Kezdőlap (Ingerlékenység)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ingerlékenység

Pszichológia  Ingerkeresés  Ingerültség

Ingerlékenység: nincs türelmed, és gyorsan kijössz a sodrodból.
Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok: ha úgy érzed, hogy nem érdemes élned, az a súlyos depresszió jele.
A depresszió tünetei ...


Ingerlékenység, állandó feszültség, veszekedések, érzelmi eltávolodás.

Az ingerlékenység mértéke a küszöbinger, mely minél alacsonyabb, annál ingerlékenyebb az idegszövet és viszont.

Nagyfokú ingerlékenységgel, az érzelmi és ösztönélet befolyásolta megnyilvánulások előtérbe kerülésével, görcsökkel és rángatódzásokkal járó, rohamokban vagy krónikusan fellépő idegrendszeri megbetegedés, amely funkcionális zavarokhoz (pl. bénultság, vakság, érzéketlenség) is vezethet.

Ingerlékenység: Ingerültnek és türelmetlennek érezheti magát, haragudhat a gyermekére, a férjére és mindenkire, akinek nincs gyermeke. Dühkitörései lehetnek.
Ürességérzés: Nem érez semmit, csak történnek az események Önnel.

Depresszió és ~
Sok nő a testi tüneteknél sokkal inkább szenved az ezekben a napokban rátörő érzelmi instabilitástól, az általános kedvetlenségtől és ~től.

két hétnél hosszabb ok nélküli lehangoltság, levertség, rossz hangulat, étvágytalanság, alvászavar, szorongás,bűntudat, önvádlások, aggodalmaskodás, ~, testi betegséggel nem indokolt fájdalmak,pld.

5. Nyugtalanság, ~ vagy gátoltság
6. Fáradtság, energiátlanság érzése
7. Értéktelenség-érzés vagy ok nélküli, túlzott önvádlás, bűntudat ...

Az elfogadott diagnosztikai osztályozási rendszerek szerint a hangulat alapvető változása magában foglalja az öröm átélésének képtelenségét, a szomorúság, reménytelenség érzését, ~ről, feszültségről, döntésképtelenségről, érdeklődésvesztésről panaszkodnak. Ezekhez társulnak még az ún.

~
Izgatottság
Nyugtalanság
Szenvedés érzése
Sértődékenység
Ébersége csökkent
Eddigi életmódját nem vagy nehezen tudja folytatni
Társadalmi kapcsolatok csökkenése
'Bármire képes vagyok'
Fejében a gondolatok hallhatóan hangosak
Gondolatait a tévében vagy a rádióban közvetítik ...

boldogtalanság, csökkent tanulási képesség, ellazult és/vagy eufórikus állapot, ellenségeskedés, emocionális shock és stresszállapot, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, gyanakvás és kifejezett kitérési hajlam, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ~, ...

azt a felháborodást vagy ~et, amelyet az élet és a körülöttünk lévő világ különböző megnyilvánulásai láttán érzünk, csak súlyosbítják a gyermekkorban rendszeresen átélt lekicsinylések, nemtörődömségek, érzelmekbe gázolások és súlyos kétértelműségek.

Szélsőséges állapotokban a hangulati szint emelkedettsége ~ben, feszültségben, agresszivitásban nyilvánul meg. Optimizmusa és magabiztossága túláradó, ítélő-és tervezőképessége kritikán aluli.

szomorúság, közömbösség, ~, düh, nyugtalanság, sírásra való hajlam,
örömre való képtelenség, szeretetlenség érzése,
koncentrációs képesség csökkenése, negatív önértékelés, bűntudat,
az iskolai teljesítmény romlása, ...

Szorongás, feszültség, ~
Érdektelenség, közömbösség, döntésképtelenség, örömtelenség
Meglassult gondolkodás, beszéd és mozgás, feledékenység, fáradékonyság, csökkent aktivitás
Alvászavarok (csökkent vagy fokozott alvásigény)
Étvágytalanság vagy fokozott étvágy ...

Éhség, ~, indulatosság, szorongás, koncentráció-gyengeség, nyugtalanság, csökkent szívműködés, növekvő étvágy és testsúly képében.
A dohányzás elkezdésében számos tényező játszik szerepet. Ilyenek a csoportnyomás, a szociális minták, önértékelési zavarok és hangulati nyomottság.

Csecsemő és kisgyermekkorban a depressziós tünetek elsősorban apátia, ~, alvás- és táplálkozási zavarok formájában jelentkeznek. A gyermek kimutatható szomatikus betegségi ok nélkül is jelentősen elmaradhat a növekedésben és fejlődésben (failure to thrive).

