Kezdőlap (Sátortető)

 Otthon 

  » »
 
   

Sátortető

Otthon  Sarokkád  Sávalap

sátortető
Általában gúla alakú tető. Ha négy vagy több tetősík egy felső metszéspontban találkozik, akkor beszélünk sátortetőről.
Friss apróhirdetések ...


Sátortetős ház - miből épült?
Magyarország falusi képét még sokáig meghatározó ún. sátortetős házak zömében kisméretű 38 cm-es fallal készültek, majd megjelentek 70-es években a B 30-as nagylyukú téglából épült házak.

Sátortető
Ez a tetőforma egyes szakemberek szerint a kastélyok, kúriák utánzásából keletkezett: de hát nem kellett azokat utánozni, a ház formája adta, hogy ilyen tetők épüljenek.

A sátortetős kockaház szakított a hagyományos népi építészet formavilágával, és egyúttal a modern élet szimbóluma lett.

Az egyszerű sátortetős épület pontosan olyan, mintha egy gyerek rajzolta volna. Fehér falak, piros tető, mosolygó ablakszemek. De a körülötte elterülő kert már festő ecsetjére való.

Az előrehajló sátortető nem tudta kellőképpen védeni a szépen karbantartott családi ház bejáratát, így az folyamatosan ki volt téve az időjárás viszontagságainak.

A kertészeti boltokban sokféle madáretető és odú kapható készen, de néhány kisebb deszkából akár magunk is összeállíthatunk lapos- vagy sátortetős házacskákat.

A 400 négyzetméteres alapterületű, sátortetős ház vegyes padló- és radiátoros fűtést kapott. A két szintes épülethez örök panoráma tartozik.

Történelmi kisvárosban állt a sátortetős modern kockaház. Korszerűsítése és bővítése során a gazdaságos megoldások mellett a természetes anyagok
használata volt a fő szempont.

Az országban a múlt század hatvanas éveitől sorra épített sátortetős házak hőszigetelése mintegy 900 ezer forintba kerülne, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna.

Ki ne ismerné a nyolcvanas évekre oly jellemző 'kockaházat', a két szimmetrikusan elhelyezett ablakkal meg a haszontalan sátortetővel? Házigazdánk éppen ilyen házat örökölt egy Budapesthez közeli településen.

Mégis, ha végigtekintünk az ország nyugati határától keleti határáig húzódó sátortetős kétablakos, magas lábazatán a szomszéd fölé ágaskodó vagy pipiskedő házak során, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy ezekből a kertbe inkább lemenni, ...

Lásd még: Lásd még: Épület, Építés, Otthon, Lakás, Ház

Otthon  Sarokkád  Sávalap

 
RSS Mobile