Kezdőlap (Antiszociális)

 Pszichológia 

  » »
 
   

Antiszociális

Pszichológia  Antipszichotikus  Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia, (angolul: Antisocial personality disorder) a nemzetközi betegség-osztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara.


Antiszociális viselkedést eredményez a túl sok tévézés
A túlságosan sokat tévéző gyerekekből és kamaszokból nagyobb valószínűséggel válhatnak antiszociális és bűnöző viselkedésű felnőttek - derült ki az új-zélandi Otagói Egyetem tanulmányából.

Antiszociális -a közösség ellen irányul,
Proszociális- az adott társadalom normáin belül elfogadott személy, közösség védelmében kivitelezett.
Indulati - kifejezetten fájdalomokozás céljából kezdeményezett agresszió, ...

Antiszociális személyiség
A társadalmi törvények és szokások megtartásának képtelenségével, indulatossággal, valamint a szorongás és bűntudat hiányával jellemezhető személyiség.

Antiszociális személyiségek
Az antiszociális személyiségek jellegzetesen reagálják le a konfliktusaikat, és nem törődnek a normákkal.

Gyermekkori (antiszociális) viselkedészavar
A figyelemzavar felnőttkori, reziduális (gyakran fel nem ismert, ill. félreismert!) formái
"Terápiarezisztens" depressziók (?) ...

György Júlia: Az antiszociális személyiség kialakulása. In: Baj van a gyerekemmel. Szerk.: F. Várkonyi Zsuzsa. Gondolat, Budapest, 1977.
György Júlia: A nehezen nevelhető gyermek. Medicina, Budapest, 1978.

Gyakori szövődmény a depresszió, az alkoholizmus, az öngyilkosság és előfordul a kedvezőtlen személyiségváltozás (agresszív, antiszociális fejlődés).

Gyakori ilyenkor a lázadó magatartás, amely a serdülőt akár a kriminalitás felé is elsodorhatja, és antiszociális magatartáshoz vezethet.

Az impulzivitásuk, agresszív vagy antiszociális magatartásuk sok gondot okozhat nekik a magánéletükben és a szakmai életükben egyaránt.

A viselkedés zavar az egészségesekhez képest jelentős pszichopathológiai kockázatot jelent a későbbi antiszociális személyiség fejlődés szempontjából.

A kutatók szerint további problémát jelent, hogy a játékfüggők hajlamosak az antiszociális viselkedésre és a depresszióra.

Kevesebb az adat a serdülőkről, akiknél inkább az életkor-specifikus oppozíciós és antiszociális viselkedés tűnik fel (4). Borchardt és munkatársai affektív betegségben szenvedő serdülők szüleit vizsgálták pszichopatológiai szempontból (25).

A szeretet hiányával jellemezhető megengedő szülő gyerekétől nyílt agresszió és antiszociális viselkedés várható. Ha az ilyen szülőket a korlátozás jellemzi, akkor az agresszív tendenciákat a gyerek gyakran maga ellen fordítja.

Személyiségzavarral (különösen antiszociális borderline vagy hisztriónikus típusú formával) való komorbiditás esetén azonban (fôleg a csökkent kooperációs készség miatt) a kezelés hatékonyságának prognózisa már nem olyan jó.

Az agresszió fajtái Indulati ? instrumentális (pl. bérgyilkos) Támadó ? védekező Antiszociális ? proszociális Közvetlen ? közvetett Aktív ? passzív Fizikai ?verbális (Az állatok zsákmányoló viselkedését nem tekintik agressziónak.) ...

Ellenkező esetben kétségbeesik, felnőtt korában pedig antiszociális viselkedési formákat alkalmaz.
3-5 éves kor, óvodáskor. Ezt a szakaszt a kezdeményezés illetve bűntudat dimenzióján értelmezhetjük.

Az iszákos családtaggal közösen élők valamilyen mártíromságot élnek meg. Az alkoholista családban nevelkedő gyermek gyakran válik hisztériássá, szorongóvá, gátolttá, vagy antiszociálissá.

Lásd még: Lásd még: Szociális, Viselkedés, Személyiség, Pszichológia, Gondolkodás

Pszichológia  Antipszichotikus  Antiszociális személyiségzavar

 
RSS Mobile