Kezdőlap (Szorongásos zavar)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szorongásos zavar

Pszichológia  Szorongás  Szorongás-szindróma

Szorongásos zavarok gyermek- és

serdülőkorban
Olyan rendellenességek tartoznak ide, amelyeknél a szorongás az elsődleges klinikai jellemző. A szorongás irányulhat meghatározott helyzetekre, de kiterjedhet a gyermek egész személyiségére.


A generalizált szorongásos zavart minden helyzetre kiterjedő, perzisztens szorongás jellemzi, remegéssel, izomfeszültséggel, izzadással és más vegetatív tünetekkel kisérve. A korábban gyermekkori ďż˝túlszorongásos" zavarként leírt kórkép első tünetei már a legkoraibb életévekben is jelentkezhetnek.

Szorongásos zavarok
A szorongásos zavarokat a klinikai diagnosztizálás szerint hatféle csoportba osztjuk.

Szorongásos zavarok szintén szerepet játszhatnak a szkizoaffektív zavar szubjektív átélése során, melyek befolyásolhatják a beteg téveszméinek tartalmát. Például az illető szoronghat, problémái lehetnek a nyeléssel, és akkor azt hiszi, hogy külső erők irányítják a nyelési funkcióit.

A szorongásos zavarok kezelésében a kiváltó ok megismerése és felszámolása a legfontosabb lépés. Erre a legalkalmasabb módszer vitathatatlanul a pszichoterápia, amivel egyetlen baj van, hogy rendkívül időigényes.

A szorongásos zavar, melyek közé tartozik a pánikbetegség, a fóbiák, a traumát követő stressz, gyakori az 55 év felettiek körében. A szerzők a Journal of the American Geriatrics Society című folyóirat cikkében közzétették, hogy 100 idősből 3-14 szenved tőle.

A szorongásos zavarok világszerte a leggyakoribb, a legtöbb embert és családot érintő és összességükben a legtöbb teljesítmény- és funkciókárosodást okozó mentális zavarok, ...

Azonban az antidepresszánsokat számos más indikációban is alkalmazzák, szorongásos zavarokban (pánik stb.), hangulatzavarokkal járó más kórképekben satöbbi Patikai adatokból semmiféle következtetést nem tudunk levonni arra nézve, ...

Leggyakrabban a szorongásos zavarokhoz társul és nem mindig könnyű elkülöníteni egymástól a két állapotot. Lényeges különbség, hogy a depresszió minden életkorban indulhat, az elsődleges szorongásos betegség ritkán indul 45 év után, előbbiben a szomorúság, utóbbiban a félelem- aggódás uralkodik.

A pánikbetegség olyan szorongásos zavarnak tekinthető, amely heves szorongás, félelem és rossz közérzet ismételten jelentkező, több percig elhúzódó epizódjaiban nyilvánul meg.

A generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél (akikre jellemző, hogy apró dolgokon is sokáig rágódnak, sokat aggodalmaskodnak szeretteik egészségi állapota miatt, félnek jövőjüktől, stb.) az alvászavar jelentkezhet elalvási vagy átalvási problémaként.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek szorongásos zavarban, 340 millióan hangulatbetegségekben.

Azok, akiket bántalmaznak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, szorongásos zavarban vagy poszttraumás stresszbetegségben (PTSD) szenvedők, szerhasználók, vagy a legsúlyosabb esetben akár öngyilkosok.

A DSM-IV-ben a szorongásos betegségek fejezetében kaptak helyet a szomatikus betegségek által okozott szorongásos szindrómák (zavarok) és ezen belül külön a "Pszichoaktív szer okozta szorongásos zavar" is.

(1995) felmérése szerint az USA-ban a depressziós és szorongásos zavarban szenvedô betegek csaknem kétszer annyiba kerülnek az egészségügy számára, mint a nem pszichiátriai betegségben szenvedôk.

Nem kell azonban katonának lenni ahhoz, hogy PTSD, vagy más szorongásos zavar alakuljon ki. A mindennapi élet egy rossz élménye is olyan tanulási folyamat alapját képezheti, ami szorongáshoz vezethet.

komorbid pszichiátriai zavar (szorongásos zavar, személyiségzavar, alkohol abúzus, alvászavar)
pszichotikus tünetek
kognitív károsodás
komorbid szomatikus betegségek
organikus agyi elváltozások, neuroradiológiai abnormalitások
pszichoszociális funkcióromlás (pl. önellátás)
aktivitás csökkenés ...

Mint valamennyi betegség, a szorongásos zavarok is jelentősen megterhelik a családot, a barátokat és a szenvedőt.

Depressziókban és szorongásos zavarokban nagyszámú közvetlen és közvetett biokémiai vizsgálat igazolja több más transzmitter-rendellenesség mellett - az agyi szerotonin-anyagcsere jól mérhető eltéréseit, ...

A régebben szorongásos neurózisnak nevezett kategóriából körvonalazódott a szorongásos zavarok egyik gyakori formája, a pánikroham. Előfordulása kb. 10 százalékos.

A depressziós tünetek, a szorongásos zavarok meglehetősen gyakoriak a daganatos betegek körében.

Egyikük sem "csodadoktor", a pszichológiai kezelés a kliens részéről is aktív munkát igényel, s a siker kettőjük együttműködésétől függ. Van, aki szorongásos zavarok és depresszív állapotok kezelésében jártas, van, aki gyermek- és csecsemő terápiában képzett, ...

Az is ismert összefüggés, hogy a feldolgozatlan stressz előbb-utóbb testi betegségekhez, illetve pszichés zavarokhoz vezet, így sok esetben ez áll a magasvérnyomás betegség, a nyombélfekély vagy éppen az asztma, illetve az alvászavar, a szorongásos zavarok vagy a depresszió kialakulásának ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szorongás, Depresszió, Pszichiátria, Stressz, Viselkedés?

◄ Szorongás   Szorongás-szindróma ►
 
RSS Mobile