Kezdőlap (Ultrahangos vizsgálat)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ultrahangos vizsgálat

Terhesség  Ultrahang felvétel  Ultrahangvizsgálat

Ultrahangos vizsgálat
Az igen magas frekvenciájú hanghullámok használata, az ultrahangos vizsgálata egy képernyőn "élő" képet mutat a fötuszról. A hanghullámok a méhre irányulnak, amelyben körüljárják a fötusz testét, s mozgó elektronikus képet hoznak létre.


Ultrahangos vizsgálatok a terhesség alatt
- Share -
A terhesség során optimálisan négy alkalommal végeznek ultrahangos vizsgálatot. Az ultrahang magzatkárosító hatásáról pro- és kontra sokat lehet olvasni, azonban úgy gondolom, hogy - mint annyi minden - mértékkel használva a javunkra válhat.

Az ultrahangos vizsgálat hatása a magzatra
A legfrissebb kutatások eredményei is azt igazolják, hogy a terhesség alatt többször ismételt ultrahangos szűréseknek nincsenek káros hatásai a fejlődő magzatra.

Ultrahangos vizsgálat: ezt elvileg már az első vizsgálati alkalommal is elvégezheti az orvos, ha van ultrahang-készüléke. A testedbe vezetett hanghullámok útján deríti fel, hogy minden rendben van-e a belső nemi szerveiddel, amelynek az eredményét egy monitoron követi nyomon.

Ultrahangos vizsgálat alkalmával veszik észre, ha valami nincs rendben. Itthon általában öt ultrahang vizsgálatot végeznek egy normál terhesség alatt. Erről itt olvashatsz. Ennek alapján valószínűleg az első vagy csak a második szűrővizsgálaton derül ki, ha a lepény tapadásával gond van.

~tal megállapítják, hogy hány hetes vagy és mikorra várható a szülés. Csak az első vizsgálat ilyen hosszadalmas, a többi nem lesz ennyire macerás.

~on diffúz májelváltozást (steatosis hep) zárójelben ez nem tudom mit jelent. Mivel állandó fájdalmat érzek a...
269. Óvatosan a fogyasztótablettákkal!
Itt a nyár, a fürdőruha szezonja, és a női magazinokban olvasható fogyókúrás tabletták nagyon csábítóak. Vigyázzunk azonban, m...

Az ~ veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. A speciális vizsgálófejből sugárnyalábot irányítanak a kismama hasába, a különböző keménységű rétegekről visszaverődő hanghullámokat képernyőre vetítik. Így láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat.

Az ~ veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. Az elv, hogy az ultrahang a test különböző keménységű rétegeiről másképen verődik vissza, így a visszaverődő hanghullámokat felfogva, azokat képernyőre vetítve láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat.

Az ~ok legfeljebb 15-20 percet vesznek igénybe, s különösebb előkészületeket sem igényelnek.

Az ~ előtt fogyassz elegendő mennyiségű folyadékot ahhoz, hogy tele legyen a hólyagod - így sokkal könnyebben vizsgálható a méh -, de ne vidd túlzásba: lehet, hogy várakoznod kell.
h i r d e t é s
h i r d e t é s ...

A csípő ~ával nemcsak a csípőficam, hanem az alulfejlett csípőízület is kiszűrhető.

Az orvos az ~ és a magzatmozgás alapján tudja pontosabban meghatározni a szülés várható időpontját, amit bejegyez a gondozási könyvbe.

Az ~on látható petezsákban már kivehető a baba testének a kezdeménye. Ilyenkor alakul ki a szívcső, a szív kezdeménye, de ez még nem pulzál. A hét végére az embrió már 2 mm, 3 csíralemezből áll, és elkezd saját vérlemezkéket termelni.
6. hét: ...

Ezek az eszközök ma már a fogantatás után pár nappal kimutathatják, hogy sikerrel jártunk- e, de biztos eredményt csak az ~tal érhetünk el. A terhesség során kialakulhat annak veszélyesebb változata, a méhen kívüli terhesség.

A birkáknál könnyen végrehajthatók a táplálkozással, szaporodással kapcsolatos kutatások, a sebészeti beavatkozások, könnyen megfigyelhetők ~tal, és jól viselik a szövetminta vételeket, beleértve a vérvételt is - olvasható a Science Daily cikkében.

Egy december eleji ~on az orvos elmondta, hogy mivel a baba még mindig farfekvéses, elég nagy méretű és a magzatvíz mennyisége valamivel kevesebb az átlagosnál, így már nem igazán van esély rá, hogy a baba beforduljon, így a legjobb, ...

Ultrahang: A terhességed alatt 3-4 alkalommal is sor kerül az ~ra. A vizsgálat során a műszer által kibocsájtott és a különböző keménységű belső rétegek által visszavert hanghullámokat vetítik képernyőre. A visszavert képen kirajzolódik a magzat alakja.

