Kezdőlap (Méhnyak)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Méhnyak

Terhesség  Méhlepény  Méhnyakcsatorna

Méhnyakrák szűrés
Általában a szűrővizsgálatok célja, hogy egy panaszmentes csoportból, egy olcsó és egyszerűen kivitelezhető vizsgálattal kiszűrje azt a kockázati csoportot, amelynél további részletes vizsgálattal és kezeléssel egy súlyos állapot elkerülhetővé válik.


Méhnyak rövidülés
Legfrissebb cikkek a témában
A conisatio (méhnyakműtét) A szülés első jelei Mi vezethet meddőséghez? A Leiden mutáció HELLP szindrómához is vezethet ...

Méhnyakrák terhesség alatt? Ne add fel!
Ha babát tervezel, esetleg terhes vagy, és rossz lett a citológiád, vagy már méhnyakrákot diagnosztizáltak, ne add fel! ...

Méhnyakváladék vizsgálata: közvetlenül ovuláció előtt a méhnyakváladék teljesen kitisztul, nyúlóssá válik, és a nyers tojásfehérjére hasonlít. Az ovuláció után szinte azonnal megszűnik a méhnyakváladék tisztasága és rugalmassága.

A méhnyakrák, illetve a kialakulására utaló jelek hamarabb és optimálisabban kimutathatók a harmincon felüli nőknél human papillomavírus (HPV)-teszttel, mint sejtmintavétellel - jelentették be holland tudósok.
A teljes cikk olvasása
Hasonló bejegyzések ...

~rák
Idén 2015. január 24-30. között kerül megrendezésre az Európai ~rák Megelőzési Hét. Ez alkalomból a Mályvavirág Alapítvány, a ~rákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért közös akcióra hívta Magyarországot. Budapest mellett közel 40 település csatlakozott a felhíváshoz.

~-elégtelenség
A műtét során - kisebb vagy nagyobb mértékben, attól függően, hogy mennyi idős a terhesség - kitágítják a ~at, ennek következménye lehet a későbbiekben az ún. ~-elégtelenség.

~rákszűrés
Az egyik legveszélyesebb és legnagyobb kockázattal járó nőgyógyászati megbetegedés a ~rák, éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy nagy hangsúlyt fordítsunk a megelőzésre. A szűrést minden szexuálisan aktív nőnek évente legalább egyszer ajánlott elvégeztetnie.

~rák várandósan
Emelkedik a szülő nők életkora, és ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknél termékeny korukban vagy akár terhesen diagnosztizálnak ~rákot. Így előtérbe kerültek azok a műtétek, amelyek megkímélik a termékenységért felelős női szerveket és a magzatot - mondja Dr.

~nyák vizsgálat (Billings módszer): A ~ nyákja az ovuláció idején megváltozik, mennyisége megnő, átlátszóbbá és síkosabbá válik. Ezt a nyákot a mutató és a hüvelykujjunk között széthúzva nyúlós szál keletkezik, ez a nyújthatóság jelensége.

A ~ kitágulása (tényleges méret)
Balra: A szülés kezdetén
Jobbra: A tágulás első szakaszának végén ...

A ~ váladék kóros változásai, mely a gyermekvállalást nehezítik: ...

~nyák vizsgálat
A mensest követő időszakban a ~ "száraz", azaz csak minimális nyák található rajta, aminek a mértéke folyamatosan nő, majd a peteérés napján átlátszóvá, tojásfehérje-szerűvé válik. Ezt követően a mennyisége kevesebb lesz és fehér színűvé alakul át.

~rákszűrés és HPV-vizsgálat

A humán papillómavírus (HPV) által okozott ~rák világszerte a második leggyakoribb női daganatos megbetegedés, amely hazánkban évente 500 nő életét oltja ki. Rendszeres szűréssel ez 100%-osan megelőzhető lenne.

~ helyzete
A periódus végén kezdd a méh helyzetének vizsgálatát, és ellenőrizd naponta, míg eléred az ovuláció idejét. Minden nap azonos időpontban és testhelyzetben kell elvégezned a vizsgálatot.

