Kezdőlap (Kognitív)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Kognitív

Pszichológia  Kogníció  Kognitív disszonancia

Kognitív- és viselkedésterápia
Kognitiv- és viselkedésterápia
Főleg szorongásos, kényszeres, depressziós tünetek megjelenésekor alkalmazhatók.


kognitív tudomány - a megismerési folyamatok kutatásával foglalkozó interdiszciplináris szakterület, mely az emberi, gépi és állati megismerési rendszerekkel foglalkozik.

kognitív pszichológia - a latin cognitio ( megismerés") szóból: a kísérleti pszichológia vezető irányzata a huszadik század második felében.

A "kognitív disszonancia" jelentése: Belső feszültség, amit egy - eddigi tapasztalatunknak ellentmondó - új információ vált ki.

Kognitív neuropszichológiai bizonyíték
Célok:
Disszociációk feltárása-akkor fordul elő ha: egy beteg normálisan teljesít egy feladatot, de egy másik feladat esetében károsult.
Az ép személyek legalább két memória rendszerrel rendelkeznek.

A tudósok összesen 102 profi és 173 amatőr sportoló, valamint 33 egyetemi hallgató vizuális érzékelési és kognitív funkcióit vizsgálták meg a "3D-MOT" teszt segítségével, melyet összesen tizenötször kellett teljesíteniük a résztvevőknek.

Kognitív fejlődés a gyermekkorban

1. Piaget szakaszelmélete
Piaget előtt: biológiai (érésköpontú) / környezeti (tanulásközpontú) megközelítés ...

Kognitív tünetek beleértve a koncentráció és az emlékezet zavarait, például a figyelemhiányt, a gondolkodás lelassulását, a betegség belátásának (megértésének és elfogadásának) hiányát.

Kognitív terápia
A beteg a terapeutával átbeszéli azokat a helyzeteket, amik kiváltják a szorongást és megpróbálják megérteni a folyamatot.

Kognitív terápia megközelítései
A kognitív terápia különböző teoretikusai szerint a gondolatok befolyásolják az érzéseket és a magatartást.

Kognitív problémamegoldó képesség tréning (PSST- Problem-solving skills trening) ...

A kognitív tudomány három programja
A mai megismeréskutatás irányzatait tekinthetjük úgy is, mint a reprezentációk különböző szemléletű értelmezését.

b) Kognitív-fejlődéslélektani megközelítés
Ebben a gondolatkörben az erkölcsi szocializáció kohlbergi elméletét kívánjuk ismertetni (l. Arbuthnot-Faust, 1981; Johnson, 1979).

16. Kognitív és idegrendszeri plaszticitás (NKFP 5/0079/02, konzorciumi tag)
Támogató: Nemzeti Kulturális Fejlesztési Program ...

III/22 Kognitív terápia
Tevékenység: Magatartási zavarok, önkép zavarok hátterében rejlő kóros (diszfunkcionális) attitűdök módosításának eljárás-rendszere.

Mik a kognitív folyamatok?
Kognitív folyamatok (cognitive processes)
Az észlelés, emlékezés és információfeldolgozás mentális folyamatai, amelyekkel az egyén az információkat begyűjti, terveket készít és problémákat old meg.

Kognitív tudomány
A kognitív tudomány a megismerés vizsgálatával foglalkozó interdiszciplináris terület. Ennek megfelelően az itt bemutatott írások a pszichológia, biológia, filozófia határterületén mozognak.

Kognitív tünetek: nyugtalanság, önsors-rontás, halálfélelem, félelem a megőrüléstől, önkontroll vesztéstől, készenléti állapot, dekoncentráltság ...

kognitív
A latin cognius (ismert, elismert) szóból származó fogalom, amely a megismeréssel vagy a meghatározott feladatokkal vagy helyzetekkel való szembesülés során alkalmazott levezethető és kimondható tudással összefüggő folyamatok és állapotok.

Kognitív disszonancia kísérlet (értelmi hozzáállás)
- egymással össze nem férő elemek együttléte
- gondolkodásban létrejövő össze nem férő elemek
A csoport B csoport
↘unalmas, hosszú feladat↙ ...

kognitív

gondolkodási, gondolkodással kapcsolatos, gondolkodással járó ...

A kognitív pszichológiában megkülönböztetik egymástól az agyat és az elmét. Az agyat egy biológiai szervként határozzák meg, amelyben az érzelmek és gondolatok biokémiai összefüggésrendszerk ént jelennek meg.

A kognitív disszonancia ellenőrző kísérletében (1957) férfi egyetemisták egy órán keresztül végeztek egy unalmas, monoton mozgási feladatot.

A kognitív tesztek első körében kiderült, hogy a dohányosok közül többen érték el a legalacsonyabb pontszámokat, mint azok, akik sohasem gyújtottak rá. A középkorúak dohányzása emlékezetzavarokkal és az érvelési készségek hanyatlásával jár.

A kognitív terápia azon alapul, hogy az iskoláskorú gyermek olyan pszichiátriai tréningen vesz részt, amelynek során szakorvosi segítséggel eljut lelki és szociális problémáinak megoldásához, széteső viselkedésének megváltoztatásához.

