Kezdőlap (Asszertív)

 Pszichológia 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Asszertív

Pszichológia  Aszociális  Asszertivitás

Asszertív kommunikáció
Asszertivitás a sikeres üzlet alapja
A mindennapi életben mindannyian rendelkezünk bizonyos fokú kommunikációs készséggel. Sikerre vágyódunk, és úgy véljük, hogy a szaktudásunk elegendő ahhoz, hogy sikeres vállalkozókká váljunk.


Az asszertív tanfolyamokról kirajzó emberek alig várják, hogy megvédhessék jogaikat. Ez nem jó hozzáállás. Az igazán önérvényesítő ember nem azt gondolja, hogy neki itt ki kell vívnia valamit, hanem az, hogy valami nyilvánvaló dolgot kell a másik tudomására hozni.

Az "asszertív" jelentése: Aranyközépút a behódoló és a fenyegető között, kellő határozottságú és öntudatú.

Asszertív tréning: célja a hatékony önérvényesítés (a személyes jogok szociálisan elfogadható képviselete), valamint a negatív és pozitív érzések adekvát kifejezése.

ASSZERTÍV TRÉNING
Mottó: Minden ember addig szabad, amíg nem gátolja mások szabadságát. Bár az angol assaretivity és a magyar önérvényesítés egyfajta rámenősséget sugall, az asszertivitás lényege önmagunk és környezetünk elfogadásából ered.

Az ~ viselkedés az arany középút a behódoló (szubmisszív), alárendelt magatartásforma és a fenyegető (agresszív) magatartásforma között. Lényeges kelléke az ~ személyiségnek, hogy tudja, hogy mit akar (elérni), és tisztában van a másik igényeivel is.

Hasonló javaslat - A partner javaslatához hasonló gondolat megfogalmazása, mely elfogadást és ~ fellépést is implikál, ezáltal egyengeti a végső válasz útját.
Ismétlés - Visszatérés egy korábbi javaslathoz (saját, másik félé).
Továbbfűzés - Egy javaslat továbbgondolása.

Az úgynevezett ~ viselkedés fél siker. Ez tulajdonképpen egy olyan magatartásformát jelent, melynek során képes az ember kifejezni érzéseit, gondolatait, érvényesíteni jogait és elérni céljait úgy, hogy közben tekintettel van másokra.

"Az ambivertált személyiségek legnagyobb előnye, hogy elég ~ak és lelkesek ahhoz, hogy üzleti lehetőségeiket kiaknázzák, ugyanakkor eléggé introvertáltak is, így szívesen meghallgatják a klienseket és nem ütnek meg túlzottan bizalmas vagy fölényes hangnemet velük szemben" - magyarázta Grant.

Kommunikációs tréningnek nevezzük mindazon csoportos foglalkozásokat, melyeken a résztvevő különféle kommunikációs készségeinek fejlesztése a cél, különféle gyakorlatok által. Fejleszthető ilyen módon többek közt az előadói, prezentációs készség, a tárgyalási és vitakészség, vagy az ~...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Személyiség, Kommunikáció, Viselkedés, Tréning, Önismeret?

◄ Aszociális   Asszertivitás ►
 
RSS Mobile