~ rendellenesség: a ~ szerepe egyrészt, hogy távol tartsa a fertőzéseket a női nemi szervektől, másrészt, hogy létrejött terhesség esetén megóvja a kisbabádat ugyanezektől a fertőzésektől.

~-elégtelenség, a méh fejlődési rendellenessége, méhdaganat (myoma), méhnyálkahártya-károsodás és -gyulladás, a méh pszichés okokra
visszavezethető, fokozott ingerlékenysége;
dohányzás, fertőzés, láz, trauma, vérszegénység, endokrin megbetegedés (cukorbaj, pajzsmirigybántalom).
Apai okok: ...

~rák hatalom duron járás szexszomnia fityma Vampire Diaries házibuli kamasz terhesség szorongás szexjáték végbélnyílás maszturbáció valentin korai szifilisz felvilágosító program 72 órás tabletta beleegyezés drog nemibetegség teherbe esés orális szex perverzió sürgősségi fogamzásgátló rák ...

~rák
A ~rák a nőknél a második legtöbb halált okozó rák.
Leggyakrabban HPV okozza.
Védőoltással nagy biztonsággal megelőzhető. A G1 Intézetben is.
Bővebben: HPVinfo.hu ...

~ (a rövidüléssel és a tágulással összefüggésben a méhszájat is ezzel a szóval fordítjuk)
cesarean section
császármetszés ...

A ~ és a méhüreg kissé lúgos kémhatása viszont kedvez megmaradásuknak, ezért átmeneti menedéket csak itt remélhetnek. Továbbhaladásukat nagymértékben segítik a méhizomzat szívó hatású összehúzódásai.

A ~ a szülés megindulás előtt egy kb 3 cm hosszú és kb 3 cm átmérőjű henger, melynek közepén 2-3 mm átmérőjű csatornácska van.

A ~ tágul, mindeközben a méhizom időről időre összehúzódik. Ez egy fizikai változás, mely valóban fájdalommal jár, kár is tagadni.

A ~i nyálka is információkat nyújthat a termékenység állapotáról. Amint megjelenik a ~i nyálka, elkezdődik a ciklus termékeny szakasza, amelynek csúcspontja az áttetszővé és nyúlékonnyá váló ~i nyálka. Ez a jelenség közvetlenül megelőzi a peteérést.

A ~ néhány mm-nél nagyobb, vagy folyamatosan végző repedései szintén ellátást igényelnek.
A méh repedése (rupturája) ritkán előforduló, igen súlyos, életet veszélyeztető kórkép. Azonnali műtétet, méheltávolítást, shocktalanítást igényel.

A ~ megpuhul, kitágul. A közhiedelemmel ellentétben a ~ megrövidülése, ill. enyhe megnyílása még nem a szülés kezdetének az egyértelmű jele.
A szülés megindulásának vannak bizonyos jelei, melyek nem minden esetben egyértelműek, de álljon itt néhány: ...

A ~nyálka-módszert nem nehéz elsajátítani. A nőnek meg kell tanulnia, hogy mikor száraz és mikor vizes a hüvelyváladéka, és meg kell tudni különböztetni a ragadós és nyúlós vála-dékot a csúszós, jól nedvesítő váladéktól.

A ~ felpuhul, fokozatosan előkészül a szülésre.
A has alsó része feszül, nehéznek tűnik.
Jósló fájások észlelhetők, de ezek a fájások rendszertelenek.

- ~ rendellenességei: Problémát jelenthet, ha a ~ túl könnyen kinyílik. A fiatal korban abortuszon átesett nőknél különösen gyakori, hogy terhesség alatti 12-20. héten kitágul a ~uk, s ez spontán vetéléshez vezethet.

A ~ fölkészül az eseményre, minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Lehet, hogy nyugtalanít a szülés megindulásának a felismerése. A legbiztosabb jelek a mozgástól még hevesebbé váló, erős összehúzódások, amelyek egyre szabályosabban és gyakrabban jelentkeznek.

