Kezdőlap (Progeszteron)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Progeszteron

Terhesség  POSE  Pulzusszám

A "progeszteron" jelentése: Egyfajta női nemi hormon, ami segíti a szervezetet felkészülni a terhességre.


Posts Tagged progeszteron
Eredmények
1 héttel ezelőtt mentem vissza az endos dokihoz az új TSH eredményemmel.

hömérözés méhnyák méregtelenítés pajzsmirigy endometriózis ösztrogén ovuláció spermium depresszió stressz vitamin férfi meddöség progeszteron ciklus hormon
Aktív témák
tovább ...

Progeszteron
A progeszteron alapvető fontosságú hormon a terhesség szempontjából. A másik elnevezése a sárgatest-hormon. Szükség van rá, hogy a méh nyálkahártyáját alkalmassá tegye a beágyazódásra, hogy gátolja a méh összehúzódásait, és ezáltal védje a terhességet.

Terhesség, progeszteronhiány
11 hónapja szültem, 2 hónapja az orvosom progeszteronhiányt állapított meg és Duphaston tablettát írt fel a ciklus 16-ik napjától számítva 10 napig, 2x1 6 hónapig.

koraszülés, progeszteron
A terhesség alatt adott progeszteron készítmény a korábban koraszülen átesett nők egyharmadánál megelőzi az újabb koraszülést, jelentették be ezen a héten egy San Francisco-i kongresszuson.
" cellpadding="0" cellspacing="4" border="0" ...

varandossag - progeszteron ertek
Legfrissebb cikkek a témában
Tejláz, mellgyulladás - Tünetek és kezelés Megoldások a férfi sterilitása ellen A terhesség tünetei A szülés első jelei Egy hirtelen jövő front növeli-e a koraszülés veszélyét?

Progeszteron ellensúlyozó hatásai:
Helyreállítja az oxigén szintjét a szövetekben (lassú öregedés)
Normalizálja a vérsűrűséget (nincs vérrög képződés)
Támogatja a pajzsmirigy megfelelő működését
Természetes anti-depresszáns
Természetes vízhajtó ...

Progeszteronszint növelő teakeverék: A ciklus első napján kell elkezdeni és a 16.-ik napig inni. Tartalma: rozmaring, bazsalikom, pásztortáska, körömvirág, útifű, citromfű, galaj és feketeribizli.

Progeszteron
A progeszteron - amelyet időnként a terhesség hormonjának is neveznek - alapvető fontosságú a várandósság sikeres létrejöttében. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik rá alkalmassá, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson.

Progeszteron hiányt mint okot igen sokan feltételezik és emiatt a terhesek aránytalanul nagy számban kapnak progestagén kezelést, de sajnos a progeszteron hiány (csökkent érték) tudományos bizonyítása hiányzik, azaz oki szerepe az ismétlődő vetélésekben nem igazolt! ...

Progeszteron receptor antagonista és prosztaglandin-származék együttes adásával a terhesség kilökődése idézhető elő 6-8. hetes korig (hazánkban törzskönyvezési eljárás alatt).
Első trimeszterbeli terhesség megszakítása ...

Progeszteron
Női nemi hormon, mely előkészíti a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített magzat befogadására.
Prolactin
A szülés után a tejtermelődést stimuláló hormon.

A progeszteron hormonnak már a neve is árulkodó: "pro gestatio" azt jelenti; "terhességért".

A progeszteron hormon hiányát, megfelelő szintjét vizsgálatokkal lehet tisztázni. Ha igazoltuk, hogy tényleg erről van szó, akkor még a teherbe esés előtt kell rendezni az állapotot, ezzel a módszerrel a habituális vetélők 90%-ánál sikerül kiviselt terhességet elérnünk.

A progeszteron-szint mérése segíthet megjósolni az állandó fájdalomra és vérzésre panaszkodó kismamáknak a sikeres terhesség esélyeit - derült ki egy új tanulmányból.

o Progeszteron: funkcionális érés
o A prolactin a magas ösztrogén-progeszteron szint mellett nem fejti ki tejtermelést beindító hatását.
o Fokozott pigmentáció ...

Ösztrogén, progeszteron
A várandósság kezdetén a sárgatest termeli ezeket a hormonokat, áldásos hatásaiknak köszönhetjük a teltebb kebleket, később pedig - szülés utáni radikális csökkenésük miatt - a tejtermelődés beindulásában is lesz némi szerepük.

