Kezdőlap (Terhességmegszakítás)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Terhességmegszakítás

Terhesség  Terhességi teszt  Terhestorna

Terhességmegszakítás
Nem orvosi javallatok
Az állapotos nő jogilag a férj vagy az élettárs beleegyezése nélkül a terhesség 12. hetéig maga dönthet a terhesség megszakításáról ('válsághelyzet').
A terhesség 13-18.


Terhességmegszakítás
Forrás: HáziPatika.com
A köznyelvben az "abortusz" egyet jelent a terhesség-megszakítással, jóllehet, a szó a terhesség korai megszakadását jelenti.

TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁS

Pároknak
Pro Familia
A beavatkozás megjelölésére gyakran használt kifejezés az abortusz. Ez azonban nem pontos meghatározás, mivel a latin eredetű szó csak annyit jelent, hogy vetélés.

Terhességmegszakítás (latinul: Abortus arteficialis) alatt a terhesség megszakítását értjük, rendszerint a terhes nő önálló döntése után. A terhes nő megmentése céljából az orvosok által megindított mesterséges vagy művi vetélés nem tartozik ide.

Terhességmegszakítások Magyarországon
Abortusz, vetélés, magzatelhajtás, a terhességek művi megszakítására utaló, vegyes érzelmeket kiváltó szavak.

~ előtti tanácsadás
A tanácsadás célja lehetőséget biztosítani a kérelmező számára, hogy átgondolja szakemberrel közösen a helyzetét, a tanácsadáson kapott ismeretek birtokában. Nem cél sem a rábeszélés, sem a lebeszélés.

90. ~
Magyarorszagon alkalmazzak mar a korhazakban a magzatelhajto tablettat?
91. Kimaradt Lindynette ...

~ egyéjszakás szex tuba terhesség statisztika videó szavatosság kihívó viselkedés megosztották a fotómat vagina szobatárs terhesség ősi szokások motiváló tényezők első éjszaka házasság hormonmentes fogamzásgátlás idegvégződés ...

A ~ról azért kell sokszor, minden adandó alkalommal beszélni, mert annak ellenére hogy rengeteg fogamzásgátlási módszer áll a nők rendelkezésére, mégis évi 11 ezer ~t végzünk, ...

A ~nak lehetnek közvetlen szövődményei és később jelentkező negatív kihatásai. A sérülés a ~ egyik lehetséges velejárója.

A ~, még ha segítségével meg is előzhető a beteg magzat születése, lelki és érzelmi megpróbáltatás az anya számára.

Ma már a ~ során a méhszájtágítás először terheseknél nem a gyors, roncsoló mechanikus módszerrel, hanem gyógyszeres vagy lamináriás eljárással történik.

Lehetnek-e a ~nak tünetei?
-A legsúlyosabb következménye a méh átszakítása lehet.Ez nagyon ritkán fordul elő,és ez a szövődmény nem a nőgyógyász hibája.

A gyógyszeres ~sal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Vannak például, akik azt hiszik, hogy az abortusztabletta otthon is bevehető, ártalmatlan készítmény. Mások szerint a módszer nem is legális.
Kapcsolódó cikkek ...

A nőgyógyász szakorvosnak mindent meg kell tennie az újabb terhesség vállalhatósága érdekében, így nemcsak joga, de kötelezettsége is - a terhes nő és a születendő gyermek védelmében - a korábbi ~ körülményeinek tisztázása, ...

Ezt követően a tanácsadás különböző döntési szituációkhoz érkezik: igénybe veszi-e a házaspár a különböző genetikai teszteket, a heterozigótaszűrést, a praenatalis diagnosztika lehetőségeit, az esetleg felmerülő ~ lehetőségét.

Az alapvetően katolikus országban egyébként magát a ~ törvényességét is sokan megkérdőjelezik. Az 1975.

trimeszterben ~ javasolt.
Terhesség előtt érdemes a védettséget ellenőrizni (szerológia). 1979 óta mindenkit oltanak (MMR).Aki volt rubeolás az elvileg védett.

Beigazolódott Down-kór, ~ a 23. héten
Egy mondat az elejére: Babát tervezők, babát várók, fordítsatok nagy gondot a 20 heti ultrahang vizsgálatra! Innentől lehetőleg csak az olvassa tovább, aki nem vár éppen babát.

Művi ~
Habituális vetélés
További kérdések a vetélésről
Mola terhesség
~ súlyos rendellenesség miatt
Hirtelen kinyíló méhszáj
Magzatelhalás a 25.héten
A vetélés lehetséges okai ...

A döntéssel már nem várhatnak sokáig, hiszen ~t csak a 12. hét előtt végezhetnek.

Azt tudom, hogy az illető anya helyében a ~t semmiképp sem választottam volna... és azt gondolom, ő sem tette. Nagyon várom a Professzor Úr újabb írását.

Ez azokra a nőkre is érvényes, akiknek ~uk volt, nem ismert azonban az oka annak, hogy a korábbi terhességeknek miért van védő szerepe a preeclampsia kialakulásában. Bővebben a terhességi toxaemiáról (preeclampsiáról) ...

Bár középiskolákban osztályfőnöki órán tartanak felvilágosítást a fogamzásgátlásról és a magzatvédelemről, a művi ~ ra jelentkezők 10%-a mégis fiatalkorú. A törvény ...

Mindenesetre ha bármelyik tünetet észleljük, javasolt terhességi teszt elvégzése, s amennyiben az pozitív, minél hamarabb keressünk fel nőgyógyász szakorvost, a későbbi terhesgondozás miatt, vagy ha nem szerettünk volna babát, a ~ ...

Akár meg kívánja tartani a terhességet, de még inkább ha ~t tervez, az a jó, ha minél előbb igazolódik a terhesség diagnózisa. Természetesen előfordulhat, hogy nem terhességről van szó.

Menstruációt megelőző kellemetlen tünetek: a premenstruális szindróma
Méhnyakrák
Mióma
Petefészek ciszták
Rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat
~
Ultrahanvizsgálat
Vizelettartási zavarok
Egyéb ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhesség, Szülés, Terhes, Magzat, Fogamzás?

◄ Terhességi teszt   Terhestorna ►
 
RSS Mobile