Kezdőlap (Tüszőérés)

 Terhesség 

  » »
 
   

Tüszőérés

Terhesség  Túlhordás  Tüszőhormon

A tüszőérés megkezdődését jelzi a nyák termelődése. A nyák a hüvelyen végig haladva mindig kijut a vulvára, így soha nincs szükség a nyák hüvelyen belüli vizsgálatára.


A tüszőérést elősegítő kezelés során alkalmazott hormonkészítmények hatására ritka esetben petefészek-túlstimulálási szindróma alakulhat ki, amely során a szervezet túlzott mértékben reagál a hormonokra, ...

Van-e tüszőérés?
Megfelelő időpontban szeretkeztek-e?
Megfelelő gyakorisággal szeretkeztek?
A testhőmérsékleti görbe titkai ...

Mikor nincs tüszőérés?
Miért számít a ciklus hossza?
Milyen feladatokat lát el a progeszteron?

Második fázis: tüszőérési, vagy follikuláris fázis, amikor a petefészkek petesejtet érlelnek, míg a méh nyálkahártyája ismét vastagodással készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Tüszőérést serkentő hormonnal (FSH) ma már elég jól kezelhető. Ma már azt is tudjuk, hogy mindez szorosan összefügg a szénhidrát-anyagcsere zavarával, ezért sokszor szükség van kiegészítő kezelésre is (metformin).

Az FSH (folliculus stimuláló hormon) fő feladata, hogy elősegítse a peteérést, serkentse a tüszőérést. Hat a petefészekre, és szabályozza az ott termelődő hormonok - elsősorban az ösztradiol és progeszteron - elválasztását.

Tulajdonképpen ez is a prolaktin, mely meggátolja a tüszőérés segítő hormon, valamint a sárgatestserkentő hormon termelődését. Ez az oka annak, hogy szoptatás ideje alatt nincs tüszőérés és tüszőrepedés a petefészekben.

Minden, amit a tervezett terhesség előtti három-négy hónapban tesz (ennyi időre van szüksége a folliculumnak a petefészekben a tüszőéréshez, hogy aztán a peteérés után leadhassanak egy petesejtet), éppen olyan fontos, mint maga a szex.

FSH
Follikulus Stimuláló hormon, a tüszőérésben játszik szerepet.
GIFT
A természetes fogantatáshoz hasonló eljárás, a petevezetékbe juttatják a spermiumot és a petesejtet, a megtermékenyülés a szervezetben zajlik le.

Az emberi ondó legérdekesebb összetevői közé tartozik a tüszőérést serkentő hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH). E két vegyület együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában. Mit keres ez a két kifejezetten női hormon az ondóban?

- PCOS: (policisztás ovárium szindróma: nincs tüszőérés, avagy hiányzik az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a tüszőből. Ilyen esetben a menstruáció is ritkán jelentkezik.

Figyeli a tüszőérést ultrahanggal, az inszem napján vizsgált sperma eredménye alapján eldönti, hogy megcsináljuk aznap az inszemet vagy rossz eredmény esetén a következő ciklusban az ICSI-t.

A szervezetbe jutva a tabletta hormontartalma "becsapja" az agyalapi mirigy működését, és meggátolja a tüszőérést.

Lásd még: Lásd még: Terhesség, Terhes, Ovuláció, Menstruáció, Spermium

Terhesség  Túlhordás  Tüszőhormon

 
RSS Mobile