Kezdőlap (Függőség)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Függőség

Pszichológia  Frusztráció  GBR

Függőségek
Legfrissebb cikkünk a témában
E-cigi: illegális, veszélyes és megbízhatatlan a minősége ...


függőség, rászokás, inger
A függőségi viselkedést tudatos, gyors gondolatok határozzák meg, amelyeket nem feltétlenül csak vizuális ingerek válthatnak ki.

Társfüggőség teszt
A társfüggőség (kodependencia) titka
A társfüggőség vagy kodependencia a másik embernek, a másik véleményének való kóros alárendeltség, mely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatok létesítését.

A társfüggőség egy gyermekkori trauma következménye: A gyermek élete kezdetén függ a szüleitől, különösen édesanyjától, hiszen számára az anyával való kapcsolat megszakadása a halált jelentené. Éppen ezért, ebben a függő viszonyban teljes biztonságban kell érezze magát.

Függőség (cigaretta, gyógyszerek, drogok, alkohol). Az állandó, tartós stressz miatt gyakran előfordul, hogy az említett szerekkel próbálja enyhíteni, elviselhetővé tenni a stresszt. Sajnos rövid időn belül pont ezek a szerek is stresszorrá válnak az egyén életében.

A ~ kérdése:
Megfelelő indikációk, adagolás és orvosi ellenőrzés mellett a tiszta benzodiazepin-~ ritka: Európában kb. ötmillió receptre jut egy ilyen eset.

Minden ~gel sajátos elvonási tünetek járnak. Léteznek ilyenek esetleg a munkamánia esetében is?
...

~,
személyes varázs
reménykeltés
erkölcsi azonosítás
káröröm vagy szorongás elhárítás, többek közt a túlerővel szemben és az intenzív, olykor még önmaga előtt is letagadott haszonlesés.

~
Teljesítmény
Visszavonulás és lemondás
AGRESSZIÓ
Pszichoszomatikus tünetek
Önérzéstelenítés alkohollal és kábítószerekkel
Konstruktív problémamegoldás ...

Társ~. Gyakran abban az értelemben használatos, hogy egy személy nem tud elszakadni szenvedélybeteg élettársától annak ellenére, hogy ez a kapcsolat csak szenvedést okoz neki.
További információ Kodependencia tartalommal kapcsolatosan
Oldalak ...

Kütyü~: a Google Glass durvább, mint az alkohol
Top 10 legboldogabb ország a világon - Well-being rangsor
Ha lemerül az agyban az elem - neuropacemaker Touret szindrómásoknál
Egészség & kutatás ...

Egyéb ~ek, Stockholm-szindróma , Játékszenvedély (patológiás gambling) , ...
Reumatológiai megbegetedések
Reumatoid arthritis, Bechterew-kór, Sjögren-szindróma, ...

Hozzászokás, ~
Gyakori félelme az altatót szedőknek, hogy teljesen hozzászoknak a gyógyszerhez, és már nem is fognak tudni aludni nélküle. Ez főleg az este bevett nyugtatókra és a régebbi típusú altatókra vonatkozik.

Addiktológa (~ek: alkohol, drog)
Az addiktológia a ~i állapotokkal foglalkozó ága a medicínának. Ráépített szakvizsgaként pszichiáter szakorvosok szerezhetik meg e képesítést.

Az antidepresszánsok addikciót (~et) okoznak.
Egyes antidepresszánsokról a leszokás során a betegek mélyebb depresszióba süllyednek, mint amire a gyógyszert szedni kezdték.

Kodependencia (társ~)
A fogalom megalkotója Rogers, eredetileg az alkoholisták hozzátartozóira alkalmazták ezt a kifejezést.

A nehézségek már kezdenek kirajzolódni, ezek úgy tűnik az anyagi és lelki ~ből adódnak. A lelki ~ a tabletták iránt a panaszosok oldaláról nem ismeretlen ügy, a szakma szabályai szerint kezelhető, de csak akkor, ha a szakma felhagy a ~ tagadásával.

Ezeket az állapotokat ma ~i (dependencia) állapotoknak nevezik, azt fejezve ki ezzel, hogy az egyén szinte létében függ ezektől, nem tud meglenni nélkülük. A szerelemben is van ilyen ~.

Tulajdonképpen ez az anyag felelős a ~ kialakításáért. Dohányzás során a tüdőbe, onnan a vérbe, majd az agyba jut.
A nikotinnak számos farmakológiai hatása van.

Önkéntelenül is - ellentétéül - a lélek égi ~ére gondolunk; mint ahogyan a kínai lélektan is sen- és gui-lelket külön­böz­tet meg. Közülük az első a mennyhez, az utóbbi pedig a földhöz tartozik.

A munka is addiktívvá, ~gé válhat, ekkor beszélhetünk munkamániáról. Akárcsak az alkoholistának az ital, vagy a drogosnak a kábítószer, a munkamániásnak élete fókuszában a munkája áll, ettől nem tud elszakadni.

