Kezdőlap (Elfojtás)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Elfojtás

Pszichológia  Elektív mutizmus  Elhárító mechanizmus

1.Elfojtás:A kínosnak és veszélyesnek tartott vágyakhoz tartozó gondolati tartalmak kiszorulnak a tudatból, azonban ezek ne felejtődnek el, álruhában visszajárnak.


Elfojtás
Freud elméletében olyan elhárító mechanizmus, amely a kényelmetlen, feszültséget okozó ingereket kizárja a tudatból.
További információ Elfojtás tartalommal kapcsolatosan ...

Elfojtáselmélete: a lelki betegségeket az okozza, hogy az érzelmileg túlságosan megterhelő esemény(eke)t az átélés időpontjában a személy képtelen tudatosan feldolgozni, ezért azokat elfojtja, így a tudattalanba száműzött élményanyag tünet(ek) formájában keres magának megnyilvánulási utat.

elfojtás â†' ebben az esetben nincs krízis DE
â†" ↙
bármelyik életszakasz újragenerálhatja a krízist ...

Elfojtás
Az elfogadhatatlan képzetek és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek kiszorítása. Ha sikeres, nem marad nyoma a tudatban, hanem a tudaton kívül megszorul. Működésének oka az örömelv és a realitáselv közötti konfliktus.
empátia ...

elfojtás: a mindennapokban is előfordulhat, hogy a kínos tapasztalatokat felejtéssel, azaz elfojtással "tüntetünk el". Lehetnek azonban olyan megterhelő élmények, amelyek aktív elfojtást igényelnek az arra rászoruló személytől.

[19] Elfojtás - A német "Verdrängung"-nak szó szerint megfelelő kiszorítás, félretolás helyett Ferenczi Sándor a folyamat lényegét jobban megközelítő elfojtás kifejezést választotta, s ez így honosodott meg magyarul.

Ne az érzelmek elfojtása vagy megszüntetése legyen a cél a pszichés blokkok feloldásában, hanem az érzelmek kiegyensúlyozása: egy adott érzés felidézése, rövid átélése és békében történő elbocsátása.

Itt ismét Freud nevét említhetjük, aki ezen jelenséget az elfojtás elhárító mechanizmusával magyarázta. Ezek megrázó, főként gyermekkorban átélt események "szándékos elfeledését" jelentik, melyek csak terápiával, szakszerű kezeléssel idézhetők fel, tudatosan nem tudunk emlékezni rájuk.

Ez a dermedési (freeze) reakció elhúzódó depresszió, érzelmi elfojtás képében jelenik meg, ugyanakkor megoldási lehetőség nélküli fenyegetettség elhúzódó élményével is együtt jár, reménytelenséghez vezet, mely a daganatos betegségben szenvedőkre általában jellemző.

Ha azonban elvonatkoztatunk a média káros hatásaitól vagy a gyermeki agresszió kibontakozásának megakadályozásától, a mindennapi életünkben előforduló szóbeli vagy fizikai erőszak elfojtása terén sem jobb a helyzet.

A düh háromféle módon közelíthető meg: kifejezés, elfojtás, és lenyugvás.
A legegészségesebb mód az, ha kiadjuk magunkból a dühünket - kerülve az agresszivitást és leginkább azt, hogy mindezt anélkül tudjuk megtenni, hogy megbántunk másokat.

Megalapítója Sigmund Freud. Elmélete szerint a represszió (elfojtás) által tudattalanná vált emlékek, motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. A tudattalan gondolatok, általában szexuális, vagy agresszív jellegűek.

A terapeuta többszörös áttételi helyzetekkel dolgozhatott és "beavatkozó harmadik"-ként bontotta meg a pár "összekuszálódott" viszonyát, ekképp mutatva meg a pár elfojtásait, kapcsolatdinamikai zavarait.

A gyász elfojtása meggátolja őt abban, hogy leváljon az elhunyt szülőről, a képzeletében élő pedig nem elégítheti ki igényeit, s így a csalódott gyermek később, felnőttkorában is bizalmatlan lesz, távol tartja magát a meghitt kapcsolatoktól.

* őszintétlen légkörben él, hiszen igazi érzéseit mindig leplezi.
* abból az alávetettség felőrli a szeretetet, bizalmat és az intimitás képességét.
* valódi érzelmei elfojtásával külső kapcsolati és belső pszichoszomatikus zűrzavart okoz.

Igen, karácsonykor olyan emberekkel is találkoznunk kell, akiket egyébként nem kedvelünk, és még mindennek a tetejébe kedvesnek is kell mutatkozni velük. A barátságos mosoly alatt meggyűlő indulatok nagyon sok kellemetlen pillanatot tudnak okozni, nagyon sok düh kerül ilyenkor elfojtásra.

elfojtás (repression): zavaró kívánságok, gondolatok vagy érzésekmegjelenítésének, ill. felidézésének megakadályozása
testi szomatizáció: a betegségre való hajlamból következő aránytalan foglalatosság a testi szimptómákkal ...

Freud szerint ez az elfojtás mechanizmusát indítja meg; Rogers azonban úgy véli, hogy ez nem következik be szükségszerűen, és nem is marad meg feltétlenül tartósan.

: a probléma időleges félretétele, a helyzet jelentésének megváltoztatása jelentésének megváltoztatása Elhárító mechanizmusok: Anna Freud (1946/1967) szerint: olyan tudattalan stratégiák , melyek segítségével az emberek negatív érzelmeikkel megküzdenek (önbecsapási elem!) - tagadás, elfojtás ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Személyiség, Szorongás, Lélek, Viselkedés, Tapasztalat?

◄ Elektív mutizmus   Elhárító mechanizmus ►
 
RSS Mobile