- A ~ ondósejt elleni tulajdonsága.
- Kemény petesejtburok.
- Enzim zavarok: elsősorban a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapotok idézhetnek elő meddőséget.

10cm ~tágulásig minden automatikusan történik. De onnan neked kell kinyomni a gyereket. Ez eltarthat 5 percet, vagy több órát, és ha hiszed, ha nem, rajtad múlik a zöme. És az a legfájdalmasabb rész. Tehát ezt kell leginkább a fejedbe verni.

Amíg a ~ nem érett - vagyis amíg nem jött el a szülés ideje -, addig az anya szervezete nem reagál a szexuális együttléttel járó "szülésindító" ingerekre. Ám ha eljött az idő, bizony besegíthet egy kis szeretkezés.

A rövidebb ~kal rendelkező nőknél nagyobb a koraszülés kockázata
A kísérlet során az orvosok 25 mm-nél rövidebb ~kal rendelkező nőket vizsgáltak. Az ilyen nők esetében magasabb a koraszülés kockázata. A ~at a 18. és a 22. hét között mérték ultrahangvizsgálattal.

A terhes nőben a ~ a szokottnál lágyabb és a méh is szokatlanul puhává, nagyobbá válik. A hüvely és a ~ rendszerint kékes-vöröses színű a vérbőség miatt. A nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az orvos észreveszi ezeket a változásokat.

Így csak egy hüvelyi vizsgálaton vehettem részt, ahol csak annyit lehetett megállapítani, hogy a ~ zárt.
Éppen utazni készültem két hétre, így legalább megnyugtató volt, hogy éppen szülni még nem fogok ezalatt.

meh tapintasa terhessegben, mèh tapintható, meh terhes tapintasa, méh vizsgálat tapintással, méhlepény mikor veszi át, mehlepeny sargatest, méhlepény veszi át, mehnagysaga 10 hetesen képek, ~ tapintása terhesség, ~ tapintása terhesség alatt, ~ tapinttása terhesség alatt, ...

Az első szám jelöli a ~csatorna hosszát cm-ben. Ha 2 cm, akkor megrövidült, ha 1 vagy 0 az azt jelenti, hogy elsimult a méhszáj, de ezt a kiskönyvben már nem láthatjátok.

Miután a ~ teljesen kitágult, kezdetét veszi a második szakasz. Ez általában fél-, egy óra alatt zajlik le. Az apuka szerepe ekkor annyiban egészül ki, hogy fizikailag is tartja a terpeszben állva vajúdó kismamát.

Amint megérkezel a kórházba, egy orvos meg fog vizsgálni, hogy megbizonyosodjon róla, mennyire tágult ki a ~ad. Amint 3 vagy 4 centire kitágult, valószínűleg felajánlják neked az epidurális érzéstelenítést, hogy ezzel elviselhetőbbé tegyék a vajúdás és a szülés fájdalmait.

Természetesen komoly gondot jelenthetnek a méh fejlődési rendellenességei (ez hiszterográfiai vizsgálattal megállapítható) , a ~-elégtelenség és a női szervezet egyéb károsodásai.

A nőknél javasolt a HPV-fertőzéssel együtt járó ~eltérések rendszeres, citológiai (Papanicolaou) szűrése. Javasolt a célcsoportok HPV elleni immunizációja a ~betegségek, köztük a ~rák előfordulásának csökkentése érdekében.

A méhösszehúzódások hatására a ~ megrövidül, elsimul, a méhszáj tágulni kezd (1-2-3-4 ujjnyi vagy cm-ben mérik), végül teljesen eltűnik.

Az orvosok nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy a következő baba megmaradhat, mert annyira el volt gyengülve a ~ és a méhszáj, hogy radikális beavatkozásokra volt szükség.

