Kezdőlap (Méhnyak)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhnyak

Terhesség  Méhlepény  Méhnyakcsatorna

Méhnyakrák szűrés
Általában a szűrővizsgálatok célja, hogy egy panaszmentes csoportból, egy olcsó és egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal kiszűrje azt a kockázati csoportot, ...


Méhnyakrák terhesség alatt? Ne add fel!
Ha babát tervezel, esetleg terhes vagy, és rossz lett a citológiád, vagy már méhnyakrákot diagnosztizáltak, ne add fel! ...

Méhnyakváladék vizsgálata: közvetlenül ovuláció előtt a méhnyakváladék teljesen kitisztul, nyúlóssá válik, és a nyers tojásfehérjére hasonlít. Az ovuláció után szinte azonnal megszűnik a méhnyakváladék tisztasága és rugalmassága.

A méhnyakrák, illetve a kialakulására utaló jelek hamarabb és optimálisabban kimutathatók a harmincon felüli nőknél human papillomavírus (HPV)-teszttel, mint sejtmintavétellel - jelentették be holland tudósok.
A teljes cikk olvasása ...

Terhesség, rövidült méhnyak
15 hetes terhes vagyok, a tegnapi vizsgálaton a doktornő azt állapította meg, hogy megrövidült a méhnyak, 1,5 cm és megpuhult. Utragestant szedek 2-szer és 1-szer hüvelyileg. Pihenést ajánlott.

~-elégtelenség
A műtét során - kisebb vagy nagyobb mértékben, attól függően, hogy mennyi idős a terhesség - kitágítják a ~at, ennek következménye lehet a későbbiekben az ún. ~-elégtelenség.

~: a conisatio terhesség alatt is elvégezhető
Petefészek: cysta, daganat eltávolítása a vetélés veszélye nélkül a 14. hét után lehetséges
Emlő: műtét elvégezhető, kemoterápia, irrad. előtt a terhesség befejezése javasolt
...

~rákszűrés
Az egyik legveszélyesebb és legnagyobb kockázattal járó nőgyógyászati megbetegedés a ~rák, éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy nagy hangsúlyt fordítsunk a megelőzésre.

~rák várandósan
Emelkedik a szülő nők életkora, és ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknél termékeny korukban vagy akár terhesen diagnosztizálnak ~rákot.

~nyák vizsgálat (Billings módszer): A ~ nyákja az ovuláció idején megváltozik, mennyisége megnő, átlátszóbbá és síkosabbá válik.

~záró műtét (cerclage) a terhesség alatt
A középidős vetélés és a koraszülés egyik oka lehet a ~ veleszületett, vagy szerzett elégtelensége.

A ~: igazi útvesztő
A ~ majdnem olyan, mint egy kalandpark bonyolult útvesztője,
ahol a spermiumoknak két akadállyal is szembesülniük kell. Az első a
~nyák, amely egy női cikluson belül változtatja állagát. A ciklus ...

A ~ kitágulása (tényleges méret)
Balra: A szülés kezdetén
Jobbra: A tágulás első szakaszának végén ...

A ~ váladék kóros változásai, mely a gyermekvállalást nehezítik: ...

~nyák vizsgálat
A mensest követő időszakban a ~ "száraz", azaz csak minimális nyák található rajta, aminek a mértéke folyamatosan nő, majd a peteérés napján átlátszóvá, tojásfehérje-szerűvé válik.

~rákszűrés és HPV-vizsgálat

A humán papillómavírus (HPV) által okozott ~rák világszerte a második leggyakoribb női daganatos megbetegedés, amely hazánkban évente 500 nő életét oltja ki.

~ helyzete
A periódus végén kezdd a méh helyzetének vizsgálatát, és ellenőrizd naponta, míg eléred az ovuláció idejét. Minden nap azonos időpontban és testhelyzetben kell elvégezned a vizsgálatot.

MÉHNYAKELÉGTELENSÉG
Normális terhességnél a ~ zárva marad a szülés kezdetéig.Akinél gyakran fordul elő vetélés a harmadik hónap után,az azért lehet,mert a ~ gyenge,és kinyílik a magzat nyomására.

~ rendellenesség: a ~ szerepe egyrészt, hogy távol tartsa a fertőzéseket a női nemi szervektől, másrészt, hogy létrejött terhesség esetén megóvja a kisbabádat ugyanezektől a fertőzésektől.

~-elégtelenség, a méh fejlődési rendellenessége, méhdaganat (myoma), méhnyálkahártya-károsodás és -gyulladás, a méh pszichés okokra
visszavezethető, fokozott ingerlékenysége; ...

~rák hatalom duron járás szexszomnia fityma Vampire Diaries házibuli kamasz terhesség szorongás szexjáték végbélnyílás maszturbáció valentin korai szifilisz felvilágosító program 72 órás tabletta beleegyezés drog nemibetegség teherbe esés ...

