Kezdőlap (Köldökcsonk)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Köldökcsonk

Terhesség  Kóros tünet  Köldökzsinór

Köldökcsonk
Tartsuk szárazon!
Ameddig a csonk le nem szárad, nagyon kell ügyelnünk rá, hogy ne - legalábbis tartósan ne - érje nedvesség a köldök környékét.


Köldökcsonk
A köldökcsonk a köldökzsinór azon része, mely születés után továbbra is a baba testén található. A kórházban, a köldökzsinór elvágását követően fertőtlenítik a csonkot, majd steril gézlap kerül rá.
Mi a köldökcsonk valójában?

Köldökcsonk
A köldök területét tisztán és szárazon kell tartani, hogy elkerüld a lehetséges fertőzéseket. Ránézésre csúf, fájdalmasnak látszik, de a babát nem zavarja. A köldökcsonk 2 - 4 hét alatt leszárad.

Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról
A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik, amely a méhlepény és embrió, ill. a magzat között teremt összeköttetést.

Így ápold a köldökcsonkot!
Anya és baba az első életév során nemcsak lelkiekben tekinthető egyetlen egységnek, de fizikailag is. A babavárás idején ezt senkinek sem jut eszébe vitatni, hiszen még a köldökzsinórral is össze vannak kötve. Aztán a...

ALTERNATÍVÁK A KÖLDÖKCSONK KEZELÉSÉRE
Szerintem a köldökcsonkkal mindaddig semmit nem kell csinálni, amíg nem mutatkozik rajta pirosság, gyulladás vagy genny.

Szóval mikor lekerülsz, és már kicsit magadhoz tértél, szólni kell, hogy mutassák meg a tisztába tevést, meg a köldökcsonk ápolását, és kérni kell pelust is. Hivatalból 5 db-ot adnak naponta, úgyhogy érdemes bevinni, hátha nem lesz elég.

A babaúszást a szülés utáni egy-két hét (a köldökcsonk leesése után) el lehet és érdemes kezdeni. Ennek több oka is van. Természetesen ezzel is úgy van, mint minden mással.

Ügyeljünk rá, hogy víz még mosdatáskor se érjen a köldökcsonkhoz!
Mivel a hagyományos pelenka könnyen kidörzsöli, fölsebesíti az érintett részt, érdemes újszülöttpelenkát venni, amiben a megfelelő helyen egy kis bemélyedés van, éppen azért, ...

Fültisztító pálcika - biztonsági a kicsi füléhez, sima a köldökcsonk tisztításához.
Hintőpor - az orvos írja fel.
Alkohol - az orvos írja fel.
Steril gézlap - 10x10 cm-es, a köldökcsonk tisztításához.

Nem értek hozzá, de egy a köldökcsonknál nagyobb felületet biztosítanak ezzel, amin keresztül fertőzés érheti a babát. Persze, tévedhetek.

Amíg nem esett le a köldökcsonk, ne fürdesse kádban a babát, csak szivaccsal mossa le. Ha a kisfiút körülmetélték, vazelinnel átitatott gézzel akadályozhatja meg, hogy a pelenka a sebes területhez ragadjon.

Olyan a méretük, olyan a súlyuk, úgy nyeklik-nyaklik a fejük, mint az igazi babáké, sőt még köldökcsonkjuk is van. Így a leendő anyukák kipróbálhatják a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés fogásait és a szoptatáshoz szükséges helyes pozíciókat.

(különösen, ha a hideg csapvíz alá tartják az újszülöttet) kiváltja a magzat légzését, és felhangzik az újszülött első sírása. Ezt követően a köldökzsinórt két érszorító közé fogják és átmetszik. Majd az újszülöttet megfürdetik és köldökcsonkját ...

(általában ung. hydrophilicum nonionicum), popsikrém (pl. ung. infantum, Neogranormon, Bepanthen, vagy magisztrális); fertőtlenítő oldat (70%-os alkohol) és fertőtlenítő hintőpor (általában spars. hexachlorofeni pro infante) a köldökcsonk ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Újszülött, Terhesség, Születés, Szoptatás?

◄ Kóros tünet   Köldökzsinór ►
 
RSS Mobile