Kezdőlap (Parasztháború)

 Magyar történelem 1 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Parasztháború

Magyar történelem 1  Pápai legátus  Parasztvármegye

IX. Parasztháború következményei
- nagy anyagi és vérveszteségek (ezért a megtorlásnál csak a főbűnösöket végzik ki, mert kell a paraszti munka). A veszteségeket felerősíti a gazdasági dekonjunktúra is.


Nem sok idővel ezelőtt Magyarországon parasztháború is támadt, semmivel sem kisebb, mint a rabszolgák és a szövetségesek háborúja volt; ez időben elszórtan zajlott le.

évi parasztháború leverésében. 1520-ban azonban az esztergomi ferences-rendi kolostorba vonult el, és többszöri invitálás ellenére sem kívánt visszatérni a világi életbe, noha már ekkor is sokan alkalmasnak tartották a védelem vezetésére.

Komoly szerepe volt az 1514-es parasztháború harcaiban is, amelyek az ő birtokaira, Futak és Csörög várára is kiterjedtek.

A hagyományos felfogás, mely szerint a kuruc a Dózsa parasztháborújában részt vett, eredetileg keresztes háborúra készült parasztok crucius, cruciatus (keresztes) megnevezésével, tehát a latin crux, crucis (kereszt) származékával lenne kapcsolatos, ...

július végén, Dózsa György fegyverletétele után Szapolyai János őt küldte a Bihar városát ostromló parasztsereg ellen. Tomori csatában legyőzte a felkelőket és vezetőjüket, Lőrinc papot is fogságba ejtette. Az 1514-es magyar ~ ezzel a ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Erdély, Országgyűlés, Szapolyai János, 1526, Végvár?

◄ Pápai legátus   Parasztvármegye ►
 
RSS Mobile