Kezdőlap (Köldökcsonk)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Köldökcsonk

Terhesség  Kóros tünet  Köldökzsinór

Köldökcsonk
Tartsuk szárazon!
Ameddig a csonk le nem szárad, nagyon kell ügyelnünk rá, hogy ne - legalábbis tartósan ne - érje nedvesség a köldök környékét.


Köldökcsonk
A köldökcsonk a köldökzsinór azon része, mely születés után továbbra is a baba testén található. A kórházban, a köldökzsinór elvágását követően fertőtlenítik a csonkot, majd steril gézlap kerül rá.
Mi a köldökcsonk valójában?

Köldökcsonk
A köldök területét tisztán és szárazon kell tartani, hogy elkerüld a lehetséges fertőzéseket. Ránézésre csúf, fájdalmasnak látszik, de a babát nem zavarja. A köldökcsonk 2 - 4 hét alatt leszárad.

Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról
A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik, amely a méhlepény és embrió, ill. a magzat között teremt összeköttetést.

Így ápold a köldökcsonkot!
Anya és baba az első életév során nemcsak lelkiekben tekinthető egyetlen egységnek, de fizikailag is. A babavárás idején ezt senkinek sem jut eszébe vitatni, hiszen még a köldökzsinórral is össze vannak kötve. Aztán a...

ALTERNATÍVÁK A KÖLDÖKCSONK KEZELÉSÉRE
Szerintem a ~kal mindaddig semmit nem kell csinálni, amíg nem mutatkozik rajta pirosság, gyulladás vagy genny.

Szóval mikor lekerülsz, és már kicsit magadhoz tértél, szólni kell, hogy mutassák meg a tisztába tevést, meg a ~ ápolását, és kérni kell pelust is. Hivatalból 5 db-ot adnak naponta, úgyhogy érdemes bevinni, hátha nem lesz elég.

A babaúszást a szülés utáni egy-két hét (a ~ leesése után) el lehet és érdemes kezdeni. Ennek több oka is van. Természetesen ezzel is úgy van, mint minden mással.

Ügyeljünk rá, hogy víz még mosdatáskor se érjen a ~hoz!
Mivel a hagyományos pelenka könnyen kidörzsöli, fölsebesíti az érintett részt, érdemes újszülöttpelenkát venni, amiben a megfelelő helyen egy kis bemélyedés van, éppen azért, ...

Fültisztító pálcika - biztonsági a kicsi füléhez, sima a ~ tisztításához.
Hintőpor - az orvos írja fel.
Alkohol - az orvos írja fel.
Steril gézlap - 10x10 cm-es, a ~ tisztításához.

Nem értek hozzá, de egy a ~nál nagyobb felületet biztosítanak ezzel, amin keresztül fertőzés érheti a babát. Persze, tévedhetek.

Amíg nem esett le a ~, ne fürdesse kádban a babát, csak szivaccsal mossa le. Ha a kisfiút körülmetélték, vazelinnel átitatott gézzel akadályozhatja meg, hogy a pelenka a sebes területhez ragadjon.

Olyan a méretük, olyan a súlyuk, úgy nyeklik-nyaklik a fejük, mint az igazi babáké, sőt még ~juk is van. Így a leendő anyukák kipróbálhatják a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés fogásait és a szoptatáshoz szükséges helyes pozíciókat.

(különösen, ha a hideg csapvíz alá tartják az újszülöttet) kiváltja a magzat légzését, és felhangzik az újszülött első sírása. Ezt követően a köldökzsinórt két érszorító közé fogják és átmetszik. Majd az újszülöttet megfürdetik és ~ját ...

(általában ung. hydrophilicum nonionicum), popsikrém (pl. ung. infantum, Neogranormon, Bepanthen, vagy magisztrális); fertőtlenítő oldat (70%-os alkohol) és fertőtlenítő hintőpor (általában spars. hexachlorofeni pro infante) a ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Újszülött, Terhesség, Születés, Szoptatás?

◄ Kóros tünet   Köldökzsinór ►
 
RSS Mobile