Kezdőlap (Szorongás)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szorongás

Pszichológia  Szomorúság  Szorongásos zavar

Szorongás kezelése gyermekeknél és serdülőknél
A normál gyermeki fejlődést számos szorongásos jelenség kíséri.


Szorongásos zavarok gyermek- és

serdülőkorban
Olyan rendellenességek tartoznak ide, amelyeknél a szorongás az elsődleges klinikai jellemző. A szorongás irányulhat meghatározott helyzetekre, de kiterjedhet a gyermek egész személyiségére.

Szorongásoldó, nyugtató hatás Már egyszeri alkalmazásnál is jelentkezik a hatás, így rohamokban jelentkező szorongásos állapotok is jól kezelhetők.
Altató hatás Éjszakára bevéve segíti az elalvást, illetve az éjszakai ébredések számát csökkenti.

Szorongás, pánik
Mit tehetek a szorongás és a pánik ellen?
A minket körülvevő világ az elmúlt évtizedekben komoly változásokon ment keresztül. Olyan események történtek, amelyekre a legtöbben nem számítottunk.

Szorongás
Mi a szorongás?
Szorongás vagy szabadság? Van választásod! ...

~os panaszok
Mindenki által jól ismert jelenség a fenyegető élethelyzetre adott félelem reakció, izzadás, remegés, izomfeszülés, gondoljunk csak egy veszélyes közlekedési manőverre.

~ - álmosság - kóma - amnézia (anterográd amnézia, retrográd amnézia) - szédülés/vertigo - szaglás és ízérzékelés (anosmia, ageusia, parosmia, parageusia)
Beszéd és
hangképzés ...

A ~ról - röviden
ha megtaláljuk magunkban az okot, ami energizálja ~unkat, akkor könnyebben képesek leszünk azt átértékelni ...

A ~ testmozgással is kezelhető
megosztás
Partner: Medipress ...

~, depresszió - 19 éves lány

Én egy 19 éves szomorú lány vagyok, aki a segítségét szeretné kérni, abban, hogy mi lehet a baj?
Kicsi korom óta vannak hangulatváltozásaim és dühkitöréseim, amiket be is vallok, hiszen olyankor képtelen vagyok uralkodni, vagy kontrollálni magam.

A mélylélektani felfogás szerint a babona tulajdonképpen a ~ elhárításának az eszköze, a feszültség levezetésének a módja. Freud szerint az emberek tudattalanjában megbúvó vágyak elfogadhatatlanok a tudatos én számára, mégis elevenek, s kiutat követelnek.

~os betegségek, generalizált ~-szindróma
A SZORONGÁS TÜNETEI ...

V. ~
-El kell különítenünk a félelemtől. A félelemnek van valamilyen tárgya. A ~ tárgynélküli, bizonytalan feszültségi állapot. Fontos szerepet játszik a vészhelyzet elhárításában és a lelkiismeret kialakulásában (lelkiismerettől való félelem) ...

~os tünetek, szindrómák és betegségek
Életkor specifikus ~os jelenségek gyermek- és serdülőkorban ...

A ~ mértékét a szülőkkel való beszélgetés, illetve a gyerekek viselkedésének megfigyelése révén állapították meg a szakemberek, akik arra a megfigyelésre jutottak, hogy bár a kedvenc játékkal való játszás is javított a kicsik közérzetén, ...

Idill és ~ - Önálló lépések és bizonytalanság - Váratlan tilalmak - A nemek közötti különbségek felfedezése és a bűntudat - Teljesítménykényszer iskoláskorban - Megrendítő élmények - A gyógyító játék és a mese ...

~ és elhárító mechanizmusok
A tiltott cselekvés megtételére irányuló késztetés ~hoz vezet. A ~ csökkentésére elhárító mechanizmusokat alkalmazunk (pl. elfojtás)
3. A személyiség fejlődése
...

SZORONGÁSOK, HANGULATI ÉLET ZAVARAI ,
PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK KEZELÉSE
DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKTATÁS
...

