Kezdőlap (Neurózis)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Neurózis

Pszichológia  Neurotranszmitterek  Non-verbális kommunikáció

neurózis
A neurózissal - a kérdés jelentősége miatt - részletesen foglalkozunk.


A neurózis szorongással járó funkcionális mentális zavar.
Mivel a neurózist nem kísérik hallucinációk, illetve téveszmék, nem esik kívül a társadalmilag elfogadott viselkedési normákon.

A "neurózis" jelentése: A külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló anatómiailag ki nem mutatható idegbetegség.

neurózis, A reaktív depresszió az a depresszív állapot amit valami lelki megrázkódtatás (katasztrófa átélése, egy közeli rokon halála, stb) okozott.

neurózisok
viselkedészavarok felosztása
b) a pszichoterápia formái (mivel ma, több, mint 140 különböző terápiás eljárást tartunk számon, itt most ezeket nem részletezzük)
c) az etiológia = zavart kiváltó tényezők tana
d) epidemiológia - zavarok ...

neurózis (neurosis)
A szervezet testi és lelki működésének zavaraiban megnyilvánuló, a külvilággal való súlyos összeütközésből származó funkcionális (anatómiailag ki nem mutatható) idegbetegség.

A neurózisok kategóriáit a felgyülemlett hatalmas ismeretanyag szétfeszítette.

A neurózisra való hajlamosságot más úton lehet a nemi fejlődés megzavartságából leszármaztatni.

A neurózis ti. szorosan kapcsolódik a mindenkori korproblémákhoz, és tulajdonképpen nem más, mint az egyén sikertelen próbálkozása, amelyet az általános probléma egyéni megoldása irányában tett. A neurózis: meghasonlás.

A fóbiás neurózisokat bizonyos, nem szükségképpen veszélyes vagy szorongást okozó tárgyaktól, helyzetektől vagy testműködésektől való irracionális vagy eltúlzott félelemérzés jellemzi.

A fóbiás neurózisok kezelése - Ha mindenképpen utazni kell
Úgy érzem, menten összeesek, rám dőlnek a házak, félelmetesen hömpölyög felém a tömeg.

Kísérleti neurózis: a környezet bejósolhatatanná válik és a szervezet alkalmazkodási rezdszerei felmondják a szolgálatot.
Tanult gyámoltalanság: először nincs kiút - aztán van. Viselkedésterápia: például fóbiák esetén eredményes.

] Freud hatalmas eredetisége nem abban áll, hogy felismerte a neurózis mögött rejtőző szexualitást. A szexualitás már ott volt, Charcot már beszélt róla.

Ez utóbbit depressziós neurózisnak nevezték. Ez egybeesett az Amerikában bevezettet neuraszténiával. Ekkor még nem volt sejthető, hogy ez a spektrumfelfogás egyszer még a pszichiátria válságához vezethet.

Még hátra van, hogy közöljem Önökkel azon legfontosabb tapasztalatunkat, amely a neurózisok nemi mozgató erőire vonatkozó feltevésünket megerősíti.

A 70-es években kezdődött, akkor még a pánikbetegséget, stb neurózisnak nevezték. Szédüléses panaszaim voltak. mellette fülzúgás, eldugult orr.Góckutatás..de mivel nem találtak semmit, neurózis lett a diagnózis.

A gyermek verése lelki sérülések, neurózis, szélsőségesen agresszív magatartás okozója lehet. Sajnos egyre gyakrabban találkozunk a családon belüli brutalitással, pedig tudjuk, hogy csak az esetek töredéke derül ki.

Ez főiskolásként átcsapott neurózisba, és mind jobban elszakadtam a külvilágtól. Kiutakat keresve kezdtem el különböző vallásokról olvasni: keresztény lelkiségi irodalmat, ill.

Eltérően azonban az álmoktól és a neurózistól, amely utóbbinak szintén jellemzői, az alkotáshoz tudatos erőfeszítés, ítélet és kritika is szükséges. Ez szemben áll az álmok és a neurózis teljes káoszával.

Van néhány olyan tulajdonságunk, ami egész életünkben alig változik: az érzelmek stabilitása (a neurózisra való hajlam), nyitottság a külvilág felé, illetve befelé forduló alkat, az új tapasztalatok iránti nyitottság vagy ezektől való elzárkózás, ...

Freud, aki maga is pánikbeteg volt, a szorongásos neurózist olyan tünetekkel írta le, amelyek nagy része megfelel a pánikbetegség mai kritériumainak.

Eysenck - Pavlovra támaszkodva - egy ingerlés-gátlás dimenziót feltételez, amelynek ingerléses végpontján a szorongásos neurózis, gátlásos végpontján pedig a hisztéria található.

A hetvenes évekig az ECT-t a legkülönfélébb pszichiátriai zavarokban alkalmazták: az affektív és a pszichotikus zavarokon kívül például "neurózisokban", "hipochondriázisban" vagy szexuális zavarokban(?), máskor "agitáció" és "agresszivitás" eseteiben, ...

A régebben szorongásos neurózisnak nevezett kategóriából körvonalazódott a szorongásos zavarok egyik gyakori formája, a pánikroham. Előfordulása kb. 10 százalékos.

vegetatív zavarok, neurózis vagy pszichoszomatikus megbetegedések, 2. korós szokások: a) ujjszopás, b) a fej vagy a test ritmikus himbálása, esetleg a fej falba ütögetése, c) körömrágás, d) haj vagy más testszőrzet tépegetése, e) maszturbáció, f) ...

Mind a 40 tétel kiértékelési munkája még a standardskálák alapján történő puszta kiértékelésnél nagyobb mértékben is megköveteli a megalapozott előismereteket a személyiségtudomány és a neurózisok tudománya, ...

A depresszió kifejezés csupán az utóbbi években kezdett szélesebb körben elterjedni. Még mindig szívesebben mondanak helyette - olykor egyes orvosok is - neurózist vagy ideg-összeroppanást.

A depresszió megnevezést a köznyelvben gyakran használják többféle (külső szemlélő számára szembetűnően lehangoltsággal járó) pszichiátriai megbetegedés megnevezésére. Így: Mint neurózis, ...

Sokkal magasabb a korábban neurózisnak nevezett lelki betegségek (például a kényszerbetegségek, fóbiák) gyakorisága. A lakosság mintegy 25 százaléka szenved valamilyen szorongásos és hangulatzavarral járó - azaz depressziós - panasz miatt.

A helyzet azonban még ennél is rosszabb, mert a medikusok oktatásában évtizedekig tabutémának számított a lélek, a psziché kérdése, ezért a betegeknek meg kellett elégedniük az idegesség, jobb esetben a neurózis diagnózisával.

Az egyikért mindig áldozatokat kell hozni a másikban, ahogy a hétköznapi emberismereti tanácsok is mondogatták volt. Neurózis akkor keletkezik, mikor feladjuk autonómiánkat, vagy amikor nem vagyunk képesek másokra tekintettel lenni.

Lásd még: Lásd még: Viselkedés, Szorongás, Személyiség, Depresszió, Tapasztalat

Pszichológia  Neurotranszmitterek  Non-verbális kommunikáció

 
RSS Mobile