Kezdőlap (Szorongás)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szorongás

Pszichológia  Szomorúság  Szorongásos zavar

Szorongásos zavarok gyermek- és

serdülőkorban
Olyan rendellenességek tartoznak ide, amelyeknél a szorongás az elsődleges klinikai jellemző. A szorongás irányulhat meghatározott helyzetekre, de kiterjedhet a gyermek egész személyiségére.


Szorongásoldó, nyugtató hatás Már egyszeri alkalmazásnál is jelentkezik a hatás, így rohamokban jelentkező szorongásos állapotok is jól kezelhetők.
Altató hatás Éjszakára bevéve segíti az elalvást, illetve az éjszakai ébredések számát csökkenti.

Szorongás, pánik
Mit tehetek a szorongás és a pánik ellen?
A minket körülvevő világ az elmúlt évtizedekben komoly változásokon ment keresztül. Olyan események történtek, amelyekre a legtöbben nem számítottunk.

Szorongás - Álmosság - Kóma - Amnézia (Anterográd amnézia, Retrográd amnézia) - Szédülés/Vertigo - Szaglás és ízérzékelés (Anosmia, Ageusia, Parosmia, Parageusia)
Beszéd és hangképzés ...

A szorongás testmozgással is kezelhető
megosztás
Partner: Medipress ...

Szorongás, depresszió - 19 éves lány

Én egy 19 éves szomorú lány vagyok, aki a segítségét szeretné kérni, abban, hogy mi lehet a baj?
Kicsi korom óta vannak hangulatváltozásaim és dühkitöréseim, amiket be is vallok, hiszen olyankor képtelen vagyok uralkodni, vagy kontrollálni magam.

Szorongásoldók (anxiolitikumok)
Fogalomtár
A szorongásos betegségek (például a pánikbetegség) vagy a más betegségeket kísérő szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek. Sokan tévedésből ma is 'nyugtatónak' hiszik ezeket, holott NEM 'nyugtatásra' (= álmosításra) szolgálnak! ...

A mélylélektani felfogás szerint a babona tulajdonképpen a szorongás elhárításának az eszköze, a feszültség levezetésének a módja. Freud szerint az emberek tudattalanjában megbúvó vágyak elfogadhatatlanok a tudatos én számára, mégis elevenek, s kiutat követelnek.

V. Szorongás
-El kell különítenünk a félelemtől. A félelemnek van valamilyen tárgya. A szorongás tárgynélküli, bizonytalan feszültségi állapot. Fontos szerepet játszik a vészhelyzet elhárításában és a lelkiismeret kialakulásában (lelkiismerettől való félelem) ...

Szorongásos tünetek, szindrómák és betegségek
Életkor specifikus szorongásos jelenségek gyermek- és serdülőkorban ...

A szorongás mértékét a szülőkkel való beszélgetés, illetve a gyerekek viselkedésének megfigyelése révén állapították meg a szakemberek, akik arra a megfigyelésre jutottak, hogy bár a kedvenc játékkal való játszás is javított a kicsik közérzetén, ...

Idill és szorongás - Önálló lépések és bizonytalanság - Váratlan tilalmak - A nemek közötti különbségek felfedezése és a bűntudat - Teljesítménykényszer iskoláskorban - Megrendítő élmények - A gyógyító játék és a mese ...

Szorongás és elhárító mechanizmusok
A tiltott cselekvés megtételére irányuló késztetés szorongáshoz vezet. A szorongás csökkentésére elhárító mechanizmusokat alkalmazunk (pl. elfojtás)
3. A személyiség fejlődése
...

SZORONGÁSOK, HANGULATI ÉLET ZAVARAI ,
PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK KEZELÉSE
DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKTATÁS
...

Szorongásoldásra nem ajánlott, elavult szerek
- meprobamat (Andaxin): nem anxiolitikum, hanem inkább az alkohol hatását utánzó nemspecifikus "szedatívum".

Hát a szorongás?
Na igen. Agyunk tanult, és megtanultuk, hogy szorongjunk. A "múlt" megtanított minket arra, hogy kevesek, gyengék, buták, csúnyák, satöbbi vagyunk. Nem jó, de megnyugtató. Ha el akarunk térni "tapasztalatainktól", rögtön elbizonytalanodunk, és szorongani kezdünk.

Mi a szorongás?
Szorongás (anxiety)
Nyugtalanság, feszültség és aggódás állapota. Néhány szakember szerint a félelem szinonímája, mások szerint a szorongás tárgya - például a homályos veszély előérzete - kevésbé specifikus, mint a félelem tárgya, például egy támadó állat.

szorongás1
Fizikai fenyegettségre vagy pszichés veszélytetettségre utaló jelek észlelésére, ezek iránti konkrét, illetve valószerű várakozásokra, általános képzetekre visszavezethető érzelmi állapot.

