Kezdőlap (Méhszáj)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhszáj

Terhesség  Méhrepedés  Méhszáj-elégtelenség

Méhszáj-sapka
A méhszájsapkát vékony, puha gumiból készítik, s kisebb, mint a pesszárium, de többféle típusban és méretben kapható. A hüvely felső részébe vezetik, hogy fedje a méhszájat.


Méhszájzáró műtét és terhesség
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Komplikációk ...

Méhszájértékek
Az orvosnak a szülés időpontjának közeledtével ellenőriznie kell, hogy a méhszájad milyen állapotban van, fontos, hogy zárva legyen. Ez hüvelyi vizsgálat.

Méhszájseb és HPV
Valójában két külön problémáról van szó, a méhszájseb és a HPV fertőzés közötti kapcsolat pusztán annyi, hogy gyakran egyidejűleg jelennek meg, pedig világosan elkülöníthető folyamatok állnak hátterükben.

Nyitott méhszáj
A kismamák egyik legnagyobb mumusa a terhesség ideje alatt, az idő előtt kinyíló vagy fellazuló méhszáj, hiszen ez egyet jelent a folyamatos ágyban tartózkodással, mely valljuk be nem egy kellemes dolog heteken keresztül.

A ~ állapotát az úgynevezett cervix index határozza meg. A terhesgondozás során az orvos általában ultrahang vizsgálat keretében állapítja meg, hogy hogyan is áll, tehát zárt-e, nyílik-e, ...

A ~at egy 4 számjegyből álló számmal szoktuk gyakran jellemezni, ami egyértelműen leírja az állapotát.

A ~ pozíciója a menstruációs ciklus alatt folyamatosan változik. Ezt, mivel kívülről nem észleljük, sokan nem is tudják, így a peteérés, megtermékenyülés ideje alatt sem figyelik meg, hogy mi is zajlik a testükön belül.

Terhesség, ~ 2200-es
Terhességem 33 hete végén járok. A ~am 2200-es. Az orvosom MagneB6-ot és esti 1/2 Seduxent javasolt. Mondta, hogy többet pihenjek. A hasam nem keményedik, nem görcsöl.

~érlelés
Amennyiben a méhnyak még nem kezdett el meglágyulni, vagy kitágulni, még 'éretlen' és nem áll készen a szülésre.

~ vizsgálat
A menetrendszerű nőgyógyászati vizsgálat közben az orvos megvizsgálja a ~ nyitottságát és a méhnyak hosszát.

~sapka a koraszülések megelőzőséért
A 34. hét előtti születést számos egészségügyi rendellenességgel hozzák összefüggésbe.

A ~ pozíciója
Bár kevesen tudják, a ~ helye változik a ciklus folyamán. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napjaidat.

A ~ vizsgálata
A menstruációs ciklus következtében a méhnyak, ill. végén a ~ is változik. Ki tudjuk tapintani, ha terpeszbe állunk, egyik lábunkat kissé megemeljük, széthúzzuk a nagyajkakat, másik kezünkkel kitapintjuk a ~at.

~ gondok
Alaphelyzetben a ~ értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a ~ teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2.

1. ~érlelés
~érlelés akkor indokolt, ha
- a szülés a 41. terhességi hétig spontán nem indul meg ...

~ vizsgálat
Kismamák jogai
Feledékeny kismamák
Hányinger
Homeopátiás szereket árusító gyógyszertárak
Stressz hatása a terhességre
Idézetek terhességről, magzatról, születésről
Az UH lelet rejtelmei
A híres dackorszak
Méhkeményedés ...

~polip terhesség alatt
lehet beöntés terhesség
cetirizin terhesség alatt
sulyos agysorvadas
talyog a terhesseg alatt
a terhességtől gyakrabban fingok
kézdagadás terhesség alatt baj
epehányás terhesség
bartholin mirigy gyulladás terhesség alatt ...

~ masszázs tini őrület tripper szingli kapcsolat heteroszexuális ukrajna vándorcsók cyberszex hüvelygyulladás nem szexuális úton terjedő fertőzések generációs különbség aktus szexpóz vérzés vonzalom makk aberráció színlelés fiata durex-avanti ...

