Kezdőlap (Terhességi kor)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Terhességi kor

Terhesség  Terhességi depresszió  Terhességi mérgezés

Címke: terhességi kor
Terhesség kora, magzat kora
Miről beszél az orvos? Tűnődtél már, miért van az, hogy egyszer a terhességi kort emlegeti, máskor a magzat korát, és a hetek nem stimmelnek? A megoldás nagyon egyszerű: két különböző megközelítésről van szó.


Terhességi kor
AVERAGE US GA: a méretek alapján számított terhességi kor
GA (LMP): az utolsó menstruáció alapján számított terhességi kor
A szülés várható időpontja ...

A terhességi kor kiszámítása:
Utolsó menstruációs ciklus: Ha az anyának rendszeres ciklusa van és tudja az utolsó ciklus első napját, akkor a terhesség kezdetét ettől az időponttól lehet számítani. A terhesség idejét nem a fogamzás napjától mérjük.

A terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12.

A terhességi kort hagyományosan hetekben adják meg, az utolsó menstruációs vérzés első napjától kezdve a számlálást.

A ~t, azaz a baba korát, az anya utolsó menstruációs ciklusának első napjától számítjuk, mivel a fogamzás pontos dátuma szinte sosem ismert.
A Roland bemutatja: Kottaörökség - családi zongoraszalon a Művészetek Palotájában ...

Ebben a ~ban a vérezgetést mindenképpen fenyegető vetélésnek kell tekinteni. Az orgazmus következtében kialakult méh összehúzódások valóban kiválthatnak vérzést, ezért is tanácsolták már a régi nőgyógyászok is, hogy az első hetekben a nemi élet nem javasolt.

12.hét: ~ meghatározása /megfelel-e a vérzés szerint számított kornak/
durva fejlődési rendellenességek kiszűrése
18.hét: a magzati szervek vizsgálata, a fejlődési rendellensségek szűrése ...

Ebben a ~ban már naponta többször is érezhetők a méh összehúzódásai, a "keményedések". Ezek nem fájdalmasak, nem jelentkeznek túl gyakran és nem tartósak.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik ...

Tehát a ~ elszámolását ki kell zárni! Máskülönben vérzés, méhkontrakció is meghamisíthatja az eredményt.

terhességi héten (amikor a menstruáció 2-4 hete késik) végzett vizsgálat, melynek során megbecsülik a ~t és a lehető legpontosabban meghatározzák a szülés várható időpontját.
A terhesség során első alkalommal szinte mindig rendkívül alapos vizsgálatot végeznek.

Segítségével a ~ igen pontosan megállapítható: egy adott ülőmagasság hozzárendelhető egy adott ~hoz, így egy megfelelően megszerkesztett táblázat segítségével az ultrahanggal mért érték alapján tudjuk, hány hetes a magzat.

Ebben a ~ban a Quartett-teszt a legpontosabb, átlagosan 75%-os találati biztonságú szűrővizsgálat.
Lehetőség van azonban a legmodernebb, úgynevezett Integrált-teszt elvégzésére, mely a legnagyobb, átlagosan 94%-os találati arányt biztosítja.

A ~ előrehaladtával, az érhálózat bővülésével párhuzamosan az élettani terhességben a lepényerekben és a magzati erekben csökken az ellenállás. Ha ez a csökkenés elmarad, sőt az ellenállás növekszik, az a magzati anyag- és gázcsere zavarára utalhat.

A vizsgálatok során fontos tudnunk a pontos ~t, amit az utolsó menstruáció első napjától számolunk.

Megméri az embrió méretét, megállapítja, hogy a ~nak megfelelő-e a nagysága.
Összeveti a mért adatot az előző vizsgálaton mért nagysággal, és következtetést von le a növekedés üteméről.
Ellenőrzi a baba szívműködését.

Az anyai vérben vizsgált jelzők koncentrációja változik a ~ral. Az AFP és az oestriol növekszik, a szabad ß-hCG csökken, az inhibin pedig csökken a 17. hét előtt és növekszik a 17. hét után.

Ultrahang vizsgálat során az orvos megnézi, hogy a magzatvíz megfelelő mennyiségű-e a ~hoz képest. Ha túl soknak találja, akkor annak oka lehet
- a kismama cukorbetegsége,
- magzat-anya vércsoport összeférhetetlenség,
- szifilisz, vesegyulladás, méhen belüli fertőzés, ...

~ú koraszülöttekben az agykamrákat vékony, szakadékony erek veszik körül. Az agy az első életnapokban különösen érzékeny a sérülésekre, a vékony, védtelen vérerek miatt. Az idegsejtek, az agyi támasztósejtek is éretlenek még.

ha a ~ nem állapítható meg, akkor az 500g alatti vagy 30cm-nél kisebb, életjelenséget nem mutató magzat világrajövetele
korai: 12. hét előtt
középidős: 12. hét után
a fogamzások 65-70%-a végződik vetéléssel
70%-a az első trimeszterben zajlik le ...

Medencevégű fekvés gyakorisága a ~ és magzati súly növekedésével egyre csökken (pl. 28-32. héten születettek között 14% vagy az 1500-2000 grammosok között 15%)
TARTÁSI VARIÁCIÓK (Az elölfekvő rész és annak viszonya a medencebementhez) ...

A MOM-érték lényege viszont, hogy mindemellett figyelembe veszik az anya testsúlyát, magasságát, ~t, esetleges bőrszínt is, melyek mind befolyásolják az AFP koncentrációját.

A vizsgálatok menete a ~ függvénye, ezért elengedhetetlen, hogy a kismama tisztában legyen azzal, éppen hányadik hétben van, hiszen eszerint kell a vizsgálatokon részt vennie.

Vérvételek időpontja ~ szerint
Kombinált teszt és integrált teszt első vérvétele esetén:
Javasolt időpont: 11hét 0nap - 12hét 6nap
Elfogadható időpont: 10hét 0nap - 13hét 6nap ...

A terhesgondozás során hetekben mérik a ~t. Mindig a betöltött hetek számát nézik, tehát ha például 5 hetes és 3 napos a terhesség, akkor 5 hetesnek számítasz.
Vissza a kalkulátorokhoz
hirdetés ...

Ebben az időben már jól láthatók a nagyobb testüregek (mellkas, hasüreg), testrészek (koponya, végtagok). Mivel a magzat ebben a periódusban a nagyságát 3 hét alatt megháromszorozza, a ~ nagy pontossággal megítélhető. Kiszűrhetők az esetleges rendellenességek is.

Hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálattal észlelhető a magzat nagysága, valamint a méhen belüli megtapadása. Gyakran az ikerterhesség is igazolható. Mindezek igen fontosak a ~ meghatározása szempontjából, így pontosan kiszámítható a szülés ideje.

Ilyenkor a teherbe esés nem a l4. nap körül következik be, a vérzéshiány elnyúlik, és ha bekövetkezik, nehezebben követhető, hogy mikor jött létre a terhesség. Ilyenkor a ~ megállapítása kisebb-nagyobb nehézségbe ütközött, zavart okozott régebben.

számára, mint az előző hónapok, hiszen a pocak növekedésével a testtartás is megváltozhat, melynek következtében hát- és derékfájás nehezítheti a mindennapokat. Ennek elkerülése érdekében még a második trimeszterben érdemes elkezdeni a testtartásra való odafigyelést, illetve a ~nak ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Ultrahang?

◄ Terhességi depresszió   Terhességi mérgezés ►
 
RSS Mobile