Kezdőlap (Önértékelés)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Önértékelés

Pszichológia  Önbizalomhiány  Öngyilkosság

Nemtudatos önértékelés
Töltse ki tesztünket a tudatos és nemtudatos önértékelésről! ...


Önértékelése általában túlzott, jóval többre tartja magát és a képességeit, mint amennyire indokolt lenne. Sokszor mindenhatónak, Istennek képzeli magát, nincs olyan dolog, amit ne tudna véghezvinni, megcsinálni, elintézni.

Önértékelés - Vajon mit érünk?
Mindannyian jók szeretnénk lenni. Jól szeretnénk végezni a munkánkat, jó szülők szeretnénk lenni, vagy egyszerűen csak jó emberek. Hadd pihenjek egy jót! De jót ettem! Milyen jól neveled! - szoktuk mondani, és lehetne folytatni a sort.

Az önértékelés valójában egy saját magunkról alkotott kép, melyet sikereink, kudarcaink határoznak meg számunkra. Amit így elhiszünk, elképzelünk magunkról, az a személyiségkép testet ölt vágyainkban, törekvéseinkben, cselekedeteinkben és elért eredményeinkben.

Az önértékelés: az egyén önmagára vonatkozó pozitív vagy negatív értékelése.
Az önértékelés forrásai: a napi sikerek és kudarcok, a társakkal való összehasonlítás, és saját belső normáinkkal való összevetés.

~
Más emberekhez való kapcsolódás
Negatív, önkorlátozó hiedelmek
és még folytathatnám a sort.

Az önértékelést, a mások iránti bizalmat a szüleink által adott minták határozzák meg. Az a gyermek, akit a szülei sokat dicsérnek, de reálisan foglalnak állást konfliktusok esetén, nem valószínű, hogy túlérzékenységgel küzdene később.

Az önértékelésében, hitében, eszméiben, esetleg a társaiban csalódott, megtört vádlott, az újabb kínzás vagy az újabb megaláztatás elkerülése érdekében nem mutat több ellenállást és aláírja az eléje tett, hazugságokat tartalmazó 'vallomását'.

Az önértékelési problémák tehát először a környezet visszajelzési alapján alakulnak ki, s épülnek be a személyiségünkbe. Megszilárdulásukat pedig az erre épülő, önbeteljesítő események segítik elő. Ettől függetlenül a felelősség 100%-osan a tiéd.

Az önértékelés és a teljesítmény olyan távol kerülnek egymástól, hogy praktikusan nincs is köztük ellentmondás. Ez úgy lehetséges, hogy a kérdéses képesség nem releváns a teljesítményekkel, vagy a teljesítmény túlnyomóan más faktoroktól függ.

Fokozott önértékelés
Csökkent alvásigény
Fokozott beszédkésztetés
Gondolatrohanás
Könnyen elterelhető figyelem
Szokatlanul felfokozott aktivitás
Nyugtalanság
Kritikátlan, meggondolatlan cselekedetek ...

Csökkent önértékelés jelei (pl. önlekicsinylés kifejezése)
Segítségnélküliség, reménytelenség érzése egyre uralkodóbb (szociális visszahúzódás, passzivitás tünetei)
Bűntudat jelenléte (önmagát okolja betegségéért, önvádló) ...

Önismeret, önértékelés zavarai
Az önismeret az a tudatos kép, ami az egyénben él saját tulajdonságairól, céljairól és törekvéseiről. Ezt a tudást leginkább a többi emberrel való találkozásban szerezzük meg, a történésekre adott reakciók alapján.

Ezek hátterében sokszor önértékelési zavar, párkapcsolatépítési nehézségek, idealizált fantáziák, elrettentő példák, vagy akár depresszió is lehet. Fontos annak felismerése, hogy segítségre van szüksége ennek megváltoztatásában.

a megbecsülés és önértékelés szükséglete (az egészséges személyiségműködéshez fontos, hogy értékesnek élhessük meg magunkat, szükség van a környezet elismerésére, valamint arra, hogy magunk számára is bizonyítsuk erőfeszítéseink segítségével, hogy rátermettek és ügyesek vagyunk) ...

Presztízs, rang, önértékelés
A mások által elismert presztízs erősíti önbecsülésünket. Mindenkinek saját referenciacsoportja határozza meg azokat a kritériumokat, amelyek segítségével önmagát kiértékeli.

Címkék: érzelem önértékelés énkép elvárás szülő gyereknevelés ta tranzakcióanalízis sorskönyv eric berne
Ajánlott bejegyzések: ...

