Kezdőlap (Köldökcsonk)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Köldökcsonk

Terhesség  Kóros tünet  Köldökzsinór

Köldökcsonk
Tartsuk szárazon!
Ameddig a csonk le nem szárad, nagyon kell ügyelnünk rá, hogy ne - legalábbis tartósan ne - érje nedvesség a köldök környékét.


Köldökcsonk
A köldökcsonk a köldökzsinór azon része, mely születés után továbbra is a baba testén található. A kórházban, a köldökzsinór elvágását követően fertőtlenítik a csonkot, majd steril gézlap kerül rá.
Mi a köldökcsonk valójában?

Köldökcsonk
A köldök területét tisztán és szárazon kell tartani, hogy elkerüld a lehetséges fertőzéseket. Ránézésre csúf, fájdalmasnak látszik, de a babát nem zavarja. A köldökcsonk 2 - 4 hét alatt leszárad. Ezután még vigyáznod kell, mert érzékeny, és előfordulhat, hogy enyhén váladékozik.

Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról
A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik, amely a méhlepény és embrió, ill. a magzat között teremt összeköttetést.

ALTERNATÍVÁK A KÖLDÖKCSONK KEZELÉSÉRE
Szerintem a köldökcsonkkal mindaddig semmit nem kell csinálni, amíg nem mutatkozik rajta pirosság, gyulladás vagy genny. Ha pisis-kakis lesz, tisztogassuk le és tartsuk szárazon, ha elég meleg az idő, akkor levegőn.

Szóval mikor lekerülsz, és már kicsit magadhoz tértél, szólni kell, hogy mutassák meg a tisztába tevést, meg a ~ ápolását, és kérni kell pelust is. Hivatalból 5 db-ot adnak naponta, úgyhogy érdemes bevinni, hátha nem lesz elég. Kell bevinni popsitörlőt is.

A babaúszást a szülés utáni egy-két hét (a ~ leesése után) el lehet és érdemes kezdeni. Ennek több oka is van. Természetesen ezzel is úgy van, mint minden mással.

Ügyeljünk rá, hogy víz még mosdatáskor se érjen a ~hoz!
Mivel a hagyományos pelenka könnyen kidörzsöli, fölsebesíti az érintett részt, érdemes újszülöttpelenkát venni, amiben a megfelelő helyen egy kis bemélyedés van, éppen azért, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük.

Nem értek hozzá, de egy a ~nál nagyobb felületet biztosítanak ezzel, amin keresztül fertőzés érheti a babát. Persze, tévedhetek.
Biztos én vagyok túl finnyás, de azért szoptatni sem biztos hogy álom lehet egy méhlepény társaságában.
y" border="0" /
De hát ízlések és pofonok.

Popsikrém - az orvos írja fel.
Fültisztító pálcika - biztonsági a kicsi füléhez, sima a ~ tisztításához.
Hintőpor - az orvos írja fel.
Alkohol - az orvos írja fel.
Steril gézlap - 10x10 cm-es, a ~ tisztításához.

A köldökzsinór csonkja általában a második hét folyamán esik le, de vannak babák, akinél ez csak a harmadik héten történik meg. Amíg nem esett le a ~, ne fürdesse kádban a babát, csak szivaccsal mossa le.

A gyógyszertárban beszereztük a szülésre felkészítő homeós bogyókat, a gátmasszázshoz a mandulaolajat - amire rá van írva, hogy nyálkahártyára nem lehet használni, de miután utánakérdeztem kiderült, hogy mégis -, a ~hoz az alkoholt, viszont a hintőporra azt mondták, hogy hiánycikk.

Olyan a méretük, olyan a súlyuk, úgy nyeklik-nyaklik a fejük, mint az igazi babáké, sőt még ~juk is van. Így a leendő anyukák kipróbálhatják a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés fogásait és a szoptatáshoz szükséges helyes pozíciókat.

az egyenletes méhmelegnél hidegebb környezet (különösen, ha a hideg csapvíz alá tartják az újszülöttet) kiváltja a magzat légzését, és felhangzik az újszülött első sírása. Ezt követően a köldökzsinórt két érszorító közé fogják és átmetszik. Majd az újszülöttet megfürdetik és ~ját megfelelő ...

A baba részére beszerzendők a következők: fürdetőkrém (általában ung. hydrophilicum nonionicum), popsikrém (pl. ung. infantum, Neogranormon, Bepanthen, vagy magisztrális); fertőtlenítő oldat (70%-os alkohol) és fertőtlenítő hintőpor (általában spars. hexachlorofeni pro infante) a ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Újszülött, Terhesség, Születés, Szoptatás?

◄ Kóros tünet   Köldökzsinór ►
 
RSS Mobile