Kezdőlap (Megtermékenyülés)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Megtermékenyülés

Terhesség  Megtermékenyített petesejt  Méh nyálkahártyája

A megtermékenyülés általában a ciklus közepén történik, de mivel ennek időpontja sok esetben bizonytalan, ezért mi, szülészek az utolsó menstruáció első napjához viszonyítunk. Tehát a terhesség a számítottnál valójában 2 héttel fiatalabb.


A következő címkével jelölt elemek megjelenítése: megtermékenyülés
Spermaregény
A petesejt eléréséhez a spermiumoknak mindössze 15 centimétert kell utazniuk. Ám ez valódi túlélőtúra a számukra! ...

Megtermékenyülés
A két ivarsejt egyesülése közel 24 óráig tartó folyamat. Az ondósejt kb. 1 óra alatt jut el a kürt infundibularis részéhez, majd a megtermékenyülés a petevezető ampullaris részében megy végbe.
Barázdálódás és beágyazódás ...

Megtermékenyülés megkönnyítése orvosi segítséggel
Ezeket az eljárásokat akkor alkalmazzák, ha a spermiumok mozgásképessége gyatra, vagy nagyon alacsony a spermiumszám.

Megtermékenyülés
Maga a megtermékenyülés a petevezetékben - annak oldalsó, tölcsérszerű tágulatában - történik; itt egyesül a hímivarsejt a petesejttel, innen indul útjára az osztódó petesejt, hogy végül beágyazódhasson a méh falába.

A ~ a méhben történik
Nem, a ~ a petevezetőben történik még, a petesejt vándorlása során. Ez azért van így, mert mire a méhbe érne, a petesejt már nem életképes, hiszen több napig tart az útja a méhig, mint 12-24 óra.

A ~
A kérdésed tökéletes alkalmat adott arra, hogy kiterjesszük a ~ csodáit és a fogantatást. Egy normál menstruációs ciklusban a nők agyalapi mirigye titkos hormonokkal serkenti a petefészek, petesejt csökkenését.

A ~
A spermiumok 72 órán keresztül is életképesek maradhatnak a női ivarszervekben, továbbá a petesejt a peteérést követően 24 órán keresztül termékenyülhet meg.

A ~t követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban van.

A ~ folyamata nagyon összetett, melynek során hormonok, valamint kémiai és fizikai folyamatok sokaságának kell a meghatározott időben és sorrendben egymást követnie.

A ~t követő 12. napon befejeződik a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény.

- A ~ pillanatában eldől (de vannak kivételek).
- 2 x (22 testi + 1 nemi kromoszóma: petesejt: X , spermium: X vagy Y)
= 46 (XX vagy XY).

Ha a ~ létrejön, akkor a puhaságát meg is őrzi, egyébként pedig lassan visszavándorol eredeti helyére, és visszanyeri eredeti formáját és állagát, keménységét is.

A ~t követő tizenkettedik napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül fél milliméter.Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat.

A sikeres ~t követő napokban még biztosan nem fogunk semmit érezni, az első tünetek, szurkálás hastájékon vagy a petefészeknél, és az a bizonyos 'mindjárt meg fog jönni' érzés csak az elmaradt menstruáció körüli napokban jelentkezhet.

A petesejt ~e a petevezetékben történik, ahonnan a megtermékenyített petesejt elindul lefelé a méh felé. Ekkor azonban még egy köpenyszerű réteg védi, amely megakadályozza, hogy idő előtt megtapadjon.

A kérdés a ~ pillanatában dől el. Emlékezzünk vissza, hogy minden sejtnek 46 kromoszómája van, amelyek 23 párba rendeződnek. A 23. pár a szexkromoszómapár: nőben XX, a férfiban XY jelű.

A fogamzás (~) a terhesség kezdete, amikor a petét egy hímivarsejt megtermékenyíti.

Előébrény
A ~t követő első két héten, a velőcső záródása előtt fejlődő utód.
Élettani terhesség
Szövődménymentesen alakuló terhesség, amely során mind az anya, mind a magzat egészséges.

Amennyiben a ~ nem következik be, úgy a petefészek sárga testje sorvadásnak indul; a ciklus végére a méhnyálkahártya elhal, lelökődik és menstruációs vérzés formájában távozik. Szabályos ciklus esetén a fenti folyamat játszódik le minden hónapban.

A beágyazódás a ~t követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.
2. hónap
Az ötödik héten a baba 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

Már néhány nappal a ~ után sokféle módon jelzi a szervezet, hogy valami új van folyamatban. Persze ezt többnyire nem vesszük észre. Csak amikor elmarad az első menzesz, jönnek a reggeli rosszullétek, a vérnyomásingadozásból eredő szédülések, gyengeségi rohamok.

És persze: Mert azt a nőt, aki hosszú éveken át elutasította a gyermekáldást, miközben szabadon élvezte a természet rendje és az isteni törvények szerint a minél egészségesebb ~t szolgáló, "eget rázó" orgazmusokat, még a professzor urak sem képesek megtermékenyíteni, ...

Terhesség a ~ és a szülés közötti időszak. A terhes nők teste, lelke a várandósság idején hatalmas változásokon esik át.
Feltétlenül fontos, hogy a nők, amennyiben fogamzásgátló tablettákat szedtek hagyják abba.

