Kezdőlap (Méhszáj)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhszáj

Terhesség  Méhrepedés  Méhszáj-elégtelenség

Méhszáj-sapka
A méhszájsapkát vékony, puha gumiból készítik, s kisebb, mint a pesszárium, de többféle típusban és méretben kapható. A hüvely felső részébe vezetik, hogy fedje a méhszájat. Az így létrejött mechanikus gát megakadályozza, hogy a spermiumok bejussanak a méhbe.


Méhszájzáró műtét és terhesség
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Komplikációk ...

Méhszájértékek
Az orvosnak a szülés időpontjának közeledtével ellenőriznie kell, hogy a méhszájad milyen állapotban van, fontos, hogy zárva legyen. Ez hüvelyi vizsgálat.

Méhszájseb és HPV
Valójában két külön problémáról van szó, a méhszájseb és a HPV fertőzés közötti kapcsolat pusztán annyi, hogy gyakran egyidejűleg jelennek meg, pedig világosan elkülöníthető folyamatok állnak hátterükben.

Nyitott méhszáj
A kismamák egyik legnagyobb mumusa a terhesség ideje alatt, az idő előtt kinyíló vagy fellazuló méhszáj, hiszen ez egyet jelent a folyamatos ágyban tartózkodással, mely valljuk be nem egy kellemes dolog heteken keresztül.

A ~ állapotát az úgynevezett cervix index határozza meg. A terhesgondozás során az orvos általában ultrahang vizsgálat keretében állapítja meg, hogy hogyan is áll, tehát zárt-e, nyílik-e, rövidül-e satöbbi Ebből csupán a várandós kiskönyvben a rövidítést (CI) és egy négyjegyű számot láthattok.

A ~at egy 4 számjegyből álló számmal szoktuk gyakran jellemezni, ami egyértelműen leírja az állapotát.

A ~ pozíciója a menstruációs ciklus alatt folyamatosan változik. Ezt, mivel kívülről nem észleljük, sokan nem is tudják, így a peteérés, megtermékenyülés ideje alatt sem figyelik meg, hogy mi is zajlik a testükön belül.

Terhesség, ~ 2200-es
Terhességem 33 hete végén járok. A ~am 2200-es. Az orvosom MagneB6-ot és esti 1/2 Seduxent javasolt. Mondta, hogy többet pihenjek. A hasam nem keményedik, nem görcsöl. Vett le kenetmintát, és utána véreztem egy kicsit, ami később alvadt darabos volt.

~érlelés
Amennyiben a méhnyak még nem kezdett el meglágyulni, vagy kitágulni, még 'éretlen' és nem áll készen a szülésre. Ebben az esetben a szülés megindítása előtt ~érlelés javasolt, amely történhet helyben alkalmazott prosztaglandin készítményekkel, vagy 'mechanikai' módszerekkel.

~ vizsgálat
A menetrendszerű nőgyógyászati vizsgálat közben az orvos megvizsgálja a ~ nyitottságát és a méhnyak hosszát.

~sapka a koraszülések megelőzőséért
A 34. hét előtti születést számos egészségügyi rendellenességgel hozzák összefüggésbe. A Lancet szakfolyóiratban publikált tanulmány kimutatta, hogy a ~sapka alkalmazása a kockázatnak kitett csoportban csökkenti a koraszülés arányát.

A ~ pozíciója
Bár kevesen tudják, a ~ helye változik a ciklus folyamán. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napjaidat. A ciklus elején a ~ keményebb, az orrhegyhez hasonló tapintású, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van.

A ~ vizsgálata
A menstruációs ciklus következtében a méhnyak, ill. végén a ~ is változik. Ki tudjuk tapintani, ha terpeszbe állunk, egyik lábunkat kissé megemeljük, széthúzzuk a nagyajkakat, másik kezünkkel kitapintjuk a ~at.

~ gondok
Alaphelyzetben a ~ értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a ~ teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2.

1. ~érlelés
~érlelés akkor indokolt, ha
- a szülés a 41. terhességi hétig spontán nem indul meg ...

~ vizsgálat
Kismamák jogai
Feledékeny kismamák
Hányinger
Homeopátiás szereket árusító gyógyszertárak
Stressz hatása a terhességre
Idézetek terhességről, magzatról, születésről
Az UH lelet rejtelmei
A híres dackorszak
Méhkeményedés ...

~polip terhesség alatt
lehet beöntés terhesség
cetirizin terhesség alatt
sulyos agysorvadas
talyog a terhesseg alatt
a terhességtől gyakrabban fingok
kézdagadás terhesség alatt baj
epehányás terhesség
bartholin mirigy gyulladás terhesség alatt
terhesség nyilalás hasban ...

