Kezdőlap (Önértékelés)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Önértékelés

Pszichológia  Önbizalomhiány  Öngyilkosság

Önértékelése általában túlzott, jóval többre tartja magát és a képességeit, mint amennyire indokolt lenne. Sokszor mindenhatónak, Istennek képzeli magát, nincs olyan dolog, amit ne tudna véghezvinni, megcsinálni, elintézni.


Az önértékelés valójában egy saját magunkról alkotott kép, melyet sikereink, kudarcaink határoznak meg számunkra.

Az önértékelés: az egyén önmagára vonatkozó pozitív vagy negatív értékelése.
Az önértékelés forrásai: a napi sikerek és kudarcok, a társakkal való összehasonlítás, és saját belső normáinkkal való összevetés.

Az önértékelést, a mások iránti bizalmat a szüleink által adott minták határozzák meg. Az a gyermek, akit a szülei sokat dicsérnek, de reálisan foglalnak állást konfliktusok esetén, nem valószínű, hogy túlérzékenységgel küzdene később.

Az önértékelésében, hitében, eszméiben, esetleg a társaiban csalódott, megtört vádlott, az újabb kínzás vagy az újabb megaláztatás elkerülése érdekében nem mutat több ellenállást és aláírja az eléje tett, hazugságokat tartalmazó 'vallomását'.

Az önértékelés és a teljesítmény olyan távol kerülnek egymástól, hogy praktikusan nincs is köztük ellentmondás. Ez úgy lehetséges, hogy a kérdéses képesség nem releváns a teljesítményekkel, vagy a teljesítmény túlnyomóan más faktoroktól függ.

Fokozott önértékelés
Csökkent alvásigény
Fokozott beszédkésztetés
Gondolatrohanás
Könnyen elterelhető figyelem
Szokatlanul felfokozott aktivitás
Nyugtalanság
Kritikátlan, meggondolatlan cselekedetek ...

Csökkent önértékelés jelei (pl. önlekicsinylés kifejezése)
Segítségnélküliség, reménytelenség érzése egyre uralkodóbb (szociális visszahúzódás, passzivitás tünetei)
Bűntudat jelenléte (önmagát okolja betegségéért, önvádló) ...

a megbecsülés és önértékelés szükséglete (az egészséges személyiségműködéshez fontos, hogy értékesnek élhessük meg magunkat, szükség van a környezet elismerésére, valamint arra, hogy magunk számára is bizonyítsuk erőfeszítéseink segítségével, ...

Presztízs, rang, önértékelés
A mások által elismert presztízs erősíti önbecsülésünket. Mindenkinek saját referenciacsoportja határozza meg azokat a kritériumokat, amelyek segítségével önmagát kiértékeli.

A mozgás- és érzékszervek szoros kapcsolatban vannak az érzelmi élettel: szorongások, nem megfelelo anya-gyerek kapcsolat, testvér-féltékenység, önértékelési zavar mind elokerül a mozgás során. Így ez viselkedés-terápiaként is funkcionál.

Ez az evészavar is gyakran társul szégyennel, alacsony önértékeléssel, undorral, a megfelelő kezelés ezeket nem hagyhatja figyelmen kívül.

A kapcsolati, önértékelési és életvezetési nehézségek semmilyen gyógyszerre nem rendeződnek, ezek túl bonyolult lelki jelenségek ahhoz, hogy a szerotonerg rendszerbe avatkozva csak úgy megváltoznának.

Önértékelésem növelése érdekében fogyókúrázni kezdtem. Drasztikusan, életemben először eredményesen. 20 kg-ot fogytam két hónap alatt. 85-ről 65 kg lettem, 178 cm magas vagyok.

De ha a múlt nem létezik, akkor hogy lehet, hogy még mindig alapvetően meghatározza viselkedésünket, gondolkodásunkat, törekvéseinket, önértékelésünket, mi több olykor álmainkat is?

A túlsúlyosoknak alacsonyabb az önértékelése
A londoni és az Adeleide-i egyetemeken is folyó kutatások szerint nagyon fontos lenne az elhízás és a gyakori mentális problémák közti kétirányú összefüggések és kockázatok ismerete, ...

A párkapcsolat mintázata szimmetrikus, a felek nagyon hasonló módon jellemzik egymást, és önértékelésükben sincs ellentmondás. Úgy tüntetik fel magukat, mint akik belesimulnak a szociális mezőbe.

Senkinek sem könnyű válaszolni az értékelő visszajelzésre, mert az éppen a gyenge pontunkat -az "értékesség-érzetünket" és az önértékelésünket támadja.

Szinte minden bulimiás betegre jellemző a fokozott teljesítményorientáltság, a tökéletes eredményekre való törekvés, ami kivétel nélkül negatív önértékeléshez vezet.

A Tourette beteg gyermekeknél a sikertelenség különösen könnyen vezet csalódáshoz és önértékelési zavarhoz. Emiatt amilyen gyakran csak lehet érdemes a kisebb sikereket is elismerni, lehetőleg közvetlenül a kiváltott viselkedéshez kapcsolódóan.

