Kezdőlap (Függőség)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Függőség

Pszichológia  Frusztráció  GBR

Függőségek
Legfrissebb cikkünk a témában
E-cigi: illegális, veszélyes és megbízhatatlan a minősége ...


függőség, rászokás, inger
A függőségi viselkedést tudatos, gyors gondolatok határozzák meg, amelyeket nem feltétlenül csak vizuális ingerek válthatnak ki.

Társfüggőség teszt
A társfüggőség (kodependencia) titka
A társfüggőség vagy kodependencia a másik embernek, a másik véleményének való kóros alárendeltség, mely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatok létesítését.

A társfüggőség egy gyermekkori trauma következménye: A gyermek élete kezdetén függ a szüleitől, különösen édesanyjától, hiszen számára az anyával való kapcsolat megszakadása a halált jelentené. Éppen ezért, ebben a függő viszonyban teljes biztonságban kell érezze magát.

Függőség (cigaretta, gyógyszerek, drogok, alkohol). Az állandó, tartós stressz miatt gyakran előfordul, hogy az említett szerekkel próbálja enyhíteni, elviselhetővé tenni a stresszt. Sajnos rövid időn belül pont ezek a szerek is stresszorrá válnak az egyén életében.

A függőség kérdése:
Megfelelő indikációk, adagolás és orvosi ellenőrzés mellett a tiszta benzodiazepin-függőség ritka: Európában kb. ötmillió receptre jut egy ilyen eset.

Minden függőséggel sajátos elvonási tünetek járnak. Léteznek ilyenek esetleg a munkamánia esetében is?
...

függőség
deperszonalizáció
a saját személyiségre vonatkozó szubjektív tudat zavara, egyes testrészek idegennek érzése, a beteg önmagát idegenszerűen megváltozottnak érzi ...

függőség,
személyes varázs
reménykeltés
erkölcsi azonosítás
káröröm vagy szorongás elhárítás, többek közt a túlerővel szemben és az intenzív, olykor még önmaga előtt is letagadott haszonlesés.

Függőség
Teljesítmény
Visszavonulás és lemondás
AGRESSZIÓ
Pszichoszomatikus tünetek
Önérzéstelenítés alkohollal és kábítószerekkel
Konstruktív problémamegoldás ...

Társfüggőség. Gyakran abban az értelemben használatos, hogy egy személy nem tud elszakadni szenvedélybeteg élettársától annak ellenére, hogy ez a kapcsolat csak szenvedést okoz neki.
További információ Kodependencia tartalommal kapcsolatosan
Oldalak ...

Kütyüfüggőség: a Google Glass durvább, mint az alkohol
Top 10 legboldogabb ország a világon - Well-being rangsor
Ha lemerül az agyban az elem - neuropacemaker Touret szindrómásoknál
Egészség & kutatás ...

Egyéb függőségek, Stockholm-szindróma , Játékszenvedély (patológiás gambling) , ...
Reumatológiai megbegetedések
Reumatoid arthritis, Bechterew-kór, Sjögren-szindróma, ...

Hozzászokás, függőség
Gyakori félelme az altatót szedőknek, hogy teljesen hozzászoknak a gyógyszerhez, és már nem is fognak tudni aludni nélküle. Ez főleg az este bevett nyugtatókra és a régebbi típusú altatókra vonatkozik.

Az antidepresszánsok addikciót (függőséget) okoznak.
Egyes antidepresszánsokról a leszokás során a betegek mélyebb depresszióba süllyednek, mint amire a gyógyszert szedni kezdték.

Kodependencia (társfüggőség)
A fogalom megalkotója Rogers, eredetileg az alkoholisták hozzátartozóira alkalmazták ezt a kifejezést.

A nehézségek már kezdenek kirajzolódni, ezek úgy tűnik az anyagi és lelki függőségből adódnak. A lelki függőség a tabletták iránt a panaszosok oldaláról nem ismeretlen ügy, a szakma szabályai szerint kezelhető, de csak akkor, ha a szakma felhagy a függőség tagadásával.

Ezeket az állapotokat ma függőségi (dependencia) állapotoknak nevezik, azt fejezve ki ezzel, hogy az egyén szinte létében függ ezektől, nem tud meglenni nélkülük. A szerelemben is van ilyen függőség.

Tulajdonképpen ez az anyag felelős a függőség kialakításáért. Dohányzás során a tüdőbe, onnan a vérbe, majd az agyba jut.
A nikotinnak számos farmakológiai hatása van.

Önkéntelenül is - ellentétéül - a lélek égi függőségére gondolunk; mint ahogyan a kínai lélektan is sen- és gui-lelket külön­böz­tet meg. Közülük az első a mennyhez, az utóbbi pedig a földhöz tartozik.

A munka is addiktívvá, függőséggé válhat, ekkor beszélhetünk munkamániáról. Akárcsak az alkoholistának az ital, vagy a drogosnak a kábítószer, a munkamániásnak élete fókuszában a munkája áll, ettől nem tud elszakadni.

