Kezdőlap (Destruktív)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Destruktív

Pszichológia  Deprexin  Deszenzitizáció

Destruktív
Romboló, károsító.
További információ Destruktív tartalommal kapcsolatosan ...


Nem destruktív humor (HUM) - a feszültségoldás szándékával, spontán keletkező viccelődés. Nem számít humornak a zavart nevetgélés (pl. szexuális utalásoknál), mert a jegy jelentkezését konstruktív coping mechanizmusnak, a bensőségesség jegyeinek gondoljuk.

Destruktív dialektikus
függő ellenségesség
'Sok szempontból különbözünk. Nem különösebben szeretjük egymást, mégis szükségünk van egymásra.' ...

- destruktív jelenetek zajlanak a gyerek előtt; a szülők negatív vonásai élesen mutatkoznak meg. A gyerek vagy követi a szülők rossz példáját - vagy elutasítja. Mindkét esetben "jaj a korsónak!"; ...

Riskó Á.: Destruktív erők - rákbetegség - testkép - onkológiai osztály. In: Szeretet és harag az analitikus pszichoterápiában. Szerk.: Lukács Dénes. Animula, Budapest, 1997
Saunders, J. M., Valente, S. M.: Nurses, grief. Cancer Nursing 17(4): 318-325, 1994 ...

volt nagyobb ~ indulat, amikor azt mesélte, hogyan verné szét apja fejét két ököllel a
felismerhetetlenségig. Inkább azt éreztem, hogy apjának kétkezi, fáradságos és alapos
felszámolásáról van szó, tehát ez egy kemény munka. Úgy fogtam fel Károly fantáziáját, mint ...

~ konfliktus (tisztességtelen versenyhelyzet): a verseny egyenlőtlen felek között zajlik (strukturális szempontból egyik fél esélytelen a másikkal szemben), amikor alacsony az egyetértés a követendő szabályokat illetően, és a felek kevésbé bíznak abban, ...

Ez teszi a kifejlett, markáns féltékeny viselkedést hátrányossá, esetenként ~vá a partnerkapcsolatban. A kételkedés lényegében bizalomhiány, ami a kölcsönös, beteljesült szerelemben igen hátrányos.

A házassági mítoszok ~ak
A házassági mítoszok makacsul tartják magukat, de nem kell hozzájuk leányregények rózsaszín világába elmerülnünk, tálcán szállítja őket minden kultúra, s kidolgozza magának minden ifjú ember. Mondhatnánk azt is, még szép, hogy vannak ideáink.

A depresszió gyakori, ~, potenciálisan halálos betegség, amely mindkét nemet bármely életkorban fenyegeti. Leggyakrabban a fiatal felnőttkorban kezdődik és gyakoribb, mint a magas vérnyomás.

Gádoros J, Rácz J (1993): ~ és fanatikus szekták, valamint a pszichiáter kompetenciája, Psychiatria Hungarica, 8:513-518.
Gádoros J (1992): A hazai gyermek- és ifjúságpszichiátria. Helyzetkép és javaslat. Psychiatria Hungarica, 7:193-203.

Rogers optimista világnézetéből következik, hogy szerinte az ember alapvetően jónak születik, csupán a környezet hatására visz véghez ~ dolgokat.

A szülői modell hiánya, vagy a hibás szülői minták átvétele is ~ hatású.

Az intimitást valóban nyújtani tudó kapcsolat előnyösen befolyásolja a személyiség kibontakozását, a ~ kapcsolati dinamika viszont a legmélyebb konfliktusok tárháza, súlyos önértékelési zavart okozhat és maradandó károsodásokat ejthet a személyiségen." ...

Előszöris meg kell fejtenünk, honnan fakadnak és miről szólnak önkorlátozó hitrendszerid. Kitől, mely helyzetekből származnak a ~ gondolataid saját magaddal kapcsolatban. Majd tudatosítjuk mit tudsz tenni a jelenben, hogy békés, harmonikus kapcsolatod alakuljon ki saját magaddal.

A félelem és szorongás hatásai Adaptív hatások facilitáló szorongás a veszélyes tárgyak és helyzetek elkerülése a szervezet akcióra való előkészítése való előkészítése a társas kötődések a társas kötődések erősítése erősítése ~ hatások debilizáló szorongás (amikor elönt a szorongás, ...

Ezekre, és még számos hasonló kérdésre kap választ ebben a világos közérthető könyvben, amely helyenként megdöbbentő példákkal illusztrálja, milyen sérüléseket okoz a gyerek lelkében a ~ szülői magatartás, és teszi a felnőtt embert - nem ritkán egy életre a szülők rabjává.

"Ahogyan vártuk, nagyon jó minőségű óvodai kapcsolatok jó hatással voltak a gyerekek iskolai együttműködő képességeikre, önzetlenségükre, valamint csökkentette a ~, konfliktussal teli megnyilvánulásokat" - tette hozzá Engle.

Tény, hogy vannak negatív, ~ konfliktusok is. De a legtöbb konfliktus pozitívvá, konstruktívvá tehető, s a kapcsolat ezekből megerősödve, továbbfejlődve kerülhet ki. Az ilyenek nemcsak, hogy nem feleslegesek, hanem egyenesen szükség van rájuk a kapcsolat fejlődéséhez.

Ha a viselkedés a megfigyeléses tanulás szabályai szerint alakul ki, akkor lehetséges a viselkedés megváltoztatása vagy újratanulása is - ez a viselkedésterápia kiindulópontja. A nem megfelelő, deviáns, ~ viselkedési formákat semlegesíteni lehet és új, ...

Borderline típus, melyet az előzőeken kívül az énkép, a célok, a belső preferenciák zavara, krónikus üresség érzés, intenzív és labilis személyközi kapcsolatok, ön~ viselkedésre való hajlam, így öngyilkossági jelzések és kísérletek jellemeznek ...

Nehéz örökség mérgező szülőktől
Kik azok a mérgező szülők? Mit kezdjünk azzal a szülői örökséggel, amely romboló hatású? Susan Forward amerikai családterapeuta könyve megdöbbentő példákkal illusztrálja, milyen sérüléseket okoz a gyerek lelkében a ~ szülői magatartás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pszichológia, Viselkedés, Személyiség, Pszichológus, Konfliktus?

◄ Deprexin   Deszenzitizáció ►
 
RSS Mobile