Kezdőlap (Öngyilkossági kísérlet)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Öngyilkossági kísérlet

Pszichológia  Öngyilkosság  Öngyógyítás

Az öngyilkossági kísérletnek hasonló a hatása. Ilyenkor azonban a közelállóknak alkalmuk nyílik, hogy az öngyilkos segélykérő magatartására megfelelő választ adva saját érzéseikkel is megküzdjenek.
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...


Öngyilkossági kísérlet
5,5
Szorongás, indokolatlan félelem gyakori előfordulása ...

A pánikbetegek 30%-a használ alkoholt és 17%-uk pszichoaktív szereket, mint a kokain vagy marihuána a kínjaik enyhítésére. Egyes kutatások szerint az öngyilkossági kísérletek száma szintén nagyobb a ...

Még kezdő koromban egy "osztályon" megismertem egy férfit, aki éppen öngyilkossági kísérlete miatt állt kezelés alatt. Elmondta, hogy évek óta küszködnek azzal, hogy ő szexuálisan egy nulla, évek óta járnak szexológustól szexológusig. Mi is a panasz?

Így lesz a betegségből bűntudat, szégyen, elutasítottság-érzés és öngyilkossági kísérlet. És így ismétlődik meg a "gyógyító környezetben" Albert egész életén végighúzódó konfliktusa: akiknek a szeretetére vágyik, azok ellökik maguktól.

Sajnos e kórkép ritkán kerül diagnosztizálásra és rendszerint csak akkor, ha már öngyilkossági kísérlete volt a betegnek. Az e betegségben szenvedők a látszólag "minden ok nélkül" öngyilkossági kísérletet elkövetők között találhatók.

A felmérésben résztvevő 195 000 öt és huszonnégy év közötti fiatal mindegyike ilyen típusú gyógyszert szedett, és 344 öngyilkossági kísérlet történt körükben.

Ebben a gondolatmenetben megérthetô, hogy bármennyire is nyilvánvaló a szándék, az önkezű halál gondolata, a gyógyszeres öngyilkossági kísérlet áldozatát elsô lépésben szakavatott ellátás (és a mérgezés tekintetében befejezett ellátást) illeti meg, ...

A pánikbetegségben szenvedők 20 %-ának anamnézisében fordul elő öngyilkossági kísérlet.

Ezeknek az intenzív érzéseknek a legszélsőségesebb formája az, amikor az öngyilkossági kísérletetek vagy szándékos önmegsebesítés, öncsonkítás formájában manifesztálódik.

A kevert fázisok többnyire a legkevésbé stabil fázisok (negatív hangulatok könnyen megjelenhetnek, de hamar el is múlhatnak) magukban foglalhatnak pánik rohamokat, rombolási hajlamot és öngyilkossági kísérletet.

Ugyancsak veszélyt jelenthet a már elkövetett sikertelen öngyilkossági kísérlet, illetve a családon belül tapasztalt öngyilkossági kísérlet.

Az ünnepek idején emelkedik az öngyilkossági kísérletek száma, de nyáron is az átlagnál többen próbálják megölni magukat.
A kutatók különféle okokkal próbálták magyarázni a jelenséget.

A gyermek- és serdülőkori öngyilkosságoknak, illetve öngyilkossági kísérleteknek csupán egy része vezethető vissza depresszív megbetegedésre.

Fontos feladata az iskolapszichológusnak az egyéni ellátásban még a krízishelyzetek kezelése (pl. öngyilkossági kísérletek), a pályaválasztási döntés segítése.
b) Közösségekkel való foglalkozás ...

ha az anamnézisben agresszivitás és/vagy öngyilkossági kísérlet szerepel
súlyos pszichózis esetén
nagy dózisú antipszichotikummal és/vagy több pszichoaktív szerrel folytatott kezelés esetén ...

Éva története egy nagyon nehéz és sok tényezővel terhelt gyász feldolgozott példája. A 34 éves Éva, két öngyilkossági kísérletet követően, a végzetes "harmadik" során veszítette el édesanyját 13 évvel ezelőtt.

szociális kilátástalanság érzése, reprodukciós esélyek minimálisra csökkenése, illetve a család íly módon való tehermentesítésének vágya. Mindezen felül természetesen kultúrális (memetikai) okok is szerepet játszhatnak egy-egy öngyilkossági kísérlet ...

mellyek kiszűrhetők a valamilyen szempontból veszélyeztetett, beilleszkedési zavarokkal, pszichés rendellenességekkel, teljesítményzavarral küszködő gyerekek..
Fontos feladata továbbá a krízishelyzetek kezelése (öngyilkossági kísérletek például), ...

beszedett gyógyszerekre, a szorongás miatt fogyasztott alkohol hátrányaira, a testi betegségek iránti fogékonyság növekedésére, a munkahelyi, családi konfliktusok szaporodására és sorolhatnánk, egészen a depresszióból fakadó öngyilkossági ...

Lásd még: Lásd még: Kísérlet, Öngyilkosság, Depresszió, Szorongás, Stressz

Pszichológia  Öngyilkosság  Öngyógyítás

 
RSS Mobile