~ masszázs tini őrület tripper szingli kapcsolat heteroszexuális ukrajna vándorcsók cyberszex hüvelygyulladás nem szexuális úton terjedő fertőzések generációs különbség aktus szexpóz vérzés vonzalom makk aberráció színlelés fiata durex-avanti marketing peteérés kapcsolat szex nélkül ...

~ tapintásos vizsgálata szakorvosi megítélés alapján.Kóros értékek esetén szigorú kórházi
megfigyelés,indokolt esetben a várandósság befejezése,szülésindítás.
Forrás:Magyar Védőnők Egyesülete ...

~sebek lefagyasztása fájdalom mentesen ambulánsan
Nőgyógyászati daganatos betegek kiegészítő komplementer gyógynövényes kezelése
Endometriosis ...

A ~ eltűnésével egyidőben megreped a magzatburok és hirtelen kisebb - nagyobb mennyiségű magzatvíz folyik el. A magzatvíz szagtalan folyadék. E szakaszt vajúdásnak is nevezik.
...

A ~ra kell felhelyezni. Több méretben kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy mekkorát kell vásárolni. Az aktus előtt kell felhelyezni, szükség esetén 2-3 napig is fennmaradhat a ~on.

A ~ 'eltűnése' után kezdődik meg a szülés második szakasza. Ekkor már csak a magzat feje, esetleg feneke tapintható, és a baba elindul kifelé a szülőcsatornán.
A kitolási szak esetenként véget érhet néhány perc alatt, de eltarthat akár két órán keresztül is.

A ~ eltűnésével kezdődik a szülés második szakasza, és a magzat megszületéséig tart. A tolófájások hatására az elöl fekvő rész eléri a medencefeneket, és a végbélre gyakorolt nyomással székelési ingert vált ki.

a ~ érettsége,
betöltött terhességi idő,
magzat érettsége,
az anyai medencebemenetben rögzült koponya,
a méh oxitocin-érzékenysége,
és az anya kérése, illetve beleegyezése a programozásba.

A ~ tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer.

Ha a ~at is fedi a lepény - részben vagy egészében -, akkor mélyen fekvő lepényről beszélünk.

Külso ~: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a méhnyak alsó, hüvelybe nyúló részén található.

Ha nem a ~on, hanem csak ahhoz közel tapad a méhlepény, akkor előfordulhat hogy leválik egy része, ami vérzést okozhat., ilyenkor is azonnali császármetszés szükséges. Ha a méhlepény a ~on fekszik, ebben az esetben a magzat csak császármetszéssel tud születni.

- Eltűnt ~
- Nem álló burok
- Elölfekvő rész legnagyobb kerületével a medencebemeneten áthalad
- Vezérpont (kiskutacs) az interspinális síkot meghaladta ...

- polip a ~ban
- fertőzés, ami a ~at vérzékennyé teheti
A 12. hétnél korábbi terhességben a pecsételő vérzés gyakori. A méhlepény által termelt hormon mennyisége ilyenkor nem elegendő a méhnyálkahártyája enyhe leválásának megakadályozására.

Korábban a ~ kinyílását a külső ~ magasságában készített körkörös varrattal próbálták leállítani.

Típusai (a belső ~hoz viszonyított helyzete alapján)
placenta praevia totalis/centralis: a belső ~ területét teljes egészében lepényszövet fedi
placenta praevia partialis: a lepény a belső ~at csak részben fedi ...

Mikor Ági visszajött, akkor még azt éreztem, hogy a ~ feszül, mert nincs egészen kitágulva és nekem már nyomni kell. Ekkor voltam 9 centis és egy kis ~darab volt már csak útban, amit Ági visszanyomott. Ez jócskán fájt, tiltakoztam is ellene, de csak egy pillanat volt az egész.

hét, cukor tesztreggeli, cukorterhelés hány hetesen van, cukorterhelés vizsgálat, cukorterheléses vizsgálat, cukorterheléses vizsgálatok, egész napos magzatmozgás, éjszakai méhösszehúzódás, éles magzatmozgás, éles szúró fájdalom a szegycsontnál, elsimult ~, érezni ha leszáll a baba, ...

Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a ~ állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a ~ból tenyésztésre kenetet vesznek.

A beavatkozás technikája: Még nem szült nőknél, akiknél a ~ és a nyakcsatorna nem elég tág, esetleg zárt, amennyiben a vérzés foka engedi, kíméletes ~tágítás céljából a műtét előtt Laminaria pálcát (ami a méhnyakban a nedvesség hatására megduzzad) helyezünk fel.

A szülés leghosszabb, legfárasztóbb időszaka az a néhány óra, amíg teljesen kitágul a ~. A méhösszehúzódások egyre hevesebbek, egyre hosszabb ideig tartanak, s ahogy csigalassúsággal múlnak az órák, a kismama is egyre fáradtabb.

