Kezdőlap (Placebo)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Placebo

Pszichológia  Pipothiazin  Placebo hatás

A placebo (latin szó, jelentése 'tetszeni fogok'[1]) klasszikus, a gyógyító kontextusra nem leszűkített meghatározása szerint egy olyan 'anyag vagy eljárás, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ...


A placebohatás
1 . oldal
Kontrollcsoportok pirulái - Csodás "hatások" - Csak kuruzslás? - A beteg bizalma - Miért hat egy szem cukorka?

Placebo hatás
A cikk szerzői:
Kató Zsófia az ELTE BTK Pedagógiai és Pszichológiai Karának 3. évfolyamos, ...

Placebohatás
Szendi dolgozatában a placebót hatástalan szőlőcukorként aposztrofálja - bár egy félmondatban elismeri, hogy "olykor a placebohatás csodákra képes". A placebo magyarul azt jelenti, tetszeni fogok.

A placebohatás olyan mérhető, megfigyelhető vagy érezhető javulást hoz egy beteg egészségi állapotában, mely nem a kezelés eredménye. Ez a hatás sokak szerint - valamilyen misztikus módon - magának a placebónak köszönhető, ami készülhet cukorból vagy keményítőből is.

Az egyik csoport három évig naponta 800 mikrogramm folsavat kapott, mialatt a másik csoport egy ~ tablettát. Abban a csoportban, akik folsavat kaptak, csökkent a vérben a homocystein mennyisége. Különféle teszteknél a vizsgált személyek jobban szerepeltek, mint a '~-csoport" tagjai.

A belga tanulmányban a részvevőknek vagy ~ vagy oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, és egy, bizalmat kívánó játékra kérték fel őket. A játékban egy bizonyos mennyiségű pénzt kaptak, melyet megoszthattak egy partnerrel.

Szendi Gábor egyelőre fiókban maradt cikke ismerteti például azokat a nemzetközi klinikai hatástani vizsgálatokat, amelyek bizonyították, hogy az antidepresszánsok - majd' a vizsgálatok felében - nem hatékonyabbak, mint a ~, azaz a hatóanyag nélküli "álpirulák".

A nalmefene és a ~csoport tagjai is egyaránt részt vettek tanácsadáson, hogy maximalizálják a motivációjukat a leszokásra. Hat hónap elteltével a napi elfogyasztott alkoholmennyiség 1 üveg borról egy pohár borra csökkent.

Az orbáncfűkivonattal történt kezelés során tapasztalt mellékhatások gyakorisága megegyezik a ~ adagolás során észleltekkel.
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Gyakori (8%): szájszárazság,
Ritka (1-2 %): fejfájás, izzadás, gyengeség.
Nagyon ritka ( ...

Forrás: Lann, W., et al. (2010). Adjuvant Aspirin Therapy Reduces Symptoms of Schizophrenia Spectrum Disorders: Results From a Randomized, Double-Blind, ~-Controlled Trial. J Clin Psychiatry;71(5):520-527.

Elemzése végén a szerző megpróbálja értelmezni azt a tagadhatatlan tényt, hogy az antidepresszívumok klinikai próbáiban az aktív szer ágban nagyobb számban fordulnak elő szuicid események, mint a ~ ágban.

Általában minimálisak és enyhék (a ~ mellékhatásait nem haladják meg). Néha átmeneti izgatottság, nyugtalanság, elalvási nehézség észlelhető, továbbá az egyes szereknek megfelelő sajátos túlérzékenységi jelenségek léphetnek fel - ezeket lásd az egyes készítmények előirataiban.

Az eredmények 6 illetve 8 hét után végzett értékelésénél kiderült, hogy a hypericum a depresszió csökkentése szempontjából jelentősen hatékonyabb, mint a ~ és ugyanolyan hatékony, mint az imipramin.

A többiek, tudtukon kívül, hatóanyag nélküli tablettát, ~-t vettek be. A vizsgálat eredményeit elemezve kiderült, hogy a Rhodiola Rosea-t szedők 20%-kal jobb szellemi funkciókat mutattak fel a vizsgálat két hete alatt, mint a kontrollcsoport másik fele.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Pszichiátria, Antidepresszáns, Kísérlet, Öngyilkosság?

◄ Pipothiazin   Placebo hatás ►
 
RSS Mobile