Figyeljük a progeszteron szintjét
Ha önmegfigyeléseket végzünk, és rendszeresen mérjük reggelente a hőmérsékletünket, a ciklus során kialakult hőmérsékleti görbéből értékes információkhoz juthatunk.

A fogamzásgátló tablettákban levő ösztrogén és progeszteron hatására a szövetek is növekedésnek indulhatnak a mellben, s ez már tartósabb méretbeli változásokat idézhet elő. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a mell telítettsége fokozott érzékenységgel (mastalgia) vagy bizsergéssel párosul.

Sárgatest-elégtelenség: Ha a sárgatest a ciklus során nem termel elég progeszteront, a méhnyálkahártya nem tud felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. A progeszteron a 6. hét végéig csak a petefészkekben, a 10. héttől túlnyomórészt a méhlepényben termelődik. A 6. és 10.

ösztrogén és progeszteron kombinációjából. Ezek ugyanolyan hormonok, mint amilyeneket a női petefészkek termelnek. A tabletta hatása folytán nem jelenik meg érett petesejt a petefészkekből, s megváltozhat a méhszáj váladékának minősége is. Ez megneheziti a spermiumok átjutását a méhbe.

A sárgatest a kilökődött petesejt után a petefészekben sárgatest hormont (progeszteront) termel, ez megvastagítja a méhnyálkahártyát, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor kb.

A várandósság idején termelődő progeszteron hormon óvja a magzatot, és lassítja az izmok működését. Ennek köszönhető a renyhe bélműködés is. Segítséget jelenthet a sok folyadék, a magas rosttartalmú ételek- és italok fogyasztása.
Repedések:
A striák megjelenése a bőr nyúlásának köszönhető.

A ciklus első felében, amikor még nincs progeszterontermelés, az alapanyagcsere és hőmérséklet kissé alacsonyabb. A progeszteron, ami a peteéréskor kezd termelődni, gyorsan emeli az alaphőmérsékletet.

"A terhesség alatt a női nemi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megemelkedik. Ezáltal a hajgyökereknél a sejtosztódás felgyorsul, a növekedésben lévő hajszálak élettartama megnő, tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak.

A várandósság időszakában a terhességi hormonok, az ösztradiol és a progeszteron hatására csökken a visszerek tónusa, a keringés lassul, a vénákban levő nyomás megnövekszik, így a véna kitágul. - magyarázza dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológus orvosa.

A baba fogantatása után a progeszteron (egy védőhormon) ezt megakadályozza, hogy ezzel is óvja a magzatot, védje az esetleges kilökődéstől. A 20. héttől újból rendszeressé válnak a méh megfeszülései.

A magasabb progeszteronszint, a vér-termelésben bekövetkező változások, a szívritmus és légzés megváltozása mind hozzájárul ehhez. A fáradtság oly mértékű lehet, hogy komoly gondot okozhat egyéb feladataidra való koncentrálás. Hamarabb elálmosodsz, és nehezebb reggelente felkelni.

Másik gyakori probléma a baba növekedése és a progeszteronszint emelkedése miatt kialakuló székrekedés és aranyér. Ilyenkor elsősorban a táplálkozási szokások változtatását javasolhatjuk, nagyobb folyadékbevitelt, rostban gazdag táplálkozást.

A kombinált tabletták kétféle hormont tartalmaznak, ösztrogénszerű hormont és progeszteronszerű hormont. (Ez a két legfontosabb női nemi hormon.) Az ösztrogén szerű hormon mindegyik tablettában ugyanaz, tehát itt nincs különbség.

Ezek közül a legjelentősebb a Progeszteron:
- Gátolja a méhizomzat motilitását.
- Elősegíti az emlő fejlődését, a magzat fejlődésében és védelmében is fontos szerepet játszik.
Emellett ez a hormon felelős az izmok és a kötőszövet fellazulásáért is, a várandósság idején elősegítve ...

Az általa termelt progeszteron az a hormon mely a méhnyálkahártya szerkezetét az embrió befogadására alkalmassá teszi.

Egyes hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjének változása a kismama ínyének ereiben fokozott vérátáramlást eredményez. Ez az íny duzzadásához, vörös elszíneződéséhez és vérzékenységéhez vezet. Az is előfordulhat, hogy ez nem 'csupán' a terhesség miatt alakul ki, hanem a fogkőnek is köszönhető.

A terhesség második felében jelentkező gyomorégés oka, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróbillentyű ellágyul és ellazul a terhességi hormon, a progeszteron hatására. Ennek következtében a gyomorsav feljut nyelőcsőbe, ami kellemetlen, égő érzést okoz a mellkasban, a szív közelében.

