Kezdőlap (Parasztháború)

 Magyar történelem 1 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Parasztháború

Magyar történelem 1  Pápai legátus  Parasztvármegye

IX. Parasztháború következményei
- nagy anyagi és vérveszteségek (ezért a megtorlásnál csak a főbűnösöket végzik ki, mert kell a paraszti munka). A veszteségeket felerősíti a gazdasági dekonjunktúra is.


Nem sok idővel ezelőtt Magyarországon parasztháború is támadt, semmivel sem kisebb, mint a rabszolgák és a szövetségesek háborúja volt; ez időben elszórtan zajlott le.

évi parasztháború leverésében. 1520-ban azonban az esztergomi ferences-rendi kolostorba vonult el, és többszöri invitálás ellenére sem kívánt visszatérni a világi életbe, noha már ekkor is sokan alkalmasnak tartották a védelem vezetésére.

Komoly szerepe volt az 1514-es parasztháború harcaiban is, amelyek az ő birtokaira, Futak és Csörög várára is kiterjedtek. Ám Nagy Antal seregének legyőzése, s általa a délvidéki parasztháború megnyerése inkább a parasztvezérek tapasztalatlanságának mint az urak vitézségének volt köszönhető.29 ...

â†' Más feltételezés szerint a parasztháború borzalmai miatt. [1]
Magyarország hadtörténete két kötetben (főszerkesztő: Liptai Ervin), Zrínyi Katonai Kiadó - 1985, ISBN 963-326-337-9
Révai nagy lexikona
A lap eredeti címe: '' ...

A hagyományos felfogás, mely szerint a kuruc a Dózsa ~jában részt vett, eredetileg keresztes háborúra készült parasztok crucius, cruciatus (keresztes) megnevezésével, tehát a latin crux, crucis (kereszt) származékával lenne kapcsolatos, ellene mond a szótörténeti és hangtani tényeknek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Erdély, Országgyűlés, Szapolyai János, 1526, Végvár?

◄ Pápai legátus   Parasztvármegye ►
 
RSS Mobile