A spermium a hüvelyen, majd a méhűrön keresztül jut be a petevezetékbe, s ha ott be tud jutni a petesejtbe, akkor megtörténik a ~, és létre jön a zigóta (megtermékenyített petesejt).

Osztódás közben a petevezetékben a méh felé halad, ahova a ~ után kb. 5-7 nappal megérkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába, ahol nyúlványai összekapcsolódnak az anyai vérerekkel.
A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek.

Az anyai pajzsmirigyhormonok már a ~ utáni 4. héten kimutathatóak az embrió szöveteiben.

- ~ után ezek segítik elő a méhizomzat-és az emlő mirigyállományának növekedését.

A gyermekeik vállalását tudatosan előkészítő párok azonban azzal is tisztában vannak, hogy nemcsak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni, ugyanis a ~től számított első 12 hétben zajlik a szervfejlődés bonyolult folyamata.

Mivel 34 éves vagyok, ezért fél év próbálkozás után kivizsgáltattuk magunkat, mert azt gondoltam, hogy emellett nyugodtan mehet a természetes ~, nyilván senki nem tudta ellenőrizni, hogy mióta vagyunk rajta az ügyön :-) ...

(Gondolj csak bármilyen élő sejtre!) A mozgás természetesen kulcsfontosságú a ~ időszakában is. Bár az is igaz, hogy kevés felmérés készült arról, milyen gyakorisággal és miféle gyakorlatokat is ajánlott végezni a gyermekvállalás előtt.

hét nappal a ~ után. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek: egyik részükből az embrió lesz, másik részükből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény. A beágyazódás a ~t követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény.

Lilláék esetében azzal a hipotézissel éltünk, hogy lelki okai lehetnek, hogy nem történik meg a petesejt ~e, illetve ha ez megtörténik, a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be a méhfalba, onnan kilökődik. Mindennek pszichoszomatikus okai vannak.

Nem lehet kiszámolni a lehetséges ~ időpontját, mivel nem tudjuk pontosan, mikor indult be a menstruációs ciklus. Ez eltarthat néhány hétig, bizonyos esetekben akár hónapokig is. Így a születés előrelátható időpontját sem lehet kiszámolni.

Lombikbébi kezelésen a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, melyek során a spermiumok és a petesejt találkozása, s így a petesejt ~e a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények között történik.

Hartshorne professzor hozzátette, hogy a dohányzás és az elhízás kockázati faktornak minősül ugyan, de nem a ~ elsőszámú meghatározója. Másfelől viszont tény, hogy az egészséges életmód jelentősen növeli az egészséges csecsemő születésének valószínűségét.

A megtermékenyült petesejtet védőburok veszi körül, amely védi a ~től addig, amíg elér a méhbe és a méh falához tapad. Ha nem éri el 4-7 nap alatt a méhet, és a védőburok megszűnik, a petesejt beágyazódik ott, ahol éppen van.

Gestatios hetek (ejtsd: gesztációs)
A petesejt ~étől számított terhességi hetek.
Haemoglobin (ejtsd: hemoglobin)
Vastartalmú fehérje, amely a vörösvértestekben található. Az oxigén szállításban van szerepe. Vérszegénység esetén koncentrációja csökken.

Ilyenkor a ~ létrejöhet, de a méh űre felé vándorló, osztódóban lévő petesejt méreténél fogva a kürtben fennakad, és méhenkívüli terhesség alakul ki.

A megtermékenyült petesejt megtette 7-10 napos útját az anyaméhig, ahol beágyazódik. Körülbelül 30 órával a ~ után két egyforma részre oszlik. Az egyikből kialakul a placenta, a másikból az embrió. A hét végére az embrió már szabad szemmel látható.

GIFT
A természetes fogantatáshoz hasonló eljárás, a petevezetékbe juttatják a spermiumot és a petesejtet, a ~ a szervezetben zajlik le.
GnRH
A hipotalamusz által termelt hormon, mely segíti a gonadotropin termelődést.

A terhesség természetes úton úgy jön létre, hogy a menstruációs ciklus közepén a petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezetőbe ér, ahol találkozik a hímivarsejtekkel, és megtörténik a ~.

Címkék: terhesség, stressz, stresszhormon, kortizol, életkor, dohányzás, alkohol, elhízás, alfa-amiláz, adrenalin, ~, étrendkiegészítők ...

Részei: a hengerhámmal fedett funkcionális réteg, mely a menstruációs ciklusban a hormonok hatására változik, a megérett petesejt befogadására alkalmassá válik, ~ hiányában lelökodik. Bazális réteg, mely a méhizomzattal határos, a menstruációkor nem lökodik le.

(1-3 ciklus alatt elmúlnak): áttöréses vérzés, pecsételő vérezgetések, émelygés, fejfájás, hízás, hangulatváltozás, pattanások, postpill amenorrhoea (tabletta felfüggesztése utáni menses kimaradások)
Súlyosabb: vérrögképződés, embólia, magas vérnyomás, agyvérzés, májadenoma, ~ ...

esetben csak néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik, mert a progeszteron termelődés kezd abbamaradni (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel).
Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a ~ sikeres ...

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?
Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig "bizonytalan időszaknak" hívják a ~ szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Menstruáció, Szülés, Terhességi teszt?

◄ Megtermékenyített petesejt   Méh nyálkahártyája ►
 
RSS Mobile