Kezdőlap (Függőség)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Függőség

Pszichológia  Frusztráció  GBR

Függőségek
Legfrissebb cikkünk a témában
E-cigi: illegális, veszélyes és megbízhatatlan a minősége ...


függőség, rászokás, inger
A függőségi viselkedést tudatos, gyors gondolatok határozzák meg, amelyeket nem feltétlenül csak vizuális ingerek válthatnak ki.

Függőségre gondolva leginkább a drogfügés vagy az alkoholizmus jut eszünkbe, pedig számtalan függőség létezik, így példáúl a játékszenvedély, függés a vásárlástól, szextől, evéstől szerelmtől, számítógépes játékoktól, és még sok egyébtől.

Társfüggőség teszt
A társfüggőség (kodependencia) titka
A társfüggőség vagy kodependencia a másik embernek, a másik véleményének való kóros alárendeltség, mely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatok létesítését.

Társfüggőség
'Nem tudnék nélküle élni. Szükségem van rá! Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha elhagy, nem maradhatok egyedül.' Ha ismerősek ezek a mondatok, főleg ha emellett a párod valamilyen addikció áldozata, lehetséges, hogy társfüggőségben szenvedsz.
Mit jelent a társfüggőség?

Édesség~ - mítosz vagy valóság?
Avagy a brokkolit vajon miért nem kívánom?
fogadalmam ellenére nemcsak egy sort ettem meg, befaltam az egész táblát ...

A társ~ egy gyermekkori trauma következménye: A gyermek élete kezdetén függ a szüleitől, különösen édesanyjától, hiszen számára az anyával való kapcsolat megszakadása a halált jelentené. Éppen ezért, ebben a függő viszonyban teljes biztonságban kell érezze magát.

~ (cigaretta, gyógyszerek, drogok, alkohol). Az állandó, tartós stressz miatt gyakran előfordul, hogy az említett szerekkel próbálja enyhíteni, elviselhetővé tenni a stresszt. Sajnos rövid időn belül pont ezek a szerek is stresszorrá válnak az egyén életében.

A ~ kérdése:
Megfelelő indikációk, adagolás és orvosi ellenőrzés mellett a tiszta benzodiazepin-~ ritka: Európában kb. ötmillió receptre jut egy ilyen eset.

A társ~ lényege az "én", az önálló identitás gyengesége. Társfüggő az, aki csak a másikhoz képest létezik, a másikkal való viszonya alapján értelmezi saját magát.

Minden ~gel sajátos elvonási tünetek járnak. Léteznek ilyenek esetleg a munkamánia esetében is?
...

~,
személyes varázs
reménykeltés
erkölcsi azonosítás
káröröm vagy szorongás elhárítás, többek közt a túlerővel szemben és az intenzív, olykor még önmaga előtt is letagadott haszonlesés.

~
Teljesítmény
Visszavonulás és lemondás
AGRESSZIÓ
Pszichoszomatikus tünetek
Önérzéstelenítés alkohollal és kábítószerekkel
Konstruktív problémamegoldás ...

Társ~. Gyakran abban az értelemben használatos, hogy egy személy nem tud elszakadni szenvedélybeteg élettársától annak ellenére, hogy ez a kapcsolat csak szenvedést okoz neki.
További információ Kodependencia tartalommal kapcsolatosan
Oldalak ...

Kütyü~: a Google Glass durvább, mint az alkohol
Top 10 legboldogabb ország a világon - Well-being rangsor
Ha lemerül az agyban az elem - neuropacemaker Touret szindrómásoknál
Egészség & kutatás ...

"Társ~"
Az egyedül nevelő szülő, könnyen esik abba a csapdába, hogy minden energiájával csak a gyerekre fókuszál. Ez akkor még nehezebb, amikor a gyermek neme ellentétes a szülő nemével (fiúgyerek-anya lánygyerek-apa).

