Kezdőlap (Fogamzás)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogamzás

Terhesség  Flowmetria  Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás
Az ügy komplexitása
A fogamzásgátlás igénye
A fogamzásgátlók használata hosszabb távon nem korlátozódhat bizonyos csoportokra vagy egyénekre. Valójában egyre több férfi és nő igényli nemző képességének teljes kontrollját, mint alapvető emberi jogot.


Fogamzásgátlás
A fogamzásgátlásról nem lehet eleget beszélni. Annak ellenére, hogy ma már Magyarországon mindenféle fogamzásgátlási lehetőség, eszköz elérhető, a téma mindaddig nem tekinthető feleslegesnek, amíg születnek még úgy gyerekek, hogy az anyának fogalma sem volt arról, hogy terhes.

Fogamzásgátlás a szülés után

A szülészorvosok általános tapasztalata, hogy a szülés után a friss anyukák 99%-a hangos szóval (értsd: ordítva) megesküszik: nem hogy gyereke nem lesz több, de őt férfi többet nem illeti... Na hiszen.

Fogamzásgátlót szeretnél szedni? Tudnivalók a használatáról
Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
Ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntesz orvosod javaslatára, érdemes néhány dolgot tudnod a szedéséről.

fogamzás, megtermékenyítés
A fogamzás (megtermékenyülés) a terhesség kezdete, amikor a petét egy hímivarsejt megtermékenyíti.

~, az embryo és a magzat fejlődése
Növekedésünk és fejlődésünk szempontjából egész létezésünkből az a 9 hónap a legeseménydúsabb, amelyet az anyaméhen belül töltünk.
Zigóta ...

~ és fókuszolás
A fókuszolásról most olvastam először. A fókuszolás alapgondolata, hogy ha képesek vagyunk a testi érzetekre odafigyelni, akkor többlettudás birtokába juthatunk. Eugene T. Gendlin a fókuszolás feltalálója szerint minden ember képes megérteni önmagát.
Read More ...

A ~
A peteérés és az ezzel járó tüszőrepedés a legtöbb esetben a várható menstruáció előtt mintegy 14 nappal következik be, azaz a menstruációs vérzés törvényszerű következménye a tüszőrepedésnek.

A ~gátló eszközök kiiktatása
Hogyan védekezett eddig?
Szabad a ~gátló tabletta kiiktatása után azonnal teherbe esni? Mi szól amellett, hogy közvetlenül a ~gátló eszközök kiiktatása után próbálkozzunk, és mi szól ellene?

A ~ előtt
Ovulációs teszt (LH teszt)
Az ovulációs tesztek a peteérés kimutatására szolgálnak. Megjelenésükben és használatukban nagyon hasonlítanak a terhességi tesztekre. A peteérés bekövetkezése előtt 24-48 órával a női szervezetben magasra szökik az LH hormon szintje. […] ...

A ~gátló allergiát okoz
- Share -
A teherbeesés időpontja előtt ~gátló tablettát szedett hölgyek esetében jelentősen nő a születendő gyermeknél jelentkező allergiás megbetegedések, a szénanátha valószínűsége.

Címke: ~
Mikortól kezdj aggódni, ha nem esel teherbe?
Néha nem könnyű. Eldöntjük, szeretnénk, várjuk, reméljük. És nem sikerül. Csak egyetlen csík van, jönnek a vörös foltok.

~gátlás, terhesség előtti szünet
2005. december óta szedek ~gátló tablettát (Trinordiol) folyamatosan (most 2. hónapja hagytam abba), előtte 2004. augusztus és 2005. december közt nem szedtem semmilyen ~gátlót. Babát szeretnénk.

~gátlót minden tini táskájába!
A brit egészségügyi hatóságok azt javasolják a nem kívánt terhességek visszaszorítására, hogy a tizenéves lányokat és fiatal nőket lássák el esemény utáni tablettával, hogy az szükség esetén azonnal kéznél legyen a házipatikában.

A ~ alapvető tényezői
A kis trónörökös pocakba költözésének idejét sajnos nem lehet előre meghatározni, egy pár tényező ugyanakkor meghatározó szerepet játszhat a mihamarabbi sikeres fogantatásban.

~gátlás
A családtervezés alapvető része a ~gátlás. Sokféle módja ismert és használatos; foglaljuk össze röviden, mit kell róluk tudni.
Kissé kockázatos ...