Az ~ok alkalmával pontosítani szokták az utolsó menses idejéből kiszámolt magzati életkort, és ezzel együtt a születés várható időpontját. Optimális esetben a baba világra is jön a 280. nap körül (általában plusz-mínusz három napot tartanak ideálisnak a nőgyógyászok).

A legtöbb orvos az utolsó menstruációs ciklus első napját és az ~ot felhasználva állapítja meg a terhesség idejét, és hogy a baba mikor fogant meg. De ezek az eszközök csak megbecsülik a dátumot - a fogantatás pontos dátumát nagyon nehéz megmondani.

Ezt az első ~ot hüvelyi érzékelővel végzik. Vizsgálják, hogy ép-e a terhesség, többes terhességről (ikrekről) van-e szó, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e, és a magzat nagysága megfelel-e a vérzéskimaradás idejének.

(Normál esetben általában csak egy petesejt érik meg ciklusonként.) A kezelőorvos ~okon követi nyomon a tüszőérés folyamatát, hogy az ovuláció várható időpontját pontosan meghatározhassa, hogy ily módon kiírhassa az inszeminálás legmegfelelőbb időpontját.

Az ~tal számított idő a magzat méreteiből következtet a terhesség idejére. Itt is lehet pontatlanság, mert ezek átlagértékek. Összefoglalva: Az utolsó vérzésből számított terhességi idő pontatlanabb, mint az ~tal kiszámított.

Az ~on már látható a petezsák, benne a primitív csík, amely már a baba testének kezdeménye. Most alakul ki a szívcső, az emberi szív kezdeménye is, de ekkor még nem pulzál. Megkezdődik az érrendszer és az emésztőrendszer differenciálódása, fejlődése.

Bár az egészen biztos jeleket csak orvosi, ~okkal lehet kimutatni, azért nagy jelentősége van a patikákban kapható teszteknek.

"Nekem másfél héttel ezelőtt volt ~.Elvileg minden rendben van, átjátható mindkét vezeték. Akkor kicsit fájdogált a hasam és a petefészkeimet is éreztem. A furcsa érzés azóta sem múlt el, folyamatosan érzem az enyhe nyomást a méhemben és mindkét oldalamon a hasamban." ...

A szülők általában a terhesség második negyedében, ~tal tudják meg születendő gyermekük nemét.

A Kombinált tesztet a terhesség 11-14 hete között, az anya véréből, illetve ~tal lehet kimutatni. A vérben, csak a terhesség alatt előforduló fehérje szintjét mérik, míg az ultrahang vizsgálatnál a magzat nyaki redő vastagságát nézik. Ez a kombinált teszt kb.

A Clearblue idén októberben végzett kutatásából kiderül, hogy a nők 72%-a szeretné tudni, mikor volt pontosan a fogantatás, ezt kideríteni azonban eddig csak ~tal volt mód.

A Birmingham Egyetem tudósai, holland kutatókkal karöltve nemrég 26, összesen 9400 terhes nő részvételével készült kutatási anyagot vizsgáltak meg. A kutatások közül hétben olyan nők is részt vettek, akiket állandó fájdalmaik és vérzésük miatt ~nak vetettek alá.

A kutatások nemcsak az egyes ~ok esetleges káros hatásait vizsgálták, de a várandósság alatt elvégzett számos ultrahangszűrésnek az összeadódó (kumulatív) hatásait is nézték. Mindkét esetben azt mutatták ki, hogy nincs káros hatása sem a magzatra, sem a kismamára.

Más módszerek is rendelkezésünkre állnak, melyet az ~ során végzünk. Ellenőrizni tudjuk a köldökzsinór véráramlását ill. bizonyos esetekben a magzati erek funkcióját is. A vizsgálatok célja, hogy a legbiztonságosabbá tegyék az utolsó hetek várakozással teli időszakát.

Mivel a fejlődési rendellenességek a magzai élet első nyolc hetében alakulnak ki, hallatlanul fontos a koraterhesség fokozott védelme. A koraterhességben végzett ~ megmutatja, megfelelő helyre ágyazódott-e be az embrió, ...

Az első esettel kapcsolatban az ügyész kiemelte: a második gyermekét váró, 35 évnél idősebb, pajzsmirigy betegségben szenvedő kismama magzatának szívében rendellenes foltot találtak 2007-ben egy ~on.

A nőgyógyászati rákszűrés célja a nemi szervekben fennálló kórképek diagnosztizálása. Részei: a külső nemi szervek alapos áttekintése, a méhszáj felszínéről vett kenetminta, majd speciális mikroszkópos vizsgálata, a belső nemi szervek áttapintása, ~a, ...

Fontos, hogy őket is vonjuk be a babával kapcsolatos teendők elvégzésébe, magyarázzuk el neki, mikor mi történik. Az ~, és a rengeteg beszélgetés sokat segíthet abban, hogy úgy érezze, nem csak egy fölösleges harmadik személy, hanem a babavárás egyik fontos szereplője.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ultrahang, Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat?

◄ Ultrahang felvétel   Ultrahangvizsgálat ►
 
RSS Mobile