~ (a rövidüléssel és a tágulással összefüggésben a méhszájat is ezzel a szóval fordítjuk)
cesarean section
császármetszés ...

A ~ a szülés megindulás előtt egy kb 3 cm hosszú és kb 3 cm átmérőjű henger, melynek közepén 2-3 mm átmérőjű csatornácska van.

A ~ és a méhüreg kissé lúgos kémhatása viszont kedvez megmaradásuknak, ezért átmeneti menedéket csak itt remélhetnek. Továbbhaladásukat nagymértékben segítik a méhizomzat szívó hatású összehúzódásai.

A ~ tágul, mindeközben a méhizom időről időre összehúzódik. Ez egy fizikai változás, mely valóban fájdalommal jár, kár is tagadni.

A ~i nyálka is információkat nyújthat a termékenység állapotáról. Amint megjelenik a ~i nyálka, elkezdődik a ciklus termékeny szakasza, amelynek csúcspontja az áttetszővé és nyúlékonnyá váló ~i nyálka.

A ~ néhány mm-nél nagyobb, vagy folyamatosan végző repedései szintén ellátást igényelnek.
A méh repedése (rupturája) ritkán előforduló, igen súlyos, életet veszélyeztető kórkép. Azonnali műtétet, méheltávolítást, shocktalanítást igényel.

A ~nyálka-módszert nem nehéz elsajátítani. A nőnek meg kell tanulnia, hogy mikor száraz és mikor vizes a hüvelyváladéka, és meg kell tudni különböztetni a ragadós és nyúlós vála-dékot a csúszós, jól nedvesítő váladéktól.

A ~ felpuhul, fokozatosan előkészül a szülésre.
A has alsó része feszül, nehéznek tűnik.
Jósló fájások észlelhetők, de ezek a fájások rendszertelenek.

A ~ elváltozása lehet gyulladás következménye is.Ennek tisztázása szükséges,hüvelyváladék tenyésztés,vírus:HPV vizsgálat. Ezek birtokában lehet a kezelési álláspontot felállítani,gyógyszeres kezelés vagy kimetszés,szövettani vizsgálat jön szóba.

- ~ rendellenességei: Problémát jelenthet, ha a ~ túl könnyen kinyílik. A fiatal korban abortuszon átesett nőknél különösen gyakori, hogy terhesség alatti 12-20. héten kitágul a ~uk, s ez spontán vetéléshez vezethet.

A ~ fölkészül az eseményre, minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Lehet, hogy nyugtalanít a szülés megindulásának a felismerése.

a) ~elégtelenség alakulhat ki a körkörös záró izomrostok sérülésekor. Az apró, láthatatlan, akkor talán tünetet sem okozó sza-kadások ugyan spontán gyógyulnak, de a méhszáj funkciójában tartósan károsodik.

- A ~ ondósejt elleni tulajdonsága.
- Kemény petesejtburok.
- Enzim zavarok: elsősorban a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapotok idézhetnek elő meddőséget.

10cm ~tágulásig minden automatikusan történik. De onnan neked kell kinyomni a gyereket. Ez eltarthat 5 percet, vagy több órát, és ha hiszed, ha nem, rajtad múlik a zöme. És az a legfájdalmasabb rész. Tehát ezt kell leginkább a fejedbe verni.

Amíg a ~ nem érett - vagyis amíg nem jött el a szülés ideje -, addig az anya szervezete nem reagál a szexuális együttléttel járó "szülésindító" ingerekre. Ám ha eljött az idő, bizony besegíthet egy kis szeretkezés.

A rövidebb ~kal rendelkező nőknél nagyobb a koraszülés kockázata
A kísérlet során az orvosok 25 mm-nél rövidebb ~kal rendelkező nőket vizsgáltak. Az ilyen nők esetében magasabb a koraszülés kockázata. A ~at a 18. és a 22.

elrendelése, ~-kenetvétel,kolposzkópia (hüvelytükrözés) és az emlők tapintásos vizsgálata.
6-11. hét:
Jelentkezés a védőnőnél-Várandós gondozási kiskönyv kiállítása.Elkészült laborvizsgálatok leleteinek rögzítése ...

A terhes nőben a ~ a szokottnál lágyabb és a méh is szokatlanul puhává, nagyobbá válik. A hüvely és a ~ rendszerint kékes-vöröses színű a vérbőség miatt. A nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az orvos észreveszi ezeket a változásokat.

Így csak egy hüvelyi vizsgálaton vehettem részt, ahol csak annyit lehetett megállapítani, hogy a ~ zárt.
Éppen utazni készültem két hétre, így legalább megnyugtató volt, hogy éppen szülni még nem fogok ezalatt.

meh tapintasa terhessegben, mèh tapintható, meh terhes tapintasa, méh vizsgálat tapintással, méhlepény mikor veszi át, mehlepeny sargatest, méhlepény veszi át, mehnagysaga 10 hetesen képek, ~ tapintása terhesség, ...

