Kezdőlap (Placebo)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Placebo

Pszichológia  Pipothiazin  Placebo hatás

A placebo (a latin placere jövő ideje: tetszeni fogok) elsősorban gyógyszerészeti készítmények, orvosi műveletek tudományos hatékonysági vizsgálatának ellentételi referenciája.


A placebohatás
1 . oldal
Kontrollcsoportok pirulái - Csodás "hatások" - Csak kuruzslás? - A beteg bizalma - Miért hat egy szem cukorka?

Placebohatás
Szendi dolgozatában a placebót hatástalan szőlőcukorként aposztrofálja - bár egy félmondatban elismeri, hogy "olykor a placebohatás csodákra képes". A placebo magyarul azt jelenti, tetszeni fogok.

A placebohatás olyan mérhető, megfigyelhető vagy érezhető javulást hoz egy beteg egészségi állapotában, mely nem a kezelés eredménye. Ez a hatás sokak szerint - valamilyen misztikus módon - magának a placebónak köszönhető, ami készülhet cukorból vagy keményítőből is.

A belga tanulmányban a részvevőknek vagy placebo vagy oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, és egy, bizalmat kívánó játékra kérték fel őket. A játékban egy bizonyos mennyiségű pénzt kaptak, melyet megoszthattak egy partnerrel.

Szendi Gábor egyelőre fiókban maradt cikke ismerteti például azokat a nemzetközi klinikai hatástani vizsgálatokat, amelyek bizonyították, hogy az antidepresszánsok - majd' a vizsgálatok felében - nem hatékonyabbak, mint a ~, azaz a hatóanyag nélküli "álpirulák".

8 E.Schrader, B.Meier, A.Brattström: Hypericum Treatment of Mild-Moderate Depresszion in a ~-Controlled Study. A Prospective, Double-Blind, Randomized, ~-Controlled, Multicentre Study. Human Psychopharmacology Vol.13. 163-169 (1998) ...

A nalmefene és a ~csoport tagjai is egyaránt részt vettek tanácsadáson, hogy maximalizálják a motivációjukat a leszokásra. Hat hónap elteltével a napi elfogyasztott alkoholmennyiség 1 üveg borról egy pohár borra csökkent.

Forrás: Lann, W., et al. (2010). Adjuvant Aspirin Therapy Reduces Symptoms of Schizophrenia Spectrum Disorders: Results From a Randomized, Double-Blind, ~-Controlled Trial. J Clin Psychiatry;71(5):520-527.

Elemzése végén a szerző megpróbálja értelmezni azt a tagadhatatlan tényt, hogy az antidepresszívumok klinikai próbáiban az aktív szer ágban nagyobb számban fordulnak elő szuicid események, mint a ~ ágban.

Általában minimálisak és enyhék (a ~ mellékhatásait nem haladják meg). Néha átmeneti izgatottság, nyugtalanság, elalvási nehézség észlelhető, továbbá az egyes szereknek megfelelő sajátos túlérzékenységi jelenségek léphetnek fel - ezeket lásd az egyes készítmények előirataiban.

Az eredmények 6 illetve 8 hét után végzett értékelésénél kiderült, hogy a hypericum a depresszió csökkentése szempontjából jelentősen hatékonyabb, mint a ~ és ugyanolyan hatékony, mint az imipramin.

A többiek, tudtukon kívül, hatóanyag nélküli tablettát, ~-t vettek be. A vizsgálat eredményeit elemezve kiderült, hogy a Rhodiola Rosea-t szedők 20%-kal jobb szellemi funkciókat mutattak fel a vizsgálat két hete alatt, mint a kontrollcsoport másik fele.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Antidepresszáns, Pszichiátria, Öngyilkosság, Kísérlet?

◄ Pipothiazin   Placebo hatás ►
 
RSS Mobile