Kezdőlap (Biopszia)

 Terhesség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Biopszia

Terhesség  Bimbóudvar  Burokrepedés

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.


Chorionbiopszia
Másképp: CVS, ez a chorionic villus sampling rövidítése, ami chorionboholy-mintavételt jelent. Az időpontja optimálisan a 11-13. (máshol 10-12.) hét, de elvégezhető a 11-19 hét között bármikor szükség esetén.

Chorion biopszia, örökletes mentális betegségek
Szeretném megkérdezni végeznek-e Magyarországon az anya kérésére (ha az indokolt) chorion-biopsziát a terhesség alatt?

Méhlepény vizsgálat (CVS, chorion boholy biopszia)
A méhlepényvizsgálatot 11-12 hetes kortól végezzük. Ilyenkor a hasfalon keresztül egy vékony tű segítségével mintát veszünk a méhlepényből.

CVS (Chorionic villus sampling, avagy chorionbiopszia)
Chorionboholy-mintavétel, méhlepény bolyhok nyerése kromoszómaelemzés céljából. A vizsgálatot 9-12. terhességi hét között a nyakcsatornán át, 12.

~
Élő szövetből történő mintavétel.
Blastomera
Az osztódó előébrényt alkotó őssejteket a sejtdifferenciálódás megkezdődése előtt nevezzük blastomeráknak.

Chorion~ (CVS)
A chorion~ a magzatburok bolyhaiból (chorionok) történő mintavételt jelent. A vizsgálatot a 9-11. hetekben lehet elvégezni, amely lehetőséget ad bizonyos magzati eltérések felismerésére.

Chorion~: lásd CVS.
Deceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés lassulás, mely a méhlepény csökkent muködését jelezheti.

Chorion ~
Magas genetikai kockázat esetén. Helyszín: Országos Gyógyintézeti Kp. (XIII. kerület Szabolcs utca 33-35.)
15.-20. hét ...

Endometriumbiopszia
Ennek során közvetlenül a menstruációt megelőzően szövettani feldolgozásra mintát vesznek a méhnyálkahártyából. Célja esetleges rosszindulatú vagy hor­monális elváltozások felderítése.
KOSÁR TARTALMA ...

A másik kromoszómavizsgálat a korion-~, másik nevén a magzatboholy-mintavétel, amikor is szintén a már említett kromoszóma-rendellenességeket lehet kiszűrni.

Endometriális ~: a méhből kaparással, vagy leszívással eltávolítanak egy kis szövetdarabot, és ellenőrzik, hogy a méhed megfelelően felkészült-e a beágyazódási folyamatra.

Mikromanipulációs eljárások: ICSI: introcitoplazmatikus spermium injekció, PICSI, AH: asszisztált hatching, poláris test blasztomer ~.
Cryobiológiai eljárások: spermium-, embrió- és petesejtfagyasztás.

Az ovuláció lezajlására ~ segítségével is lehet következtetni. Az ovuláció feltételezett időpontja után 10-12 nappal kis szövetmintát vesznek a méhnyálkahártyából, és a mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Pont a holnapi nap 1 szeptember mikor a ferjemet mutik here ~val masodszor .Elso olaszorszagban volt,siksertelenul.a masodikat itthon Magyarorszagon csinaljak a KAALAI intezetben.

Létezik egy úgy nevezett chorion ~, ami lényegesen eltér a z itt látható amniocentézistől.

A bökkenő csupán az, hogy a diagnosztikus vizsgálat (korionboholy-~ a 12. héttől, illetve magzatvízvétel, azaz amniocentézis a 16. héttől, nagyon ritkán köldökzsinórvér-mintavétel) úgynevezett invazív beavatkozás, ...

Előnyben részesítjük a chorion~ alkalmazását, ha kromoszóma-rendellenesség gyanúja merül fel, mert például ...

A beavatkozás lehetséges alternatívái: méhnyak ~ (diagnosztikus értéke a loop conisatioét nem éri el), hidegkés-, laser conisatio.
Hastükrözés (laparoszkópia) ...

(Esetünkben, a 25 éves nőnek 1/800 a kockázata.) Ebből az is következik, hogy nem feltétlenül indokolt a magzati kromoszómameghatározás, hiszen az invazív beavatkozások, a genetikai amniocentesis (magzatvízvétel) vagy a chorion~ ...

CHORION FRONDOSUM: a bolyhok intenzív burjánzása a decidua basalis felé eső peterészen zajlik. Klinikum: a chorion~ is innen történik (CVS).

Mikro manipulációs technikákkal a 8 sejtes embrióból - büntetlenül eltávolítható egy-két sejt (blasztomer ~), amely vizsgálható az adott genetikai betegségre.

Ha nagyon-nagyon minimális lett volna, akkor még kezelni kellett volna a páromat, vagy ha egyáltalán nem találnak mozgót akkor valószínű here~ következett volna, amikor közvetlen a herékből szívják le a spermiumokat.

A hímivarsejtet közvetlenül a petesejt cytoplazmájába juttatjuk. Ezzel a módszerrel súlyos oligospermia (túl kevés spermium) esetén is születhet egészséges utód.
A felhsználásra kerülő spermium akár here~ útján is nyerhető.

Valójában azért nem hittem a sikerben, mert az orvosom előre kijelentette, hogy a mi esetünkben a szokásosnál több próbálkozásra lesz szükség, hiszen a ~ során nyert spermiumok még kifejletlenek, mozdulatlanok.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Terhes, Terhesség, Magzat, Szülés, Ultrahang?

◄ Bimbóudvar   Burokrepedés ►
 
RSS Mobile