Szorongásos neurózis és pánikrohamok
Ha rendszeresen fellépnek a fenti jellegű rohamok, és emiatt pánikbetegségre gyanakszunk, még mielőtt azt diagnosztizálnák, nem árt tájékozódnunk róla. Ez a betegség a szorongásos neurózis egyik formája, és a lelki zavarok csoportjába tartozik.

Szorongással, stresszel való megküzdés Problémaközpontú megküzdés: a személy a szorongást kiváltó problémára, helyzetre koncentrál, hogy megkísérelje a jövőben problémára, helyzetre koncentrál, hogy megkísérelje a jövőben elkerülni vagy megváltoztatni Érzelemközpontú megküzdés: célja, ...

Szorongásos állapot, amely egy bizonyos tárgytól vagy helyzettől való félelmet jelent valódi veszély hiányában, például klausztrofóbia (zárt tértől való félelem), agorafóbia (nagy, nyitott terektől való félelem).

Szorongás, indokolatlan félelem gyakori előfordulása
7,7
Depresszivitás ...

SZORONGÁS
Daganatos betegek esetében a szorongás általában szituatív, de olykor mélyen fekvő depresszió egyik tüneteként is felfogható. Eredményes kezelése (pszichoterápia és/vagy gyógyszeres terápia) a pontos pszichológiai/pszichiátriai kórisme megállapításától függ.

A szorongás azonban nem mindig debilizáló jellegű. A kutatások kimutatták, hogy erősen függ a feladattól és a teljesítményszituációtól. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a teljesítményszintet a szorongás és a feladat nehézsége egymással kölcsönhatásban befolyásolja.

A szorongásos betegségekkel küzdők és családjaik hónapokat, sőt éveket tölthetnek anélkül, hogy tudnák, mi a valódi probléma. Ez sok frusztrációt jelent, és komolyan megterheli a kapcsolatokat. És ezek a terhek nem szükségszerűen enyhülnek, amint a diagnózis megszületik.

A szorongás nem betegség, de gyógyítható
Minden válsághelyzetnek van megoldása
(Sz)épülő emlékeink - a lelki fájdalom gyógyítása ...

Főleg szorongásos, kényszeres, depressziós tünetek megjelenésekor alkalmazhatók. Tudatos, jól felépített, sok együttműködést igénylő módszerek összessége, ami otthoni gyakorlást is igényel. Ebben a megközelítésben a személyiség főleg tanulás révén alakul ki.
Háromféle tanulásmódot különbözetet meg.

Nyugtató, szorongásoldó és altató hatásúak.Ma már nem csak az idős korúak szenvednek krónikus álmatlanságban, hanem a civilizációs ártalom részeként a stresszes életmód miatt a fiatal és középkorúak is egyre többen küzdenek alvászavarokkal.

A szociális szorongás, pánik, depresszió, lámpaláz, teljesítményblokk, pszichovegetatív - pszichoszomatikus tünetek ( álmatlanság, fejfájás "ideges" szervi panaszok, magas vérnyomás, táplálkozási zavarok ) satöbbi tüneteire használhatók az imaginatív technikák, ...

Depresszió, szorongás és szerotonin
Bánki M. Csaba dr.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Elme- és Ideggyógyintézet, I.

- generalizált szorongás
A veszélyezettek köre: az emberélet különösen megterhelő lelki behatásai bárkinél vezethetnek a fenti tünetek valamelyikének kialakulásához, mégis inkább családi halmozódás jellemző, vagy a kora gyermekkori lelki fejlődésben mutatható ki zavar.

Ezt a másoknál szorongást generáló táblát Mr. Wilson először pozitívan fogadja: "Szép kép, tetszik". Intellektualizációs jellegű válaszában absztrakt állatok jelennek meg, törékenynek éli meg önmagát (egzotikus növény levele).

Freud például azt állította, hogy azért van több női betege, mint férfi, mert a férfiak elisszák a szorongásaikat. A stressz-szindróma a statisztikák szerint elsősorban a nőket érinti, akik hajlamosabbak többet rágódni egy-egy problémán.

Ezt némileg csökkenti, hogy pszichózisban szenvedők, szorongásos betegek, depressziósok nyilván az átlagembernél gyakrabban követnek el öngyilkosságot.

A szorongásos neurózisok, fóbiák, kényszeres neurózisok keletkezéséhez az elmélet egyes képviselői az alábbi (a szorongás kétfaktoros eleméletén ill. a faktoranalitikus személyiségelmélen nyugvó) magyarázatokat fűzték: Az alacsony gátlási potenciállal (extroverzió) rendelkező és fokozottan ...

