Kezdőlap (Árpád vezér)

 Magyar történelem 1 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Árpád vezér

Magyar történelem 1  Arisztokrácia  Árpád-ház

Árpád vezér temetéséről esik szó az LII. fejezetben: "Ezek után urunk születésének 907.


Ugyanis Névtelen Jegyzőnk elbeszélése szerint Árpád vezér minekutána Szerencs és Tokaj vidékét elfoglalta, és meghóditotta volna, kiküldé Borsot, Böngér fiát erős haddal, hogy az ország határszéleit tekintse meg, ...

században így ír: 'Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edöménnek a Mátra-erdőben, ahol az unokájuk, Pata később várost épített. Az ő sarjadékukból származott hosszú idő után Sámuel király is, akit kegyességéért Abának hívtak'.

Őt, Ete atyját küldte Árpád vezér- a Névtelen szerint - Zalán vezérhez Ketellel s Tarcallal együtt, hogy elvigye ajándékát, a 12 fehér lovat, 12 tevét, 12 kun gyermeket és 12 rutén leányt.

Községünk nevét vizsgálva megállapítható, hogy az valamelyest hasonlóságot mutat Árpád vezér unokájának Ecsellő nevével, nem kizárt, hogy ugyanúgy, mint Üllő község neve, Ecser neve is az Árpád-fejedelemcsaládból ered.

Anonymus szerint azonban nemcsak a székelyek voltak Attila népei (a hunok ivadékai), hanem a magyarok is. A honfoglaló ~ pedig - szerinte - egyenes ivadéka volt a nagy hun királynak. Az általa feljegyzett monda tehát egyaránt emlegeti a hun-székely és a hun-magyar rokonságot.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Anonymus, Honfoglalás, Fejedelem, Gesta Hungarorum, Nemzetség?

◄ Arisztokrácia   Árpád-ház ►
 
RSS Mobile