Kezdőlap (Flowmetria)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Flowmetria

Terhesség  Fizikális vizsgálat  Fogamzás

Flowmetria
Ahogy a terhesség első 12 hete kritikus időszaknak számít, úgy az utolsó hónap szintén veszélyes. A méhlepény, ami a babát táplálja, lassan kimeríti a tartalékait.


Flowmetria (Doppler-szonográfia)
Egy adott magzati érszakaszon a véráramlás vizsgálata ultrahang segítségével. Így kimutatható a lepény elégtelen működése, oxigén-anyagcsere zavara. Ha a lepénykeringés rosszabbodik, a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik.

CTG és flowmetria vizsgálatok
Biztonságunk érdekében ... azaz, amit CTG vizsgálatokról érdemes tudni ...

Flowmetria (áramlásmérés):
RI = rezisztencia index
PI = pulzatilitási index ...

Flowmetria, CTG
39. hét
Vérnyomás- és testsúlymérés (2 alkalommal)
Tapintásos vizsgálat (asszisztensi és orvosi) ...

Magzati ~
A magzati keringés véráramlás vizsgálata, mely megmutatja, hogy van-e súlyos lepény-keringési probléma. Ha a lepény már nehezen látja el a gázcserét, akkor a magzati keringés jellegzetesen átalakul: az életfontosságú szerveknek juttat bővebben vért.

Amikor meglátott az Orvosom, annyit mondott inkább maradjak bent az osztályon megfigyelésre, de mivel az eredményeim nem voltak annyira rosszak, nem tehettek semmit, azon kívül, hogy minden nap két NST, szívhang-hallgatás akár saját kérésre is, valamint kétnaponta ~! ...

Ilyenkor vizsgálják a köldökzsinór-áramlást (~), kétnaponta végeznek ultrahangvizsgálatot, illetve tágabb méhszáj esetén amnioszkópiát.

Minden reggel megvizsgálják majd a baba szívhangját, indokolt esetben a vérének áramlását - ~. Nem egyszer előfordul, hogy a kirajzolt NST görbe arra utal, hogy a pöttöm odabent a világ legédesebb álmát alussza. Ez ugyan kényelmes állapot, de a vizsgálat szempontjából nem a legszerencsésebb.

A CTG-vel és az áramlásos ultrahang-vizsgálattal (~) egymást kiegészítve, de más-más módon nyújtanak felvilágosítást a magzat állapotáról.

Sok helyen, így nálunk is rutinszerűen végezzük a magzati ultrahangos keringésvizsgálatot (~) az ultrahang részeként. Fontos tudni azonban, hogy az un.

Speciális ultrahangos áramlásvizsgálatokat (~) is végzünk, amellyel tisztázhatóak a magzat és a lepény keringési értékei. A szülés a 38-40. hét között már bármikor bekövetkezhet. A szülés számított ('kiírt') időpontja, a terminus a 40. hét végére esik.

kolposzkópia
hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat
Doppler ~
cardiotocographia ...

BPD: a két fül közti távolság
HC: a fejkörfogat a fülek magasságában
AC: a haskörfogat
FL: a combcsont hossza
~: magzati vérkeringési vizsgálat, például a köldökzsinór artériáján.
Terhesség alatt 5 ultrahangvizsgálat javasolt ...

34. héttől folyamatosan magzatmozgás számolás a megbeszéltek szerint
36.héttől hetente tanácsadás
36.héttől heti 1x, 38. héttől heti 2x CTG és UH-os ~
36. hét ...

Mindenesetre másnaponkénti CTG (szívhang-) ellenőrzés, amnioszkópia (magzatvízvizsgálat), illetve ~ (ultrahangos keringésvizsgálat), mellett akár 14 napot is várakozhatunk a kiírt szülési időponton túl. Ezt az időtartamot terminus túllépésnek nevezzük és nem túlhordásnak.

Szerettem volna itthonról 'száguldva' szülni menni, de Aisa baba még nem igazán kívánkozott ki, ezért a - kialakult cukorbetegség miatt - néhány nappal a kiírt időpont előtt be kellett feküdnöm a kórházba. Szerencsére minden rendben volt az ultrahang, ~ és ctg szerint, ...

Viszonylag gyakran végzik el a ~i vizsgálatot is az utolsó hetekben, mely a köldökzsinórban lévő három ér megfelelő áramlását figyeli. Általában a vizsgálatot az öregedő, meszesedő méhlepény és a túlhordás indokolja.
Nagyon fontos a 28. héttől a magzatmozgás otthoni számolása is.

Ha az ultrahangeredmények alapján felmerül a gyanú, hogy a magzat nem fejődik megfelelően, vagy a lepény idő előtt elöregedett, áramlásvizsgálatot (~) végeznek. Ennek során arról bizonyosodnak meg, hogy megfelelő-e a lepényi és a magzati keringés.

héttől cardiotocographiával, magzati keringési vizsgálattal (doppler-~).
4. számú melléklet a 33/1992. (XII. 23.) NM rendelethez
A terhesgondozási könyv tartalmi követelményei
1. Személyi adatok.
2. A terhesgondozást végző szakorvos adatai.
3.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szülés, Magzat, Terhes, Terhesség, Ultrahang?

◄ Fizikális vizsgálat   Fogamzás ►
 
RSS Mobile