Eysenck Pavlovnak abból a felismeréséből indult ki, hogy a túlérzékenységgel, szorongással jellemezhető neuraszténiásoknál az ingerületi, a környezet iránt érzéketlen; az egocentrikus hisztériásoknál pedig a gátlási folyamatok vannak túlsúlyban.

Végül óvnom kell Önöket attól, hogy hagyják magukat megtéveszteni attól az ellenvetéstől, amely szerint a szorongásos álmok létezése ellentmondana ama felfogásunknak, amely minden álomban vágyteljesülést lát.

A stressz egyik legnagyobb veszélye a szorongás. Ha beszélünk egy témáról, könnyebb megfogalmazni a vele kapcsolatos kérdéseket és félelmeket is. Egy állás elvesztése mindig szörnyű. Az ettől való félelem már testet öltött érzés és lehet róla beszélni. Hogyan élheti túl a család a nehéz időszakot?

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek szorongásos zavarban, 340 millióan hangulatbetegségekben.

Ezt ő azzal magyarázta, hogy a hírek mintegy igazolják a katasztrófa miatt megrémült emberek szorongásait. Nem szorongás keltőek tehát, hanem szorongás igazolóak. Az emberek a rémhírekkel olyan információhoz jutnak, mely összhangban van a katasztrófa miatt kialakult félelmükkel.

Az angliai Derby University klinikai pszichológia professzora, Paul Gilbert szerint Price engedelmességi elmélete azon alapul, hogy a szorongást a depresszióval elválaszthatatlanul összefüggő állapotnak tartja.

Emellett azonban belső üresség, szorongás, vagy idegesség, nyugtalanság is előfordulhat.

másodlagos tünetek: szorongás, főleg a teljesítményszorongás, kudarckerülés, agresszió, visszahúzódás és gátoltság, figyelemfelkeltő viselkedés. A keresztcsatornák összehangolásának hiánya is feltűnő.

Ezenkívül a nők kevésbé érzékenyebbek a stresszre, közlésvágyuk az önkifejezést jobban lehetővé teszi, mint a férfi szorongásait leplezni kívánó zártsága. Mindez egyetlen kromoszóma-eltérésnek, az X-Y különbségének tudható be.

Kialakulásának lelki hátterében ott a magányosság, fájdalmas élethelyzetek, szorongás, a szülőkkel kapcsolatos lelki sérülés, veszteség-élmény, rossz szülő-gyermek kapcsolat, esetleg a szülő korai elvesztése.

Az egyik legrégebbi szer, a klasszikus vagy Monoamin-oxidáz(MAO)-bénító vagy gátló, hatékonynak bizonyul a depresszión kívül a szorongásos betegségek - elsősorban fóbiák és kényszerek - kezelésében is, alkalmazását azonban jelentősen korlátozza a szigorú diéta.

Éhség, ingerlékenység, indulatosság, szorongás, koncentráció-gyengeség, nyugtalanság, csökkent szívműködés, növekvő étvágy és testsúly képében.
A dohányzás elkezdésében számos tényező játszik szerepet. Ilyenek a csoportnyomás, a szociális minták, önértékelési zavarok és hangulati nyomottság.

Az identitásvesztés elleni szorongás hajtja bandákba. â†' teljes identitásvesztés lehet.
6.Intimitás vs. Izoláció (elszigetelődés)
18-21 év ifjúkor ...

A "pánik" jelentése: Erős szorongással, aggodalommal járó menekülési kényszer az azt kiváltó helyzettől.

Affektív tünetek amelyek a hangulatot befolyásolhatják, például depresszió, szorongás, magány vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

Egy lelkigondozó nem tesz mást, mint lehetőséget kínál egy beszélgetésre, meghallgatja a beteg őszinte, mélyről jövő érzéseit, más esetben a senki által végig nem hallgatott mániáit, félelmeit, szorongásait.

boldogság család depresszió drog egészség elhízás előadás evolúció fejlődéslélektan férfi függőség gender gyerek hipnózis HR házasság internet memória mesterséges intelligencia munka nő pszichiátria pszichoanalízis pszichodráma pszichológus párkapcsolat skizofrénia stressz szerelem szex szorongás ...

Ha a diákok részt vehetnek az optimális tevékenység megszervezésében, ez nagyobb felelősségtudattal jár, és nagyobb elkötelezettséget alakíthat ki az iskolai tevékenység iránt. A merevséggel jellemezhető struktúra pedig növeli a szorongást, agresszivitást (Halász, 1978).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Stressz, Pánik, Kényszerbetegség, Figyelem?

◄ Szomorúság   Szorongásos zavar ►
 
RSS Mobile