Kezdőlap (Értékvesztés)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Értékvesztés

Pszichológia  Erőszak  Érzékcsalódás

Andorka Rudolf élete utolsó éveiben szinte minden írásában az anómia, értékvesztés, céltalanság jelentőségét hangsúlyozta a magyar népesség testi-lelki bajainak hátterében.


Ilyen tartós stresszt a munkahelyi bizonytalanság, értékvesztés, képességgel arányban nem álló munkahelyi, társadalmi, családi elvárások, konfliktusos interperszonális kapcsolatok munkatársakkal, főnökkel, vagy a magánéletben, túlzott munkateher okozhatnak.

extrém, krónikus dühkitörések, gyermekének elhanyagolása, bántalmazása, ellenséges interakciók fokozott előfordulása, krónikus párkapcsolati problémák, szexuális zavarok (örömvesztés, fájdalom, frigiditás, elhidegülés, elutasítás, szexuális identitás zavar, promiszkuitás), értékvesztés, ...

Mai korunk pozitívuma, hogy a politika összes értékvesztése és zavara közepette először történt, legalábbis ami a pszichológiát illeti, gyökeres politikai átalakulás hazánkban úgy, hogy eközben nem ment végbe a politikára hivatkozó 'tisztogatás'. Mindennek megvan a negatív oldala.

A depresszív epizódok ezzel szemben szomorú-levert hangulati állapot eluralkodásáról ismerhetők fel, amely érzelmi kiüresedés és legyengülés, érdeklődés hiánya és értékvesztés, ezekkel együtt pedig gyakran étvágytalanság és alvási zavarok (álmatlanság, vagy túlzott aluszékonyság) kísérnek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Ösztön, Idegrendszer, Szociális, Lelkiállapot?

◄ Erőszak   Érzékcsalódás ►
 
RSS Mobile