A KOGNITÍV - MAGATARTÁSTERÁPIÁS MÓDSZEREK
Ezek a módszerek (pl. relaxáció, gondolat-elterelés, vezetett fantáziálás, hipnózis), egyéni vagy csoportos formában alkalmazva, ...

Piaget kognitív fejlődéselméletében az a jelenség, hogy a műveletek előtti szakaszban lévő gyerekek a társadalmi normákat abszolútnak és megváltoztathatatlannak tartják.
További információ Erkölcsi realizmus tartalommal kapcsolatosan ...

Végül a kommunikációs zavar lehet olyan többgénes öröklődésű, neurokognitív zavar jele, amely szülőnél és gyermeknél egyaránt fennáll, azzal, hogy míg a szülőnél nem jár együtt klinikai szintű tünetekkel, ...

A pszichoterápiák közül depresszió esetében az egyik leghatékonyabb a kognitív viselkedésterápia. Ez a terápiás módszer azon az elven alapszik, hogy ahogyan gondolkodunk, az hatással van arra, ahogyan érezzük magunkat és ahogyan viselkedünk.

Enyhébb esetekben a gyógyszeres kezelés helyett, súlyosabb esetekben mellett egyfajta pszichoterápiás kezelés, az ún. kognitív viselkedésterápia lehetséges, ami megtanítja, ...

* viselkedés és kognitív technikák - ahol a hibás, diszfunkciós magatartás, kognitív torzítás korrekciója történik.
* analitikus terápiák - melyek lényege a traumatikus élmények feltárása és átkeretezett feldolgozása.

(2004) az FDA számára tervezett Treatment for Adolescents With Depression Study (Depressziós fiatalok kezelési vizsgálata, TADS) például azt állította, hogy komoly fölényt hozott ki a Prozac javára a placeboval és a kognitív terápiával szemben.

A depressziós anyákra jellemző, hogy gyermekeiket és saját magukat is pesszimisztikusan észlelik, és általánosan negatív érzelmi és kognitív beállítódással rendelkeznek önmaguk és szociális környezetük iránt (10-12).

viselkedés- vagy kognitívterápiára) is szükség van. A beteg ennek során apránként megtanulja, hogyan nézzen szembe azokkal a helyzetekkel, melyektől retteg.

foglalkozzon - viselkedéses stratégiák : testmozgás, ivás, érzelmi támasz keresé viselkedéses stratégiák : testmozgás, ivás, érzelmi támasz keresése a barátoknál (a "kérődzés" ellen hat) barátoknál (a "kérődzés" ellen hat) - kognitív ...

Amikor valaki bánt valakit, akkor ez a cselekedete azokat a kognitív folyamatokat hívja életre, amelyeknek az a célja, hogy igazolják a kegyetlen cselekedetét. Valamiképpen meg kell győznie magát arról, hogy akit bántott az megérdemelte.

Az asszociáció kifejezés azt a folyamatot jelöli, melynek során két fogalom kognitív reprezentációja egymással összekapcsolódik.

A depresszió kognitív, tehát elsősorban a gondolkodásváltozásra irányuló terápiája igen sikeres, és tartós, élethossziglani változást képes létrehozni, hiszen a depresszióra hajlamosító negatív gondolkodást változtatja meg a betegnél.

Bár ez a tünet - kisebb-nagyobb intenzitással - gyakorlatilag mindig jelen van, igen gyakoriak az egyéb szimptómák, mint például a szorongás, kognitív zavarok, vegetatív, ill.

11. Az attitűddinamika: konzisztencia és kognitív disszonancia
12. Szervezeti kommunikáció
13. Személyiségfejlesztő módszerek ...

Kulcsszavak: spontán pánik, fóbiás pánik, diagnosztikus zavar, farmakoterápia, kognitív-viselkedésterápia
Bővebben itt
Szendi Gábor: A női meddőség evolúciós megközelitése és terápiája ...

A gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan alkalmazott kognitív pszichoterápiák abban segíthetnek, hogy a beteg megtanulja olyan stratégiák kialakítását, amelyek segítségével hatékonyabban kezeli a versenyhelyzeteket: amelyek vagy győzelemhez segítik, ...

1 éves integrált kifejezés és táncterápiás önismereti csoport indul
Induló Autógén Tréning csoport - Kovács Szilvia
Nincs kép Mindfulness Alapú Kognitív Terápiás Képzés
Könyv ...

Legtöbbször gyógyszeres megsegítés is indokolt az akut szakaszban. A pszichoterápia a hibás gondolati sémák átírására irányul.
Javasolt terápiák: Dinamikus pszichoterápia, kognitív és viselkedés terápia, autogén tréning.
VISSZA ...

Személyiségzavarról akkor beszélünk, ha az élmény és viselkedésminta tartósan és jelentősen eltér a személyes kultúra elvárásaitól és ez az alábbi területek közül legalább kettőben megnyilvánul:
1. kognitív funkciók
2. affektivitás
3.

Szerepet játszik kialakulásukban az apa foglalkozása, az apa és az anya iskolai végzettsége, a tanuló neme, IQ-ja, előzetes iskolai eredményei, tanulási motivációja. Kognitív és normatív elvárások megkülönböztetését javasolta, ...

Lásd még: Lásd még: Viselkedés, Pszichológia, Kísérlet, Gondolkodás, Személyiség

Pszichológia  Kogníció  Kognitív disszonancia

 
RSS Mobile