Kezdőlap (Túlhordás)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Túlhordás

Terhesség  Többszörös terhesség  Tüszőérés

Túlhordás

A valódi túlhordás igen ritka, erről akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg. Súlyos veszélyekkel jár a magzat életére, ezért az orvosok többnyire a terminustúllépés, azaz a 40.


Címke: túlhordás
Meddig normális terhesnek lenni?
Vagyis mikortól számít túlhordottnak a baba? Mert ugye hivatalosan a terhesség 40 hét, 280 nap. Mégis előfordul, hogy elérkezik a várva várt nap, és el is múlik szépen.

Túlhordás és túlérettség
A túlhordás a terhesség 42. hete után fennálló terhesség. A túlérettség olyan tünetcsoport, melyben a méhlepény normális működése a túlhordás miatt beszűkül, veszélyeztetve a magzatot.

A túlhordás (terminus túllépés)
Az utolsó hetekben minden ismerősöd azt kérdezi majd tőled, hogy mikorra vagy kiírva?

Túlhordásról akkor van szó, ha a szülés a terhesség 42. betöltött hetéig nem történik meg.

Túlhordásról a 40. hét után beszélünk. Nem kell idegeskedned, tartsd be az orvos utasításait és légy türelemmel.
h i r d e t é s
Beindítják?

A magzat túlhordása
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Harmadik trimeszter ...

A magzat túlhordása
- Share -
Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat túlhordása legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége.

Túlhordás esetére Szülésindító praktikák
Míg el nem telik a terhességből úgy 37-38. hét, minden kismama azon fáradozik, hogy odabent tartsa a gyereket. De sokan vannak, akik elérik a 40.

- Túlhordás: a betöltött 42. hét (294. nap) után is fennálló terhesség.
- Terminus túllépés: A betöltött 40. hét (280. nap) után viselt terhesség.

Túlhordásnál sokan kísérleteznek a kiadós szex szülést megindító hatásával - sok esetben sikeresen - de ha szülés nem is indul be, legalább a partnerek jól érzik magukat, és könnyebben viselik a szülés utáni szex mentes időszakot.

Túlhordásról csak akkor szokás beszélni, ha a szülés kiszámított napot követő két hét után sem indul meg. Még ekkor is lehetséges, hogy nem valódi túlhordásról van szó, hanem egyszerűen csak számítási hibáról.

Indokolt még az elvégzése túlhordás (terminus túllépés ) esetén , továbbá ha feltételezhető a magzat méhen belüli veszélyeztetettsége, esetleges oxigénhiányos állapota. Pl.

Két hét túlhordással. Normál szülésnek indult, nagyon tudatosan készültem a szülésre. Tornára jártam, kenegettem a gátamat, hómesbogyót szedtem a vajúdás könnyítésére, szóval el sem tudtam képzelni hogy nem sikerülhet.

Abban az időben, amikor még nem állt rendelkezésre CTG és ultrahangkészülék, megfigyelték, hogy a magzat túlhordása önmagában is növeli a szövődmények fellépésének gyakoriságát.

Túlhordás esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága. A legtöbb kórházban minden felvett kismamánál végeznek ún.

Az oligohydramnion okai közül a legfontosabbak a méhen belüli növekedési visszamaradás, a túlhordás, a magzati oxigénhiány, illetve ha a magzat veséjének vagy vizelet-elvezető rendszerének valamilyen fejlődési rendellenessége.

Túlhordás miatt befektettek a kórházba, semmi jelét nem adta a kisasszony hogy meg akarna születni. Egyszerűen unalmas volt. Fájás? Azt sem tudtam hogy mi az! Aztán 11 nap túlhordás után döntöttek, hogy másnap megindítják a szülést.

Túlhordásról a 42. hét után beszélünk.
A mama szervezete
A méhösszehúzódások ("jósló fájások") még a többedszer szülő nőket is megtéveszthetik, annyira erősek és rendszeresek lehetnek.

Abban az esetben, ha a magzat a 40. hét végén nem jön világra, túlhordásról beszélünk. A NST vizsgálatokat ilyenkor 2 naponta végzik, ellenőrizve a lepényműködést.
Kapcsolódó cikkek
Terhességi vizsgálatok a második trimeszterben ...

A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Mivel a kockázatok napról napra nagyobbak, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek.

20. (többedszer szülőknél 18. héttől) héttől - magzatmozgások
26-36. hét között magzatmáz (túlhordás esetén már nem látható)
a magzat növekedésének ellenőrzése - UH, haskörfogat, symphysis-fundus távolság
Műszeres vizsgálatok ...

Előfordulhat ugyanakkor koraszülés és túlhordás is. Előbbire nem nagyon lehet precízen felkészülni, ilyenkor érdemes rábízni magunkat az orvosunkra és a szülésznőre - nyilván értik a dolgukat, és mindent megtesznek azért, ...

Vannak olyan esetek, amikor a szülést mesterségesen kell megindítani valamely anyát vagy magzatot veszélyeztető okból, ilyen lehet például a súlyos terhességi mérgezés, a magas vérnyomás, a 2 héten túli túlhordás, méhlepény elégtelen működése, ...

A szüléskalkulátor statisztikai adatok alapján számít. Fontos tudni, hogy a szülések csupán 5 %-a zajlik le a kiírt időpontban és 70 %-a +/- 14 nappal a kiírt időponthoz képest. A többi esetben koraszülés vagy túlhordás áll fent.

bizonyos statisztikai pontossággal kép megadni a szülés időpontját. A kapott napon csak a szülések kb. 10 százaléka a vetkezik be, +1-14 napon belül viszont szülések további 70 százaléka zajlik le fennmaradó 20 százalék koraszülés vagy túlhordás.

De nem, a mi kisbabánk ráérosre fogta a dolgot, ezért hétfon (28-án) el is mentem CTG vizsgálatra, nehogy a túlhordás okozta bármi gond esetleg észrevétlen maradjon. Minden rendben levonek találtatott.

a két ciklus közötti időszakban történt a megtermékenyítés. Az orvos által számolt, tehát a papír szerinti kor sosem egyezik a gyakorlati idővel, pont ezért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a terhesség végén az egy-két hetes túlhordásnak.

A terhesség normál időtartama egyébként 38-42 hétig terjedhet, bár a 41. héten a túlhordás esetleges veszélyei miatt Magyarország legtöbb szülészetén intenzív megfigyelést alkalmaznak, vagy megindítják a szülést.

Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a túlhordás indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Terhesség, Terhes, Magzat, Kismama?

◄ Többszörös terhesség   Tüszőérés ►
 
RSS Mobile