Kezdőlap (Méhszáj)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhszáj

Terhesség  Méhrepedés  Méhszáj-elégtelenség

Méhszáj-sapka
A méhszájsapkát vékony, puha gumiból készítik, s kisebb, mint a pesszárium, de többféle típusban és méretben kapható. A hüvely felső részébe vezetik, hogy fedje a méhszájat.


Méhszájzáró műtét és terhesség
Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Komplikációk ...

Méhszájértékek
Az orvosnak a szülés időpontjának közeledtével ellenőriznie kell, hogy a méhszájad milyen állapotban van, fontos, hogy zárva legyen. Ez hüvelyi vizsgálat.

Méhszájseb és HPV
Valójában két külön problémáról van szó, a méhszájseb és a HPV fertőzés közötti kapcsolat pusztán annyi, hogy gyakran egyidejűleg jelennek meg, pedig világosan elkülöníthető folyamatok állnak hátterükben.

Nyitott méhszáj
A kismamák egyik legnagyobb mumusa a terhesség ideje alatt, az idő előtt kinyíló vagy fellazuló méhszáj, hiszen ez egyet jelent a folyamatos ágyban tartózkodással, mely valljuk be nem egy kellemes dolog heteken keresztül.

A méhszáj állapotát az úgynevezett cervix index határozza meg. A terhesgondozás során az orvos általában ultrahang vizsgálat keretében állapítja meg, hogy hogyan is áll, tehát zárt-e, nyílik-e, ...

A méhszájat egy 4 számjegyből álló számmal szoktuk gyakran jellemezni, ami egyértelműen leírja az állapotát.

A méhszáj pozíciója a menstruációs ciklus alatt folyamatosan változik. Ezt, mivel kívülről nem észleljük, sokan nem is tudják, így a peteérés, megtermékenyülés ideje alatt sem figyelik meg, hogy mi is zajlik a testükön belül.

Terhesség, méhszáj 2200-es
Terhességem 33 hete végén járok. A méhszájam 2200-es. Az orvosom MagneB6-ot és esti 1/2 Seduxent javasolt. Mondta, hogy többet pihenjek. A hasam nem keményedik, nem görcsöl.

Méhszájérlelés
Amennyiben a méhnyak még nem kezdett el meglágyulni, vagy kitágulni, még 'éretlen' és nem áll készen a szülésre.

Méhszáj vizsgálat
A menetrendszerű nőgyógyászati vizsgálat közben az orvos megvizsgálja a méhszáj nyitottságát és a méhnyak hosszát.

Méhszájsapka a koraszülések megelőzőséért
A 34. hét előtti születést számos egészségügyi rendellenességgel hozzák összefüggésbe.

A méhszáj pozíciója
Bár kevesen tudják, a méhszáj helye változik a ciklus folyamán. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napjaidat.

A méhszáj vizsgálata
A menstruációs ciklus következtében a méhnyak, ill. végén a méhszáj is változik. Ki tudjuk tapintani, ha terpeszbe állunk, egyik lábunkat kissé megemeljük, széthúzzuk a nagyajkakat, másik kezünkkel kitapintjuk a méhszájat.

Méhszáj gondok
Alaphelyzetben a méhszáj értéke 3000, ez azt jelenti, a méhnyak 3 ujjnyi és a méhszáj teljesen zárt. A méhnyak nagyon gyakran már a 2.

1. Méhszájérlelés
Méhszájérlelés akkor indokolt, ha
- a szülés a 41. terhességi hétig spontán nem indul meg ...

Méhszáj vizsgálat
Kismamák jogai
Feledékeny kismamák
Hányinger
Homeopátiás szereket árusító gyógyszertárak
Stressz hatása a terhességre
Idézetek terhességről, magzatról, születésről
Az UH lelet rejtelmei
A híres dackorszak
Méhkeményedés ...

méhszájpolip terhesség alatt
lehet beöntés terhesség
cetirizin terhesség alatt
sulyos agysorvadas
talyog a terhesseg alatt
a terhességtől gyakrabban fingok
kézdagadás terhesség alatt baj
epehányás terhesség
bartholin mirigy gyulladás terhesség alatt ...

méhszáj masszázs tini őrület tripper szingli kapcsolat heteroszexuális ukrajna vándorcsók cyberszex hüvelygyulladás nem szexuális úton terjedő fertőzések generációs különbség aktus szexpóz vérzés vonzalom makk aberráció színlelés fiata durex-avanti ...

méhszáj tapintásos vizsgálata szakorvosi megítélés alapján.Kóros értékek esetén szigorú kórházi
megfigyelés,indokolt esetben a várandósság befejezése,szülésindítás.
Forrás:Magyar Védőnők Egyesülete ...