A szülés után, a gyermekágy alatt vérzés elmúlásáig érdemes kerülni a behatolást, mert a ~ nyitottsága és a lepény leválásának helyén lévő sebfelület miatt fertőzésveszélyes. De általában ekkor nem is a szexen van a hangsúly az újdonsült szülők életében.

A szűrővizsgálaton a ~ kolposzkópos megtekintése mellett citológiai (sejtkenet) vizsgálatra mintavétel történik. Amennyiben bizonytalan vagy kóros az eredmény, HPV-tesztet érdemes végeztetni.
Ez segíthet eldönteni a további teendőket.

Legkönnyebben azok a finom, körkörös, záró izomrostok sérülhetnek, amelyeknek szerepe a ~ zárva tartása, a méhűr elszeparálása a külvilágtól.

Megnézni a ~at, és ultrahanggal megnézni a magzatod állapotát is. Az utazás előtt be kell kalkulálnod a soron következő vizsgálatokat. A terhes gondozás nagyon fontos. Nem lenne jó, ha lemaradnál például Az AFP-ről.

Súlyos fertőzések, amelyek a hüvelyből terjednek a ~ felé, de az egész medencére is kiterjedhetnek, így érinthetik a méhet, a petevezetékeket és a petefészket is.

Tehát ez a 15 cm a ~ közeléből indulva a petevezeték nyílásáig tart, mert a nyakcsatorna kb. 3-5 cm és a méh kb 6-8 cm. A spermiumok egy perc alatt 3-4 mm-t tesznek meg. Kiszámolhatod, hogy a 15 cm utat 37-50 perc alatt teszik meg.

- a sperma a ~on keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (ez akkor lehetséges ha nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a ~at kitöltő nyák, vagy ha spermiumellenes ellenanyag van a nyákban) ...

Az orvosok nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy a következő baba megmaradhat, mert annyira el volt gyengülve a méhnyak és a ~, hogy radikális beavatkozásokra volt szükség.

A spermiumfunkció megítélésére szolgál: a ~ban lévő nyák és a spermium kölcsönhatását vizsgálja pár órával az együttlét után, amely megmutatja, hogy a méhnyak nyák átengedi-e a spermiumokat, vagy esetleg spermium ellenes anyagok találhatók benne, amelyek elállják az utat.

"medencevégű fekvése" azt jelenti, hogy a ~ban nem a fej, hanem a magzat medencéje vagy a lábak találhatók. Ebben az esetben - bizonyos feltételek meglétekor - hüvelyi szülés is elképzelhető, de bármilyen kockázati tényező (pl.

A méhnyakrák ebből a szempontból optimális, mivel a ~ról megfelelően vett minta, már a daganat megelőző állapotokat, 10-15 évvel a veszélyállapotnál korábban képes kiszűrni. A megelőző állapot kezelésével teljes gyógyulás érhető el.

~seb
Méhnyakrák
Mirena méhen belüli fogamzásgátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok
Serdülőkori vérzészavarok
Vérzészavarok az adolescens és felnőtt korban
Vérzészavarok a peri-és postmenopausában
Nuvaring
Őssejtgyűjtési és tárolási lehetőségek
Peteérés mikor van?

- Intrauterin inszemináció: az inszemináció másik fajtájának az alapjai ugyanezek, de itt az orvos egy csövet vezet a ~on keresztül a méhbe, és oda helyezi el az ondót, így a csekély számú, vagy lassan mozgó spermiumok is esélyhez jutnak.
Mesterséges megtermékenyítés ...

Továbbra is négy hetenként kell orvosunknál kontroll vizsgálatra jelentkezni és mint ahogy ez eddig is történt, ellenőrizzük a vérnyomást, vizeletet, testsúlyt, a magzati szívhangokat, a méh megfelelő növekedését és a ~ kielégítő állapotát. Lassacskán elérünk a 28-32.

Mindez kiegészíthető amnioszkópiával, melynek során egy ~ba vezetett cső segítségével ellenőrizzük a magzatvíz színét, melynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat, s így a szülés megindítását indokolhatja. Hétnapos terminustúllépés esetén beindítjuk a szülést.

A férfi magömlésekor ondósejtek milliói kerülnek a hüvelybe, és azonnal útra kelnek a nő testének belseje felé. Ha kedvező körülményekre találnak, csak pár percig tart, míg az első ondósejtek áthaladnak a ~on, és továbbvonulnak a méhbe.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Terhes, Terhesség, Magzat, Kismama?

◄ Méhrepedés   Méhszáj-elégtelenség ►
 
RSS Mobile