Kezdőlap (Diszgráfia)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Diszgráfia

Pszichológia  Distressz  Diszkalkulia

A "diszgráfia" jelentése: Írászavar, az írás képességének teljes vagy részleges elvesztésével járó tanulási zavar.


Diszgráfia
Az olvasási nehézséghez gyakran társulhat írási nehézség, azonban a diszgráfiás gyermek nem feltétlenül diszlexiás is! A diszgráfia az agy különböző területeinek nem megfelelő működéséből fakad.

A diszgráfia
Tóth Judit jegyzete alapján
A diszgráfia írászavar, az írás grafomotoros jellemzőinek zavara és/vagy a fonológiai-nyelvi jellemzők zavar.

4. DISZGRÁFIA
Oka: Csakúgy, mint a diszlexiánál, a diszgráfia oka is lehet beszédfejlődési-beszédértési probléma vagy megkésett mozgásfejlődési, testtartási vagy egyensúlyi zavar.

diszgráfia

írásképtelenség vagy írászavar. Általában az olvasás zavarával együtt jelentkezik. Tünetei: a tükörírás, a betűk felcserélése, egyes betűk vagy a szóvégek kihagyása, később helyesírási problémák (lásd még: diszlexia, tanulási zavarok) ...

A ~ (írásképtelenség vagy írászavar) egyik tünete, általában olvasási zavarokkal együtt jelentkeznek. Csak akkor tekinthető betegségnek, ha az illető nem ismeri fel a normál irányú írást és nem is képes úgy írni.

Diszlexia: napjainkban vannak, akik kizárólag a speciális olvasási nehézséget értik rajta, mások kombinált, olvasási-, és írási nehézséget definiálnak vele, és végül vannak, akik mindenfajta tanulási nehézséget diszlexiának neveznek.
~, diszortográfia: az írás, helyesírás nehézsége.

Az írás zavara (~) : az ún 'szóbeli helyesírás' speciális zavarát jelenti, az olvasás relatív épsége mellett. Jellemző a kis és nagy betűk elkülönítésének zavara, a rövid és hosszú magánhangzók megkülönböztetésének zavara.

Az írómozgás rögzülésének fázisában, ha megmakacsolják magukat a kezek, a biológiai okok szűrésével kell kezdeni. A látás- és hallásproblémák, diszlexia-~ enyhe mértékű jelenléte is komoly zűröket okozhat egy írni tanuló nebuló füzetében - s később ennek hatására a lelkében is.

Sok gyerek kénytelen évekig kínlódni, stresszben élni és a megaláztatások, kudarcok sorozatát elszenvedni. Pedig "csak" diszlexia, ~, diszkalkulia okozza a tüneteket. disz.blog.hu/
Válasz erre ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Diszlexia, Diszkalkulia, Pszichológia, Viselkedés, Figyelem?

◄ Distressz   Diszkalkulia ►
 
RSS Mobile