Kezdőlap (Túlhordás)

 Terhesség 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Terhesség » Túlhordás


 

Túlhordás

Terhesség  Többszörös terhesség  Tüszőérés

Túlhordás

A valódi túlhordás igen ritka, erről akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg. Súlyos veszélyekkel jár a magzat életére, ezért az orvosok többnyire a terminustúllépés, azaz a 40.


Túlhordás
<< Lexikon INDEX
A szülés a 42. terhességi hét után sem következik be, és az újszülöttön a túlhordás jelei láthatók. (A túlhordást minden esetben a magzat vizsgálata erősíti meg vagy zárja ki) ...

Címke: túlhordás
Meddig normális terhesnek lenni?
Vagyis mikortól számít túlhordottnak a baba? Mert ugye hivatalosan a terhesség 40 hét, 280 nap. Mégis előfordul, hogy elérkezik a várva várt nap, és el is múlik szépen.

Túlhordás és túlérettség
A túlhordás a terhesség 42. hete után fennálló terhesség. A túlérettség olyan tünetcsoport, melyben a méhlepény normális működése a túlhordás miatt beszűkül, veszélyeztetve a magzatot.

Túlhordás (graviditas prolongata) abban az esetben áll fenn, ha a terhesség kora az utolsó mesntruációs ciklus első napjától számítva eléri vagy meghaladja a betöltött 42.

A túlhordás (terminus túllépés)
Az utolsó hetekben minden ismerősöd azt kérdezi majd tőled, hogy mikorra vagy kiírva?

Túlhordásról akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg.

A magzat túlhordása
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Harmadik trimeszter ...

A magzat túlhordása
- Share -
Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat túlhordása legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége.

Túlhordás esetére Szülésindító praktikák
Míg el nem telik a terhességből úgy 37-38. hét, minden kismama azon fáradozik, hogy odabent tartsa a gyereket. De sokan vannak, akik elérik a 40.

- Túlhordás: a betöltött 42. hét (294. nap) után is fennálló terhesség.
- Terminus túllépés: A betöltött 40. hét (280. nap) után viselt terhesség.

Túlhordásról csak akkor szokás beszélni, ha a szülés kiszámított napot követő két hét után sem indul meg. Még ekkor is lehetséges, hogy nem valódi túlhordásról van szó, hanem egyszerűen csak számítási hibáról.

Túlhordás esetén - a méhlepény elöregedésével - már felmerül a magzat sorvadásának kockázata, ezért a 40. héttől megszaporodnak a vizsgálatok.

Indokolt még az elvégzése túlhordás (terminus túllépés ) esetén , továbbá ha feltételezhető a magzat méhen belüli veszélyeztetettsége, esetleges oxigénhiányos állapota. Pl.

Két hét túlhordással. Normál szülésnek indult, nagyon tudatosan készültem a szülésre. Tornára jártam, kenegettem a gátamat, hómesbogyót szedtem a vajúdás könnyítésére, szóval el sem tudtam képzelni hogy nem sikerülhet.

Abban az időben, amikor még nem állt rendelkezésre CTG és ultrahangkészülék, megfigyelték, hogy a magzat túlhordása önmagában is növeli a szövődmények fellépésének gyakoriságát.

Túlhordás esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága. A legtöbb kórházban minden felvett kismamánál végeznek ún.

Az oligohydramnion okai közül a legfontosabbak a méhen belüli növekedési visszamaradás, a túlhordás, a magzati oxigénhiány, illetve ha a magzat veséjének vagy vizelet-elvezető rendszerének valamilyen fejlődési rendellenessége.

Túlhordásról a 42. hét után beszélünk.
A mama szervezete
A méhösszehúzódások ("jósló fájások") még a többedszer szülő nőket is megtéveszthetik, annyira erősek és rendszeresek lehetnek.

hét után már túlhordásról van szó. Míg a koraszülöttek esetében az jelent kockázatot, hogy a magzat még nem elég fejlett az önálló életre, a 42. hét után már mind az anya, mind a magzat szempontjából veszélyes lehet.

Abban az esetben, ha a magzat a 40. hét végén nem jön világra, túlhordásról beszélünk. A NST vizsgálatokat ilyenkor 2 naponta végzik, ellenőrizve a lepényműködést.
Kapcsolódó cikkek
Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben ...

A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Mivel a kockázatok napról napra nagyobbak, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek.

20. (többedszer szülőknél 18. héttől) héttől - magzatmozgások
26-36. hét között magzatmáz (túlhordás esetén már nem látható)
a magzat növekedésének ellenőrzése - UH, haskörfogat, symphysis-fundus távolság
Műszeres vizsgálatok ...

Előfordulhat ugyanakkor koraszülés és túlhordás is. Előbbire nem nagyon lehet precízen felkészülni, ilyenkor érdemes rábízni magunkat az orvosunkra és a szülésznőre - nyilván értik a dolgukat, és mindent megtesznek azért, ...

Vannak olyan esetek, amikor a szülést mesterségesen kell megindítani valamely anyát vagy magzatot veszélyeztető okból, ilyen lehet például a súlyos terhességi mérgezés, a magas vérnyomás, a 2 héten túli túlhordás, méhlepény elégtelen működése, ...

A szüléskalkulátor statisztikai adatok alapján számít. Fontos tudni, hogy a szülések csupán 5 %-a zajlik le a kiírt időpontban és 70 %-a +/- 14 nappal a kiírt időponthoz képest. A többi esetben koraszülés vagy túlhordás áll fent.

bizonyos statisztikai pontossággal kép megadni a szülés időpontját. A kapott napon csak a szülések kb. 10 százaléka a vetkezik be, +1-14 napon belül viszont szülések további 70 százaléka zajlik le fennmaradó 20 százalék koraszülés vagy túlhordás.

De nem, a mi kisbabánk ráérosre fogta a dolgot, ezért hétfon (28-án) el is mentem CTG vizsgálatra, nehogy a túlhordás okozta bármi gond esetleg észrevétlen maradjon. Minden rendben levonek találtatott.

a két ciklus közötti időszakban történt a megtermékenyítés. Az orvos által számolt, tehát a papír szerinti kor sosem egyezik a gyakorlati idővel, pont ezért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a terhesség végén az egy-két hetes túlhordásnak.

A terhesség normál időtartama egyébként 38-42 hétig terjedhet, bár a 41. héten a túlhordás esetleges veszélyei miatt Magyarország legtöbb szülészetén intenzív megfigyelést alkalmaznak, vagy megindítják a szülést.

Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a túlhordás indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is.

Lásd még: Lásd még: Szülés, Terhesség, Terhes, Magzat, Kismama

Terhesség  Többszörös terhesség  Tüszőérés

 
RSS Mobile