Kezdőlap (Érzékcsalódás)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Érzékcsalódás

Pszichológia  Értékvesztés  Érzékelés

Illúzió, érzékcsalódás
Egyes pszichiátriai betegségekben tünetként figyelhetjük meg az észlelés, emlékezés- és személyiségi zavarokat, minden különösebb trauma vagy eszméletvesztés nélkül is.


A hallucináció vagy érzékcsalódás olyan hamis érzéklés, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Az érzéklés minden fajtáját érinthetik: vannak hallási, látási, ízlelési, szaglási és tapintási hallucinációk.

Ilyen tünet az érzékcsalódás (idegen szóval 'hallucináció': a külvilágban nem létező hangok, alakok, illatok, satöbbi észlelése), a 'téveszme' (kóros észlelésből vagy gondolkodászavarból eredő meggyőződés, ...

Az érzékcsalódások bizonytalanok, például a mérgezési téveszmétől szenvedő beteg különös ízt érez, vagy furcsa szagot észlel, ezek nem hallucinációk, inkább "olyan, mintha" jellegűek.

Érzékcsalódások és téveszmék is kísérhetik ezt az érzést és nagy szorongás, mert az egyén nem biztos abban, hogy amit megél, az valóság vagy képzelet.

De olyanok is vannak, akiknél minden orvosi próbálkozás ellenére is fennmaradnak az érzékcsalódások, viszont 'lehalkulnak' annyira, hogy lehet mellettük élni és nem zavaróak vagy fenyegetőek többé.

Nem volna képtelenség az az állítás, hogy aki ezekre a "normális" érzékcsalódásokra, téveszmékre és jellemváltozásokra megértés helyett csodálkozással tekint, annak a leghalványabb kilátása sincs arra, ...

A "pszichotikus" jelentése: Érzékcsalódással és a külvilággal való kapcsolat torzulásával járó (például: hallucináció).

interakció, amelyben az egyik ember (a hipnotizált) egy másik ember (a hipnotizőr) szuggesztióira megváltozott érzékeléssel, emlékezettel és akarati cselekvéssel reagál. Klasszikus esetben ez az élmény és a vele társuló viselkedés érzékcsalódással ...

Az intoxikációs szakaszok mellett előfordul még alkoholdelíriumos elvonási szindróma (delirium tremens: állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó átmeneti tudatzavar).

Lásd még: Lásd még: Hallucináció, Személyiség, Gondolkodás, Szorongás, Viselkedés

Pszichológia  Értékvesztés  Érzékelés

 
RSS Mobile