Kezdőlap (Tüszőérés)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tüszőérés

Terhesség  Túlhordás  Tüszőhormon

A tüszőérés megkezdődését jelzi a nyák termelődése. A nyák a hüvelyen végig haladva mindig kijut a vulvára, így soha nincs szükség a nyák hüvelyen belüli vizsgálatára.


A tüszőérést elősegítő kezelés során alkalmazott hormonkészítmények hatására ritka esetben petefészek-túlstimulálási szindróma alakulhat ki, amely során a szervezet túlzott mértékben reagál a hormonokra, és ennek következtében a vártnál több tüsző kezd megnagyobbodni.

Van-e tüszőérés?
Megfelelő időpontban szeretkeztek-e?
Megfelelő gyakorisággal szeretkeztek?
A testhőmérsékleti görbe titkai ...

Mikor nincs tüszőérés?
Miért számít a ciklus hossza?
Milyen feladatokat lát el a progeszteron?

Második fázis: tüszőérési, vagy follikuláris fázis, amikor a petefészkek petesejtet érlelnek, míg a méh nyálkahártyája ismét vastagodással készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Tudjon meg többet: ~
Hirdetések
Keressen lakóhelyéhez közeli szülész-nőgyógyászt! ...

~t serkentő hormonnal (FSH) ma már elég jól kezelhető. Ma már azt is tudjuk, hogy mindez szorosan összefügg a szénhidrát-anyagcsere zavarával, ezért sokszor szükség van kiegészítő kezelésre is (metformin).

Tulajdonképpen ez is a prolaktin, mely meggátolja a ~ segítő hormon, valamint a sárgatestserkentő hormon termelődését. Ez az oka annak, hogy szoptatás ideje alatt nincs ~ és tüszőrepedés a petefészekben. Ebből adódik, hogy szoptatás alatt igen kicsi az esély egy újabb teherbe esésre.

A cickafark az ösztrogéntermelésre van pozitív hatással, így a ~t segíti, de ezen kívül a sárgatest termelődését is javítja. Hatásos ezen kívül még a menstruációs görcsök enyhítésére, de még felfázásra is, akár ülőfürdőként alkalmazva.

Minden, amit a tervezett terhesség előtti három-négy hónapban tesz (ennyi időre van szüksége a folliculumnak a petefészekben a ~hez, hogy aztán a peteérés után leadhassanak egy petesejtet), éppen olyan fontos, mint maga a szex.

Már 2-3 hónapi rendszeres kezelés is visszaállíthatja a normális ciklust, rendeződik a menstruáció és rendszeres ~ figyelhető meg. Ennek következményeként javul a teherbeesés valószínűsége, valamint egyértelműen csökken a spontán abortuszok száma is.

FSH
Follikulus Stimuláló hormon, a ~ben játszik szerepet.
GIFT
A természetes fogantatáshoz hasonló eljárás, a petevezetékbe juttatják a spermiumot és a petesejtet, a megtermékenyülés a szervezetben zajlik le.

Az emberi ondó legérdekesebb összetevői közé tartozik a ~t serkentő hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH). E két vegyület együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában. Mit keres ez a két kifejezetten női hormon az ondóban? A két kutató elég meggyőző elmélettel állt elő.

- PCOS: (policisztás ovárium szindróma: nincs ~, avagy hiányzik az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a tüszőből. Ilyen esetben a menstruáció is ritkán jelentkezik.

A szervezetbe jutva a tabletta hormontartalma "becsapja" az agyalapi mirigy működését, és meggátolja a ~t.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Meddőség, Terhesség, Menstruáció, Terhes, Ovuláció?

◄ Túlhordás   Tüszőhormon ►
 
RSS Mobile