~ tapintásos vizsgálata szakorvosi megítélés alapján.Kóros értékek esetén szigorú kórházi
megfigyelés,indokolt esetben a várandósság befejezése,szülésindítás.
Forrás:Magyar Védőnők Egyesülete ...

~sebek lefagyasztása fájdalom mentesen ambulánsan
Nőgyógyászati daganatos betegek kiegészítő komplementer gyógynövényes kezelése
Endometriosis ...

A ~ eltűnésével egyidőben megreped a magzatburok és hirtelen kisebb - nagyobb mennyiségű magzatvíz folyik el. A magzatvíz szagtalan folyadék. E szakaszt vajúdásnak is nevezik.
...

A ~ra kell felhelyezni. Több méretben kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy mekkorát kell vásárolni. Az aktus előtt kell felhelyezni, szükség esetén 2-3 napig is fennmaradhat a ~on.

A ~ 'eltűnése' után kezdődik meg a szülés második szakasza. Ekkor már csak a magzat feje, esetleg feneke tapintható, és a baba elindul kifelé a szülőcsatornán.

A ~ eltűnésével kezdődik a szülés második szakasza, és a magzat megszületéséig tart. A tolófájások hatására az elöl fekvő rész eléri a medencefeneket, és a végbélre gyakorolt nyomással székelési ingert vált ki.

a ~ érettsége,
betöltött terhességi idő,
magzat érettsége,
az anyai medencebemenetben rögzült koponya,
a méh oxitocin-érzékenysége,
és az anya kérése, illetve beleegyezése a programozásba.

A ~ tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer.

Ha a ~at is fedi a lepény - részben vagy egészében -, akkor mélyen fekvő lepényről beszélünk.

Külso ~: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a méhnyak alsó, hüvelybe nyúló részén található.

Ha nem a ~on, hanem csak ahhoz közel tapad a méhlepény, akkor előfordulhat hogy leválik egy része, ami vérzést okozhat., ilyenkor is azonnali császármetszés szükséges.

- Eltűnt ~
- Nem álló burok
- Elölfekvő rész legnagyobb kerületével a medencebemeneten áthalad
- Vezérpont (kiskutacs) az interspinális síkot meghaladta ...

- polip a ~ban
- fertőzés, ami a ~at vérzékennyé teheti
A 12. hétnél korábbi terhességben a pecsételő vérzés gyakori.

Korábban a ~ kinyílását a külső ~ magasságában készített körkörös varrattal próbálták leállítani.

Típusai (a belső ~hoz viszonyított helyzete alapján)
placenta praevia totalis/centralis: a belső ~ területét teljes egészében lepényszövet fedi
placenta praevia partialis: a lepény a belső ~at csak részben fedi ...

Mikor Ági visszajött, akkor még azt éreztem, hogy a ~ feszül, mert nincs egészen kitágulva és nekem már nyomni kell. Ekkor voltam 9 centis és egy kis ~darab volt már csak útban, amit Ági visszanyomott.

cukorterhelés hány hetesen van, cukorterhelés vizsgálat, cukorterheléses vizsgálat, cukorterheléses vizsgálatok, egész napos magzatmozgás, éjszakai méhösszehúzódás, éles magzatmozgás, éles szúró fájdalom a szegycsontnál, elsimult ~, ...

Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a ~ állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a ~ból tenyésztésre kenetet vesznek.

A beavatkozás technikája: Még nem szült nőknél, akiknél a ~ és a nyakcsatorna nem elég tág, esetleg zárt, amennyiben a vérzés foka engedi, ...

A szülés leghosszabb, legfárasztóbb időszaka az a néhány óra, amíg teljesen kitágul a ~. A méhösszehúzódások egyre hevesebbek, egyre hosszabb ideig tartanak, s ahogy csigalassúsággal múlnak az órák, a kismama is egyre fáradtabb.

A szülés után, a gyermekágy alatt vérzés elmúlásáig érdemes kerülni a behatolást, mert a ~ nyitottsága és a lepény leválásának helyén lévő sebfelület miatt fertőzésveszélyes.

