Kezdőlap (Kognitív disszonancia)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kognitív disszonancia

Pszichológia  Kognitív  Kognitív fejlődés

A "kognitív disszonancia" jelentése: Belső feszültség, amit egy - eddigi tapasztalatunknak ellentmondó - új információ vált ki. Az a konfliktusos állapot, amelyet átélünk, miután olyan döntést hoztunk, amely korábbi véleményünkkel, érzelmeinkkel és értékeinkkel ellentmondásban áll.


Kognitív disszonancia: ha két, számunkra fontos vélekedés vagy értékelés, illetve egy vélekedés és egy tervezett vagy megvalósított viselkedés között ellentmondás van. Az ellentmondás feszültséget kelt, ami a disszonancia redukálására indítja a személyt.

A kognitív disszonancia elmélete
Festinger: a viselkedés eredményez attitűdöket, két egymással inkonzisztens viselkedés vagy vélekedés kényelmetlen helyzetet hoz létre
K: Kiváltott engedelmességi kísérlet, 1 dollárosok disszonanciája, minimális mértékű nyomás ...

Kognitív disszonancia kísérlet (értelmi hozzáállás)
- egymással össze nem férő elemek együttléte
- gondolkodásban létrejövő össze nem férő elemek
A csoport B csoport
↘unalmas, hosszú feladat↙ ...

A kognitív disszonancia ellenőrző kísérletében (1957) férfi egyetemisták egy órán keresztül végeztek egy unalmas, monoton mozgási feladatot. A feladat elvégeztével egyes személyeknek 1 dollárt ígértek azért, hogy mondják azt a következő kísérleti személynek, hogy a feladat érdekes és mulatságos.

Ha a tények nyilvánvaló összeütközésbe kerülnek egy olyan vélekedéssel, amely mellett korábban nyíltan kiálltunk, akkor kellemetlen lelki feszültség, szakkifejezéssel élve ~ keletkezik. Márpedig a disszonanciát fel kell oldani, hogy a kellemetlen érzés elmúljon! ...

11. Az attitűddinamika: konzisztencia és ~
12. Szervezeti kommunikáció
13. Személyiségfejlesztő módszerek ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kognitív, Pszichológia, Gondolkodás, Szociális, Attitűd?

◄ Kognitív   Kognitív fejlődés ►
 
RSS Mobile