Kezdőlap (Kazár)

 Magyar történelem 1 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kazár

Magyar történelem 1  Kaunitz  Kazárok

Kazárok
A Wikipédiából, a szabad lexikonból.
Ugrás: NAVIGÁCIÓ, KERESÉS ...


Kazárok
máskép (és a tőle eredt hely- és személynevek alapján kétségkivül hegyesebben) kozárok is, ősrégi nép a keleti turkok csoportjából, melynek neve a persa nyelvből származtatva "futót", "szaladót" jelent.

kazár
Népvándorlás kori törökös nyelvű nép, e nép tagja, -melléknévként- e néppel kapcsolatos.
A népnév eredete homályos, valószínűleg éppúgy egy törökös kaz- (kóborol) tőből ered, mint a kazah és kozák.

A kazároknak vagy kozároknak nevezett kabarok (kavarok) a Dél-Dunántúlon (a későbbi Somogy-Baranya megyékben) telepedtek le.

Ez esetben a kazár kákán bég, a második kazár fejedelem jelképét látjuk benne viszont. A sztyeppi népek fejedelmi és előkelő nemzetségei személynév adásában a méltóságnevek használata elterjedt szokás volt.

Csakhogy - így némely történész - a kazár függéstől való szabadulás idején Álmos a legjobb esetben is még gyermekifjú volt, nem lehet tehát fejedelemmé választását közvetlenül összekapcsolni a függetlenség visszaszerzésével.

Taksony felesége "kun" (mindenképpen keleti: kazár, volgai bolgár vagy besenyő) nő volt.

már nem befolyásolta a magyar nagyfejedelmi család egy tagja és a horka tisztség betöltője - államférfiúként, a politikai realitásoknak megfelelően, arról írt, hogy leveleit a magyarok fejedelmeihez (vagyis több személyhez) intézi, míg Kazária ...

Lebédiában történt a kazároktól elpártolt kabar nép csatlakozása a magyarokhoz, a hét törzshöz nyolcadikul sorakozván.

A Volga és Don köze legfeljebb pihenohelyet nyújtott nekik, mert dél felol Kazárország, észak felol pedig az erdos steppe lakói, a burtászok és volgai bolgárok zárták el az utat.

kende (kündü) - a magyar törzsszövetség főfejedelme a 9-10. sz.-ban. Tisztsége a magyarok vándorlása során kazár és türk mintára alakult ki, de a tényleges hatalom - a gyula kezében volt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fejedelem, Honfoglalás, Nemzetség, Kazárok, Besenyők?

◄ Kaunitz   Kazárok ►
 
RSS Mobile