A terhesség alatt, a progeszteron hormonszint változás miatt, lassul az emésztés, elernyed a gyomor záróizma, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, ami nagyon kellemetlen érzés. Segíthet ilyenkor a száraz keksz, vagy egyes savlekötő gyógyszerek.

Ha a petesejt egyesül a hímivarsejttel megnő a progeszteron hormon szint a vérbe, amitől a méhfalat borító réteg tovább vastagszik.
A megtermékenyített petesejt a zigóta, már a beágyazódás előtt fejlődésnek indul. A zigóta a petevezetékben található folyadékban úszik.

A második trimeszterben a terhességi hormonok - elsősorban a progeszteron - jelenléte miatt a vérerek kitágulnak, a vénák, valamint az artériák fala renyhébbé válik. A tágulás következtében a vér kisebb ellenállásba ütközik, így a vérnyomás süllyedni kezd.

A szülés után megszűnik a petefészekben az ösztrogén és progeszteron termelődés, ennek hatására a kismama szervezetében rövid időre férfi nemi hormon túlsúly áll be. Egy idő elmúltával ez kompenzálódik, de az átmeneti időszakban jelentős hajveszteséget okoz.

Ez a görbe tükrözi az ösztrogén és progeszteron nevű nemi hormonok befolyását az Ön testhőmérsékletére. Az ösztrogének a test hőmérsékletét a ciklus első felében alacsonyan tartják, a progeszteron hatására viszont a test hőmérséklete a peteérés után a ciklus második felében megemelkedik.

A tabletták a petefészek által termelt hormonok (ösztrogén, progeszteron) mesterséges vagy természetes formáit tartalmazzák. A szervezetbe jutva a tabletta hormontartalma "becsapja" az agyalapi mirigy működését, és meggátolja a tüszőérést.

A női szervezetben termelődő hormonok, elsősorban az ösztrogén, a progeszteron és a placentaaktogén közösn felelősek a mell növekedéséért. A baba születésével a méglepény távozik az anya szervezetéből.

Ebben az időszakban a szervezetben megemelkedik az ösztrogén és a progeszteron szintje. Ennek hatására a szőrzet megerősödik, gyorsabban növekedik, ami leglátványosabban a hajunk megszépülése kapcsán tűnhet fel.

Ennek oka, hogy közvetlenül a szülés utána az ösztrogén, progeszteron és prolaktin hormonok mennyiségének változása a szervezetben az anya agyát érzékenyebbé teszi a babával kapcsolatos történésekkel kapcsolatban.

megvonásos menstruációs vérzés, mely a hirtelen lezuhanó ösztrogén és progeszteron hatására lelökődő méhnyálkahártya miatt van. Ez a vérzés kevesebb, mint a normál menses, s nem jár görcsökkel.

A máj anyagcserezavara szintén foltokhoz vezet, mivel a máj nem képes lebontani az ösztrogént és a progeszteront, így ezek szintje magasabb lesz. Bizonyos fényérzékeny gyógyszerek hatására is létrejöhetnek a foltok. A foltok nem viszketnek és nem fájdalmasak, pusztán esztétikai jelentőségük van.

Gesztagének: A petefészekben termelodo hormonok. A pete beágyazódása a terhesség kiviselése nélkülük nem lehetséges. A legjelentosebb természetes gesztagén a progeszteron, melyet petekiszabadulás (ovuláció) után a sárgatest (corpus luteum) termel. Lásd még corpus luteum graviditatis és ovuláció.

Egyre inkább szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a várandósság során termelődő progeszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.

Tévhitek ellenére ugyan úgy teherbe lehet esni szoptatási időszak alatt is, mint máskor. Fogamzásgátlásnak sok lehetősége van. Érdemes szakember tanácsát kérni. Fogamzásgátló tablettánál fontos, hogy csak progeszteron tartalma legyen, mert az összetett, ...

A termékenységi rutintesztekbe beletartoznak a cik­lus 1-3. napján végzett hormonvizsgálatok, ame­lyekből következtetni lehet a petefészkek megfelelő működésére. A ciklus 21. napján egy újabb hormon­vizsgálattal - a progeszteron méréséből - megtudható, történt-e a középidőben ovuláció.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhesség, Terhes, Kismama, Fogamzás, Meddőség?

◄ POSE   Pulzusszám ►
 
RSS Mobile