Kezdőlap (Fejlődési rendellenesség)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fejlődési rendellenesség

Terhesség  Fejlődési folyamat  Ferdefekvés

A fejlődési rendellenességek
A fejlődési zavarok a szokásos nőgyógyászati tapintásos vizsgálattal felismerhetők. Nem mondható el ugyanez a méhen belüli sövényekről, ami pontosan csak speciális röntgenfelvétel segítségével állapítható meg, ugyanúgy, mint a petevezeték átjárhatósága.


Fejlődési rendellenesség, terhesség megszakítás
Kedves Doktor Úr!
1 hónappal ezelőtt sajnos meg kellett szakítani a 18 hetes terhességemet. Kétszer is magas AFP eredményem lett, a többszöri UH is igazolta, hogy a picinél súlyos fejlődési rendellenesség áll fenn (spina bifida és vízfejűség).

Ivarszervi fejlődési rendellenességek
Az embrionális fejlődés során bekövetkező külső vagy belső károsító tényezők kapcsán fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Amennyiben ezen rendellenesség a belső nemi szervekben alakul ki, gyakran sokáig semmiféle testi tünetet nem okoz.

cink, magzat, fejlődési rendellenesség, bölcsöhalál
Bizonyított tény, hogy terhesség korai szakaszában a túlzott alkoholfogyasztás fejlődési rendellenességeket idézhet elő a magzatnál, és akár bölcsőhalált is okozhat a születés után.

Fejlődési rendellenességek
A fejlődési rendellenességeknek két nagy csoportját különböztetjük meg, az egyikbe a genetikai okokra visszavezethető rendellenességek, a másikba a szerzett ártalmak tartoznak. A fejlődési rendellenességekről részletes leírásokat az alábbi linkekre kattintva olvashat: ...

A ~ek okai
A VZR malfunkciók okai az esetek 90 százalékában multifaktoriális kóreredetű. Főbb okai lehetnek: Kromoszóma aberrációk, mutációk és teratogén ártalmak kapcsán.

A ~ek szűréséről korábbi cikkeinkben olvashatsz részletesen:
A Dawn-szindróma szűrése - alternatívák
AFP vizsgálat
További vizsgálatok időrendi sorrendben ...

Nő a ~ek kockázata
A teherbeesésük előtt már elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel születnek ~gel, elsősorban gerincvelői vagy agyi elváltozással.

Hüvelyfejlődési rendellenesség
Nagyon ritkán de előfordul. Ilyenkor általában a spermiumok nem jutnak tovább, egyszerű műtéttel kezelhető.

A méh ~ei. A méh és a petevezetékek két cső - Müller-féle cső - összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy ~ről beszélünk, amely a meddőség oka lehet.

~
- Járulékos emlőbimbó: az axilláktól a combokig az ún. tejléc mentén (ritka)
- Járulékos tejmirigy: szoptatáskor fájdalmas duzzanat jelenik meg, főleg a hónaljárokban és a mellek fölött oldalt: tej van benne, de nem tud kiürülni (gyakori). Megoldása végső esetben sebészi.

~ szempontjából döntő, hogy a normális fejlődést megzavaró károsító hatás mikor éri a fejlődő magzatot, például első két hétben vagy a 14 - 60 nap közötti időben, de a 60. naptól a megszületésig is kialakulhatnak kisebb fejlődési zavarok.

A ~ek, különösen az idegrendszerrel kapcsolatos problémák réme minden terhességben kísért egyszer-kétszer, leginkább akkor, amikor vizsgálatra kell menni. Érthető, hiszen ezekben az esetekben teljes javulás nem valószínű, ráadásul a tesztekről annyi mindent lehet hallani.

- ~ek
A méh ~ei, illetve a méhnyak záródási elégtelensége érthetően kockázati tényezők. Sokszor már korábban is ismert, de számos esetben csak a bekövetkezett koraszülés során derül ki, ilyen lehet például a méhüreg osztottsága.

