Kezdőlap (Megtermékenyülés)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Megtermékenyülés

Terhesség  Megtermékenyített petesejt  Méh nyálkahártyája

Megtermékenyülés
Legfrissebb cikkek a témában
Mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? Hét tipp a gyorsabb teherbeeséshez A szülés első jelei Mi vezethet meddőséghez? A Leiden mutáció HELLP szindrómához is vezethet ...


Megtermékenyülés
Forrás: Kismama magazin
A sárgatest visszahúzódása után újabb tüszőérés következik be. A természet nem adja fel! ...

Megtermékenyülés és a terhesség képekben
A megtermékenyülés az a folyamat melynek során a hímivarsejt egyesül a petesejttel. Huszonnégy óra után a megtermékenyülést követően létrejön a kétsejtes stádium.

Megtermékenyülés
A két ivarsejt egyesülése közel 24 óráig tartó folyamat. Az ondósejt kb. 1 óra alatt jut el a kürt infundibularis részéhez, majd a megtermékenyülés a petevezető ampullaris részében megy végbe.
Barázdálódás és beágyazódás ...

Megtermékenyülés megkönnyítése orvosi segítséggel
Ezeket az eljárásokat akkor alkalmazzák, ha a spermiumok mozgásképessége gyatra, vagy nagyon alacsony a spermiumszám.

~
Maga a ~ a petevezetékben - annak oldalsó, tölcsérszerű tágulatában - történik; itt egyesül a hímivarsejt a petesejttel, innen indul útjára az osztódó petesejt, hogy végül beágyazódhasson a méh falába.

A ~ a méhben történik
Nem, a ~ a petevezetőben történik még, a petesejt vándorlása során. Ez azért van így, mert mire a méhbe érne, a petesejt már nem életképes, hiszen több napig tart az útja a méhig, mint 12-24 óra.

A ~
A kérdésed tökéletes alkalmat adott arra, hogy kiterjesszük a ~ csodáit és a fogantatást. Egy normál menstruációs ciklusban a nők agyalapi mirigye titkos hormonokkal serkenti a petefészek, petesejt csökkenését.

A ~t követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban van.

A ~ folyamata nagyon összetett, melynek során hormonok, kémiai és fizikai mechanizmusok százainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie.

A ~t követő 22-24. napon, azaz a 6. terhességi hét elején ultrahangvizsgálattal már kimutatható az embrió, mely ekkor 2-3 mm hosszúságú. A kialakult szívcső lüktetését, az ébrény szívműködését leghamarabb a fogamzást követő 21. napon, azaz a 6.

A ~t követő 12. napon befejeződik a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény.

Ha a ~ létrejön, akkor a puhaságát meg is őrzi, egyébként pedig lassan visszavándorol eredeti helyére, és visszanyeri eredeti formáját és állagát, keménységét is.

A ~t követő tizenkettedik napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül fél milliméter.Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat.

A sikeres ~t követő napokban még biztosan nem fogunk semmit érezni, az első tünetek, szurkálás hastájékon vagy a petefészeknél, és az a bizonyos 'mindjárt meg fog jönni' érzés csak az elmaradt menstruáció körüli napokban jelentkezhet.

A spontán ~ valószínűsége statisztikai adatok alapján a következő:
Amennyiben 1000 nő egyszer közösül a ciklus középidejében (peteérés ideje alatt), akkor körülbelül 80-an fognak teherbeesni.
Ld. még: A fogamzásgátló módszerek megbízhatósága ...

A petesejt ~e a petevezetékben történik, ahonnan a megtermékenyített petesejt elindul lefelé a méh felé. Ekkor azonban még egy köpenyszerű réteg védi, amely megakadályozza, hogy idő előtt megtapadjon.

A kérdés a ~ pillanatában dől el. Emlékezzünk vissza, hogy minden sejtnek 46 kromoszómája van, amelyek 23 párba rendeződnek. A 23. pár a szexkromoszómapár: nőben XX, a férfiban XY jelű.

Meleg és ~
Kapcsolat lenne az IVF és a szemtumor között?
Adoptálás és kövérség ...

A fogamzás (~) a terhesség kezdete, amikor a petét egy hímivarsejt megtermékenyíti.

A ~ után hat nappal, a negyedik terhességi héten ágyazódik be a méhfalba a hólyagcsíra. Ezen a héten már kialakul a magzatburok, amely a szülésig körbeveszi a fejlődő pici lényt.

A beágyazódás a ~t követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.
2. hónap
Az ötödik héten a baba 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

És persze: Mert azt a nőt, aki hosszú éveken át elutasította a gyermekáldást, miközben szabadon élvezte a természet rendje és az isteni törvények szerint a minél egészségesebb ~t szolgáló, "eget rázó" orgazmusokat, még a professzor urak sem képesek megtermékenyíteni, ...

A spermium a hüvelyen, majd a méhűrön keresztül jut be a petevezetékbe, s ha ott be tud jutni a petesejtbe, akkor megtörténik a ~, és létre jön a zigóta (megtermékenyített petesejt).