A mozgás- és érzékszervek szoros kapcsolatban vannak az érzelmi élettel: szorongások, nem megfelelo anya-gyerek kapcsolat, testvér-féltékenység, önértékelési zavar mind elokerül a mozgás során. Így ez viselkedés-terápiaként is funkcionál.

Ez az evészavar is gyakran társul szégyennel, alacsony önértékeléssel, undorral, a megfelelő kezelés ezeket nem hagyhatja figyelmen kívül.

A kapcsolati, önértékelési és életvezetési nehézségek semmilyen gyógyszerre nem rendeződnek, ezek túl bonyolult lelki jelenségek ahhoz, hogy a szerotonerg rendszerbe avatkozva csak úgy megváltoznának. A pszichiátria persze szeret mindenre antidepresszánst adni, ez amolyan csodafegyver.

~em növelése érdekében fogyókúrázni kezdtem. Drasztikusan, életemben először eredményesen. 20 kg-ot fogytam két hónap alatt. 85-ről 65 kg lettem, 178 cm magas vagyok. A sikerélmény nem maradt el, úgy tűnt, hogy az egész világ hirtelen megszeretett.

De ha a múlt nem létezik, akkor hogy lehet, hogy még mindig alapvetően meghatározza viselkedésünket, gondolkodásunkat, törekvéseinket, önértékelésünket, mi több olykor álmainkat is? Hogyan fájhat egy pofon, mikor az az arcunk már nem is létezik, amire kaptuk, hiszen arcbőrünk hétévente kicserélődik?

A párkapcsolat mintázata szimmetrikus, a felek nagyon hasonló módon jellemzik egymást, és önértékelésükben sincs ellentmondás. Úgy tüntetik fel magukat, mint akik belesimulnak a szociális mezőbe. Noha mindketten dominánsak, inkább alulkontrolláltak, depresszívek és befogadóak.

Senkinek sem könnyű válaszolni az értékelő visszajelzésre, mert az éppen a gyenge pontunkat -az "értékesség-érzetünket" és az önértékelésünket támadja. Ezek alapfogalmak önmagunkról, melyeket nem lehet megváltoztatni egy visszajelzéssel és nem is könnyen értelmezhetőek az aktuális magatartás alapján.

Általában az alacsony önértékelésű emberek, akik nem bíznak magukban könnyebben befolyásolhatóak, mint a nagy önbizalommal rendelkező, pozitív önértékelésű emberek. Számítanak a befogadó tapasztalatai is.

Szinte minden bulimiás betegre jellemző a fokozott teljesítményorientáltság, a tökéletes eredményekre való törekvés, ami kivétel nélkül negatív önértékeléshez vezet. A beteg vagy családja teljesíthetetlen elvárásokat tűz ki, amelyet a beteg evéssel próbál feloldani.

A Tourette beteg gyermekeknél a sikertelenség különösen könnyen vezet csalódáshoz és önértékelési zavarhoz. Emiatt amilyen gyakran csak lehet érdemes a kisebb sikereket is elismerni, lehetőleg közvetlenül a kiváltott viselkedéshez kapcsolódóan.

A partnerideál ugyanakkor közvetlenül összefügg az énideállal és énképpel, vagyis az önértékeléssel és az önmagunkkal kapcsolatos elvárásokkal.

Mánia esetén a beteg tele van energiával, önértékelése kórosan fokozott, sok mindenbe belekezd, de nem fejezi be, gondolatai gyorsak, csapongóak, nehéz követni, örömteli, úgynevezett üresen indokolatlanul derűs, minden nagyon könnyen megy, keveset alszik, felfokozott a tempója, ...

A kutatások magyarázatot adnak arra, miért reagálnak a férfiak stressz-helyzetben sokkal aktívabban, agresszívabban, miközben ilyenkor a nők visszahúzódóak, lehangoltak lesznek, vagy éppen zavar támad az önértékelésükben. Agresszív, támadó magatartással a külső veszély könnyebben elhárítható.

"Azt találtuk, hogy a súlyosabb tünetekkel, alacsonyabb önértékeléssel, rosszabb életminőséggel küzdő betegek anyja sokkal inkább becsmérlően nyilatkozott gyermekéről, például a beszámíthatatlan, kiszámíthatatlan és megbízhatatlan szavak használatával.

nem önzés © Magam szeretni - önmagam szeretete, nem önzés © Életet szeretni, életszeretet © Tudat, tudatalatti - tudatosság © Mindenkit szeretni - testvériség, boldogság és béke útján © Mesterek - Guruk © Lélek - lélektan, lelki egészség © Önmegvalósítás, önértékelés - ...