~oldásra nem ajánlott, elavult szerek
- meprobamat (Andaxin): nem anxiolitikum, hanem inkább az alkohol hatását utánzó nemspecifikus "szedatívum".

~ kezelése
~ bemutatása:
A ~sal mindannyian találkozunk akár nap mint nap.

Hát a ~?
Na igen. Agyunk tanult, és megtanultuk, hogy szorongjunk. A "múlt" megtanított minket arra, hogy kevesek, gyengék, buták, csúnyák, satöbbi vagyunk. Nem jó, de megnyugtató. Ha el akarunk térni "tapasztalatainktól", rögtön elbizonytalanodunk, és szorongani kezdünk.

Mi a ~?
~ (anxiety)
Nyugtalanság, feszültség és aggódás állapota. Néhány szakember szerint a félelem szinonímája, mások szerint a ~ tárgya - például a homályos veszély előérzete - kevésbé specifikus, mint a félelem tárgya, például egy támadó állat.

~sal, stresszel való megküzdés Problémaközpontú megküzdés: a személy a ~t kiváltó problémára, helyzetre koncentrál, hogy megkísérelje a jövőben problémára, helyzetre koncentrál, hogy megkísérelje a jövőben elkerülni vagy megváltoztatni Érzelemközpontú megküzdés: célja, ...

~os állapot, amely egy bizonyos tárgytól vagy helyzettől való félelmet jelent valódi veszély hiányában, például klausztrofóbia (zárt tértől való félelem), agorafóbia (nagy, nyitott terektől való félelem).

~csökkentés serdülők számára, pszichológus tanácsai szülőknek óvodákban iskolákban,
a pszichológus házhoz megy,
pszichológus-gyógypedagógus fejlesztési tanácsai gyermekek, fiatalok számára, ...

~, indokolatlan félelem gyakori előfordulása
7,7
Depresszivitás ...

~oldóként. Amikor eluralkodott rajta a félelem, hogy nem tud megfelelni felesége
közeledésének, bevett egy negyedet a tablettából. Ehhez nem kellett a felesége jelenléte.
Elégtelenségérzése sokszor csak fantáziában jött létre és ott is tetőzött. Gyakran munkahelyén.

SZORONGÁS
Daganatos betegek esetében a ~ általában szituatív, de olykor mélyen fekvő depresszió egyik tüneteként is felfogható. Eredményes kezelése (pszichoterápia és/vagy gyógyszeres terápia) a pontos pszichológiai/pszichiátriai kórisme megállapításától függ.

A ~ azonban nem mindig debilizáló jellegű. A kutatások kimutatták, hogy erősen függ a feladattól és a teljesítményszituációtól. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a teljesítményszintet a ~ és a feladat nehézsége egymással kölcsönhatásban befolyásolja.

A ~os betegségekkel küzdők és családjaik hónapokat, sőt éveket tölthetnek anélkül, hogy tudnák, mi a valódi probléma. Ez sok frusztrációt jelent, és komolyan megterheli a kapcsolatokat. És ezek a terhek nem szükségszerűen enyhülnek, amint a diagnózis megszületik.

A ~ nem betegség, de gyógyítható
Minden válsághelyzetnek van megoldása
(Sz)épülő emlékeink - a lelki fájdalom gyógyítása ...

Főleg ~os, kényszeres, depressziós tünetek megjelenésekor alkalmazhatók. Tudatos, jól felépített, sok együttműködést igénylő módszerek összessége, ami otthoni gyakorlást is igényel. Ebben a megközelítésben a személyiség főleg tanulás révén alakul ki.
Háromféle tanulásmódot különbözetet meg.

Nyugtató, ~oldó és altató hatásúak.Ma már nem csak az idős korúak szenvednek krónikus álmatlanságban, hanem a civilizációs ártalom részeként a stresszes életmód miatt a fiatal és középkorúak is egyre többen küzdenek alvászavarokkal.