Egyéb ~ek, Stockholm-szindróma , Játékszenvedély (patológiás gambling) , ...
Reumatológiai megbegetedések
Reumatoid arthritis, Bechterew-kór, Sjögren-szindróma, ...

Szexuális ~
Amikor a szexet az egészséges kapcsolatok helyettesítőjeként használják, szexuális ~et takarhat.

Hozzászokás, ~
Gyakori félelme az altatót szedőknek, hogy teljesen hozzászoknak a gyógyszerhez, és már nem is fognak tudni aludni nélküle. Ez főleg az este bevett nyugtatókra és a régebbi típusú altatókra vonatkozik.

Addiktológa (~ek: alkohol, drog)
Az addiktológia a ~i állapotokkal foglalkozó ága a medicínának. Ráépített szakvizsgaként pszichiáter szakorvosok szerezhetik meg e képesítést.

Az antidepresszánsok addikciót (~et) okoznak.
Egyes antidepresszánsokról a leszokás során a betegek mélyebb depresszióba süllyednek, mint amire a gyógyszert szedni kezdték.

Megjelent a szex~, mint szenvedélybetegség, s a szexuális szolgáltatás, mint elismert foglalkozás, a kommercializálódás irányában hat.

Kodependencia (társ~)
A fogalom megalkotója Rogers, eredetileg az alkoholisták hozzátartozóira alkalmazták ezt a kifejezést.

A nehézségek már kezdenek kirajzolódni, ezek úgy tűnik az anyagi és lelki ~ből adódnak. A lelki ~ a tabletták iránt a panaszosok oldaláról nem ismeretlen ügy, a szakma szabályai szerint kezelhető, de csak akkor, ha a szakma felhagy a ~ tagadásával.

Ezeket az állapotokat ma ~i (dependencia) állapotoknak nevezik, azt fejezve ki ezzel, hogy az egyén szinte létében függ ezektől, nem tud meglenni nélkülük. A szerelemben is van ilyen ~.

Tulajdonképpen ez az anyag felelős a ~ kialakításáért. Dohányzás során a tüdőbe, onnan a vérbe, majd az agyba jut.
A nikotinnak számos farmakológiai hatása van.

Önkéntelenül is - ellentétéül - a lélek égi ~ére gondolunk; mint ahogyan a kínai lélektan is sen- és gui-lelket külön­böz­tet meg. Közülük az első a mennyhez, az utóbbi pedig a földhöz tartozik.

A munka is addiktívvá, ~gé válhat, ekkor beszélhetünk munkamániáról. Akárcsak az alkoholistának az ital, vagy a drogosnak a kábítószer, a munkamániásnak élete fókuszában a munkája áll, ettől nem tud elszakadni.

A dohányzás sajnos több mint egy rossz szokás: a nikotin~ ugyanolyan komoly betegség, mint az alkohol- vagy drog~. A nikotin-elvonás komoly pszichés tüneteket, feszültséget, idegességet, szorongást, alvászavart okozhat.

A kelet-ázsiaiak csoportirányultsága, tekintélyelvűsége, kötelességtudása, törekvése a tiszteletadásra, ~re, konfliktuskerülésre, vágya a harmóniára alapvetően a családra, családi értékekre hivatkozva magyarázható.

Az erősen szorongó tanulókra jellemző, hogy nagy a ~i igényük, és ezért az olyan szituációkban érzik jól magukat, amelyekben a tanár pontosan körülírja számukra a teljesítendő feladatot is és a teljesítés módját is.

Okozhat a gyógyszer ~et?
A betegek és családjaik gyakran aggódnak amiatt, hogy a szkizofrénia kezelésében alkalmazott antipszichotikumok ~ kialakulásához vezetnek.

Ennek során meg tudjuk figyelni a családtagok interakcióit, látjuk, hogyan igyekeznek egymást befolyásolni, milyen ~ek állnak fenn közöttük, és milyen önállósági törekvéseket tapasztalhatunk.

