Kezdőlap (Szorongásos zavar)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Szorongásos zavar

Pszichológia  Szorongás  Szorongás-szindróma

Szorongásos zavarok gyermek- és

serdülőkorban
Olyan rendellenességek tartoznak ide, amelyeknél a szorongás az elsődleges klinikai jellemző. A szorongás irányulhat meghatározott helyzetekre, de kiterjedhet a gyermek egész személyiségére.


A generalizált szorongásos zavart minden helyzetre kiterjedő, perzisztens szorongás jellemzi, remegéssel, izomfeszültséggel, izzadással és más vegetatív tünetekkel kisérve.

Szorongásos zavarok
A szorongásos zavarokat a klinikai diagnosztizálás szerint hatféle csoportba osztjuk.

Szorongásos zavarok szintén szerepet játszhatnak a szkizoaffektív zavar szubjektív átélése során, melyek befolyásolhatják a beteg téveszméinek tartalmát.

A szorongásos zavarok kezelésében a kiváltó ok megismerése és felszámolása a legfontosabb lépés. Erre a legalkalmasabb módszer vitathatatlanul a pszichoterápia, amivel egyetlen baj van, hogy rendkívül időigényes.

A szorongásos zavar, melyek közé tartozik a pánikbetegség, a fóbiák, a traumát követő stressz, gyakori az 55 év felettiek körében.

A szorongásos zavarok világszerte a leggyakoribb, a legtöbb embert és családot érintő és összességükben a legtöbb teljesítmény- és funkciókárosodást okozó mentális zavarok, ...

Azonban az antidepresszánsokat számos más indikációban is alkalmazzák, szorongásos zavarokban (pánik stb.), hangulatzavarokkal járó más kórképekben satöbbi Patikai adatokból semmiféle következtetést nem tudunk levonni arra nézve, ...

Leggyakrabban a szorongásos zavarokhoz társul és nem mindig könnyű elkülöníteni egymástól a két állapotot.

A pánikbetegség olyan szorongásos zavarnak tekinthető, amely heves szorongás, félelem és rossz közérzet ismételten jelentkező, több percig elhúzódó epizódjaiban nyilvánul meg.

A generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél (akikre jellemző, hogy apró dolgokon is sokáig rágódnak, sokat aggodalmaskodnak szeretteik egészségi állapota miatt, félnek jövőjüktől, stb.) az alvászavar jelentkezhet elalvási vagy átalvási ...

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek szorongásos zavarban, 340 millióan hangulatbetegségekben.

Azok, akiket bántalmaznak, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, szorongásos zavarban vagy poszttraumás stresszbetegségben (PTSD) szenvedők, szerhasználók, vagy a legsúlyosabb esetben akár öngyilkosok.

A DSM-IV-ben a szorongásos betegségek fejezetében kaptak helyet a szomatikus betegségek által okozott szorongásos szindrómák (zavarok) és ezen belül külön a "Pszichoaktív szer okozta szorongásos zavar" is.

(1995) felmérése szerint az USA-ban a depressziós és szorongásos zavarban szenvedô betegek csaknem kétszer annyiba kerülnek az egészségügy számára, mint a nem pszichiátriai betegségben szenvedôk.

Nem kell azonban katonának lenni ahhoz, hogy PTSD, vagy más szorongásos zavar alakuljon ki. A mindennapi élet egy rossz élménye is olyan tanulási folyamat alapját képezheti, ami szorongáshoz vezethet.

komorbid pszichiátriai zavar (szorongásos zavar, személyiségzavar, alkohol abúzus, alvászavar)
pszichotikus tünetek
kognitív károsodás
komorbid szomatikus betegségek
organikus agyi elváltozások, neuroradiológiai abnormalitások ...

Mint valamennyi betegség, a szorongásos zavarok is jelentősen megterhelik a családot, a barátokat és a szenvedőt.

Depressziókban és szorongásos zavarokban nagyszámú közvetlen és közvetett biokémiai vizsgálat igazolja több más transzmitter-rendellenesség mellett - az agyi szerotonin-anyagcsere jól mérhető eltéréseit, ...

A régebben szorongásos neurózisnak nevezett kategóriából körvonalazódott a szorongásos zavarok egyik gyakori formája, a pánikroham. Előfordulása kb. 10 százalékos.

A depressziós tünetek, a szorongásos zavarok meglehetősen gyakoriak a daganatos betegek körében.

Van, aki szorongásos zavarok és depresszív állapotok kezelésében jártas, van, aki gyermek- és csecsemő terápiában képzett, van aki családterápiát és párterápiát is vállal. Indulnak pszichodrámacsoportok is.

ismert összefüggés, hogy a feldolgozatlan stressz előbb-utóbb testi betegségekhez, illetve pszichés zavarokhoz vezet, így sok esetben ez áll a magasvérnyomás betegség, a nyombélfekély vagy éppen az asztma, illetve az alvászavar, a szorongásos zavarok ...

Lásd még: Lásd még: Szorongás, Depresszió, Pszichiátria, Stressz, Viselkedés

Pszichológia  Szorongás  Szorongás-szindróma

 
RSS Mobile