Kezdőlap (Terhességi kor)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Terhességi kor

Terhesség  Terhességi depresszió  Terhességi mérgezés

Címke: terhességi kor
Terhesség kora, magzat kora
Miről beszél az orvos? Tűnődtél már, miért van az, hogy egyszer a terhességi kort emlegeti, máskor a magzat korát, és a hetek nem stimmelnek? A megoldás nagyon egyszerű: két különböző megközelítésről van szó.


Terhességi kor
AVERAGE US GA: a méretek alapján számított terhességi kor
GA (LMP): az utolsó menstruáció alapján számított terhességi kor
A szülés várható időpontja ...

A terhességi kor és a szülés várható időpontjának kiszámítása
A terhesség a fogamzástól számítva 266 napig, 38 hétig tart. A fogamzás legvalószínűbb ideje a ciklus közepén, ideális esetet, vagyis 28 napos ciklusokat figyelembe véve, az utolsó menstruáció első napját követő 14.

A terhességi korhoz képest nagyobb és gyorsabban növő pocak
Ikerterhesség esetén az anya méhe nagyobbra tágul, mint a normál terhességek során, így a pocak is nagyobb. Korai szakaszban a megnövekedett vér térfogat és az extra magzatvíz mennyiség miatt látszik hamarabb a terhesség, mint másoknál.

A terhességi kor megállapítása az ülőmagasságból (CRL) történik. Ez 11 hetesen 40mm, 12 hetesen 50-65 mm, 13 hetesen pedig már 65-70mm. Amennyiben valakinek szabályos a ciklusa, és ismert a menstruáció első napja, úgy a 12.

A ~t hagyományosan hetekben adják meg, az utolsó menstruációs vérzés első napjától kezdve a számlálást.

A ~t, azaz a baba korát, az anya utolsó menstruációs ciklusának első napjától számítjuk, mivel a fogamzás pontos dátuma szinte sosem ismert.
A Roland bemutatja: Kottaörökség - családi zongoraszalon a Művészetek Palotájában ...

12.hét: ~ meghatározása /megfelel-e a vérzés szerint számított kornak/
durva fejlődési rendellenességek kiszűrése
18.hét: a magzati szervek vizsgálata, a fejlődési rendellensségek szűrése ...

terhességi héten (amikor a menstruáció 2-4 hete késik) végzett vizsgálat, melynek során megbecsülik a ~t és a lehető legpontosabban meghatározzák a szülés várható időpontját.
A terhesség során első alkalommal szinte mindig rendkívül alapos vizsgálatot végeznek.

Segítségével a ~ igen pontosan megállapítható: egy adott ülőmagasság hozzárendelhető egy adott ~hoz, így egy megfelelően megszerkesztett táblázat segítségével az ultrahanggal mért érték alapján tudjuk, hány hetes a magzat.

Ebben a ~ban a Quartett-teszt a legpontosabb, átlagosan 75%-os találati biztonságú szűrővizsgálat.
Lehetőség van azonban a legmodernebb, úgynevezett Integrált-teszt elvégzésére, mely a legnagyobb, átlagosan 94%-os találati arányt biztosítja.

A vizsgálatok során fontos tudnunk a pontos ~t, amit az utolsó menstruáció első napjától számolunk.

Megméri az embrió méretét, megállapítja, hogy a ~nak megfelelő-e a nagysága.
Összeveti a mért adatot az előző vizsgálaton mért nagysággal, és következtetést von le a növekedés üteméről.
Ellenőrzi a baba szívműködését.

Az anyai vérben vizsgált jelzők koncentrációja változik a ~ral. Az AFP és az oestriol növekszik, a szabad ß-hCG csökken, az inhibin pedig csökken a 17. hét előtt és növekszik a 17. hét után.

Ultrahang vizsgálat során az orvos megnézi, hogy a magzatvíz megfelelő mennyiségű-e a ~hoz képest. Ha túl soknak találja, akkor annak oka lehet
- a kismama cukorbetegsége,
- magzat-anya vércsoport összeférhetetlenség,
- szifilisz, vesegyulladás, méhen belüli fertőzés, ...

