Kezdőlap (Érzékcsalódás)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Érzékcsalódás

Pszichológia  Értékvesztés  Érzékelés

Illúzió, érzékcsalódás
Egyes pszichiátriai betegségekben tünetként figyelhetjük meg az észlelés, emlékezés- és személyiségi zavarokat, minden különösebb trauma vagy eszméletvesztés nélkül is. Az ilyen betegek vizsgálata nagyban hozzásegít minket az agy működésének megértéséhez.


A hallucináció vagy érzékcsalódás olyan hamis érzékelés, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Az érzékelés minden fajtáját érintheti: vannak hallási, látási, ízlelési, szaglási és tapintási hallucinációk.

Az érzékcsalódások bizonytalanok, például a mérgezési téveszmétől szenvedő beteg különös ízt érez, vagy furcsa szagot észlel, ezek nem hallucinációk, inkább "olyan, mintha" jellegűek. Úgy érzi, hogy az életére törnek, emiatt hevesen szorong, félelemérzés gyötri.

Érzékcsalódások és téveszmék is kísérhetik ezt az érzést és nagy szorongás, mert az egyén nem biztos abban, hogy amit megél, az valóság vagy képzelet.

De olyanok is vannak, akiknél minden orvosi próbálkozás ellenére is fennmaradnak az érzékcsalódások, viszont 'lehalkulnak' annyira, hogy lehet mellettük élni és nem zavaróak vagy fenyegetőek többé. Olyanná vállnak, mintha egy rádió szólna halkan a háttérben valahol.

Nem volna képtelenség az az állítás, hogy aki ezekre a "normális" érzékcsalódásokra, téveszmékre és jellemváltozásokra megértés helyett csodálkozással tekint, annak a leghalványabb kilátása sincs arra, hogy a beteges lelkiállapotok abnormis képződményeit másképp, mint laikus módján foghassa fel.

A "pszichotikus" jelentése: ~sal és a külvilággal való kapcsolat torzulásával járó (például: hallucináció).

Egy társas interakció, amelyben az egyik ember (a hipnotizált) egy másik ember (a hipnotizőr) szuggesztióira megváltozott érzékeléssel, emlékezettel és akarati cselekvéssel reagál. Klasszikus esetben ez az élmény és a vele társuló viselkedés érzékcsalódással határos szubjektív meggyőződéssel és ...

A hipnózis olyan társas interakcióként határozható meg, amelyben az egyik személy (a hipnotizált) egy másik személy (a hipnotizőr) szuggesztióra megváltozott érzékeléssel, emlékezettel és akarati cselekvéssel reagál. Klasszikus esetben ez az élmény és a vele társuló viselkedés érzékcsalódással ...

Az intoxikációs szakaszok mellett előfordul még alkoholdelíriumos elvonási szindróma (delirium tremens: állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó átmeneti tudatzavar).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hallucináció, Személyiség, Gondolkodás, Alvás, Szorongás?

◄ Értékvesztés   Érzékelés ►
 
RSS Mobile