Kezdőlap (Méhnyak)

 Terhesség 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Terhesség » Méhnyak


 

Méhnyak

Terhesség  Méhlepény  Méhnyakcsatorna

Méhnyakrák szűrés
Általában a szűrővizsgálatok célja, hogy egy panaszmentes csoportból, egy olcsó és egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal kiszűrje azt a kockázati csoportot, ...


Méhnyak-nyák vizsgálat
<< Lexikon INDEX
A ciklus termékeny napjain a méhnyak-nyák üvegszerűvé, nyúlóssá válik, tojásfehérjére emlékeztet. Tárgylemezre kikenve megszáradás után páfránylevél-rajzolatot mutat.

Méhnyakrák terhesség alatt? Ne add fel!
Ha babát tervezel, esetleg terhes vagy, és rossz lett a citológiád, vagy már méhnyakrákot diagnosztizáltak, ne add fel! ...

Méhnyak-elégtelenség és a méhszáj összevarrása
Sok kismama esetében állapítanak meg úgynevezett méhnyak-elégtelenséget, amely a terhesség b ...
Elolvasom ...

Méhnyakváladék vizsgálata: közvetlenül ovuláció előtt a méhnyakváladék teljesen kitisztul, nyúlóssá válik, és a nyers tojásfehérjére hasonlít. Az ovuláció után szinte azonnal megszűnik a méhnyakváladék tisztasága és rugalmassága.

A méhnyakrák, illetve a kialakulására utaló jelek hamarabb és optimálisabban kimutathatók a harmincon felüli nőknél human papillomavírus (HPV)-teszttel, mint sejtmintavétellel - jelentették be holland tudósok.
A teljes cikk olvasása ...

Terhesség, rövidült méhnyak
15 hetes terhes vagyok, a tegnapi vizsgálaton a doktornő azt állapította meg, hogy megrövidült a méhnyak, 1,5 cm és megpuhult. Utragestant szedek 2-szer és 1-szer hüvelyileg. Pihenést ajánlott.

Méhnyak-elégtelenség
A műtét során - kisebb vagy nagyobb mértékben, attól függően, hogy mennyi idős a terhesség - kitágítják a méhnyakat, ennek következménye lehet a későbbiekben az ún. méhnyak-elégtelenség.

Méhnyak: a conisatio terhesség alatt is elvégezhető
Petefészek: cysta, daganat eltávolítása a vetélés veszélye nélkül a 14. hét után lehetséges
Emlő: műtét elvégezhető, kemoterápia, irrad. előtt a terhesség befejezése javasolt
...

Méhnyaknyák vizsgálat (Billings módszer): A méhnyak nyákja az ovuláció idején megváltozik, mennyisége megnő, átlátszóbbá és síkosabbá válik.

Méhnyakzáró műtét (cerclage) a terhesség alatt
A középidős vetélés és a koraszülés egyik oka lehet a méhnyak veleszületett, vagy szerzett elégtelensége.

A méhnyak: igazi útvesztő
A méhnyak majdnem olyan, mint egy kalandpark bonyolult útvesztője,
ahol a spermiumoknak két akadállyal is szembesülniük kell. Az első a
méhnyaknyák, amely egy női cikluson belül változtatja állagát. A ciklus ...

A méhnyak kitágulása (tényleges méret)
Balra: A szülés kezdetén
Jobbra: A tágulás első szakaszának végén ...

Méhnyaknyák vizsgálat
A mensest követő időszakban a méhnyak "száraz", azaz csak minimális nyák található rajta, aminek a mértéke folyamatosan nő, majd a peteérés napján átlátszóvá, tojásfehérje-szerűvé válik.

Méhnyakrákszűrés és HPV-vizsgálat

A humán papillómavírus (HPV) által okozott méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb női daganatos megbetegedés, amely hazánkban évente 500 nő életét oltja ki.

Méhnyak helyzete
A periódus végén kezdd a méh helyzetének vizsgálatát, és ellenőrizd naponta, míg eléred az ovuláció idejét. Minden nap azonos időpontban és testhelyzetben kell elvégezned a vizsgálatot.