A ~ gátlásról sajnos a legtöbb pár megfeledkezik szülés után, többnyire azért, mert már nagyon rég nem kellett erre gondolniuk, másrészt azért, mert azt gondolják tévesen, hogy van még haladék, úgysincs peteérés az első hónapokban, holott ez nem így van, minden kismamánál változó, ...

Hormonális ~gátlás
Meddőség
Szülés utáni vérzések
A pete és a magzat fejlődése
Ikerterhesség
A terhesgondozás célja, feladatai
A várandós anya terhességtől független betegségei
Cukorbetegség és terhesség
A méhenbelüli növekedési retardáció
Méhenkívüli terhesség ...

Ovant - ~segítő kapszula
Ovant kapszula. A névről én azonnal az ovulációra asszociáltam. Elolvasva a termék leírását, kiderült , talán nem is véletlenül.

Terhességi tesztek és a ~ időpontja
A tervezett terhességek korát éljük.

~gátlás
A modern ~gátlókat általában a tervezett teherbeesés előtt 3 hónappal javasolt abbahagyni, így elég idő lesz a gyógyszer kiürülésére, és a szervezet saját hormonműködése (amit addig a hormontabletták háttérbe szorítottak) is helyre tud állni.

~gátlás szülés után
A szülést követően - akár természetes úton történik, akár császármetszéssel - az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát.

~gátlók
Még szakmai körökben sem teljesen tiszta a lényegi különbség természetes progeszteron és szintetikus progesztinek között.

~gátlás
Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
~gátlás Havi 1x
Az én hormonjaim ...

Online ~gátlás
Egy hétfőn elindított szolgáltatás alapján a brit nők most már törvényesen juthatnak ~gátló tablettához anélkül, hogy fel kellene keresniük az orvosukat. A DrThom nevű internetes oldalon a nők 3 havi adagot vásárolhatnak 29.99 fontért (kb. 9000 forint).

Kínai ~naptár
A táblázat adatai egy XIII. századi kínai tudós megfigyelésein nyugszanak. Szerinte egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges.
Például: Ha az anya 22 éves, szeptemberben csakis lány gyermeke foganhat.

~gátlás
» Általános
» Tabletták
» Condom
» Abortusz
» Egyéb módszerek
» Tabletta GYIK
» A magzati élet védelméről szóló törvénycikk
⇒ Hogyan kerülhetem el a korai apaságot?
⇒ A ~gátlás három szabálya ...

~ után hamarosan megkezdődik a magzati szervek fejlődése ezért az az ideális, ha már akkor magasabb a nyomelemek, vitaminok - köztük a DHA - szintje, amikor még a nő nem is tudja, hogy állapotos.

~
Online kalkulátorok! Babavárás? A bertengo online kalkulátoraival választ kaphatsz a kérdéseidre!
Képeslap küldés! Küldj képeslapot e-mailben, művészi minőségű képekkel, vagy töltsd fel saját képeidet.

~gátló tabletták: mellékhatások és szövődmények
Őszintén az abortuszról
Szponzorált hirdetések ...

~gátlás vagy családtervezés (NEM születésszabályozás, mert a születést nem szeretnénk szabályozni, csak a ~t)
birth management
szülésvezetés (a szüléskíséréssel ellentétben az orvosi modell szerint) ...

A ~gátló-tabetták szedésének felfüggesztése:
Manapság általában a már korábban is nemi életet élő, és általában ~gátlást alkalmazó személyek vállalkoznak gyermeknemzésre.

A ~ utáni 3. napon a zygóta már a szedercsíra állapotában van. Nagysága nem nagyobb, mint a mondat végén lévő pont. A barázdálódó sejtek a méhkürtbol lassan a méhbe érnek, ahol az 5 - 12. napon beágyazódnak úgy , mint a forró vasgolyó a viaszba.

A ~gátlás leghatékonyabb visszafordítható módszere (-99%).
Óramű pontosságú, rendszeres ciklusok.
Csökkenő menstruációs vérveszteség, ritkább vérszegénység (-50%).
Kisebb menstruációs görcskészség (nem ritkán éppen ennek megszüntetésére írják fel) (-50%).

A ~ra történő felkészülés optimális ideje három hónap. Ennek kezdetekor helyes abbahagyni a ~gátló tabletták szedését, a cigarettázást, az italozást és a drogozást.