A kelet-ázsiaiak csoportirányultsága, tekintélyelvűsége, kötelességtudása, törekvése a tiszteletadásra, ~re, konfliktuskerülésre, vágya a harmóniára alapvetően a családra, családi értékekre hivatkozva magyarázható.

Amikor hamis gondolatok és ~ek hatása alá kerülünk, gyakran előfordul, hogy azok az orrunknál fogva vezetnek minket. Miközben arra ösztönöznek, hogy kielégítsük a vágyat, amely elsőként felmerült bennünk, eltérítve minket eredeti célunktól.

Az erősen szorongó tanulókra jellemző, hogy nagy a ~i igényük, és ezért az olyan szituációkban érzik jól magukat, amelyekben a tanár pontosan körülírja számukra a teljesítendő feladatot is és a teljesítés módját is.

Okozhat a gyógyszer ~et?
A betegek és családjaik gyakran aggódnak amiatt, hogy a szkizofrénia kezelésében alkalmazott antipszichotikumok ~ kialakulásához vezetnek.

Ennek során meg tudjuk figyelni a családtagok interakcióit, látjuk, hogyan igyekeznek egymást befolyásolni, milyen ~ek állnak fenn közöttük, és milyen önállósági törekvéseket tapasztalhatunk.

Több anya boldogtalan házassága az a tényező, ami gyermekére irányítja a fokozott szeretetét, ez gyermeki ~et alakit ki, amely ellen tiltakozik a gyerek - természetesen nem tudatosan, hanem - tudattalanul - , és pedig dühkitörései lesznek, ami anyai dühkitörést eredményez, ...

"A gyógyszerekhez hozzászokás, ~ alakul ki" - az antidepresszívumokhoz nincsen hozzászokás és ~i állapot sem alakul ki. A megfelelő ideig folytatott kezelés és a gyógyulás után az elhagyás nem jelent problémát.

Figyelem és tanulás: hangulat~
Bower: K:
1) hipnotizált személyek
2) történet szomorú és boldog ember találkozásáról - a szomorú állapotba hipnotizáltak a szomorú dolgokra figyeltek
3) többet tanultak a hangulatuknak megfelelőről, többet idéztek fel (inkább a szomorúak), ...

Hasonló a helyzet a nehezen kontrolálható vágyakkal (szexuális csábítás és csábíthatóság, játékszenvedély, különféle ~ek).

17. Öröklődés és környezet: a gyermekkori figyelemzavar/hiperaktivitás és az ifjúkori drog~ össezfüggése, kezelése, genetikai és pszichológiai kockázati tényezői (NKFP 1A/0008/2002, konzorciumi tag)
Támogató: Nemzeti Kulturális Fejlesztési Program ...

A "kodependencia" jelentése: Társ~ - bizonyos emberekhez, viselkedésformákhoz való túlzott kötődés (jellemzően női betegség).

A delirium oka mindig 'szervi', fizikai természetű: leggyakrabban mérgezés (alkohol~ vagy megvonás, de más anyagok is okozhatják), idősekben magas láz, kiszáradás, agyi betegségek, sérülés, gyulladás, anyagcserezavarok.

A gyógyszeres terápia (antidepresszáns kezelés) megváltoztatja egyes agyban található anyagok anyagcseréjét, és ezzel javítja a tüneteket. Fontos: Az antidepresszáns gyógyszerek nem alakítanak ki ~et, ...

Nehéz kiszakadni egy ilyen helyzetből, mert a félelem és a rettegés megakadályozza a reális gondolkodást, a szabályok és kötelességek rabszolgát csinálhatnak valakiből. Az ilyen kapcsolat bénító ~et, alávetettséget alakít ki.

Mindezzel persze az új technika nem új dolgot talál ki: a mobiltechnika ugyanúgy részévé válik az ember egyik központi mozgatórendszerének, a ~nek és kötődésnek, mint minden egyéb.
Összefoglalás ...

működő gyógyszer megtalálása gyakran több próbálkozást igényel, hiszen mindenkinek alkatilag más-más szer válhat be. Előfordulhat, hogy valaki régebbi, erősebb (de kellemetlenebb melléktünetekkel járó) szerekre jobban reagál. Kijelenthetjük, hogy az antidepresszánsok nem váltanak ki ~et.

Általában csökken az érdeklődés a külvilág dolgai iránt. Az illetőt nem érdekli a munkája, a családja. Az életét értelmetlennek éli meg. Akár öngyilkossági gondolatok is kísérhetik. Csökken az aktivitás, a szexuális érdeklődés. Gyakran alkohol- és drog~ is társul hozzá.

elkerülő reakciót a fájdalomra mutatnak elkerülő reakciót a fájdalomra Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a kiválasztási termékek felgyülemlése, stb.) averzívek ? aktiválják a szervezetet Tanult drive: például a drog-~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Alkohol, Viselkedés, Depresszió, Személyiség, Psziché?

◄ Frusztráció   GBR ►
 
RSS Mobile