MÉHNYAKELÉGTELENSÉG
Normális terhességnél a méhnyak zárva marad a szülés kezdetéig.Akinél gyakran fordul elő vetélés a harmadik hónap után,az azért lehet,mert a méhnyak gyenge,és kinyílik a magzat nyomására.

Méhnyak rendellenesség: a méhnyak szerepe egyrészt, hogy távol tartsa a fertőzéseket a női nemi szervektől, másrészt, hogy létrejött terhesség esetén megóvja a kisbabádat ugyanezektől a fertőzésektől.

méhnyak-elégtelenség, a méh fejlődési rendellenessége, méhdaganat (myoma), méhnyálkahártya-károsodás és -gyulladás, a méh pszichés okokra
visszavezethető, fokozott ingerlékenysége; ...

méhnyakrák hatalom duron járás szexszomnia fityma Vampire Diaries házibuli kamasz terhesség szorongás szexjáték végbélnyílás maszturbáció valentin korai szifilisz felvilágosító program 72 órás tabletta beleegyezés drog nemibetegség teherbe esés ...

méhnyak (a rövidüléssel és a tágulással összefüggésben a méhszájat is ezzel a szóval fordítjuk)
cesarean section
császármetszés ...

A méhnyak a szülés megindulás előtt egy kb 3 cm hosszú és kb 3 cm átmérőjű henger, melynek közepén 2-3 mm átmérőjű csatornácska van.

A méhnyak és a méhüreg kissé lúgos kémhatása viszont kedvez megmaradásuknak, ezért átmeneti menedéket csak itt remélhetnek. Továbbhaladásukat nagymértékben segítik a méhizomzat szívó hatású összehúzódásai.

A méhnyak tágul, mindeközben a méhizom időről időre összehúzódik. Ez egy fizikai változás, mely valóban fájdalommal jár, kár is tagadni.

A méhnyaki nyálka is információkat nyújthat a termékenység állapotáról. Amint megjelenik a méhnyaki nyálka, elkezdődik a ciklus termékeny szakasza, amelynek csúcspontja az áttetszővé és nyúlékonnyá váló méhnyaki nyálka.

A méhnyak néhány mm-nél nagyobb, vagy folyamatosan végző repedései szintén ellátást igényelnek.
A méh repedése (rupturája) ritkán előforduló, igen súlyos, életet veszélyeztető kórkép. Azonnali műtétet, méheltávolítást, shocktalanítást igényel.

A méhnyaknyálka-módszert nem nehéz elsajátítani. A nőnek meg kell tanulnia, hogy mikor száraz és mikor vizes a hüvelyváladéka, és meg kell tudni különböztetni a ragadós és nyúlós vála-dékot a csúszós, jól nedvesítő váladéktól.

A méhnyak felpuhul, fokozatosan előkészül a szülésre.
A has alsó része feszül, nehéznek tűnik.
Jósló fájások észlelhetők, de ezek a fájások rendszertelenek.

A méhnyak elváltozása lehet gyulladás következménye is.Ennek tisztázása szükséges,hüvelyváladék tenyésztés,vírus:HPV vizsgálat. Ezek birtokában lehet a kezelési álláspontot felállítani,gyógyszeres kezelés vagy kimetszés,szövettani vizsgálat jön szóba.

- Méhnyak rendellenességei: Problémát jelenthet, ha a méhnyak túl könnyen kinyílik. A fiatal korban abortuszon átesett nőknél különösen gyakori, hogy terhesség alatti 12-20. héten kitágul a méhnyakuk, s ez spontán vetéléshez vezethet.

A méhnyak fölkészül az eseményre, minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Lehet, hogy nyugtalanít a szülés megindulásának a felismerése.

a) Méhnyakelégtelenség alakulhat ki a körkörös záró izomrostok sérülésekor. Az apró, láthatatlan, akkor talán tünetet sem okozó sza-kadások ugyan spontán gyógyulnak, de a méhszáj funkciójában tartósan károsodik.

- A méhnyak ondósejt elleni tulajdonsága.
- Kemény petesejtburok.
- Enzim zavarok: elsősorban a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapotok idézhetnek elő meddőséget.

Lásd még: Lásd még: Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Hüvely

Terhesség  Méhlepény  Méhnyakcsatorna

 
RSS Mobile