Kezdőlap (Generalizált szorongás)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Generalizált szorongás

Pszichológia  GBR  Geriátria

Generalizált szorongás
Legalább fél éven át tartó, állandó feszültséggel járó szorongásos betegség. Kínzó nyugtalanság, félelem, aggódás, ingerültség, alvászavar, gondolkodási nehézség, fokozott fáradékonyság jellemzi.


Generalizált szorongásról legalább fél éven áttartó állandó, kínzó nyugtalanság, félelem, aggódás, ingerültség, alvászavar, gondolkodási nehézség, fokozott fáradékonyság esetén beszélünk.

Generalizált szorongás
Legalább 6 hónapon keresztül túlzott aggodalom, félelem valamilyen eseménytől, körülménytől, pl: munkahelyi vagy iskolai teljesítménytől, s ez a szorongás nehezen kontrollálható.

A generalizált szorongást, mint önálló betegséget - a pánikbetegséghez hasonlóan - a DSM-III választotta le a neurózisok nagy kategóriájából. Az angol nyelvű szakirodalomban GAD-ként (Generalized Anxiety Disorder) szerepel.

A generalizált szorongásos betegség jellemzője, hogy gyakori, vagy a beteg állandó aggodalomban és szorongásban él, megmagyarázható ok nélkül, számos, mások számára egyáltalán nem stresszes szituációban. A kezelés általában jó eredményeket hoz.

A generalizált szorongásos zavart minden helyzetre kiterjedő, perzisztens szorongás jellemzi, remegéssel, izomfeszültséggel, izzadással és más vegetatív tünetekkel kisérve.

3.1 Generalizált szorongásos zavar (GAD)
3.2 Pánikroham
3.3 Specifikus fóbiák
3.4 Agorafóbia
3.5 Kényszeres zavar
3.6 Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)
3.7 Akut stressz zavar ...

- lehet idült, azaz elhúzódó, amikor már generalizált szorongásról beszélünk.
- Ez gyerekeknél megnyilvánulhat iskolai teljesítmény zavarokban, alvás zavarokban, funkcionális tünetek kialakulásában, mint például hányás, hasfájás, fejfájás, stb.

A pánikroham és generalizált szorongás közötti különbség bemutatása ...

Évek óta küzdöm pánikbetegséggel és generalizált szorongással, jelenleg 23 éves férfi vagyok. Megfigyeltem, hogy amikor kiegyensúlyozott vagyok és boldok, olyankor sokkal kevesebbszer jelentkeznek a tüneteim.

Szorongásos betegségek Generalizált szorongás: állandó félelem és feszültség Pánikbetegség: hirtelen mindent átható balsejtelem Fóbiák: bizonyos tárgyaktól, helyzetektől való Fóbiák: bizonyos tárgyaktól, ...

A generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél (akikre jellemző, hogy apró dolgokon is sokáig rágódnak, sokat aggodalmaskodnak szeretteik egészségi állapota miatt, félnek jövőjüktől, stb.) az alvászavar jelentkezhet elalvási vagy átalvási ...

Közülük jelenleg egyetlen készítmény (a buspiron) van hazai forgalomban, amelynek fő indikációja a generalizált szorongás kezelése. A buspiron (Anxiron, Spitomin) pánikbetegségben vagy kényszerbetegségben hatástalan.

pánik betegség, generalizált szorongás, szociális fóbia) is. A szorongásos tünetek erős feszültséggel, izzadékonysággal, szájszárazsággal és más testi tünetekkel jelentkezhetnek.

állapotban vagy eseményeket látunk, amiket kihívásoknak, inspirációnak tekintünk. Vagy félelemmel telve mindent élet-halál harcként élünk meg és így görcsösen kapaszkodunk ebbe az állapotba, életben tartva, generalizálva azt (generalizált szorongás).

fordult elô valamilyen szorongásos- vagy kedélyzavar a vizsgálat idôpontjáig, valamikor az élete során, 13%-nál kedélybetegség (bipoláris zavar, unipoláris depresszió, disztímia), 18%-nál szorongásos zavar (pánikbetegség, generalizált szorongás, ...

Tekintve, hogy az antidepresszívumok egyre szélesebb indikációs körben (kényszerbetegség, pánikzavar, generalizált szorongás, migrén, premenstruális diszfóriás zavar, krónikus fájdalomszindróma, stb.) használatosak, ...

Lásd még: Lásd még: Szorongás, Pánik, Depresszió, Viselkedés, Pánikbeteg

Pszichológia  GBR  Geriátria

 
RSS Mobile