azonosítható módon tartalmazó adatként létezik.

~ok: ~ alatt a törvényben és külön jogszabályban meghatározott módon, elektronikus úton létrehozott, rögzített, továbbított és nyilvántartott, az értékpapír tartalmi kellékeit azonosítható módon tartalmazó adatösszességet kell érteni.

A ~ról és a hozzá kapcsolódó jogokról az értékpapír-tulajdonos javára vezetett nyilvántartás (olyan, mint egy bankszámla, csak pénz helyett értékpapírokkal).
Eszközarányos nyereség (ROA) ...

Értékpapírszámla (központi)
A ~ok kibocsátott teljes állományának nyilvántartására szolgáló értékpapírszámla, amelyet a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (KELER) vezet.

A Tpt. szerint az értékpapírszámla "a ~ról és a hozzá kapcsolódó jogokról az értékpapír-tulajdonos javára vezetett nyilvántartás".

A ~ok nem kerülnek kinyomtatásra, ezek csakis értékpapíszámlákon léteznek.
Érzület
Általános befektetői közérzet. Ha ez pesszimusba hajló, emelkedésre, ha optimizmusba, esésre számíthatunk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Értékpapír, Kockázat, Hozam, Tőzsde, Részvény?

◄ Dematerializáció   Demo kereskedés ►
 
RSS Mobile