A ~ek közül leggyakrabban velőcső-záródási rendellenességek fordulhatnak elő, amelyet ultrahang, illetve magzatvízvizsgálattal ki lehet szűrni a 16-18. terhességi héten.

Méh~, fertőző betegségek, táplálkozási anomáliák, anémia, toxémia, nikotinhatás, életkor (túl fiatal vagy túl idős), méhnyálkahártya-károsodás (küret, abortusz), előző méhszájtágítás (terhességmegszakítás).
Magzati, lepényi eredetű ok ...

A méh ~e 15%-ban okoz ismétlődő vetélést (bár inkább a második trimeszterben - a 12. hét után) Diagnózis: a méh rtg, hysteroscopos, újabban 3D UH vizsgálata. Kezelése: különféle műtétek vannak, melyek néha hatásosak.

a méh ~ei
a méhnyak elégtelensége (veleszületett /traumás)
myoma uteri
méhnyálkahártya károsodása
sárgatest elégtelenség (corpus luteum insufficientia)
fertőzések
dohányzás
alkohol, drog ...

durva ~ek kiszűrése
18.hét: a magzati szervek vizsgálata, a fejlődési rendellensségek szűrése
30.hét: növekedési zavarok felismerése ...

Megelőzhető ~ek - Burokban születni (x) Kismamaként sokat tehetünk születendő gyermekünk egészségéért.
Hogyan tudjuk megelőzni a ~eket?
Hogyan segítenek ebben a vitaminok?
Milyen a megfelelő magzatvédő multivitamin?
Erről beszélgettünk Dr.

15%-ban a méh ~e
A többi esetben:
-A nem kezelt anyai betegségek: pl.: cukorbetegség, pajzsmirigybetegség.

A veleszületett ~ek megelőzésnek két szintje lehetséges. Korábban szinte kizárólagosan csak a másodlagos, szekunder megelőzés jött szóba, azaz a terhesség alatti szűrővizsgálatok, illetve a súlyosan rendellenesnek talált magzatok esetén a terhesség megszakítása.

Természetesen komoly gondot jelenthetnek a méh ~ei (ez hiszterográfiai vizsgálattal megállapítható) , a méhnyak-elégtelenség és a női szervezet egyéb károsodásai.

A várandós anyáknak régóta javasolják táplálékkiegészítőként a folsavat, más néven a B9-vitamint azért, hogy megvédjék magzataikat a velőcső - az idegrendszer kezdeménye - ~eitől, főleg a spina bifidától, a velőcső tökéletlen záródásától.

A kromoszóma- és ~ek nagy részének felismerésére a várandóság alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok nélkül nem lenne mód. A normális korlátokon belül végzett ultrahangvizsgálat mind az anyára, mind a magzatra nézve bizonyítottan veszélytelen.

Keressik az anatómiai rendellenességeket, ~eket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban ideális esetben már megállapítható a magzat neme.
Harmadik vérvétel:
Időpontja:
A váradósság 24. hetében.
Mit vizsgálnak?

Aztán több órás várakozás után a genetikai orvos közölte, hogy a terhesség megszakítását javasolja, mert a jobb kézfej nem látható, és még olyan ~e is lehet a babánknak, ami még most nem látható. Már nem sírtam.

Ez a vizsgálat a késői ~eket és a növekedési zavarokat szűrheti ki, illetve meghatározható vele a magzatvíz mennyisége és a lepény helye és érettségi foka is.

(4.) Ha a páciens várandós és túllépte a terminust, sokkal könnyebb elrendelni a szülés megindítását vagy betervezni egy császármetszést, mint beszélgetéssel tölteni az időt a vajúdás fájdalmától való szorongásáról, abbéli félelméről, hogy a gyermek ~gel születik, ...

Több szakember is úgy véli, a vitamindús táplálkozás elégséges az említett ~ek kivédéséhez. Sajnos ez nem igaz. A magyar nők átlag napi 0,16 mg folátot fogyasztanak, elsősorban a zöldségek révén.

Ilyenek például a szív ~einek egyes fajtái, valamint a végtag deformációk. Sajnos ezek a megállapítások szintén nem támaszthatók alá olyan egyértelmű tényekkel, mint a nyitott gerincűség.