Méhszájsebek lefagyasztása fájdalom mentesen ambulánsan
Nőgyógyászati daganatos betegek kiegészítő komplementer gyógynövényes kezelése
Endometriosis ...

A méhszáj eltűnésével egyidőben megreped a magzatburok és hirtelen kisebb - nagyobb mennyiségű magzatvíz folyik el. A magzatvíz szagtalan folyadék. E szakaszt vajúdásnak is nevezik.
...

A méhszájra kell felhelyezni. Több méretben kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy mekkorát kell vásárolni. Az aktus előtt kell felhelyezni, szükség esetén 2-3 napig is fennmaradhat a méhszájon.

A méhszáj 'eltűnése' után kezdődik meg a szülés második szakasza. Ekkor már csak a magzat feje, esetleg feneke tapintható, és a baba elindul kifelé a szülőcsatornán.

A méhszáj eltűnésével kezdődik a szülés második szakasza, és a magzat megszületéséig tart. A tolófájások hatására az elöl fekvő rész eléri a medencefeneket, és a végbélre gyakorolt nyomással székelési ingert vált ki.

a méhszáj érettsége,
betöltött terhességi idő,
magzat érettsége,
az anyai medencebemenetben rögzült koponya,
a méh oxitocin-érzékenysége,
és az anya kérése, illetve beleegyezése a programozásba.

A méhszáj tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer.

Ha a méhszájat is fedi a lepény - részben vagy egészében -, akkor mélyen fekvő lepényről beszélünk.

Külso méhszáj: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a méhnyak alsó, hüvelybe nyúló részén található.

Ha nem a méhszájon, hanem csak ahhoz közel tapad a méhlepény, akkor előfordulhat hogy leválik egy része, ami vérzést okozhat., ilyenkor is azonnali császármetszés szükséges.

- Eltűnt méhszáj
- Nem álló burok
- Elölfekvő rész legnagyobb kerületével a medencebemeneten áthalad
- Vezérpont (kiskutacs) az interspinális síkot meghaladta ...

- polip a méhszájban
- fertőzés, ami a méhszájat vérzékennyé teheti
A 12. hétnél korábbi terhességben a pecsételő vérzés gyakori.

Korábban a méhszáj kinyílását a külső méhszáj magasságában készített körkörös varrattal próbálták leállítani.

Típusai (a belső méhszájhoz viszonyított helyzete alapján)
placenta praevia totalis/centralis: a belső méhszáj területét teljes egészében lepényszövet fedi
placenta praevia partialis: a lepény a belső méhszájat csak részben fedi ...

Mikor Ági visszajött, akkor még azt éreztem, hogy a méhszáj feszül, mert nincs egészen kitágulva és nekem már nyomni kell. Ekkor voltam 9 centis és egy kis méhszájdarab volt már csak útban, amit Ági visszanyomott.

cukorterhelés hány hetesen van, cukorterhelés vizsgálat, cukorterheléses vizsgálat, cukorterheléses vizsgálatok, egész napos magzatmozgás, éjszakai méhösszehúzódás, éles magzatmozgás, éles szúró fájdalom a szegycsontnál, elsimult méhszáj, ...

Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet vesznek.

A beavatkozás technikája: Még nem szült nőknél, akiknél a méhszáj és a nyakcsatorna nem elég tág, esetleg zárt, amennyiben a vérzés foka engedi, ...

A szülés leghosszabb, legfárasztóbb időszaka az a néhány óra, amíg teljesen kitágul a méhszáj. A méhösszehúzódások egyre hevesebbek, egyre hosszabb ideig tartanak, s ahogy csigalassúsággal múlnak az órák, a kismama is egyre fáradtabb.

