Kezdőlap (Öngyilkossági kísérlet)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Öngyilkossági kísérlet

Pszichológia  Öngyilkosság  Öngyógyítás

Az öngyilkossági kísérletnek hasonló a hatása. Ilyenkor azonban a közelállóknak alkalmuk nyílik, hogy az öngyilkos segélykérő magatartására megfelelő választ adva saját érzéseikkel is megküzdjenek.
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek!
Nyomtatható verzió ...


Öngyilkossági kísérlet
5,5
Szorongás, indokolatlan félelem gyakori előfordulása ...

A pánikbetegek 30%-a használ alkoholt és 17%-uk pszichoaktív szereket, mint a kokain vagy marihuána a kínjaik enyhítésére. Egyes kutatások szerint az öngyilkossági kísérletek száma szintén nagyobb a pánikbetegek körében, ...

Öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet
Öngyilkosság (suicidium) definíció szerint az a cselekedet, amikor valaki szándékosan önmaga halálát okozza. Tehát jelen van a meghalás tudatos szándéka, egy halált előidéző módszer elképzelése, és mindezt a személy meg is valósítja.
Kiváltó okok ...

Még kezdő koromban egy "osztályon" megismertem egy férfit, aki éppen öngyilkossági kísérlete miatt állt kezelés alatt. Elmondta, hogy évek óta küszködnek azzal, hogy ő szexuálisan egy nulla, évek óta járnak szexológustól szexológusig. Mi is a panasz?

Így lesz a betegségből bűntudat, szégyen, elutasítottság-érzés és öngyilkossági kísérlet. És így ismétlődik meg a "gyógyító környezetben" Albert egész életén végighúzódó konfliktusa: akiknek a szeretetére vágyik, azok ellökik maguktól.
A biologizálás a pszichiátriától indult ki.

A felmérésben résztvevő 195 000 öt és huszonnégy év közötti fiatal mindegyike ilyen típusú gyógyszert szedett, és 344 öngyilkossági kísérlet történt körükben.

Aki ezt írta, annak azt üzenem, hogy ugyan valóban nem nagy bátorság az öngyilkossági kísérlet...és lehet mondani, hogy ezek csak dumának, és nem teszik meg, de ha már nem csak dumálnak róla, akkor már késő megtapsolni őket a 'bátorságukért".

A pánikbetegségben szenvedők 20 %-ának anamnézisében fordul elő öngyilkossági kísérlet.

Ezeknek az intenzív érzéseknek a legszélsőségesebb formája az, amikor az öngyilkossági kísérletetek vagy szándékos önmegsebesítés, öncsonkítás formájában manifesztálódik.

A kevert fázisok többnyire a legkevésbé stabil fázisok (negatív hangulatok könnyen megjelenhetnek, de hamar el is múlhatnak) magukban foglalhatnak pánik rohamokat, rombolási hajlamot és öngyilkossági kísérletet.

Ugyancsak veszélyt jelenthet a már elkövetett sikertelen öngyilkossági kísérlet, illetve a családon belül tapasztalt öngyilkossági kísérlet. Semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha valaki akárcsak utalást szintjén is említi a halálvágyat vagy a reménytelenséget.

A nem kezelt depresszió következményei közül kiemelkedően fontos és veszélyes az öngyilkossági kísérlet, illetve a befejezett öngyilkosság nagyarányú előfordulása. Ezen kívül az öngyógyítási kísérletként kezdődő szerhasználat miatt megnő a függőség kockázata is.

Szuicid fantáziák, szándék, kísérlet, cselekedet az öngyilkossági kísérleteket.
Leggyakoribb megnevezett okok: családi kapcsolati zavarok, párkapcsolati problémák, magányosság, iskolai, tanulmányi, önértékelési kudarcok, identitásválság.

A gyermek- és serdülőkori öngyilkosságoknak, illetve öngyilkossági kísérleteknek csupán egy része vezethető vissza depresszív megbetegedésre.

Fontos feladata az iskolapszichológusnak az egyéni ellátásban még a krízishelyzetek kezelése (pl. öngyilkossági kísérletek), a pályaválasztási döntés segítése.
b) Közösségekkel való foglalkozás ...

A betegség miatt kialakuló distressz olyan cselekvéseket eredményezhet, mint öngyilkossági kísérletek vagy gondolatok, a 'helytelen' orvosi vagy sebészeti beavatkozások javítása, újabb orvosok keresése, a legtöbb hétköznapi tevékenység mellőzése, teljesítménycsökkenés a munkában.

ha az anamnézisben agresszivitás és/vagy öngyilkossági kísérlet szerepel
súlyos pszichózis esetén
nagy dózisú antipszichotikummal és/vagy több pszichoaktív szerrel folytatott kezelés esetén ...

szintjén zajló kríziseknek gyakran van családi vetülete is, a családterápia rendkívül hatásos tud lenni az alábbi esetekben: evési zavarok, (bulimia nervosa, anorexia nervosa), szorongásos gyermekkori zavarok, súlyos pszichoszomatikus megbetegedések, munkahely elvesztése, öngyilkossági kísérlet, ...

Éva története egy nagyon nehéz és sok tényezővel terhelt gyász feldolgozott példája. A 34 éves Éva, két öngyilkossági kísérletet követően, a végzetes "harmadik" során veszítette el édesanyját 13 évvel ezelőtt.

előrejelzése szerint a legtöbb öngyilkosság oka szociális kilátástalanság érzése, reprodukciós esélyek minimálisra csökkenése, illetve a család íly módon való tehermentesítésének vágya. Mindezen felül természetesen kultúrális (memetikai) okok is szerepet játszhatnak egy-egy öngyilkossági kísérlet ...

így fontos feladata a szakszerű pszichológiai szűrővizsgálat, mellyek kiszűrhetők a valamilyen szempontból veszélyeztetett, beilleszkedési zavarokkal, pszichés rendellenességekkel, teljesítményzavarral küszködő gyerekek..
Fontos feladata továbbá a krízishelyzetek kezelése (öngyilkossági kísérletek ...

Runkel szerint igen sok öngyilkossági kísérletnél állapítottak meg "ekkleziogén", vagyis vallási eredetű neurózist. A vallás nagy mértékben befolyásolja a szexuális attitűdöket és szokásokat.

sôt károkat okoz, gondoljunk csak a feleslegesen beszedett gyógyszerekre, a szorongás miatt fogyasztott alkohol hátrányaira, a testi betegségek iránti fogékonyság növekedésére, a munkahelyi, családi konfliktusok szaporodására és sorolhatnánk, egészen a depresszióból fakadó öngyilkossági kísérletekig.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kísérlet, Öngyilkosság, Depresszió, Szorongás, Személyiség?

◄ Öngyilkosság   Öngyógyítás ►
 
RSS Mobile