Kezdőlap (Méretarány)

 Térinformatika 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méretarány

Térinformatika  Mérési vonal  Meridián

méretarány - Térinformatikai fogalomtár
Két pont i és i távolságának hányadosa, vagyis a valós ok s a nekik megfelel i reprezentáció méretének összehasonlítására szolgáló viszonyszám, arány. Papíron megrajzolt ...


A nagy méretarányú térképek felső határát kb.az 1:10 000-es méretarány képezi.

1:50000 méretarányú topográfiai térkép alapján készített digitális
adatállomány Magyarország teljes területére CD-ROM-on. Elemkód táblázata az MSZ K 1066-os szabvány alapján készült.
Formátuma: .DGN, .DXF és .DWG,
MapInfo, ArcView ...

Méretarány = térképi hossz / vetületi hossz.
Az M = 1 : 10000-hez például azt jelenti, hogy 1 cm-es térképi hossznak a vetületi síkon 10 000 cm, azaz 100 m felel meg.

méretarány
Valamely szelvényezett térkép lineáris méretaránya.
minőségi osztály ...

A ~tényezőt, amely a kiindulási rendszerhez és a célrendszerhez felhasznált alapvonal(ak) hosszúságetalonjai közti különbségre - lényegében az alapvonalak mérésének hibájára - utal, ...

- nagy ~ú felvételezés ( alacsony repülés), melynek ~a 1 :5000-es, vagy annál nagyobb.

A különböző ~ú térképek létrehozásakor nem lehet figyelmen kívül hagyni az ábrázolás során felhasznált egyszerűsítéseket és összevonásokat.

000 ~ú réteg
A GeoXRaszter térképsorozat forrása
A GeoXRaszter térkép forrása az 1:10 000 ~ú, házszám mélységű vektoros térképállomány a DSM-10 térkép, ...

: 1 : 10 000 ~ú térképről digitalizált, szintvonalakat és magassági pontokat tartalmazó coverage-ek alapján az alábbi alparancsokat használhatjuk a TOPOGRID-en belül a DDM10 elnevezésű, ...

Az ablakolási, ~váltási funkciókkal a számunkra aktuális terület kijelölhető, értelmes határok között kicsinyíthető és nagyítható.

század végén sürgették egy egységes ~ú, vetületű és jelkulcsú, méterrendszerű világtérképmű létrehozását. Erre 1908-ban ajánlás is készült (1:1 000 000 a ~ra, minta a jelkulcsra, utalás a vetületre és a szelvényezési rendszerre).

A törvény az új vadgazdálkodási egységek térképi nyilvántartásának alapjául - mivel teljes körű digitális kataszter nem áll rendelkezésre - az 1:50000-es ~ú, katonai topográfiai térképeket írta elő. Ez kényszerű kompromisszum volt, u.i.

Vetületi rendszer, elméleti ~
A teljes Budapest állomány a polgári térképészetben jelenleg használt EOV (Egységes Országos Vetület) rendszerben készült el.

: 1:1 200 000 ~ú (a ~ az a szám, ami megadja a térkép 1 egysége és a terep 1 egysége közötti viszonyt), fametszetű térkép rendkívül gazdag hegy- vízrajza, valamint névanyaga, ...

* A VITUKI ARGOS Stúdió megbízásából elkészítették a Szigetköz 1:10000 ~ú digitális topográfiai és területhasználati térképeit.
* A VITUKI Consult Rt. megbízásából elkészítették Veresegyház 1:500 ~ú digitális közműtérképeit ...

(4) A bizottság eljárásáról jegyzőkönyvet és alkalmas ~ban határvázlatot kell készíteni, amelyek rögzítik a megállapításokat és az esetleges módosító javaslatokat.

Ilyenkor az összes felület frissítésre kerül, a ~ok és térkép-helyzet automatikusan olyan beállításba kerül, hogy az összes felület a legjobban töltse ki a megjelenítő ablakot.

BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék (2000): 1:10 000 ~ú EOTR topográfiai térképek domborzati tartalmának ellenőrzése (Összegző jelentés). Bp.

Ez az adatbázis jelleg lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző felhasználási területek számára eltérő "nézetek" kerüljenek leválogatásra. A nézeteket nemcsak a tematikájukban, hanem helyzeti és leíró adataikban, illetve ~ukban is ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Térkép, Adatbázis, Irány, Kapcsolat, Pontosság?

◄ Mérési vonal   Meridián ►
 
RSS Mobile