Több anya boldogtalan házassága az a tényező, ami gyermekére irányítja a fokozott szeretetét, ez gyermeki ~et alakit ki, amely ellen tiltakozik a gyerek - természetesen nem tudatosan, hanem - tudattalanul - , és pedig dühkitörései lesznek, ami anyai dühkitörést eredményez, ...

"A gyógyszerekhez hozzászokás, ~ alakul ki" - az antidepresszívumokhoz nincsen hozzászokás és ~i állapot sem alakul ki. A megfelelő ideig folytatott kezelés és a gyógyulás után az elhagyás nem jelent problémát.

Figyelem és tanulás: hangulat~
Bower: K:
1) hipnotizált személyek
2) történet szomorú és boldog ember találkozásáról - a szomorú állapotba hipnotizáltak a szomorú dolgokra figyeltek
3) többet tanultak a hangulatuknak megfelelőről, többet idéztek fel (inkább a szomorúak), ...

A testi-lelki átalakulás mellett alvásproblémák, étkezési zavarok, ~ek, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. Sok esetben a céltalanság, kedvetlenség, örömtelenség érzése már nemcsak átmeneti, de folyamatos problémává válik és különböző testi betegségek jelennek meg.

ď‚- Kötődési személyek ~e, pszichiátriai zavarai.
Felvethetnénk, hogy minden más időszaknak is nagyjából ezek a meghatározó témái,
csak éppen ennek az időszaknak a jellegzetességei folytán a fenti témák - anélkül szinte, ...

Hasonló a helyzet a nehezen kontrolálható vágyakkal (szexuális csábítás és csábíthatóság, játékszenvedély, különféle ~ek).

17. Öröklődés és környezet: a gyermekkori figyelemzavar/hiperaktivitás és az ifjúkori drog~ össezfüggése, kezelése, genetikai és pszichológiai kockázati tényezői (NKFP 1A/0008/2002, konzorciumi tag)
Támogató: Nemzeti Kulturális Fejlesztési Program ...

A "kodependencia" jelentése: Társ~ - bizonyos emberekhez, viselkedésformákhoz való túlzott kötődés (jellemzően női betegség).

A gyógyszeres terápia (antidepresszáns kezelés) megváltoztatja egyes agyban található anyagok anyagcseréjét, és ezzel javítja a tüneteket. Fontos: Az antidepresszáns gyógyszerek nem alakítanak ki ~et, ...

Nehéz kiszakadni egy ilyen helyzetből, mert a félelem és a rettegés megakadályozza a reális gondolkodást, a szabályok és kötelességek rabszolgát csinálhatnak valakiből. Az ilyen kapcsolat bénító ~et, alávetettséget alakít ki.

Mindezzel persze az új technika nem új dolgot talál ki: a mobiltechnika ugyanúgy részévé válik az ember egyik központi mozgatórendszerének, a ~nek és kötődésnek, mint minden egyéb.
Összefoglalás ...

működő gyógyszer megtalálása gyakran több próbálkozást igényel, hiszen mindenkinek alkatilag más-más szer válhat be. Előfordulhat, hogy valaki régebbi, erősebb (de kellemetlenebb melléktünetekkel járó) szerekre jobban reagál. Kijelenthetjük, hogy az antidepresszánsok nem váltanak ki ~et.

Általában csökken az érdeklődés a külvilág dolgai iránt. Az illetőt nem érdekli a munkája, a családja. Az életét értelmetlennek éli meg. Akár öngyilkossági gondolatok is kísérhetik. Csökken az aktivitás, a szexuális érdeklődés. Gyakran alkohol- és drog~ is társul hozzá.

elkerülő reakciót a fájdalomra mutatnak elkerülő reakciót a fájdalomra Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a kiválasztási termékek felgyülemlése, stb.) averzívek ? aktiválják a szervezetet Tanult drive: például a drog-~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Pszichológia, Stressz, Alkohol, Viselkedés?

◄ Frusztráció   GBR ►
 
RSS Mobile