Kezdőlap (Fejlődési rendellenesség)

 Terhesség 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Terhesség » Fejlődési rendellenesség


 

Fejlődési rendellenesség

Terhesség  Fejlődési folyamat  Ferdefekvés

A fejlődési rendellenességek
A fejlődési zavarok a szokásos nőgyógyászati tapintásos vizsgálattal felismerhetők.


Fejlődési rendellenesség, terhesség megszakítás
Kedves Doktor Úr!
1 hónappal ezelőtt sajnos meg kellett szakítani a 18 hetes terhességemet.

Ivarszervi fejlődési rendellenességek
Az embrionális fejlődés során bekövetkező külső vagy belső károsító tényezők kapcsán fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.

cink, magzat, fejlődési rendellenesség, bölcsöhalál
Bizonyított tény, hogy terhesség korai szakaszában a túlzott alkoholfogyasztás fejlődési rendellenességeket idézhet elő a magzatnál, és akár bölcsőhalált is okozhat a születés után.

Fejlődési rendellenességek
A fejlődési rendellenességeknek két nagy csoportját különböztetjük meg, az egyikbe a genetikai okokra visszavezethető rendellenességek, a másikba a szerzett ártalmak tartoznak.

A fejlődési rendellenességek okai
A VZR malfunkciók okai az esetek 90 százalékában multifaktoriális kóreredetű. Főbb okai lehetnek: Kromoszóma aberrációk, mutációk és teratogén ártalmak kapcsán.

A fejlődési rendellenességek szűréséről korábbi cikkeinkben olvashatsz részletesen:
A Dawn-szindróma szűrése - alternatívák
AFP vizsgálat
További vizsgálatok időrendi sorrendben ...

Nő a fejlődési rendellenességek kockázata
A teherbeesésük előtt már elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel születnek fejlődési rendellenességgel, elsősorban gerincvelői vagy agyi elváltozással.

Hüvelyfejlődési rendellenesség
Nagyon ritkán de előfordul. Ilyenkor általában a spermiumok nem jutnak tovább, egyszerű műtéttel kezelhető.

A méh fejlődési rendellenességei. A méh és a petevezetékek két cső - Müller-féle cső - összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy fejlődési rendellenességről beszélünk, amely a meddőség oka lehet.

Fejlődési rendellenesség szempontjából döntő, hogy a normális fejlődést megzavaró károsító hatás mikor éri a fejlődő magzatot, például első két hétben vagy a 14 - 60 nap közötti időben, de a 60.

Fejlődési rendellenesség
- Járulékos emlőbimbó: az axilláktól a combokig az ún. tejléc mentén (ritka) ...

A fejlődési rendellenességek, különösen az idegrendszerrel kapcsolatos problémák réme minden terhességben kísért egyszer-kétszer, leginkább akkor, amikor vizsgálatra kell menni.

- Fejlődési rendellenességek
A méh fejlődési rendellenességei, illetve a méhnyak záródási elégtelensége érthetően kockázati tényezők.

A fejlődési rendellenességek közül leggyakrabban velőcső-záródási rendellenességek fordulhatnak elő, amelyet ultrahang, illetve magzatvízvizsgálattal ki lehet szűrni a 16-18. terhességi héten.

Méhfejlődési rendellenesség, fertőző betegségek, táplálkozási anomáliák, anémia, toxémia, nikotinhatás, életkor (túl fiatal vagy túl idős), méhnyálkahártya-károsodás (küret, abortusz), előző méhszájtágítás (terhességmegszakítás).

A méh fejlődési rendellenessége 15%-ban okoz ismétlődő vetélést (bár inkább a második trimeszterben - a 12. hét után) Diagnózis: a méh rtg, hysteroscopos, újabban 3D UH vizsgálata. Kezelése: különféle műtétek vannak, melyek néha hatásosak.

a méh fejlődési rendellenességei
a méhnyak elégtelensége (veleszületett /traumás)
myoma uteri
méhnyálkahártya károsodása
sárgatest elégtelenség (corpus luteum insufficientia)
fertőzések
dohányzás
alkohol, drog ...

durva fejlődési rendellenességek kiszűrése
18.hét: a magzati szervek vizsgálata, a fejlődési rendellensségek szűrése
30.hét: növekedési zavarok felismerése ...

Megelőzhető fejlődési rendellenességek - Burokban születni (x) Kismamaként sokat tehetünk születendő gyermekünk egészségéért.
Hogyan tudjuk megelőzni a fejlődési rendellenességeket?
Hogyan segítenek ebben a vitaminok?

15%-ban a méh fejlődési rendellenessége
A többi esetben:
-A nem kezelt anyai betegségek: pl.: cukorbetegség, pajzsmirigybetegség.

A veleszületett fejlődési rendellenességek megelőzésnek két szintje lehetséges.

Természetesen komoly gondot jelenthetnek a méh fejlődési rendellenességei (ez hiszterográfiai vizsgálattal megállapítható) , a méhnyak-elégtelenség és a női szervezet egyéb károsodásai.

A várandós anyáknak régóta javasolják táplálékkiegészítőként a folsavat, más néven a B9-vitamint azért, hogy megvédjék magzataikat a velőcső - az idegrendszer kezdeménye - fejlődési rendellenességeitől, főleg a spina bifidától, ...

Gyakori izolált fejlődési rendellenességek
Cheiloschisis (nyúlajak, AD, AR)
Cheilognathopalatoschisis (nyúlajak+farkastorok, AD, AR)
Diaphragmahernia (rekeszsérv)
Duodenumatresia (AR, kromoszómaaberráció velejárója is lehet)
Gastroschisis ...

A kromoszóma- és fejlődési rendellenességek nagy részének felismerésére a várandóság alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok nélkül nem lenne mód.

Keressik az anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban ideális esetben már megállapítható a magzat neme.
Harmadik vérvétel:
Időpontja:
A váradósság 24. hetében.

Aztán több órás várakozás után a genetikai orvos közölte, hogy a terhesség megszakítását javasolja, mert a jobb kézfej nem látható, és még olyan fejlődési rendellenessége is lehet a babánknak, ami még most nem látható. Már nem sírtam.

Ez a vizsgálat a késői fejlődési rendellenességeket és a növekedési zavarokat szűrheti ki, illetve meghatározható vele a magzatvíz mennyisége és a lepény helye és érettségi foka is.

és túllépte a terminust, sokkal könnyebb elrendelni a szülés megindítását vagy betervezni egy császármetszést, mint beszélgetéssel tölteni az időt a vajúdás fájdalmától való szorongásáról, abbéli félelméről, hogy a gyermek fejlődési rendellenességgel ...

Több szakember is úgy véli, a vitamindús táplálkozás elégséges az említett fejlődési rendellenességek kivédéséhez. Sajnos ez nem igaz. A magyar nők átlag napi 0,16 mg folátot fogyasztanak, elsősorban a zöldségek révén.

Ilyenek például a szív fejlődési rendellenességeinek egyes fajtái, valamint a végtag deformációk. Sajnos ezek a megállapítások szintén nem támaszthatók alá olyan egyértelmű tényekkel, mint a nyitott gerincűség.

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a vitaminok (a folsav kivételével) szerepet játszanának a fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében.
2.

Lásd még: Lásd még: Terhes, Terhesség, Szülés, Magzat, Terhesség alatt

Terhesség  Fejlődési folyamat  Ferdefekvés

 
RSS Mobile