Kezdőlap (Generalizált szorongás)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Generalizált szorongás

Pszichológia  GBR  Geriátria

Generalizált szorongás
Legalább fél éven át tartó, állandó feszültséggel járó szorongásos betegség. Kínzó nyugtalanság, félelem, aggódás, ingerültség, alvászavar, gondolkodási nehézség, fokozott fáradékonyság jellemzi.
További információ Generalizált szorongás tartalommal kapcsolatosan ...


Generalizált szorongásról legalább fél éven áttartó állandó, kínzó nyugtalanság, félelem, aggódás, ingerültség, alvászavar, gondolkodási nehézség, fokozott fáradékonyság esetén beszélünk.

Generalizált szorongás
Legalább 6 hónapon keresztül túlzott aggodalom, félelem valamilyen eseménytől, körülménytől, pl: munkahelyi vagy iskolai teljesítménytől, s ez a szorongás nehezen kontrollálható.

A generalizált szorongásos betegség jellemzője, hogy gyakori, vagy a beteg állandó aggodalomban és szorongásban él, megmagyarázható ok nélkül, számos, mások számára egyáltalán nem stresszes szituációban. A kezelés általában jó eredményeket hoz.

A generalizált szorongásos zavart minden helyzetre kiterjedő, perzisztens szorongás jellemzi, remegéssel, izomfeszültséggel, izzadással és más vegetatív tünetekkel kisérve. A korábban gyermekkori ďż˝túlszorongásos" zavarként leírt kórkép első tünetei már a legkoraibb életévekben is jelentkezhetnek.

3.1 ~os zavar (GAD)
3.2 Pánikroham
3.3 Specifikus fóbiák
3.4 Agorafóbia
3.5 Kényszeres zavar
3.6 Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)
3.7 Akut stressz zavar ...

- lehet idült, azaz elhúzódó, amikor már ~ról beszélünk.
- Ez gyerekeknél megnyilvánulhat iskolai teljesítmény zavarokban, alvás zavarokban, funkcionális tünetek kialakulásában, mint például hányás, hasfájás, fejfájás, stb.

A pánikroham és ~ közötti különbség bemutatása ...

Évek óta küzdöm pánikbetegséggel és ~sal, jelenleg 23 éves férfi vagyok. Megfigyeltem, hogy amikor kiegyensúlyozott vagyok és boldok, olyankor sokkal kevesebbszer jelentkeznek a tüneteim.

Szorongásos betegségek ~: állandó félelem és feszültség Pánikbetegség: hirtelen mindent átható balsejtelem Fóbiák: bizonyos tárgyaktól, helyzetektől való Fóbiák: bizonyos tárgyaktól, helyzetektől való irracionális félelem - egyszerű fóbiák (valamilyen tárgytól, ...

A ~os zavarban szenvedőknél (akikre jellemző, hogy apró dolgokon is sokáig rágódnak, sokat aggodalmaskodnak szeretteik egészségi állapota miatt, félnek jövőjüktől, stb.) az alvászavar jelentkezhet elalvási vagy átalvási problémaként.

Közülük jelenleg egyetlen készítmény (a buspiron) van hazai forgalomban, amelynek fő indikációja a ~ kezelése. A buspiron (Anxiron, Spitomin) pánikbetegségben vagy kényszerbetegségben hatástalan.

pánik betegség, ~, szociális fóbia) is. A szorongásos tünetek erős feszültséggel, izzadékonysággal, szájszárazsággal és más testi tünetekkel jelentkezhetnek. Ezekben az esetekben a kezelés során az orvos különös figyelmet fordít a szorongás oldására.

Egy boldogsággal teli állapotban vagy eseményeket látunk, amiket kihívásoknak, inspirációnak tekintünk. Vagy félelemmel telve mindent élet-halál harcként élünk meg és így görcsösen kapaszkodunk ebbe az állapotba, életben tartva, generalizálva azt (~).
Kapcsolódó cikkek: ...

rendelôkben megforduló megkérdezett betegek 43%-ánál fordult elô valamilyen szorongásos- vagy kedélyzavar a vizsgálat idôpontjáig, valamikor az élete során, 13%-nál kedélybetegség (bipoláris zavar, unipoláris depresszió, disztímia), 18%-nál szorongásos zavar (pánikbetegség, ~, ...

Tekintve, hogy az antidepresszívumok egyre szélesebb indikációs körben (kényszerbetegség, pánikzavar, ~, migrén, premenstruális diszfóriás zavar, krónikus fájdalomszindróma, stb.) használatosak, a gyakorló orvos számára alapvető kérdés, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szorongás, Pánik, Depresszió, Viselkedés, Pánikbeteg?

◄ GBR   Geriátria ►
 
RSS Mobile