Saját magáról kialakított képe negatív, általában értéktelennek, alacsonyabb rendűnek, visszataszítónak tartja magát, az önértékelési zavarok rendszerint igen súlyosak. Jövőjét sötétnek és reménytelennek látja, és az érzelmi állapotot a betegségre jellemző szorongás mértéke is befolyásolja.

A pszichoanalitikus gondolkodás szerint: hiányok és torzulások az önértékelésben, gyermekkori károsító hatások miatt. Nárcisztikus sérülést szenved például az a gyermek, akit a szülei rendszeresen megszégyenítettek mások előtt.

Ilyenkor jelentkeznek az első önértékelési zavarok, a hangulati hullámvasút-utazás. Fokozott ingerlékenység tapasztalható, már egészen apró, hétköznapi semmiségekből is hatalmas perpatvar kerekedhet.

Funkciójuk tehát az önértékelés fenyegetettségének megakadályozása, ill. azon mozzanatok felismerése, melyek szorongáshoz, stresszhez vezetnek. Összességében tehát nem maga a direkt problémamegoldás a cél, hanem a belső és külső tartás megőrzése.

Másodlagos jellemzőkként dührohamokat, alacsony tűrőképességet és önértékelést, valamint iskolai teljesítményzavart (alulteljesítést) figyelhetünk meg. Javasolt terápiák: Viselkedésterápia (személyre szabott, családdal együtt), mozgásfejlesztés és terápia, pszichodráma.

A hipnoterápiás kezelés során az önbizalom, önértékelés növelése, megküzdési stratégiák fejlődése, a fenyegető stresszes helyzetek kihívásként való kezelése és a személyes kontroll érzésének helyreállítása is lehetséges.

Miután gyakori az önértékelés zavara, ezért az elszenvedett veszteség legyőzetlen marad számára. A pszichoszomatikus beteg gyakorlatilag az élet problémái előtt kapitulál, nem tudja feldolgozni konfliktusát, és a dráma vegetatív idegrendszeri vagy szervi síkon zajlik tovább.

Az elmélet így rávilágít a depresszió és a csökkent önértékelés kapcsolatára. "A depressziós egyén visszavonul, mivel nem hiszi el, hogy olyan szeretetre méltó, szép, okos, satöbbi lehet, mint mások." - állítja Gilbert ...

Kísérő tünetként szorongás, önértékelési zavar, esetleg alvajárás is felléphet.
Javasolt terápiák: Relaxációs technikák, hipnózis, játékterápia, pszichodráma.
VISSZA ...

autonóm önszabályozást. Az önszabályozás és önértékelés deficitje, a személyiség
integrációjának hiányosságaival együtt okozta a páciens túlzott függőségi igényét és a valódi
érzelmi bevonódástól való félelmét a kapcsolatok területén.

Akkor élhetsz békében a világgal és magaddal, ha képes vagy a helyes önértékelésre. Szerencsére ez elsajátítható. Tippjeink segítenek neked. Ha követed őket, boldogság, kiegyensúlyozottság lesz a jutalmad.

szegényes kommunikációs készség
alacsony önértékelés
fejletlen szociabilitás
bizonytalan közösségi kapcsolatok.
Segítség, alkoholista szülők gyermeke vagyok! Én is az leszek?

Itt tulajdonképpen a fordulópont élménye fogalmazódik meg, ami az intrapszichés jelzésekben az önértékelés aktuális színvonalára utal, s ezek az ‘ágensei a kimenetelnek' - a sodródásnak, illetve acting out-nak.

A módszer főleg személyiségzavarok, szorongásos kórképek, depresszió, önértékelési problémák, pszichoszomatikus betegségek esetén eredményes.
Menu ...

Az önmegvalósító személyiség képes önmagán kívüli célokért küzdeni (például a közösségért munkálkodni), jó és stabil az önértékelése, képes örömöt lelni az élet apró dolgaiban, toleráns másokkal, humorérzéke fejlett, nyitott az újdonságokra.

Asszertív tréning: célja a hatékony önérvényesítés (a személyes jogok szociálisan elfogadható képviselete), valamint a negatív és pozitív érzések adekvát kifejezése. Egyidejűleg törekszik a szociális kompetencia helyreállítására, az önértékelés, ...

Ilyenek a csoportnyomás, a szociális minták, önértékelési zavarok és hangulati nyomottság. A függőség kialakításáért a szociális megerősítők mellett a nikotinfüggőség kialakulása tehető felelőssé.
A dohányzásról való leszokás nagyon nehéz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pszichológia, Személyiség, Viselkedés, Depresszió, Pszichológus?

◄ Önbizalomhiány   Öngyilkosság ►
 
RSS Mobile