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a vitaminok (a folsav kivételével) szerepet játszanának a ~ek kockázatának csökkentésében.
2. A terhesség alatt szedett vitaminok viszont rendkívüli fontossággal bírnak az anyatej mennyiségének és minőségének biztosításában.

Ennek az agyvérzésen kívül még számos oka lehet, úgymint ~ek, méhen belüli fertőzések, agyhártyagyulladás. A megnagyobbodott agykamrákban nyomásfokozódás alakul ki, amely az agysejteket károsíthatja.

~eket nem mutat ki.
12. hétig elvégzett hüvelyi ultrahang kimutatja a nyitott hátgerinc, és a fej vagy a végtagok súlyos károsodását.
14-18. hét között mintát vesznek a magzatvízből, ezzel ki tudnak mutatni a nyílt gerincen kívül, sok egyéb magzati rendellenességet is.

A problémát az okozza, hogy ha te RH- vagy és a baba RH+, akkor összeférhetetlenség alakul ki, ezért ellenanyag alakul ki a szervezetedben, ami nála ~eket okozhat, de csak a második terhességnél okoz ez gondot, az elsőnél nem, mert itt még nem alakul ki ellenanyagképződés, ...

A magzat ~einek megelőzésében fontos szerepe van. Elősegíti a vérképzést, az idegsejtek képződését és a sejtosztódást. A velőcsőzárodási rendellenességek (nyitott gerinc) kialakulása ellen véd. A terhesség első trimeszterében a legfontosabb a pótlása.

Az idegcsőzáródási rendellenesség (agy- és koponyahiány, valamint nyitott gerinc) az egyik leggyakoribb súlyos ~. A modern megelőzési módszerek és a magzati diagnosztika hiányában 1000 újszülöttből 3-at sújtana ez a rendellenesség.

Az első trimeszter idején (az első 12 hét) különösen vigyázni kell az A-vitamin-bevitellel, mert túlzott szedése a szív ~ét okozhatja. Amennyiben egy kismama komplex magzatvédő vitamint szed, emellé A-vitamint szedni már nem javasolt.

A várandósság alatt bekövetkező megfertőződés vetélést, súlyos, halmozott ~ek kialakulását eredményezheti az újszülöttben.
A fogékony nőknek különösen kell tehát ügyelniük arra, hogy nehogy éppen a terhesség ideje alatt fertőződjenek meg! ...

Az összes többi kismama magzatának nincs ~e. Előfordul az is, hogy a magas értéknek fenyegető vetélés, ikerterhesség, magzatvízszivárgás vagy vérezgetés az oka. Az is gyakori, hogy amikor a szűrést végzik, a terhesség 16-18.

Például egy mióma térbeli elhelyezkedése és nagysága, a méh ~ei, a méhüregben lévő polipok és összenövések pontosabban ítélhetők meg. Bizonyos jelek - a méhnyálkahártya túlzott megvastagodása, illetve megnőtt térfogata - rosszindulatú folyamatok kezdetét jelezheti.

Mivel a ~ek a magzai élet első nyolc hetében alakulnak ki, hallatlanul fontos a koraterhesség fokozott védelme.

vizelettartás kis szeméremajkak rákszűrés ~ szempilla hírtelen növés miniszoknya szivacsos melltartó sav belső fül jövendölés férfi osteoporosis nyál lélegzés küret vagány menstruáció koleszterin megtisztulás hajdúsító eljárások bőrviszketés repedt sarok leggings véres sperma ...

A teljesen kialakult magzati alkohol-szindróma (MASz) agykárosodáshoz, ~ekhez, csökkent szociális interakcióhoz, alacsony testalkathoz, csökkent születési súlyhoz és szív-, valamint vese-rendellenességekhez vezet.

A folsav rendkívül fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében. Megfelelő folsavpótlással számos súlyos magzati ~ megelőzhető. Ilyen kockázatok például: nyitott gerinc, vetélés, szülési komplikációk, szív ~, végtagdeformációk.