A szűrővizsgálaton a ~ kolposzkópos megtekintése mellett citológiai (sejtkenet) vizsgálatra mintavétel történik. Amennyiben bizonytalan vagy kóros az eredmény, HPV-tesztet érdemes végeztetni.
Ez segíthet eldönteni a további teendőket.

Legkönnyebben azok a finom, körkörös, záró izomrostok sérülhetnek, amelyeknek szerepe a ~ zárva tartása, a méhűr elszeparálása a külvilágtól.

Megnézni a ~at, és ultrahanggal megnézni a magzatod állapotát is. Az utazás előtt be kell kalkulálnod a soron következő vizsgálatokat. A terhes gondozás nagyon fontos. Nem lenne jó, ha lemaradnál például Az AFP-ről.

Súlyos fertőzések, amelyek a hüvelyből terjednek a ~ felé, de az egész medencére is kiterjedhetnek, így érinthetik a méhet, a petevezetékeket és a petefészket is.

Tehát ez a 15 cm a ~ közeléből indulva a petevezeték nyílásáig tart, mert a nyakcsatorna kb. 3-5 cm és a méh kb 6-8 cm. A spermiumok egy perc alatt 3-4 mm-t tesznek meg. Kiszámolhatod, hogy a 15 cm utat 37-50 perc alatt teszik meg.

- a sperma a ~on keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (ez akkor lehetséges ha nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a ~at kitöltő nyák, vagy ha spermiumellenes ellenanyag van a nyákban) ...

Az orvosok nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy a következő baba megmaradhat, mert annyira el volt gyengülve a méhnyak és a ~, hogy radikális beavatkozásokra volt szükség.

A spermiumfunkció megítélésére szolgál: a ~ban lévő nyák és a spermium kölcsönhatását vizsgálja pár órával az együttlét után, amely megmutatja, hogy a méhnyak nyák átengedi-e a spermiumokat, ...

"medencevégű fekvése" azt jelenti, hogy a ~ban nem a fej, hanem a magzat medencéje vagy a lábak találhatók. Ebben az esetben - bizonyos feltételek meglétekor - hüvelyi szülés is elképzelhető, de bármilyen kockázati tényező (pl.

A méhnyakrák ebből a szempontból optimális, mivel a ~ról megfelelően vett minta, már a daganat megelőző állapotokat, 10-15 évvel a veszélyállapotnál korábban képes kiszűrni. A megelőző állapot kezelésével teljes gyógyulás érhető el.

~seb
Méhnyakrák
Mirena méhen belüli fogamzásgátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok
Serdülőkori vérzészavarok
Vérzészavarok az adolescens és felnőtt korban
Vérzészavarok a peri-és postmenopausában
Nuvaring ...

- Intrauterin inszemináció: az inszemináció másik fajtájának az alapjai ugyanezek, de itt az orvos egy csövet vezet a ~on keresztül a méhbe, és oda helyezi el az ondót, így a csekély számú, vagy lassan mozgó spermiumok is esélyhez jutnak.

Továbbra is négy hetenként kell orvosunknál kontroll vizsgálatra jelentkezni és mint ahogy ez eddig is történt, ellenőrizzük a vérnyomást, vizeletet, testsúlyt, a magzati szívhangokat, a méh megfelelő növekedését és a ~ kielégítő állapotát.

Mindez kiegészíthető amnioszkópiával, melynek során egy ~ba vezetett cső segítségével ellenőrizzük a magzatvíz színét, melynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat, s így a szülés megindítását indokolhatja.

A férfi magömlésekor ondósejtek milliói kerülnek a hüvelybe, és azonnal útra kelnek a nő testének belseje felé. Ha kedvező körülményekre találnak, csak pár percig tart, míg az első ondósejtek áthaladnak a ~on, és továbbvonulnak a méhbe.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Terhes, Terhesség, Magzat, Kismama?

◄ Méhrepedés   Méhszáj-elégtelenség ►
 
RSS Mobile