A szociális ~, pánik, depresszió, lámpaláz, teljesítményblokk, pszichovegetatív - pszichoszomatikus tünetek ( álmatlanság, fejfájás "ideges" szervi panaszok, magas vérnyomás, táplálkozási zavarok ) satöbbi tüneteire használhatók az imaginatív technikák, ...

Depresszió, ~ és szerotonin
Bánki M. Csaba dr.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Elme- és Ideggyógyintézet, I.

Pál Ferenc: A ~tól az önbecsülésig
Steve Andreas: Énkép
Cikkek önismeret témában ...

- generalizált ~
A veszélyezettek köre: az emberélet különösen megterhelő lelki behatásai bárkinél vezethetnek a fenti tünetek valamelyikének kialakulásához, mégis inkább családi halmozódás jellemző, vagy a kora gyermekkori lelki fejlődésben mutatható ki zavar.

Ezt a másoknál ~t generáló táblát Mr. Wilson először pozitívan fogadja: "Szép kép, tetszik". Intellektualizációs jellegű válaszában absztrakt állatok jelennek meg, törékenynek éli meg önmagát (egzotikus növény levele).

Az egyik a ~oldókhasználata, melyeket rendszeresen szedve alkalmasak a ~szint mérséklésére, akár teljes megszűntetésére illetve alkalmilag bevéve a pánikrohamok idején, azok oldására. Hatásuk a bevételt követően 15-30 perc után jelentkezik. Önmagukban való alkalmazásukat max.

Ugyanez a ~ és "félelem" gátolta meg bennem, hogy elmenjek meglátogatni a beteg nagyapám, mikor idelátogatott. Eldöntöttem, hogy leutazom Gárdonyba, mert ott volt az egész család, de az utolsó pillanatban le kellett mondanom, mert nem tudtam volna vonatra szállni.

Freud például azt állította, hogy azért van több női betege, mint férfi, mert a férfiak elisszák a ~aikat. A stressz-szindróma a statisztikák szerint elsősorban a nőket érinti, akik hajlamosabbak többet rágódni egy-egy problémán.

Ezt némileg csökkenti, hogy pszichózisban szenvedők, ~os betegek, depressziósok nyilván az átlagembernél gyakrabban követnek el öngyilkosságot.

A ~os neurózisok, fóbiák, kényszeres neurózisok keletkezéséhez az elmélet egyes képviselői az alábbi (a ~ kétfaktoros eleméletén ill. a faktoranalitikus személyiségelmélen nyugvó) magyarázatokat fűzték: Az alacsony gátlási potenciállal (extroverzió) rendelkező és fokozottan ...

Eysenck Pavlovnak abból a felismeréséből indult ki, hogy a túlérzékenységgel, ~sal jellemezhető neuraszténiásoknál az ingerületi, a környezet iránt érzéketlen; az egocentrikus hisztériásoknál pedig a gátlási folyamatok vannak túlsúlyban.

Végül óvnom kell Önöket attól, hogy hagyják magukat megtéveszteni attól az ellenvetéstől, amely szerint a ~os álmok létezése ellentmondana ama felfogásunknak, amely minden álomban vágyteljesülést lát.

Runkel megállapítja, hogy a szexualitás elfojtásából eredő ~ a vallás alapja, s ez a körülmény hatalmat ad azok kezébe, akik oldani tudják ezt a ~t, például a gyónás és feloldozás révén.

A diákok csak ritkán tudják, pontosan mire is számíthatnak, és azok, akik a vizsgától való félelemtől, vagy ~tól szenvednek, látják a stressz következtében kialakuló esetleges teljesítményromlást. Egy kis ~ tulajdonképpen segítheti a teljesítményünket.

A stressz egyik legnagyobb veszélye a ~. Ha beszélünk egy témáról, könnyebb megfogalmazni a vele kapcsolatos kérdéseket és félelmeket is. Egy állás elvesztése mindig szörnyű. Az ettől való félelem már testet öltött érzés és lehet róla beszélni. Hogyan élheti túl a család a nehéz időszakot?

