Kezdőlap (Placebo)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Placebo

Pszichológia  Pipothiazin  Placebo hatás

A placebo (a latin placere jövő ideje: tetszeni fogok) elsősorban gyógyszerészeti készítmények, orvosi műveletek tudományos hatékonysági vizsgálatának ellentételi referenciája.


A placebohatás
1 . oldal
Kontrollcsoportok pirulái - Csodás "hatások" - Csak kuruzslás? - A beteg bizalma - Miért hat egy szem cukorka?

Placebohatás
Szendi dolgozatában a placebót hatástalan szőlőcukorként aposztrofálja - bár egy félmondatban elismeri, hogy "olykor a placebohatás csodákra képes". A placebo magyarul azt jelenti, tetszeni fogok.

A placebohatás olyan mérhető, megfigyelhető vagy érezhető javulást hoz egy beteg egészségi állapotában, mely nem a kezelés eredménye.

gyógyszer-placebo kezelés, 5. pszichoterápia-placebo kezelés. A pszichoterápia-placebo kezelés megvalósítása igen nehéz, hiszen a rendszeres orvos-beteg találkozásokat nehéz úgy alakítani, ...

A belga tanulmányban a részvevőknek vagy placebo vagy oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, és egy, bizalmat kívánó játékra kérték fel őket. A játékban egy bizonyos mennyiségű pénzt kaptak, melyet megoszthattak egy partnerrel.

Szendi Gábor egyelőre fiókban maradt cikke ismerteti például azokat a nemzetközi klinikai hatástani vizsgálatokat, amelyek bizonyították, hogy az antidepresszánsok - majd' a vizsgálatok felében - nem hatékonyabbak, mint a placebo, ...

8 E.Schrader, B.Meier, A.Brattström: Hypericum Treatment of Mild-Moderate Depresszion in a Placebo-Controlled Study. A Prospective, Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Multicentre Study. Human Psychopharmacology Vol.13. 163-169 (1998) ...

A nalmefene és a placebocsoport tagjai is egyaránt részt vettek tanácsadáson, hogy maximalizálják a motivációjukat a leszokásra. Hat hónap elteltével a napi elfogyasztott alkoholmennyiség 1 üveg borról egy pohár borra csökkent.

Forrás: Lann, W., et al. (2010). Adjuvant Aspirin Therapy Reduces Symptoms of Schizophrenia Spectrum Disorders: Results From a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. J Clin Psychiatry;71(5):520-527.

Elemzése végén a szerző megpróbálja értelmezni azt a tagadhatatlan tényt, hogy az antidepresszívumok klinikai próbáiban az aktív szer ágban nagyobb számban fordulnak elő szuicid események, mint a placebo ágban.

Általában minimálisak és enyhék (a placebo mellékhatásait nem haladják meg).

Az eredmények 6 illetve 8 hét után végzett értékelésénél kiderült, hogy a hypericum a depresszió csökkentése szempontjából jelentősen hatékonyabb, mint a placebo és ugyanolyan hatékony, mint az imipramin.

A többiek, tudtukon kívül, hatóanyag nélküli tablettát, placebo-t vettek be.

Lásd még: Lásd még: Depresszió, Antidepresszáns, Pszichiátria, Öngyilkosság, Kísérlet

Pszichológia  Pipothiazin  Placebo hatás

 
RSS Mobile