Kezdőlap (Elfojtás)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Elfojtás

Pszichológia  Elektív mutizmus  Elhárító mechanizmus

1.Elfojtás:A kínosnak és veszélyesnek tartott vágyakhoz tartozó gondolati tartalmak kiszorulnak a tudatból, azonban ezek ne felejtődnek el, álruhában visszajárnak.


Elfojtás
Freud elméletében olyan elhárító mechanizmus, amely a kényelmetlen, feszültséget okozó ingereket kizárja a tudatból.
További információ Elfojtás tartalommal kapcsolatosan ...

Elfojtáselmélete: a lelki betegségeket az okozza, hogy az érzelmileg túlságosan megterhelő esemény(eke)t az átélés időpontjában a személy képtelen tudatosan feldolgozni, ezért azokat elfojtja, ...

elfojtás â†' ebben az esetben nincs krízis DE
â†" ↙
bármelyik életszakasz újragenerálhatja a krízist ...

Elfojtás
Az elfogadhatatlan képzetek és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek kiszorítása. Ha sikeres, nem marad nyoma a tudatban, hanem a tudaton kívül megszorul. Működésének oka az örömelv és a realitáselv közötti konfliktus.
empátia ...

elfojtás: a mindennapokban is előfordulhat, hogy a kínos tapasztalatokat felejtéssel, azaz elfojtással "tüntetünk el". Lehetnek azonban olyan megterhelő élmények, amelyek aktív elfojtást igényelnek az arra rászoruló személytől.

[19] Elfojtás - A német "Verdrängung"-nak szó szerint megfelelő kiszorítás, félretolás helyett Ferenczi Sándor a folyamat lényegét jobban megközelítő elfojtás kifejezést választotta, s ez így honosodott meg magyarul.

Ne az érzelmek elfojtása vagy megszüntetése legyen a cél a pszichés blokkok feloldásában, hanem az érzelmek kiegyensúlyozása: egy adott érzés felidézése, rövid átélése és békében történő elbocsátása.

Itt ismét Freud nevét említhetjük, aki ezen jelenséget az elfojtás elhárító mechanizmusával magyarázta.

Ez a dermedési (freeze) reakció elhúzódó depresszió, érzelmi elfojtás képében jelenik meg, ugyanakkor megoldási lehetőség nélküli fenyegetettség elhúzódó élményével is együtt jár, reménytelenséghez vezet, ...

Ha azonban elvonatkoztatunk a média káros hatásaitól vagy a gyermeki agresszió kibontakozásának megakadályozásától, a mindennapi életünkben előforduló szóbeli vagy fizikai erőszak elfojtása terén sem jobb a helyzet.

A düh háromféle módon közelíthető meg: kifejezés, elfojtás, és lenyugvás.
A legegészségesebb mód az, ha kiadjuk magunkból a dühünket - kerülve az agresszivitást és leginkább azt, hogy mindezt anélkül tudjuk megtenni, hogy megbántunk másokat.

Megalapítója Sigmund Freud. Elmélete szerint a represszió (elfojtás) által tudattalanná vált emlékek, motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. A tudattalan gondolatok, általában szexuális, vagy agresszív jellegűek.

A terapeuta többszörös áttételi helyzetekkel dolgozhatott és "beavatkozó harmadik"-ként bontotta meg a pár "összekuszálódott" viszonyát, ekképp mutatva meg a pár elfojtásait, kapcsolatdinamikai zavarait.

A gyász elfojtása meggátolja őt abban, hogy leváljon az elhunyt szülőről, a képzeletében élő pedig nem elégítheti ki igényeit, s így a csalódott gyermek később, felnőttkorában is bizalmatlan lesz, távol tartja magát a meghitt kapcsolatoktól.

* őszintétlen légkörben él, hiszen igazi érzéseit mindig leplezi.
* abból az alávetettség felőrli a szeretetet, bizalmat és az intimitás képességét.
* valódi érzelmei elfojtásával külső kapcsolati és belső pszichoszomatikus zűrzavart okoz.

találkoznunk kell, akiket egyébként nem kedvelünk, és még mindennek a tetejébe kedvesnek is kell mutatkozni velük. A barátságos mosoly alatt meggyűlő indulatok nagyon sok kellemetlen pillanatot tudnak okozni, nagyon sok düh kerül ilyenkor elfojtásra.

elfojtás (repression): zavaró kívánságok, gondolatok vagy érzésekmegjelenítésének, ill. felidézésének megakadályozása
testi szomatizáció: a betegségre való hajlamból következő aránytalan foglalatosság a testi szimptómákkal ...

Freud szerint ez az elfojtás mechanizmusát indítja meg; Rogers azonban úgy véli, hogy ez nem következik be szükségszerűen, és nem is marad meg feltétlenül tartósan.

megváltoztatása jelentésének megváltoztatása Elhárító mechanizmusok: Anna Freud (1946/1967) szerint: olyan tudattalan stratégiák , melyek segítségével az emberek negatív érzelmeikkel megküzdenek (önbecsapási elem!) - tagadás, elfojtás (különbözik ...

Lásd még: Lásd még: Személyiség, Szorongás, Lélek, Viselkedés, Tapasztalat

Pszichológia  Elektív mutizmus  Elhárító mechanizmus

 
RSS Mobile