Mánia esetén a beteg tele van energiával, önértékelése kórosan fokozott, sok mindenbe belekezd, de nem fejezi be, gondolatai gyorsak, csapongóak, nehéz követni, örömteli, úgynevezett üresen indokolatlanul derűs, minden nagyon könnyen megy, ...

A kutatások magyarázatot adnak arra, miért reagálnak a férfiak stressz-helyzetben sokkal aktívabban, agresszívabban, miközben ilyenkor a nők visszahúzódóak, lehangoltak lesznek, vagy éppen zavar támad az önértékelésükben.

"Azt találtuk, hogy a súlyosabb tünetekkel, alacsonyabb önértékeléssel, rosszabb életminőséggel küzdő betegek anyja sokkal inkább becsmérlően nyilatkozott gyermekéről, például a beszámíthatatlan, ...

A szorongásos betegeknek jellegzetesen alacsony az önértékelése, ami miatt viszonylag csekély problémákat is súlyos stressznek minősítenek, mert azt hiszik, hogy nem képesek azokat megoldani.

nem önzés © Életet szeretni, életszeretet © Tudat, tudatalatti - tudatosság © Mindenkit szeretni - testvériség, boldogság és béke útján © Mesterek - Guruk © Lélek - lélektan, lelki egészség © Önmegvalósítás, önértékelés - ...

Saját magáról kialakított képe negatív, általában értéktelennek, alacsonyabb rendűnek, visszataszítónak tartja magát, az önértékelési zavarok rendszerint igen súlyosak.

A pszichoanalitikus gondolkodás szerint: hiányok és torzulások az önértékelésben, gyermekkori károsító hatások miatt. Nárcisztikus sérülést szenved például az a gyermek, akit a szülei rendszeresen megszégyenítettek mások előtt.

Jelentős nevelő hatást fejt ki a kérdések megbeszélése, a válaszváltozatok értelmezése, az önellenőrzés és az önértékelés. Rendkívül ritka, hogy a tanulók csalnának, ha az előfordul is, irreális szülői értékelés húzódik meg a háttérben.

Ilyenkor jelentkeznek az első önértékelési zavarok, a hangulati hullámvasút-utazás. Fokozott ingerlékenység tapasztalható, már egészen apró, hétköznapi semmiségekből is hatalmas perpatvar kerekedhet.

Miután gyakori az önértékelés zavara, ezért az elszenvedett veszteség legyőzetlen marad számára.

Az elmélet így rávilágít a depresszió és a csökkent önértékelés kapcsolatára. "A depressziós egyén visszavonul, mivel nem hiszi el, hogy olyan szeretetre méltó, szép, okos, satöbbi lehet, mint mások." - állítja Gilbert ...

Kísérő tünetként szorongás, önértékelési zavar, esetleg alvajárás is felléphet.
Javasolt terápiák: Relaxációs technikák, hipnózis, játékterápia, pszichodráma.
VISSZA ...

Akkor élhetsz békében a világgal és magaddal, ha képes vagy a helyes önértékelésre. Szerencsére ez elsajátítható. Tippjeink segítenek neked. Ha követed őket, boldogság, kiegyensúlyozottság lesz a jutalmad.

szegényes kommunikációs készség
alacsony önértékelés
fejletlen szociabilitás
bizonytalan közösségi kapcsolatok.
Segítség, alkoholista szülők gyermeke vagyok! Én is az leszek?

Itt tulajdonképpen a fordulópont élménye fogalmazódik meg, ami az intrapszichés jelzésekben az önértékelés aktuális színvonalára utal, s ezek az ‘ágensei a kimenetelnek' - a sodródásnak, illetve acting out-nak.

A módszer főleg személyiségzavarok, szorongásos kórképek, depresszió, önértékelési problémák, pszichoszomatikus betegségek esetén eredményes.
Menu ...

Az önmegvalósító személyiség képes önmagán kívüli célokért küzdeni (például a közösségért munkálkodni), jó és stabil az önértékelése, képes örömöt lelni az élet apró dolgaiban, toleráns másokkal, humorérzéke fejlett, nyitott az újdonságokra.

Asszertív tréning: célja a hatékony önérvényesítés (a személyes jogok szociálisan elfogadható képviselete), valamint a negatív és pozitív érzések adekvát kifejezése. Egyidejűleg törekszik a szociális kompetencia helyreállítására, az önértékelés, ...

Ilyenek a csoportnyomás, a szociális minták, önértékelési zavarok és hangulati nyomottság. A függőség kialakításáért a szociális megerősítők mellett a nikotinfüggőség kialakulása tehető felelőssé.
A dohányzásról való leszokás nagyon nehéz.

Lásd még: Lásd még: Viselkedés, Személyiség, Pszichológia, Szorongás, Konfliktus

Pszichológia  Önbizalomhiány  Öngyilkosság

 
RSS Mobile