A kelet-ázsiaiak csoportirányultsága, tekintélyelvűsége, kötelességtudása, törekvése a tiszteletadásra, függőségre, konfliktuskerülésre, vágya a harmóniára alapvetően a családra, családi értékekre hivatkozva magyarázható.

Amikor hamis gondolatok és függőségek hatása alá kerülünk, gyakran előfordul, hogy azok az orrunknál fogva vezetnek minket. Miközben arra ösztönöznek, hogy kielégítsük a vágyat, amely elsőként felmerült bennünk, eltérítve minket eredeti célunktól.

Az erősen szorongó tanulókra jellemző, hogy nagy a függőségi igényük, és ezért az olyan szituációkban érzik jól magukat, amelyekben a tanár pontosan körülírja számukra a teljesítendő feladatot is és a teljesítés módját is.

Okozhat a gyógyszer függőséget?
A betegek és családjaik gyakran aggódnak amiatt, hogy a szkizofrénia kezelésében alkalmazott antipszichotikumok függőség kialakulásához vezetnek.

Ennek során meg tudjuk figyelni a családtagok interakcióit, látjuk, hogyan igyekeznek egymást befolyásolni, milyen függőségek állnak fenn közöttük, és milyen önállósági törekvéseket tapasztalhatunk.

Több anya boldogtalan házassága az a tényező, ami gyermekére irányítja a fokozott szeretetét, ez gyermeki függőséget alakit ki, amely ellen tiltakozik a gyerek - természetesen nem tudatosan, hanem - tudattalanul - , és pedig dühkitörései lesznek, ami anyai dühkitörést eredményez, ...

"A gyógyszerekhez hozzászokás, függőség alakul ki" - az antidepresszívumokhoz nincsen hozzászokás és függőségi állapot sem alakul ki. A megfelelő ideig folytatott kezelés és a gyógyulás után az elhagyás nem jelent problémát.

Figyelem és tanulás: hangulatfüggőség
Bower: K:
1) hipnotizált személyek
2) történet szomorú és boldog ember találkozásáról - a szomorú állapotba hipnotizáltak a szomorú dolgokra figyeltek
3) többet tanultak a hangulatuknak megfelelőről, többet idéztek fel (inkább a szomorúak), ...

Hasonló a helyzet a nehezen kontrolálható vágyakkal (szexuális csábítás és csábíthatóság, játékszenvedély, különféle függőségek).

17. Öröklődés és környezet: a gyermekkori figyelemzavar/hiperaktivitás és az ifjúkori drogfüggőség össezfüggése, kezelése, genetikai és pszichológiai kockázati tényezői (NKFP 1A/0008/2002, konzorciumi tag)
Támogató: Nemzeti Kulturális Fejlesztési Program ...

A "kodependencia" jelentése: Társfüggőség - bizonyos emberekhez, viselkedésformákhoz való túlzott kötődés (jellemzően női betegség).

A delirium oka mindig 'szervi', fizikai természetű: leggyakrabban mérgezés (alkoholfüggőség vagy megvonás, de más anyagok is okozhatják), idősekben magas láz, kiszáradás, agyi betegségek, sérülés, gyulladás, anyagcserezavarok.

A gyógyszeres terápia (antidepresszáns kezelés) megváltoztatja egyes agyban található anyagok anyagcseréjét, és ezzel javítja a tüneteket. Fontos: Az antidepresszáns gyógyszerek nem alakítanak ki függőséget, ...

Nehéz kiszakadni egy ilyen helyzetből, mert a félelem és a rettegés megakadályozza a reális gondolkodást, a szabályok és kötelességek rabszolgát csinálhatnak valakiből. Az ilyen kapcsolat bénító függőséget, alávetettséget alakít ki.

Mindezzel persze az új technika nem új dolgot talál ki: a mobiltechnika ugyanúgy részévé válik az ember egyik központi mozgatórendszerének, a függőségnek és kötődésnek, mint minden egyéb.
Összefoglalás ...

működő gyógyszer megtalálása gyakran több próbálkozást igényel, hiszen mindenkinek alkatilag más-más szer válhat be. Előfordulhat, hogy valaki régebbi, erősebb (de kellemetlenebb melléktünetekkel járó) szerekre jobban reagál. Kijelenthetjük, hogy az antidepresszánsok nem váltanak ki függőséget.

Általában csökken az érdeklődés a külvilág dolgai iránt. Az illetőt nem érdekli a munkája, a családja. Az életét értelmetlennek éli meg. Akár öngyilkossági gondolatok is kísérhetik. Csökken az aktivitás, a szexuális érdeklődés. Gyakran alkohol- és drogfüggőség is társul hozzá.

elkerülő reakciót a fájdalomra mutatnak elkerülő reakciót a fájdalomra Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a Bizonyos fiziológiai állapotok (extrém hőmérséklet, a kiválasztási termékek felgyülemlése, stb.) averzívek ? aktiválják a szervezetet Tanult drive: például a drog-függőség ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Alkohol, Viselkedés, Depresszió, Személyiség, Psziché?

◄ Frusztráció   GBR ►
 
RSS Mobile