Kezdőlap (Szorongásos zavar)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szorongásos zavar

Pszichológia  Szorongás  Szorongás-szindróma

Szorongásos zavarok gyermek- és

serdülőkorban
Olyan rendellenességek tartoznak ide, amelyeknél a szorongás az elsődleges klinikai jellemző. A szorongás irányulhat meghatározott helyzetekre, de kiterjedhet a gyermek egész személyiségére.


A szorongásos zavarok előfordulása
A pánikbetegeknél jellemző a fokozottabb önmegfigyelés, valamint a testi érzetek túlértékelése. A pánikzavar előfordulási gyakorisága 2,5-3,5%, a két nem közti megoszlás tekintetében pedig a nők 'vezetnek': náluk 2-3-szor gyakrabban fordul elő.

A generalizált szorongásos zavart minden helyzetre kiterjedő, perzisztens szorongás jellemzi, remegéssel, izomfeszültséggel, izzadással és más vegetatív tünetekkel kisérve. A korábban gyermekkori ďż˝túlszorongásos" zavarként leírt kórkép első tünetei már a legkoraibb életévekben is jelentkezhetnek.

Szorongásos zavarok
A szorongásos zavarokat a klinikai diagnosztizálás szerint hatféle csoportba osztjuk.

A szorongásos zavarok esetén, az egyén olyan erős félelmet és szorongást él át folyamatosan, hogy képtelen a normális életvezetésre. A diffúz, kellemetlen, felfokozott készültségi állapot jellegzetes testi tünetekkel, és irracionális félelemmel társul.

~ok szintén szerepet játszhatnak a szkizoaffektív zavar szubjektív átélése során, melyek befolyásolhatják a beteg téveszméinek tartalmát. Például az illető szoronghat, problémái lehetnek a nyeléssel, és akkor azt hiszi, hogy külső erők irányítják a nyelési funkcióit.

A ~ok kezelésében a kiváltó ok megismerése és felszámolása a legfontosabb lépés. Erre a legalkalmasabb módszer vitathatatlanul a pszichoterápia, amivel egyetlen baj van, hogy rendkívül időigényes.

A ~, melyek közé tartozik a pánikbetegség, a fóbiák, a traumát követő stressz, gyakori az 55 év felettiek körében. A szerzők a Journal of the American Geriatrics Society című folyóirat cikkében közzétették, hogy 100 idősből 3-14 szenved tőle.

A ~ok világszerte a leggyakoribb, a legtöbb embert és családot érintő és összességükben a legtöbb teljesítmény- és funkciókárosodást okozó mentális zavarok, ...

Azonban az antidepresszánsokat számos más indikációban is alkalmazzák, ~okban (pánik stb.), hangulatzavarokkal járó más kórképekben satöbbi Patikai adatokból semmiféle következtetést nem tudunk levonni arra nézve, ...

Leggyakrabban a ~okhoz társul és nem mindig könnyű elkülöníteni egymástól a két állapotot. Lényeges különbség, hogy a depresszió minden életkorban indulhat, az elsődleges szorongásos betegség ritkán indul 45 év után, előbbiben a szomorúság, utóbbiban a félelem- aggódás uralkodik.

A pánikbetegség olyan ~nak tekinthető, amely heves szorongás, félelem és rossz közérzet ismételten jelentkező, több percig elhúzódó epizódjaiban nyilvánul meg.

A generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél (akikre jellemző, hogy apró dolgokon is sokáig rágódnak, sokat aggodalmaskodnak szeretteik egészségi állapota miatt, félnek jövőjüktől, stb.) az alvászavar jelentkezhet elalvási vagy átalvási problémaként.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek ~ban, 340 millióan hangulatbetegségekben.

Azok, akiket bántalmaznak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, ~ban vagy poszttraumás stresszbetegségben (PTSD) szenvedők, szerhasználók, vagy a legsúlyosabb esetben akár öngyilkosok.

Nem kell azonban katonának lenni ahhoz, hogy PTSD, vagy más ~ alakuljon ki. A mindennapi élet egy rossz élménye is olyan tanulási folyamat alapját képezheti, ami szorongáshoz vezethet.

komorbid pszichiátriai zavar (~, személyiségzavar, alkohol abúzus, alvászavar)
pszichotikus tünetek
kognitív károsodás
komorbid szomatikus betegségek
organikus agyi elváltozások, neuroradiológiai abnormalitások
pszichoszociális funkcióromlás (pl. önellátás)
aktivitás csökkenés ...

Mint valamennyi betegség, a ~ok is jelentősen megterhelik a családot, a barátokat és a szenvedőt.

Depressziókban és ~okban nagyszámú közvetlen és közvetett biokémiai vizsgálat igazolja több más transzmitter-rendellenesség mellett - az agyi szerotonin-anyagcsere jól mérhető eltéréseit, ...

A régebben szorongásos neurózisnak nevezett kategóriából körvonalazódott a ~ok egyik gyakori formája, a pánikroham. Előfordulása kb. 10 százalékos.

A pszichológus a megfelelő alváshigiénés vagy életviteli szokások kialakításán kívül a lelki okok megszüntetésében is segíthet. Ha az alvászavar hátterében depresszió, ~, vagy életviteli nehézségek állnak, ezek pontos feltérképezése és kezelése vezethet el a tünetek megszűnéséig, ...

A fóbia görög szó, félelmet, félénkséget jelent. A fóbiák ~ok.

A depressziós tünetek, a ~ok meglehetősen gyakoriak a daganatos betegek körében.

Egyikük sem "csodadoktor", a pszichológiai kezelés a kliens részéről is aktív munkát igényel, s a siker kettőjük együttműködésétől függ. Van, aki ~ok és depresszív állapotok kezelésében jártas, van, aki gyermek- és csecsemő terápiában képzett, ...

: a cserkészek, akkor ritkábban kerülnek a virtuális világok bűvöletébe: kevesebbet játszanak a számítógéppel és messze nem néznek annyi tévét. A későbbi életük során is kevesebb ~ alakul ki náluk és nem lesznek olyan bizonytalanok. Igazi egészséges személyiséggé válnak.

Zavarról akkor beszélünk, ha ezek a gondolatok vagy cselekvések túlzottak, zavaróak, értelmetlenek, gátolják az embert a mindennapi tevékenységek végrehajtásában. A kórkép a ~ok közé tartozik.

Az is ismert összefüggés, hogy a feldolgozatlan stressz előbb-utóbb testi betegségekhez, illetve pszichés zavarokhoz vezet, így sok esetben ez áll a magasvérnyomás betegség, a nyombélfekély vagy éppen az asztma, illetve az alvászavar, a ~ok vagy a depresszió kialakulásának ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szorongás, Depresszió, Pszichológia, Pszichológus, Félelem?

◄ Szorongás   Szorongás-szindróma ►
 
RSS Mobile