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek ~os zavarban, 340 millióan hangulatbetegségekben.

Ezt ő azzal magyarázta, hogy a hírek mintegy igazolják a katasztrófa miatt megrémült emberek ~ait. Nem ~ keltőek tehát, hanem ~ igazolóak. Az emberek a rémhírekkel olyan információhoz jutnak, mely összhangban van a katasztrófa miatt kialakult félelmükkel.

Az angliai Derby University klinikai pszichológia professzora, Paul Gilbert szerint Price engedelmességi elmélete azon alapul, hogy a ~t a depresszióval elválaszthatatlanul összefüggő állapotnak tartja.

másodlagos tünetek: ~, főleg a teljesítmény~, kudarckerülés, agresszió, visszahúzódás és gátoltság, figyelemfelkeltő viselkedés. A keresztcsatornák összehangolásának hiánya is feltűnő.

Ha nincsen a gyászolásra lehetőség, akkor később komoly pszichés zavarok léphetnek fel: depresszió, állandó ~, amely a hétköznapi életre negatív hatással lesz.

Ezenkívül a nők kevésbé érzékenyebbek a stresszre, közlésvágyuk az önkifejezést jobban lehetővé teszi, mint a férfi ~ait leplezni kívánó zártsága. Mindez egyetlen kromoszóma-eltérésnek, az X-Y különbségének tudható be.

Pszichoneuroimmunológia: a pszichés folyamatok (pl. ~ stb.) az idegrendszeri mechanizmusok és az immunrendszer viszonyát és egymásra való hatását vizsgálja.
RAVEN teszt: olyan általános intelligencia próba, amely egyre bonyolultabb szabályok szerint változó ábrák sorozata.

Kialakulásának lelki hátterében ott a magányosság, fájdalmas élethelyzetek, ~, a szülőkkel kapcsolatos lelki sérülés, veszteség-élmény, rossz szülő-gyermek kapcsolat, esetleg a szülő korai elvesztése.

Az egyik legrégebbi szer, a klasszikus vagy Monoamin-oxidáz(MAO)-bénító vagy gátló, hatékonynak bizonyul a depresszión kívül a ~os betegségek - elsősorban fóbiák és kényszerek - kezelésében is, alkalmazását azonban jelentősen korlátozza a szigorú diéta.

Éhség, ingerlékenység, indulatosság, ~, koncentráció-gyengeség, nyugtalanság, csökkent szívműködés, növekvő étvágy és testsúly képében.
A dohányzás elkezdésében számos tényező játszik szerepet. Ilyenek a csoportnyomás, a szociális minták, önértékelési zavarok és hangulati nyomottság.

Az identitásvesztés elleni ~ hajtja bandákba. â†' teljes identitásvesztés lehet.
6.Intimitás vs. Izoláció (elszigetelődés)
18-21 év ifjúkor ...

A "pánik" jelentése: Erős ~sal, aggodalommal járó menekülési kényszer az azt kiváltó helyzettől.

Affektív tünetek amelyek a hangulatot befolyásolhatják, például depresszió, ~, magány vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

Egy lelkigondozó nem tesz mást, mint lehetőséget kínál egy beszélgetésre, meghallgatja a beteg őszinte, mélyről jövő érzéseit, más esetben a senki által végig nem hallgatott mániáit, félelmeit, ~ait.

boldogság család depresszió drog egészség elhízás előadás evolúció fejlődéslélektan férfi függőség gender gyerek hipnózis HR házasság internet memória mesterséges intelligencia munka nő pszichiátria pszichoanalízis pszichodráma pszichológus párkapcsolat skizofrénia stressz szerelem szex ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Stressz, Szociális, Pszichológia, Hangulatzavar?

◄ Szomorúság   Szorongásos zavar ►
 
RSS Mobile