A ~hoz és a jövőbeni szülői szerephez a lehető legjobb formában kell lennünk. Az elmúlt néhány hónapban lemondtunk a dohányzásról, a túlzott alkoholfogyasztásról és a receptre vagy szabadon kiváltható gyógyszerek szükségtelen szedéséről.

- ~gátló abbahagyása után nem akar visszaállni a hormonháztartás a normál kerékvágásba (bár többeknek épp a gyógyszer abbahagyása után sikerül egyből teherbe esni)
- Petefészek elégtelenség: korai klimax, fejlődési rendellenességek
- Túl magas FSH szint ...

A ~, a megszületés előtti kilenc hónap, végül a megszületés biológiai csoda, és a tudománynak köszönhetően ajándék lehet azoknak is, akik segítség nélkül nem gondolhatnának gyermekáldásra.

A ~gátló tabletták szedését helyes abbahagyni 3 hónappal a tervezett ~ előtt, mert a női szervezetnek bizonyos időre van szüksége a belső szabályozás helyreállításához. A méhbe helyezhető eszközöket is el kell távolítani szintén 3 hónappal a tervezett ~ előtt.

A élet a ~sal kezdődik, így akik babát szeretnének, jó, ha már a ~ra is felkészülnek. A terhességre és a szülésre is felkészül a legtöbb pár, ám magára a ~ra már kevesen.

életkor
~gátlási előélet
szexuális előélet
menstruációs ciklus
életmódbeli tényezők
a háttérben meghúzódó egészségügyi rendellenességek
a háttérben meghúzódó szaporodási rendellenességek
immunrendszeri problémák ...

Csökken a ~ esélye. Átlagosan kétszer annyi idő szükséges hozzá.
Kromoszóma elváltozások kockázata megnő.
Háromszorosára nő a Down-kór kialakulásának esélye.
Magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kockázata nagyobb.
Gyakoribb a vetélés és a koraszülés kockázata.

Sikertelen ~gátlást követően elsősegély jelleggel nyújt ellátást folyamatosan a nap 24 órájában.

Depo-provera
~gátlás módszerei
Hólyagsérv
HPV vírus következménye és SILGARD
Hüvelygyulladás
Hüvelyöblítés (Irrigálás)
LPSK - Laparascopia
LPSK-os sterilizáció - Laparoscopos sterilizació
Méhszájseb
Mirena méhen belüli ~gátló
Myoma
Nőgyógyászati vérzészavarok ...

Vitaminok a ~ tervezésének időszakában

A 'tervezés' időszakában javasolt a magas béta-karotin, A-vitamin tartalmú étrend, mivel ez elengedhetetlenül fontos a termékenység fenntartásához. Szintén fokozza a termékenységet a táplálék magas E-vitamin tartalma.

Felkészülés a ~ra
~
Ajándék könyv: Ne ess kétségbe, ha nem estél még teherbe HAMAROSAN!
POZITÍV LETT A TERHESSÉGI TESZTED?

Családtervezés
~gátlás
Hormonális ~gátlás
Nem hormonális ~gátlás ...

- méhen belüli ~gátló használata (pl. spirál)
- ha már korábban is volt méhen kívüli terhesség
- előzőleg már műtött petefészek, petevezeték ...

Teherbeesni ~gátló tabletta melett
Sajnos elég sok esetet hallunk, amikor valaki ~gátló tablettát szedése mellett is teherbe esik. Hogyan lehetséges ez?

A magzat szíve a ~t követő 14. és 28.
nap között verni kezd - ilyenkor általában még nincs tudomása az anyának a terhességről -, és harminc napos korára majdnem minden szerv fejlődésnek indul. Hat hét után a magzat megmozdítja a karját és a lábát.

Magyarországon a ~gátlók széles skálája, gyakorlatilag minden típusa elérhető, hozzáférhető. Ennek ellenére még mindig nagyon nagy a terhesség-megszakítás gyakorisága.

Címkék: terhesség, ~gátlás, nemkívánt terhesség, párkapcsolat, szexualitás dinamikája, védekezés
Egy új tanulmány szerint gyakrabban védekeznek a nem kívánt terhességek ellen azok a fiatal nők, akiket partnerük támogat benne.

A termékenység, ha időlegesen is, de emelkedik, változik a művi abortuszok engedélyezésére vonatkozó jogi szabályozás, ugyanakkor széleskörűen hozzáférhetővé válnak a korszerű és hatékony ~gátlási eszközök.