Lényege, hogy a ~ váladékának vizsgálatával meg lehet állapítani, mikor vagy termékeny, mikor nem. Vigyázat: ez nem azonos a hüvelyváladékkal. Önmegfigyeléssel információkat tudsz szerezni, éppen hol tart a ciklusod.

Az első szám jelöli a ~csatorna hosszát cm-ben. Ha 2 cm, akkor megrövidült, ha 1 vagy 0 az azt jelenti, hogy elsimult a méhszáj, de ezt a kiskönyvben már nem láthatjátok.

A szülő nő képessé válik arra, hogy ennek ellenére megfelelően lélegezzen, megnyugtassa magát, tudatos figyelmével a ~ tágulását könnyítse, erejét a nyomásokra összpontosítsa.

Természetesen komoly gondot jelenthetnek a méh fejlődési rendellenességei (ez hiszterográfiai vizsgálattal megállapítható) , a ~-elégtelenség és a női szervezet egyéb károsodásai.

A nőknél javasolt a HPV-fertőzéssel együtt járó ~eltérések rendszeres, citológiai (Papanicolaou) szűrése. Javasolt a célcsoportok HPV elleni immunizációja a ~betegségek, köztük a ~rák előfordulásának csökkentése érdekében.

A méhösszehúzódások hatására a ~ megrövidül, elsimul, a méhszáj tágulni kezd (1-2-3-4 ujjnyi vagy cm-ben mérik), végül teljesen eltűnik.

Az orvosok nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy a következő baba megmaradhat, mert annyira el volt gyengülve a ~ és a méhszáj, hogy radikális beavatkozásokra volt szükség.

Az ismert, hogy a koraszülés megindulásában jelentős szerepe van az anyai és a magzati hormonoknak, valamint a ~ból felszabaduló vegyületeknek.

Paracervicális blokk - ~ körüli érzéstelenítés:
A napi szülészeti gyakorlatban ritkán használatos eljárás, mert fájdalomcsillapító hatása gyenge és nem tart megfelelő ideig.

Peteérés gátlása
Méhkürtök mozgásának csökkenése.
~nyák csökkenése, viszkozitásának növekedése (spermiumok és kórokozók számára kevésbé átjárható ~).
Méhnyálkahártya alkalmatlanná tétele a pete beágyazódására.

A nemi aktus után 6-12 órával mintát vesznek a ~at boritó nyákból, s megvizsgálják található-e benne spermium.

Külso méhszáj: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a ~ alsó, hüvelybe nyúló részén található.

A terhesség második harmadában:
- Gyulladt ~ vagy méhszájseb.
A harmadik trimeszterben:
- Szülés előtti utolsó hetekben a nyákdugó távozását mutathatja, ami a szülés beindulására utalhat.
- Koraszülés ...

Ez a teória arra alapoz, hogy a köhögés elleni szer nem csak a légúti nyálkahártyát, hanem a ~ nyálkahártyáját is elvékonyítja. Sokkal kedvezőbb feltételeket teremtve így az Y kromoszómát hordozó spermáknak.

~rák
Mirena méhen belüli fogamzásgátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok
Serdülőkori vérzészavarok
Vérzészavarok az adolescens és felnőtt korban
Vérzészavarok a peri-és postmenopausában
Nuvaring
Őssejtgyűjtési és tárolási lehetőségek ...

A méhszáj tágítása mesterséges módon altatásban - vagy a ~ba vezetett, nedvességre duzzadó eszközzel - történik.

Ez a 4 hónap után következik be, de okozhatja bélgáz is. De a valószínű jelek esetében inkább a terhesség felé billen a mérleg.
A ~ megpuhulása is ide tartozik, amit azonban esetleg az elhúzódó menstruáció is okozhat.

Az átmeneti szakaszban a gyermek lefelé indul a szülőcsatornában, és erős késztetést érzünk rá, hogy nyomni kezdjünk, holott a ~ ekkor még nem tágult ki teljesen.

Menstruációt megelőző kellemetlen tünetek: a premenstruális szindróma
~rák
Mióma
Petefészek ciszták
Rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat
Terhességmegszakítás
Ultrahanvizsgálat
Vizelettartási zavarok
Egyéb ...

A chorionboholy-mintát ezt követően a genetikai laboratóriumba küldjük, ahol a sejtek tenyésztése és vizsgálata folyik. Ha szexuális úton terjedő betegség, vérzés vagy ~-elégtelenség áll fenn, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Hüvely?

◄ Méhlepény   Méhnyakcsatorna ►
 
RSS Mobile