Kezdőlap (Túlhordás)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Túlhordás

Terhesség  Többszörös terhesség  Tüszőérés

Túlhordás

A valódi túlhordás igen ritka, erről akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg. Súlyos veszélyekkel jár a magzat életére, ezért az orvosok többnyire a terminustúllépés, azaz a 40.


Címke: túlhordás
Meddig normális terhesnek lenni?
Vagyis mikortól számít túlhordottnak a baba? Mert ugye hivatalosan a terhesség 40 hét, 280 nap. Mégis előfordul, hogy elérkezik a várva várt nap, és el is múlik szépen. A baba pedig továbbra is a pocakban lakik.

A túlhordás (terminus túllépés)
Az utolsó hetekben minden ismerősöd azt kérdezi majd tőled, hogy mikorra vagy kiírva?

Túlhordásról akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg.

Túlhordásról a 40. hét után beszélünk. Nem kell idegeskedned, tartsd be az orvos utasításait és légy türelemmel.
h i r d e t é s
Beindítják?

Valódi ~ manapság igen ritkán alakul ki, mivel a 'bölcs természet' legtöbbször megoldja ezt a kérdést. Ettől eltérő esetekben pedig az orvosi javallat alapján, ismert terminus esetén szakemberek véleménye szerint a szülés megindítása javasolt.

A magzat ~a
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Harmadik trimeszter
Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat ~a legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége.

A magzat ~a
hirdetés
Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat ~a legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége.

~: milyen vizsgálatokra számíthatsz?
~ról beszélhetünk, ha átlépted a 40. terhességi hetet.

~nál sokan kísérleteznek a kiadós szex szülést megindító hatásával - sok esetben sikeresen - de ha szülés nem is indul be, legalább a partnerek jól érzik magukat, és könnyebben viselik a szülés utáni szex mentes időszakot.
Testhelyzetek nagyobb pocakkal ...

~ról csak akkor szokás beszélni, ha a szülés kiszámított napot követő két hét után sem indul meg. Még ekkor is lehetséges, hogy nem valódi ~ról van szó, hanem egyszerűen csak számítási hibáról.

Két hét ~sal. Normál szülésnek indult, nagyon tudatosan készültem a szülésre. Tornára jártam, kenegettem a gátamat, hómesbogyót szedtem a vajúdás könnyítésére, szóval el sem tudtam képzelni hogy nem sikerülhet. 12 kor folyt el a magzatvizem, 13 órára bent voltunk a kórházban.

Abban az időben, amikor még nem állt rendelkezésre CTG és ultrahangkészülék, megfigyelték, hogy a magzat ~a önmagában is növeli a szövődmények fellépésének gyakoriságát. Manapság szerencsére sokféle eszközzel tudják ellenőrizni, jól van-e még odabent a magzat.

Terminustúllépés vagy ~?
A ~ veszélyes lehet a babára nézve, ezért bizonyos esetekben a legjobb döntés a szülés megindítása. Az ám, de mit is nevezünk ~nak?

~ esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága. A legtöbb kórházban minden felvett kismamánál végeznek ún. felvételi amniószkópiát, melynek során a már nyitott méhszájon keresztül speciális műszerrel megtekintik a magzatvíz színét.

Az oligohydramnion okai közül a legfontosabbak a méhen belüli növekedési visszamaradás, a ~, a magzati oxigénhiány, illetve ha a magzat veséjének vagy vizelet-elvezető rendszerének valamilyen fejlődési rendellenessége.

Miután a kötődésnek ezt a fontos aspektusát az első kapcsolatanalízisekben elhanyagoltuk, olyan negatív tapasztalatokra tettünk szert, mint két hetes ~ egy alkalommal, és császármetszés ugyancsak egy alkalommal. Újabban a 36.

~ miatt befektettek a kórházba, semmi jelét nem adta a kisasszony hogy meg akarna születni. Egyszerűen unalmas volt. Fájás? Azt sem tudtam hogy mi az! Aztán 11 nap ~ után döntöttek, hogy másnap megindítják a szülést. Bántam én, csak legyen már meg az a gyermek! ...

~ról a 42. hét után beszélünk.
A mama szervezete
A méhösszehúzódások ("jósló fájások") még a többedszer szülő nőket is megtéveszthetik, annyira erősek és rendszeresek lehetnek. Ha a fájások pihenés, egy meleg fürdő hatására sem szűnnek vagy erősödnek, érdemes felkeresni a kórházat.

40. hét SZÜLÉS
Abban az esetben, ha a magzat a 40. hét végén nem jön világra, ~ról beszélünk. A NST vizsgálatokat ilyenkor 2 naponta végzik, ellenőrizve a lepényműködést.
Kapcsolódó cikkek
Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben ...

A szülés számított napja után már ~ról beszélünk. Mivel a kockázatok napról napra nagyobbak, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

20. (többedszer szülőknél 18. héttől) héttől - magzatmozgások
26-36. hét között magzatmáz (~ esetén már nem látható)
a magzat növekedésének ellenőrzése - UH, haskörfogat, symphysis-fundus távolság
Műszeres vizsgálatok ...

Előfordulhat ugyanakkor koraszülés és ~ is. Előbbire nem nagyon lehet precízen felkészülni, ilyenkor érdemes rábízni magunkat az orvosunkra és a szülésznőre - nyilván értik a dolgukat, és mindent megtesznek azért, hogy rendben menjen a szülés.

Vannak olyan esetek, amikor a szülést mesterségesen kell megindítani valamely anyát vagy magzatot veszélyeztető okból, ilyen lehet például a súlyos terhességi mérgezés, a magas vérnyomás, a 2 héten túli ~, méhlepény elégtelen működése, terhességi cukorbetegség.

A szüléskalkulátor statisztikai adatok alapján számít. Fontos tudni, hogy a szülések csupán 5 %-a zajlik le a kiírt időpontban és 70 %-a +/- 14 nappal a kiírt időponthoz képest. A többi esetben koraszülés vagy ~ áll fent.
Utolsó menstruáció első napja:
Év: ...

Tudni kell, hogy minden számítás csak bizonyos statisztikai pontossággal kép megadni a szülés időpontját. A kapott napon csak a szülések kb. 10 százaléka a vetkezik be, +1-14 napon belül viszont szülések további 70 százaléka zajlik le fennmaradó 20 százalék koraszülés vagy ~.

De nem, a mi kisbabánk ráérosre fogta a dolgot, ezért hétfon (28-án) el is mentem CTG vizsgálatra, nehogy a ~ okozta bármi gond esetleg észrevétlen maradjon. Minden rendben levonek találtatott.

természetesen ez lehetetlen, hiszen nyilvánvalóan a két ciklus közötti időszakban történt a megtermékenyítés. Az orvos által számolt, tehát a papír szerinti kor sosem egyezik a gyakorlati idővel, pont ezért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a terhesség végén az egy-két hetes ~nak.

Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a ~ indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is. A magzatmozgást bármelyik napszakban el lehet kezdeni számolni, érdemes persze ezzel inkább nappal foglalkozni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Terhes, Terhesség, Magzat, Kismama?

◄ Többszörös terhesség   Tüszőérés ►
 
RSS Mobile