Az ismert, hogy a koraszülés megindulásában jelentős szerepe van az anyai és a magzati hormonoknak, valamint a ~ból felszabaduló vegyületeknek. Koraszülésre hajlamosító tényező lehet, ha az anyukának előtte már volt koraszülése, illetve spontán vagy művi vetélése.

Paracervicális blokk - ~ körüli érzéstelenítés:
A napi szülészeti gyakorlatban ritkán használatos eljárás, mert fájdalomcsillapító hatása gyenge és nem tart megfelelő ideig. Lényege, hogy a ~ körüli területet, ahol a legtöbb idegvégződés van helyi érzéstelenítővel árasztjuk el.

A menstruációs ciklus során a ~i nyák mennyisége, amelyet a tested termel, változik. A peteérés környékén megemelkedett mennyiségű váladékot figyelhetsz meg, amely sűrűbb, nyúlósabb, tiszta vagy szürkésfehér színű. Ez mutatja, hogy beléptél a legtermékenyebb időszakodba.

Peteérés gátlása
Méhkürtök mozgásának csökkenése.
~nyák csökkenése, viszkozitásának növekedése (spermiumok és kórokozók számára kevésbé átjárható ~).
Méhnyálkahártya alkalmatlanná tétele a pete beágyazódására.

Postcoitalis teszt
A nemi aktus után 6-12 órával mintát vesznek a ~at boritó nyákból, s megvizsgálják található-e benne spermium. Ha nem, akkor nemi betegségről, vagy a pár "összeférhetetlenségéről" lehet szó (a női szervezet idegen anyagként kezeli, s elpusztítja a spermiumot).

Külso méhszáj: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a ~ alsó, hüvelybe nyúló részén található.

A terhesség második harmadában:
- Gyulladt ~ vagy méhszájseb.
A harmadik trimeszterben:
- Szülés előtti utolsó hetekben a nyákdugó távozását mutathatja, ami a szülés beindulására utalhat.
- Koraszülés ...

Ez a teória arra alapoz, hogy a köhögés elleni szer nem csak a légúti nyálkahártyát, hanem a ~ nyálkahártyáját is elvékonyítja. Sokkal kedvezőbb feltételeket teremtve így az Y kromoszómát hordozó spermáknak.

~rák
Mirena méhen belüli fogamzásgátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok
Serdülőkori vérzészavarok
Vérzészavarok az adolescens és felnőtt korban
Vérzészavarok a peri-és postmenopausában
Nuvaring
Őssejtgyűjtési és tárolási lehetőségek
Peteérés mikor van?
Toxoplasma fertőzés ...

A menstruációs ciklus első napjának a menstruáció kezdetét tekintjük. A menstruációs ciklus alatt az ösztrogén hormonok hatására a ~ összetétele változik.
Általában a menstruáció 1. napjától számított 12-14. napok a termékeny napok. Az érett petesejt kilökődik a petefészekből.
Ez az ovuláció.

A méhszáj tágítása mesterséges módon altatásban - vagy a ~ba vezetett, nedvességre duzzadó eszközzel - történik.

Az átmeneti szakaszban a gyermek lefelé indul a szülőcsatornában, és erős késztetést érzünk rá, hogy nyomni kezdjünk, holott a ~ ekkor még nem tágult ki teljesen. A tanult légzéstechnikák segítségével ellent tudunk állni ezeknek a nyomásingereknek.

Az egyik fő és főleg pozitív különbség az első és második áldott állapot között, hogy a vajúdás és a szülés másodszor várhatóan rövidebb, igaz, sokszor erősebb is a fájdalom. Előbbi azért van, mert a szervezet már átesett hasonló folyamaton, a rugalmasabb ~ jócskán lerövidíti a tágulási ...

Menstruációs zavarok
Menstruációt megelőző kellemetlen tünetek: a premenstruális szindróma
~rák
Mióma
Petefészek ciszták
Rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat
Terhességmegszakítás
Ultrahanvizsgálat
Vizelettartási zavarok
Egyéb ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Menstruáció?

◄ Méhlepény   Méhnyakcsatorna ►
 
RSS Mobile