A központi idegrendszert izgató vegyületek, amelyek nyughatatlanságot, ~et, szorongást és gyors szívverést okoznak.
Bejegyezte: KindlerMedical dátum: szombat, július 25, 2009 Nincsenek megjegyzések: A bejegyzésre mutató linkek
Az ecstasy depressziót okoz? ...

már első hetekben is aktivitási különbségek aktivitási szintjük és ~ük tekintetében
temperamentum: hangulatfüggő tulajdonságok, számos temperamtumbeli különbség veleszületett, de szülő-gyerek viszony befolyásolja ...

- Gyakoriak a hangulati ingadozások, ~, depresszió, szorongás.
- A megvonást influenzaszerű tünetek is kísérhetik, izommerevség, émelygés.
Gyógymódok ...

Fokozódhat az alvásigény, a frontérzékenység, szédülés, keringési probléma, ~, erőtlenség jelenhet meg.

A különbségek további kritériumai: kor, nem, tevékenység, ~ és fejlődési fok. Típusalkotásom alapja a tudat négyféle tájékozódó funkciója: érzékelés, gondolkodás, érzés, intuíció. Vö. Psychologische Typen, 490. old. és tovább.

A "neuraszténia" jelentése: Fokozott ~ben, fejfájásban és működési zavarokban megnyilvánuló ideges kimerültség.

A betegség előrehaladtával az anorexia nervosa alapvető jelenségeire egyéb pszichológiai tünetek is rakódnak, amelyek általában az éhezés következményei. Ilyen az ~, a depresszió, a szociális visszahúzódás, a kortárs kapcsolatok megromlása, ...

A betegek a hangulat alapvető változásáról, az öröm átélésének képtelenségéről, a szomorúság, reménytelenség érzéséről, ~ről, feszültségről, döntésképtelenségről, érdeklődésvesztésről panaszkodnak.
Ezekhez társulnak még az ún. vegetatív vagy szomatikus panaszok, így: ...

a váratlanul fellépő zokogás, ~, nyugtalanság, tehetetlenség érzet,a negatív gondolkodás,az alacsony önértékelés,a pesszimizmus,a reménytelenség,az elkeseredés,az indokolatlan szégyenérzet,az állandó visszarévedés a múltba,a határozatlanság,a döntésképtelenség,az indokolatlan dühkitörés.

Nem úgy játszanak, mint azonos korú társaik. Többször figyelhető meg náluk ~, nyugtalanság, sírás, ágybaviezelés, ágybaszékelés, étvágytalanság, néha pedig a fej falbaverése, vagy egyéb, saját személye ellen irányuló agressziv viselkedés.

- ~, nyugtalanság
- állandósult testi tünet, ami a kezelésekre nem reagál (pl. krónikus fájdalom, emésztési zavarok)
- dekoncentráció, feledékenység, döntésképtelenség
- kimerültség, enerváltság
- bűntudat, értéktelenség és/ vagy reménytelenség érzése, pesszimizmus ...

A depresszióval együtt járó kedvetlenség, motiválatlanság, feszültség, ~ satöbbi a párkapcsolatot, a család működését is jelentősen megterheli. Nyilvánvalóan a munkahelyi légkört és a termelékenységet is ronthatja a depressziós beteg negatív beállítottsága, pesszimista gondolkodása.

Biztosan többször hallottad már, esetleg magad is rendszeresen mondogatod, hogy "nincs jó kedvem, mert ma ballábbal keltem fel". Gyakran magyarázzuk ezzel egésznapi rosszkedvünket, ~ünket, és szép sorjában kerül elő a többi érv is: ...

Vandrey szeretné elérni, hogy a két év múlva forgalomba kerülő új diagnosztikai kézikönyv már tartalmazza a marihuána-elvonás tüneteit is, melyek a következők: fokozott düh és agresszió, szorongás, rossz hangulat, ~, nyugtalanság, alvászavarok, csökkent étvágy és súlycsökkenés.

Erről leszokni igen komoly testi és lelki megterhelést jelent. A dohányzás során nikotin kerül az agyba, ennek hatására dopamin és noradrenalin szabadul fel. Ehhez az állapothoz a szervezet hozzászokik és egy esetleges nikotinelvonás ~et, szorongást vált ki.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Szorongás, Alvás, Stressz, Viselkedés?

◄ Ingerkeresés   Ingerültség ►
 
RSS Mobile