Kezdőlap (Antiszociális)

 Pszichológia 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Pszichológia » Antiszociális


 

Antiszociális

Pszichológia  Antipszichotikus  Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia, (angolul: Antisocial personality disorder) a nemzetközi betegség-osztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara.


Antiszociális viselkedést eredményez a túl sok tévézés
A túlságosan sokat tévéző gyerekekből és kamaszokból nagyobb valószínűséggel válhatnak antiszociális és bűnöző viselkedésű felnőttek - derült ki az új-zélandi Otagói Egyetem tanulmányából.

Antiszociális -a közösség ellen irányul,
Proszociális- az adott társadalom normáin belül elfogadott személy, közösség védelmében kivitelezett.
Indulati - kifejezetten fájdalomokozás céljából kezdeményezett agresszió, ...

Antiszociális személyiség
A társadalmi törvények és szokások megtartásának képtelenségével, indulatossággal, valamint a szorongás és bűntudat hiányával jellemezhető személyiség.

Antiszociális személyiségek
Az antiszociális személyiségek jellegzetesen reagálják le a konfliktusaikat, és nem törődnek a normákkal.

Gyermekkori (antiszociális) viselkedészavar
A figyelemzavar felnőttkori, reziduális (gyakran fel nem ismert, ill. félreismert!) formái
"Terápiarezisztens" depressziók (?) ...

György Júlia: Az antiszociális személyiség kialakulása. In: Baj van a gyerekemmel. Szerk.: F. Várkonyi Zsuzsa. Gondolat, Budapest, 1977.
György Júlia: A nehezen nevelhető gyermek. Medicina, Budapest, 1978.

Gyakori szövődmény a depresszió, az alkoholizmus, az öngyilkosság és előfordul a kedvezőtlen személyiségváltozás (agresszív, antiszociális fejlődés).

Gyakori ilyenkor a lázadó magatartás, amely a serdülőt akár a kriminalitás felé is elsodorhatja, és antiszociális magatartáshoz vezethet.

Az impulzivitásuk, agresszív vagy antiszociális magatartásuk sok gondot okozhat nekik a magánéletükben és a szakmai életükben egyaránt.

A viselkedés zavar az egészségesekhez képest jelentős pszichopathológiai kockázatot jelent a későbbi antiszociális személyiség fejlődés szempontjából.

A szociális csoportmunka céljai különfélék lehetnek, például érzelmi problémák kezelése, információcsere, társas készségek kifejlesztése, az értékorientációk vagy, az antiszociális viselkedés megváltoztatása.
A szociális csoportmunka folyamata ...

A kutatók szerint további problémát jelent, hogy a játékfüggők hajlamosak az antiszociális viselkedésre és a depresszióra.

Kevesebb az adat a serdülőkről, akiknél inkább az életkor-specifikus oppozíciós és antiszociális viselkedés tűnik fel (4). Borchardt és munkatársai affektív betegségben szenvedő serdülők szüleit vizsgálták pszichopatológiai szempontból (25).

A szeretet hiányával jellemezhető megengedő szülő gyerekétől nyílt agresszió és antiszociális viselkedés várható. Ha az ilyen szülőket a korlátozás jellemzi, akkor az agresszív tendenciákat a gyerek gyakran maga ellen fordítja.

Személyiségzavarral (különösen antiszociális borderline vagy hisztriónikus típusú formával) való komorbiditás esetén azonban (fôleg a csökkent kooperációs készség miatt) a kezelés hatékonyságának prognózisa már nem olyan jó.

Az agresszió fajtái Indulati ? instrumentális (pl. bérgyilkos) Támadó ? védekező Antiszociális ? proszociális Közvetlen ? közvetett Aktív ? passzív Fizikai ?verbális (Az állatok zsákmányoló viselkedését nem tekintik agressziónak.) ...

Ellenkező esetben kétségbeesik, felnőtt korában pedig antiszociális viselkedési formákat alkalmaz.
3-5 éves kor, óvodáskor. Ezt a szakaszt a kezdeményezés illetve bűntudat dimenzióján értelmezhetjük.

- az előzetes fogvatartott rájön, hogy nagyon sokat hiányzott az iskolából, csavargott, és valószínűleg ez vezetett az antiszociális viselkedéshez
- ugyanígy: az előzetesen letartóztatott rájön, hogy csonka családban nőtt fel ...

Az iszákos családtaggal közösen élők valamilyen mártíromságot élnek meg. Az alkoholista családban nevelkedő gyermek gyakran válik hisztériássá, szorongóvá, gátolttá, vagy antiszociálissá.

Lásd még: Lásd még: Szociális, Viselkedés, Személyiség, Pszichológia, Gondolkodás

Pszichológia  Antipszichotikus  Antiszociális személyiségzavar

 
RSS Mobile