-- ...

Ez a szexuális úton terjedő betegség igen ritka napjainkban de ha a kismama szifiliszes és nem kezelik a terhesség alatt, súlyos ~eket okozhat a magzatnál de a kicsi akár bele is halhat.

Az AFP egy a terhesség alatt is termelődő anyag, melynek értéke jellemzi az adott terhességet, így némi iránymutatást kapunk bizonyos genetikai problémák, ~ek meglétéről vagy -mint általában- nemlétéről, bár ez önmagában még nem elegendő.

Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással több súlyos magzati ~ kockázata jelentősen mérsékelhető.

A fogyasztás főként terhes nőknek javallt, ugyanis számos ~ kialakulását képes kivédeni. Dr. Kimberly J.

Kiemelt szerepet játszik a placenta (méhlepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében,
Bizonyos ~ek - mint például nyitott gerinc, nyúlajak kialakulásával szemben védő hatású,
Nélkülözhetetlen a nukleinsavak (RNS és DNS) szintéziséhez,
Fokozza a tejképződést.

Ne feledd, a 28-30. héten ultrahangvizsgálat. A magzat növekedését vizsgálják, továbbá későn megnyilvánuló ~eket.
Szeretnéd hetente e-mailben megkapni, hogy milyen változások mennek végbe a szervezetedben, és hogyan fejlődik a kisbabád?

A beavatkozást meddőségi kivizsgálás, méhen kívüli terhesség gyanúja, petefészek eredetű endokrin zavarok, tisztázatlan eredetű kismedencei fájdalom, endometriosis, kismedencei gyulladásos folyamatok, a belső nemi szervek ~e, a nemi szervek sérülése (méhfal sérülés, ...

: veleszületett ~ részeként vagy elhúzódó szülést köbetően kialakuló sipolyok) extraurethralis vizeletvesztésnek nevezzük. Az nőgyógyásznak a kórisme felállításához nagy segítséget nyújtanak a különböző kérdőívek: Gaudenz-féle kérdőív,betétteszt,életminőségi és életmód kérdőív.

Másodszor hiszteroszkópiával (ez egy tükrözéses eljárás) meg kellene nézni a méh belfelszínét, természetesen altatásban, hogy ott minden rendben van-e, nincs-e a méhen belül például ~, polip, mióma, stb.

Ideális esetben mindkét szülőre vonatkozóan három generációs családi anamnézis-felvétel történik az ismert genetikai betegségek, veleszületett ~ek, szellemi retardációk és etnikai jellemzők azonosítása céljából.

a reprodukciós egészségügyi viszonyokra hatnak, és olyan rövidebb távú következményekkel járhatnak, mint a gyakoribb koraszülés, spontán vetélés, méhen kívüli terhesség, vagy olyan hosszabb távú hatások kialakulásával, mint az elsődleges és másodlagos meddőség, esetleg ~ek ...

előzetesen tönkrement (az ital hatására) az alkohol lebontásában szerepet játszó enzim, akkor az alkoholfogyasztás után az anya vérében olyan anyag halmozódik fel, ami károsítja a magzatot. A károsodás a testi és szellemi fejlődés visszamaradásához, magatartási zavarhoz és ~ ...

ha a babatervezés időszakában nem szedsz még várandós vitaminokat, de megpróbálkozol az Ovant-tal, akkor megnyugtatható lehet a tudat, hogy a fogamzás előtti (és alatti - de ez most nem ennek a honlapnak a témája) folsav-pótlással megelőzhetőek az olyan súlyos magzati ~ek, ...

Ebből aztán félreértések eredhetnek, a szülők nemegyszer az orvost akarják felelősségre vonni és kártérítési igénnyel lépnek fel, mivel aki a 15-20 %-ba esik, az nehezen tudja elfogadni, hogy nem mulasztás áldozata lett. Súlyos magzati ~ esetén a jogszabály a házaspárnak ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Terhesség alatt?

◄ Fejlődési folyamat   Ferdefekvés ►
 
RSS Mobile