Egyes esetekben immunológiai oka is lehet a ~ elmaradásának. A női immunrendszer ellenanyagot termelhet partnere spermiuma ellen, ill. bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiumai ellen termel ellenanyagot.

századi Magyarország híres "doktorkodó" nagyasszonya, Batthyányné Lobkowitz Poppel Éva igen széles körű gyógyító ismeretekkel rendelkezett a ~sal, a terhesség időszakával és a szüléssel kapcsolatban is. Gyermekeit, menyeit folyamatosan ellátta jó tanácsokkal. [...] ...

~, terhesség létrejötte
~gátlás
Human Papilloma Vírus (HPV) fertőzés
Hüvelyi folyás, szexuális úton terjedő fertőző betegségek
Mensesnaptár
Menstruáció
Menstruációs zavarok
Menstruációt megelőző kellemetlen tünetek: a premenstruális szindróma
Méhnyakrák
Mióma ...

A szoptatás egy természetes ~gátló. Bár ez csak akkor igaz teljesen, ha csak szoptatod a babád és még nem tért vissza a menstruációd a szülés után. Az éjszakai szoptatás elnyújtja a menstruáció-mentes időszakot.

A szülés időpontja a ~t követő 266. napon várható.
Akkor kaphatunk hibás számítást, ha nem vesszük figyelembe a menstruációd hosszát, és az is lehet, hogy a peteérés, és ez által a tényleges ~ is egy későbbi időpontban történt a számítottnál.

Genetikai betegség gyanúja esetén további teendők szükségesek a ~t megelőzően. Az ismert, vagy újonnan felfedezett genetikai betegségeket optimálisan kell kezelni a ~ előtt és azt követően.
A depresszív tünetek kockázati tényezői a várandósság során(17) ...

(0. szűrés): általában hüvelyi érzékelőfejjel a terhesség fennállása, többes ~, méhen belüli elhelyezkedése és pontos korának felismerése.
1. szűrés (12-13. terhességi héten): egyes elváltozások, végtag-rendellenességek, méhlepény tapadási helye és köldökzsinór-rendellenességek felismerésére.

Az ilyen kismamának a kezeléssel arra kell törekednie, hogy már a ~t megelőzően és természetesen a terhesség egész tartama alatt is a vércukorszintje a normális tartományban legyen. Ez speciális gondozást igényel, de a normál vércukorszint biztosításával a magzati ártalom elkerülhető.

A korszerű, ~ előtt megkezdett tudatos családtervezéssel a rendellenesség jelentős hányadának kialakulása megelőzhető és mára oly mértékben fejlődött az ultrahang-diagnosztika, ...

A megtermékenyült pete további sorsa
A ~ ideje a peteérés (ovuláció) után általában 10-12 órára tehető, a ~ helye pedig a petevezeték (méhkürt vagy... (tovább) ...

És a nő? - Rájött, hogy a családtervezés által uralhatja a ~t is! Innentől kezdve a nők nem szültek 15 gyereket, csak kettőt. És nem akkor szültek mikor 14 vagy 50 évesek voltak, hanem nagyon optimális időben.

Mikor várható a szülés? Mikor van a ~ feltételezett időpontja? Na és ma hány hetes terhes vagy? Minderre választ ad ez az egyszerű szülés kalkulátor.

Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25%-ot. Fontos hangsúlyozni, hogy - a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a ~i nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős.

Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a ~ előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen mérsékelhető.

Régebben úgy tartották, hogy ha két év aktív házasélet nem hozza meg a várva várt csodát, akkor a pár forduljon szakemberhez. Mára - köszönhetően a ~i problémák egyre nagyobb elterjedésének - senki nem lepődik meg azon, ha a pár az első sikertelen év után orvoshoz megy, vizsgálatokat kér.

Minden édesanya szép, egészséges gyermeket szeretne világra hozni. A születendő gyerek egészsége érdekében a terhesség alatt, sőt már a ~t megelőzően is sokat tehetünk.
Tovább...
Hány gyereket vállaljunk?

Tankó főorvos mellett 3 szonográfus dolgozik az országos viszonylatban is elismert kecskeméti ultrahang laborban. Eredményeik közül a leginkább figyelemre méltó, hogy a világon legkorábban, egy 24 mm-es embrión, 8 héttel a ~ után ismertek fel nyitott gerincet.
Forrás: Weborvos - Tóth Timea ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Peteérés, Termékenység, Kismama?

◄ Flowmetria   Fogamzásgátlás ►
 
RSS Mobile