Osztódás közben a petevezetékben a méh felé halad, ahova a ~ után kb. 5-7 nappal megérkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába, ahol nyúlványai összekapcsolódnak az anyai vérerekkel.
A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek.

Az anyai pajzsmirigyhormonok már a ~ utáni 4. héten kimutathatóak az embrió szöveteiben.

Szülés után a visszatérő ciklus jelzi, hogy a szervezet már készen áll az újabb terhességre, de lehetséges a ~ anélkül is, hogy valaki észlelné a peteérést, vagy vérzése visszatért volna.

- ~ után ezek segítik elő a méhizomzat-és az emlő mirigyállományának növekedését.

A gyermekeik vállalását tudatosan előkészítő párok azonban azzal is tisztában vannak, hogy nemcsak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni, ugyanis a ~től számított első 12 hétben zajlik a szervfejlődés bonyolult folyamata.

Mivel 34 éves vagyok, ezért fél év próbálkozás után kivizsgáltattuk magunkat, mert azt gondoltam, hogy emellett nyugodtan mehet a természetes ~, nyilván senki nem tudta ellenőrizni, hogy mióta vagyunk rajta az ügyön :-) ...

(Gondolj csak bármilyen élő sejtre!) A mozgás természetesen kulcsfontosságú a ~ időszakában is. Bár az is igaz, hogy kevés felmérés készült arról, milyen gyakorisággal és miféle gyakorlatokat is ajánlott végezni a gyermekvállalás előtt.

hét nappal a ~ után. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek: egyik részükből az embrió lesz, másik részükből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény. A beágyazódás a ~t követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény.

Nem lehet kiszámolni a lehetséges ~ időpontját, mivel nem tudjuk pontosan, mikor indult be a menstruációs ciklus. Ez eltarthat néhány hétig, bizonyos esetekben akár hónapokig is. Így a születés előrelátható időpontját sem lehet kiszámolni.

Lombikbébi kezelésen a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, melyek során a spermiumok és a petesejt találkozása, s így a petesejt ~e a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények között történik.

A megtermékenyült petesejtet védőburok veszi körül, amely védi a ~től addig, amíg elér a méhbe és a méh falához tapad. Ha nem éri el 4-7 nap alatt a méhet, és a védőburok megszűnik, a petesejt beágyazódik ott, ahol éppen van.

Gestatios hetek (ejtsd: gesztációs)
A petesejt ~étől számított terhességi hetek.
Haemoglobin (ejtsd: hemoglobin)
Vastartalmú fehérje, amely a vörösvértestekben található. Az oxigén szállításban van szerepe. Vérszegénység esetén koncentrációja csökken.

A megtermékenyült petesejt megtette 7-10 napos útját az anyaméhig, ahol beágyazódik. Körülbelül 30 órával a ~ után két egyforma részre oszlik. Az egyikből kialakul a placenta, a másikból az embrió. A hét végére az embrió már szabad szemmel látható.

Mindenki tudja, hogy kell elképzelni a fogantatást, ~t. Megtanultuk biológia órán, illetve láttunk fotókat is a fontosabb pillanatokról.

GIFT
A természetes fogantatáshoz hasonló eljárás, a petevezetékbe juttatják a spermiumot és a petesejtet, a ~ a szervezetben zajlik le.
GnRH
A hipotalamusz által termelt hormon, mely segíti a gonadotropin termelődést.

A terhesség természetes úton úgy jön létre, hogy a menstruációs ciklus közepén a petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezetőbe ér, ahol találkozik a hímivarsejtekkel, és megtörténik a ~.

A több mint harminc évvel bevezetése után készült felmérések szerint a lombikbébi eljárás segítségével született gyerekeknél alig található orvosi eltérés a hagyományos ~ után világra jöttekhez képest.
Az elhízás csökkenti a sikeres terhesség esélyét ...

Részei: a hengerhámmal fedett funkcionális réteg, mely a menstruációs ciklusban a hormonok hatására változik, a megérett petesejt befogadására alkalmassá válik, ~ hiányában lelökodik. Bazális réteg, mely a méhizomzattal határos, a menstruációkor nem lökodik le.

(1-3 ciklus alatt elmúlnak): áttöréses vérzés, pecsételő vérezgetések, émelygés, fejfájás, hízás, hangulatváltozás, pattanások, postpill amenorrhoea (tabletta felfüggesztése utáni menses kimaradások)
Súlyosabb: vérrögképződés, embólia, magas vérnyomás, agyvérzés, májadenoma, ~ ...

esetben csak néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik, mert a progeszteron termelődés kezd abbamaradni (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel).
Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a ~ sikeres ...

A mensesem elmúlt és az utána levő időszakban voltunk együtt, lehetek-e terhes?
Igen. A mensutrációt követő napokat egészen a peteérésig "bizonytalan időszaknak" hívják a ~ szempontjából, ilyenkor könnyebb teherbeesni, mint a peteérést követő időszakban.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Szülés, Menstruáció, Terhességi teszt?

◄ Megtermékenyített petesejt   Méh nyálkahártyája ►
 
RSS Mobile