~ú koraszülöttekben az agykamrákat vékony, szakadékony erek veszik körül. Az agy az első életnapokban különösen érzékeny a sérülésekre, a vékony, védtelen vérerek miatt. Az idegsejtek, az agyi támasztósejtek is éretlenek még.

héten mérhető kellő pontossággal, innentől a ~meghatározás bpd alapján a 20. hétig kb. 5 napos pontosságú. A bpd a kezdeti időben hetente5-6 mm-t nő, a 20. hét után átlag heti 3 mm-t, a 30. után 2 mm-t. Tipikus értéke a 20. hét betöltésekor 50 mm.

ha a ~ nem állapítható meg, akkor az 500g alatti vagy 30cm-nél kisebb, életjelenséget nem mutató magzat világrajövetele
korai: 12. hét előtt
középidős: 12. hét után
a fogamzások 65-70%-a végződik vetéléssel
70%-a az első trimeszterben zajlik le ...

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes ~tól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai tünetei, jelei is.
Tovább...
A terhesség tünetei ...

- Harmadik vérvétel: 36-37 hetes ~ban: vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, vérzési- alvadási vizsgálatok.
- Magzati szívhang-és méhizomtónus tartós, géppel történő vizsgálatára (CTG) a terhességének 38. hetétől hetente.

A MOM-érték lényege viszont, hogy mindemellett figyelembe veszik az anya testsúlyát, magasságát, ~t, esetleges bőrszínt is, melyek mind befolyásolják az AFP koncentrációját.

A vizsgálatok menete a ~ függvénye, ezért elengedhetetlen, hogy a kismama tisztában legyen azzal, éppen hányadik hétben van, hiszen eszerint kell a vizsgálatokon részt vennie.

Vérvételek időpontja ~ szerint
Kombinált teszt és integrált teszt első vérvétele esetén:
Javasolt időpont: 11hét 0nap - 12hét 6nap
Elfogadható időpont: 10hét 0nap - 13hét 6nap ...

A terhesgondozás során hetekben mérik a ~t. Mindig a betöltött hetek számát nézik, tehát ha például 5 hetes és 3 napos a terhesség, akkor 5 hetesnek számítasz.
Vissza a kalkulátorokhoz
hirdetés ...

Az AFP-vizsgálat elsősorban Down kór és velőcső-záródási rendellenességek felismerésére szolgált, azonban mivel értékét több tényező is befolyásolja (például a valós ~, gesztációs diabétesz mellitusz fennállása, dohányzás), számos alkalommal eredményezett fals pozitív eredményt.

Ebben az időben már jól láthatók a nagyobb testüregek (mellkas, hasüreg), testrészek (koponya, végtagok). Mivel a magzat ebben a periódusban a nagyságát 3 hét alatt megháromszorozza, a ~ nagy pontossággal megítélhető. Kiszűrhetők az esetleges rendellenességek is.

Hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálattal észlelhető a magzat nagysága, valamint a méhen belüli megtapadása. Gyakran az ikerterhesség is igazolható. Mindezek igen fontosak a ~ meghatározása szempontjából, így pontosan kiszámítható a szülés ideje.

A tüszőrepedés, illetve a teherbe esés pontos időpontja nehezen határozható meg, azonban az utolsó menses első napja alapján (+7 nap + 9 hónap hozzáadásával kapjuk meg a szülés várható időpontját) általában megbízható pontossággal határozható meg a ~.

A betegségek idején jelentkező kiszáradásról itt olvashatsz részletesen.
- újszülött korban, ha kétségeid vannak afelől, hogy elegendő tejhez jut-e
- újszülött korban, ha a ~hoz képest kicsi súllyal született
- újszülött korban, ha besárgult és emiatt aluszékony ...

Ilyenkor a teherbe esés nem a l4. nap körül következik be, a vérzéshiány elnyúlik, és ha bekövetkezik, nehezebben követhető, hogy mikor jött létre a terhesség. Ilyenkor a ~ megállapítása kisebb-nagyobb nehézségbe ütközött, zavart okozott régebben.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhesség, Terhes, Szülés, Magzat, Ultrahang?

◄ Terhességi depresszió   Terhességi mérgezés ►
 
RSS Mobile