Kezdőlap (Kognitív)

 Pszichológia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Pszichológia » Kognitív


 

Kognitív

Pszichológia  Kogníció  Kognitív disszonancia

Kognitív- és viselkedésterápia
Kognitiv- és viselkedésterápia
Főleg szorongásos, kényszeres, depressziós tünetek megjelenésekor alkalmazhatók.


kognitív tudomány - a megismerési folyamatok kutatásával foglalkozó interdiszciplináris szakterület, mely az emberi, gépi és állati megismerési rendszerekkel foglalkozik.

kognitív pszichológia - a latin cognitio ( megismerés") szóból: a kísérleti pszichológia vezető irányzata a huszadik század második felében.

A "kognitív disszonancia" jelentése: Belső feszültség, amit egy - eddigi tapasztalatunknak ellentmondó - új információ vált ki.

Kognitív neuropszichológiai bizonyíték
Célok:
Disszociációk feltárása-akkor fordul elő ha: egy beteg normálisan teljesít egy feladatot, de egy másik feladat esetében károsult.
Az ép személyek legalább két memória rendszerrel rendelkeznek.

A tudósok összesen 102 profi és 173 amatőr sportoló, valamint 33 egyetemi hallgató vizuális érzékelési és kognitív funkcióit vizsgálták meg a "3D-MOT" teszt segítségével, melyet összesen tizenötször kellett teljesíteniük a résztvevőknek.

Kognitív fejlődés a gyermekkorban

1. Piaget szakaszelmélete
Piaget előtt: biológiai (érésköpontú) / környezeti (tanulásközpontú) megközelítés ...

Kognitív tünetek beleértve a koncentráció és az emlékezet zavarait, például a figyelemhiányt, a gondolkodás lelassulását, a betegség belátásának (megértésének és elfogadásának) hiányát.

Kognitív terápia
A beteg a terapeutával átbeszéli azokat a helyzeteket, amik kiváltják a szorongást és megpróbálják megérteni a folyamatot.

Kognitív terápia megközelítései
A kognitív terápia különböző teoretikusai szerint a gondolatok befolyásolják az érzéseket és a magatartást.

Kognitív problémamegoldó képesség tréning (PSST- Problem-solving skills trening) ...

A kognitív tudomány három programja
A mai megismeréskutatás irányzatait tekinthetjük úgy is, mint a reprezentációk különböző szemléletű értelmezését.

A kognitív Ψ az 1960-as években váltotta fel behaviorizmust. A kogníció megismerést jelent, a kognitív pszichológia az emberi megismerő folyamatokkal foglalkozik, mint például az észlelés, érzékelés, gondolkodás, döntéshozás, ...

b) Kognitív-fejlődéslélektani megközelítés
Ebben a gondolatkörben az erkölcsi szocializáció kohlbergi elméletét kívánjuk ismertetni (l. Arbuthnot-Faust, 1981; Johnson, 1979).

16. Kognitív és idegrendszeri plaszticitás (NKFP 5/0079/02, konzorciumi tag)
Támogató: Nemzeti Kulturális Fejlesztési Program ...

III/22 Kognitív terápia
Tevékenység: Magatartási zavarok, önkép zavarok hátterében rejlő kóros (diszfunkcionális) attitűdök módosításának eljárás-rendszere.

Mik a kognitív folyamatok?
Kognitív folyamatok (cognitive processes)
Az észlelés, emlékezés és információfeldolgozás mentális folyamatai, amelyekkel az egyén az információkat begyűjti, terveket készít és problémákat old meg.

Kognitív tudomány
A kognitív tudomány a megismerés vizsgálatával foglalkozó interdiszciplináris terület. Ennek megfelelően az itt bemutatott írások a pszichológia, biológia, filozófia határterületén mozognak.

Kognitív tünetek: nyugtalanság, önsors-rontás, halálfélelem, félelem a megőrüléstől, önkontroll vesztéstől, készenléti állapot, dekoncentráltság ...

kognitív
A latin cognius (ismert, elismert) szóból származó fogalom, amely a megismeréssel vagy a meghatározott feladatokkal vagy helyzetekkel való szembesülés során alkalmazott levezethető és kimondható tudással összefüggő folyamatok és állapotok.

kognitív

gondolkodási, gondolkodással kapcsolatos, gondolkodással járó ...

A kognitív pszichológiában megkülönböztetik egymástól az agyat és az elmét. Az agyat egy biológiai szervként határozzák meg, amelyben az érzelmek és gondolatok biokémiai összefüggésrendszerk ént jelennek meg.

A kognitív disszonancia ellenőrző kísérletében (1957) férfi egyetemisták egy órán keresztül végeztek egy unalmas, monoton mozgási feladatot.

A kognitív tesztek első körében kiderült, hogy a dohányosok közül többen érték el a legalacsonyabb pontszámokat, mint azok, akik sohasem gyújtottak rá. A középkorúak dohányzása emlékezetzavarokkal és az érvelési készségek hanyatlásával jár.

A kognitív terápia azon alapul, hogy az iskoláskorú gyermek olyan pszichiátriai tréningen vesz részt, amelynek során szakorvosi segítséggel eljut lelki és szociális problémáinak megoldásához, széteső viselkedésének megváltoztatásához.

A KOGNITÍV - MAGATARTÁSTERÁPIÁS MÓDSZEREK
Ezek a módszerek (pl. relaxáció, gondolat-elterelés, vezetett fantáziálás, hipnózis), egyéni vagy csoportos formában alkalmazva, ...

Piaget kognitív fejlődéselméletében az a jelenség, hogy a műveletek előtti szakaszban lévő gyerekek a társadalmi normákat abszolútnak és megváltoztathatatlannak tartják.
További információ Erkölcsi realizmus tartalommal kapcsolatosan ...

Végül a kommunikációs zavar lehet olyan többgénes öröklődésű, neurokognitív zavar jele, amely szülőnél és gyermeknél egyaránt fennáll, azzal, hogy míg a szülőnél nem jár együtt klinikai szintű tünetekkel, ...

A pszichoterápiák közül depresszió esetében az egyik leghatékonyabb a kognitív viselkedésterápia. Ez a terápiás módszer azon az elven alapszik, hogy ahogyan gondolkodunk, az hatással van arra, ahogyan érezzük magunkat és ahogyan viselkedünk.

Enyhébb esetekben a gyógyszeres kezelés helyett, súlyosabb esetekben mellett egyfajta pszichoterápiás kezelés, az ún. kognitív viselkedésterápia lehetséges, ami megtanítja, ...

* viselkedés és kognitív technikák - ahol a hibás, diszfunkciós magatartás, kognitív torzítás korrekciója történik.
* analitikus terápiák - melyek lényege a traumatikus élmények feltárása és átkeretezett feldolgozása.

(2004) az FDA számára tervezett Treatment for Adolescents With Depression Study (Depressziós fiatalok kezelési vizsgálata, TADS) például azt állította, hogy komoly fölényt hozott ki a Prozac javára a placeboval és a kognitív terápiával szemben.

Az információ feldolgozó mechanizmus (lásd az első évfolyamos tételeket!) az egyénben kognitív reprezentáció formájában rögzíti a társas helyzeteket. A szocializáció során számos torzító hatás lép fel.

Lásd még: Lásd még: Viselkedés, Pszichológia, Kísérlet, Gondolkodás, Személyiség

Pszichológia  Kogníció  Kognitív disszonancia

 
RSS Mobile