Kezdőlap (Sátortető)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sátortető

Otthon  Sarokkád  Sávalap

sátortető fogalma
Általában gúla alakú tető. Ha négy vagy több tetősík egy felső metszéspontban találkozik, akkor beszélünk sátortetőről.
Kiemelt apróhirdetések ...


Sátortetős ház - miből épült?
Magyarország falusi képét még sokáig meghatározó ún. sátortetős házak zömében kisméretű 38 cm-es fallal készültek, majd megjelentek 70-es években a B 30-as nagylyukú téglából épült házak.

Sátortető
Ez a tetőforma egyes szakemberek szerint a kastélyok, kúriák utánzásából keletkezett: de hát nem kellett azokat utánozni, a ház formája adta, hogy ilyen tetők épüljenek.

A sátortetős kockaház szakított a hagyományos népi építészet formavilágával, és egyúttal a modern élet szimbóluma lett. A sátortetős kockaház már nem a paraszti létforma színtere, hanem a városi villaépítészet mintájára készülő, de az átlagember számára is megfizethető 'modern' otthon.

Az egyszerű sátortetős épület pontosan olyan, mintha egy gyerek rajzolta volna. Fehér falak, piros tető, mosolygó ablakszemek. De a körülötte elterülő kert már festő ecsetjére való. A teraszokról és a hatalmas üvegablakokon keresztül az étkezőből is egy...
Cikk olvasása »
Kék napelemekkel ...

Az előrehajló ~ nem tudta kellőképpen védeni a szépen karbantartott családi ház bejáratát, így az folyamatosan ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Egy különálló előtető is jól mutat, ám a terasz tetejének a meghosszabbítása ebben az esetben telitalálatnak bizonyult.

A kertészeti boltokban sokféle madáretető és odú kapható készen, de néhány kisebb deszkából akár magunk is összeállíthatunk lapos- vagy ~s házacskákat.

A 400 négyzetméteres alapterületű, ~s ház vegyes padló- és radiátoros fűtést kapott. A két szintes épülethez örök panoráma tartozik.

Történelmi kisvárosban állt a ~s modern kockaház. Korszerűsítése és bővítése során a gazdaságos megoldások mellett a természetes anyagok
használata volt a fő szempont.

A Lindab tetőfelújítók tavaly családi házaikon általában 150-200 négyzetméternyi felületek renoválásába fogtak (tető+szigetelés), ezek között a nyereg- és ~s változatok a legjellemzőbbek, a szerelés időigényessége átlagosan egy hét volt.

régi ~s, újabb sorházi, tetőteres stb.) energetikai felújításának teljes folyamatát dokumentálták - a helyszíni energetikai felmérésétől kezdve az energiafelhasználási értékek elemzésén át a modernizált ingatlan energiafelhasználásának ellenőrzéséig.

Az országban a múlt század hatvanas éveitől sorra épített ~s házak hőszigetelése mintegy 900 ezer forintba kerülne, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna.
A cikk folytatása »
Hozzászólok ...

Ki ne ismerné a nyolcvanas évekre oly jellemző 'kockaházat', a két szimmetrikusan elhelyezett ablakkal meg a haszontalan ~vel? Házigazdánk éppen ilyen házat örökölt egy Budapesthez közeli településen.

Mégis, ha végigtekintünk az ország nyugati határától keleti határáig húzódó ~s kétablakos, magas lábazatán a szomszéd fölé ágaskodó vagy pipiskedő házak során, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy ezekből a kertbe inkább lemenni, mint kimenni lehet.

".hogy miért idegenkedünk a thermobetontól, az az, hogy a padlás egy része nagyon alacsony, állva nem lehet elférni, nemhogy dolgozni , a másik, hogy a magasabb ~s részen nehéz a feljutás ahol vödrökkel fel kellene vinni a betont." ...

Újabban saját receptjeiből több szakácskönyve jelent meg, köztük egy gyerekszakácskönyv is. Márpedig, ha valakinek, neki elhihetjük, hogy ért a gyerekek nyelvén. Tamás és felesége ugyanis négy gyermeket nevel a család 2×50 négyzetméteres ~s családi házában, a Pismány-hegyen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Otthon, Lakás, Épület, Építés, Ház?

◄ Sarokkád   Sávalap ►
 
RSS Mobile