Kezdőlap (Biopszia)

 Terhesség 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Terhesség » Biopszia


 

Biopszia

Terhesség  Bimbóudvar  Burokrepedés

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.


Chorion
Másképp: CVS, ez a chorionic villus sampling rövidítése, ami chorionboholy-mintavételt jelent. Az időpontja optimálisan a 11-13. (máshol 10-12.) hét, de elvégezhető a 11-19 hét között bármikor szükség esetén.

Chorion biopszia, örökletes mentális betegségek
Szeretném megkérdezni végeznek-e Magyarországon az anya kérésére (ha az indokolt) chorion-biopsziát a terhesség alatt?

CVS (Chorionic villus sampling, avagy chorion)
Chorionboholy-mintavétel, méhlepény bolyhok nyerése kromoszómaelemzés céljából. A vizsgálatot 9-12. terhességi hét között a nyakcsatornán át, 12.

Chorion biopszia
A korionboholy-mintavétel (méhlepény bolyhaiból történő mintavétel, chorion biposzia, CVS) az amniocentézishez hasonló eljárás.


Élő szövetből történő mintavétel.
Blastomera
Az osztódó előébrényt alkotó őssejteket a sejtdifferenciálódás megkezdődése előtt nevezzük blastomeráknak.

Chorionbiopszia (CVS)
A chorionbiopszia a magzatburok bolyhaiból (chorionok) történő mintavételt jelent. A vizsgálatot a 9-11. hetekben lehet elvégezni, amely lehetőséget ad bizonyos magzati eltérések felismerésére.

Chorion: lásd CVS.
Deceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés lassulás, mely a méhlepény csökkent muködését jelezheti.

Chorion biopszia
Magas genetikai kockázat esetén. Helyszín: Országos Gyógyintézeti Kp. (XIII. kerület Szabolcs utca 33-35.)
15.-20. hét ...

Endometriumbiopszia
Ennek során közvetlenül a menstruációt megelőzően szövettani feldolgozásra mintát vesznek a méhnyálkahártyából. Célja esetleges rosszindulatú vagy hor­monális elváltozások felderítése.
KOSÁR TARTALMA ...

Chorionboholy-biopszia
A chorionboholy-biopszia a magzattal genetikailag azonos felépítésű magzatburok-, azaz chorionszövet vizsgálatát jelenti. Már a 9.

A másik kromoszómavizsgálat a korion-, másik nevén a magzatboholy-mintavétel, amikor is szintén a már említett kromoszóma-rendellenességeket lehet kiszűrni.

Endometriális biopszia: a méhből kaparással, vagy leszívással eltávolítanak egy kis szövetdarabot, és ellenőrzik, hogy a méhed megfelelően felkészült-e a beágyazódási folyamatra.

Mikromanipulációs eljárások: ICSI: introcitoplazmatikus spermium injekció, PICSI, AH: asszisztált hatching, poláris test blasztomer .
Cryobiológiai eljárások: spermium-, embrió- és petesejtfagyasztás.

Az ovuláció lezajlására biopszia segítségével is lehet következtetni. Az ovuláció feltételezett időpontja után 10-12 nappal kis szövetmintát vesznek a méhnyálkahártyából, és a mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Pont a holnapi nap 1 szeptember mikor a ferjemet mutik here val masodszor .Elso olaszorszagban volt,siksertelenul.a masodikat itthon Magyarorszagon csinaljak a KAALAI intezetben.

Előnyben részesítjük a chorionbiopszia alkalmazását, ha kromoszóma-rendellenesség gyanúja merül fel, mert például ...

A beavatkozás lehetséges alternatívái: méhnyak (diagnosztikus értéke a loop conisatioét nem éri el), hidegkés-, laser conisatio.
Hastükrözés (laparoszkópia) ...

(Esetünkben, a 25 éves nőnek 1/800 a kockázata.) Ebből az is következik, hogy nem feltétlenül indokolt a magzati kromoszómameghatározás, hiszen az invazív beavatkozások, a genetikai amniocentesis (magzatvízvétel) vagy a chorionbiopszia ...

CHORION FRONDOSUM: a bolyhok intenzív burjánzása a decidua basalis felé eső peterészen zajlik. Klinikum: a chorion is innen történik (CVS).

Mikro manipulációs technikákkal a 8 sejtes embrióból - büntetlenül eltávolítható egy-két sejt (blasztomer biopszia), amely vizsgálható az adott genetikai betegségre.

Ha nagyon-nagyon minimális lett volna, akkor még kezelni kellett volna a páromat, vagy ha egyáltalán nem találnak mozgót akkor valószínű here következett volna, amikor közvetlen a herékből szívják le a spermiumokat.

A hímivarsejtet közvetlenül a petesejt cytoplazmájába juttatjuk. Ezzel a módszerrel súlyos oligospermia (túl kevés spermium) esetén is születhet egészséges utód.
A felhsználásra kerülő spermium akár herebiopszia útján is nyerhető.

Valójában azért nem hittem a sikerben, mert az orvosom előre kijelentette, hogy a mi esetünkben a szokásosnál több próbálkozásra lesz szükség, hiszen a során nyert spermiumok még kifejletlenek, mozdulatlanok.

Lásd még: Lásd még: Terhes, Terhesség, Magzat, Szülés, Ultrahang

Terhesség  Bimbóudvar  Burokrepedés

 
RSS Mobile