A szülés után, a gyermekágy alatt vérzés elmúlásáig érdemes kerülni a behatolást, mert a méhszáj nyitottsága és a lepény leválásának helyén lévő sebfelület miatt fertőzésveszélyes.

A szűrővizsgálaton a méhszáj kolposzkópos megtekintése mellett citológiai (sejtkenet) vizsgálatra mintavétel történik. Amennyiben bizonytalan vagy kóros az eredmény, HPV-tesztet érdemes végeztetni.
Ez segíthet eldönteni a további teendőket.

Legkönnyebben azok a finom, körkörös, záró izomrostok sérülhetnek, amelyeknek szerepe a méhszáj zárva tartása, a méhűr elszeparálása a külvilágtól.

Megnézni a méhszájat, és ultrahanggal megnézni a magzatod állapotát is. Az utazás előtt be kell kalkulálnod a soron következő vizsgálatokat. A terhes gondozás nagyon fontos. Nem lenne jó, ha lemaradnál például Az AFP-ről.

Súlyos fertőzések, amelyek a hüvelyből terjednek a méhszáj felé, de az egész medencére is kiterjedhetnek, így érinthetik a méhet, a petevezetékeket és a petefészket is.

Tehát ez a 15 cm a méhszáj közeléből indulva a petevezeték nyílásáig tart, mert a nyakcsatorna kb. 3-5 cm és a méh kb 6-8 cm. A spermiumok egy perc alatt 3-4 mm-t tesznek meg. Kiszámolhatod, hogy a 15 cm utat 37-50 perc alatt teszik meg.

- a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (ez akkor lehetséges ha nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, vagy ha spermiumellenes ellenanyag van a nyákban) ...

Az orvosok nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy a következő baba megmaradhat, mert annyira el volt gyengülve a méhnyak és a méhszáj, hogy radikális beavatkozásokra volt szükség.

A spermiumfunkció megítélésére szolgál: a méhszájban lévő nyák és a spermium kölcsönhatását vizsgálja pár órával az együttlét után, amely megmutatja, hogy a méhnyak nyák átengedi-e a spermiumokat, ...

"medencevégű fekvése" azt jelenti, hogy a méhszájban nem a fej, hanem a magzat medencéje vagy a lábak találhatók. Ebben az esetben - bizonyos feltételek meglétekor - hüvelyi szülés is elképzelhető, de bármilyen kockázati tényező (pl.

A méhnyakrák ebből a szempontból optimális, mivel a méhszájról megfelelően vett minta, már a daganat megelőző állapotokat, 10-15 évvel a veszélyállapotnál korábban képes kiszűrni. A megelőző állapot kezelésével teljes gyógyulás érhető el.

Méhszájseb
Méhnyakrák
Mirena méhen belüli fogamzásgátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok
Serdülőkori vérzészavarok
Vérzészavarok az adolescens és felnőtt korban
Vérzészavarok a peri-és postmenopausában
Nuvaring ...

- Intrauterin inszemináció: az inszemináció másik fajtájának az alapjai ugyanezek, de itt az orvos egy csövet vezet a méhszájon keresztül a méhbe, és oda helyezi el az ondót, így a csekély számú, vagy lassan mozgó spermiumok is esélyhez jutnak.

Továbbra is négy hetenként kell orvosunknál kontroll vizsgálatra jelentkezni és mint ahogy ez eddig is történt, ellenőrizzük a vérnyomást, vizeletet, testsúlyt, a magzati szívhangokat, a méh megfelelő növekedését és a méhszáj kielégítő állapotát.

Mindez kiegészíthető amnioszkópiával, melynek során egy méhszájba vezetett cső segítségével ellenőrizzük a magzatvíz színét, melynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat, s így a szülés megindítását indokolhatja.

A férfi magömlésekor ondósejtek milliói kerülnek a hüvelybe, és azonnal útra kelnek a nő testének belseje felé. Ha kedvező körülményekre találnak, csak pár percig tart, míg az első ondósejtek áthaladnak a méhszájon, és továbbvonulnak a méhbe.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Terhes, Terhesség, Magzat, Kismama?

◄ Méhrepedés   Méhszáj-elégtelenség ►
 
RSS Mobile