Kezdőlap (Nád)

 Otthon 

  » »
 
   

Nád

Otthon  Műszaki leírás  Nádbútorok

Bioszigetelés: gyapjú, nád, kender
Egy energiatakarékossággal kapcsolatos előadáson járva természetesen szóba kerültek az épületek is, mint az emberi környezetben található egyik legfontosabb energia-fogyasztók.


Nád
Általános: Mocsári növény
Trópusi és mérsékelt övi tájak növénye.Lombhullató. Leveleik lehetnek szélesek, vagy keskenyek. Gyökérzete nagyon agresszív. Alkalmazása fóliás tavakban és környékén ezért nem ajánlott.

Kő és nád. A természetes anyagok tájegységtől függetlenül minden rusztikus stílus alapjai:
Régi, kopott tárgyak is jöhetnek. A mennyiség már egyéni ízlés kérdése:
Régi tárgyak, finom színek: ...

A természetes anyaghasználat továbbra és hódít: fénykorát éli a fa, a nád, a gyékény, de akár a papírajtókat, vagy a szizál- és kókuszszőnyegeket is említhetnénk.

A vályog nem más, mint agyagos földbe kevert szerves anyag általában növényi eredetű, nád, szalma, törek, pelyva. Ebből az anyagból épített családi ház is rendkívűl tartós tud maradni.

A cserépfedések jóval tartósabbak a nád ill. zsindelyfedésnél. Akár száz évnél is többet kibírnak, ha karbantartásuk megfelelő. Előnyük, hogy igen flexibilisek, azaz bonyolult formájú tetőidomok is fedhetők velük.

Anyagok - fa, bambusz, nád, pamut
Még erősíteni lehet ezt a területet - kékekkel, feketével, üvegtárgyakkal, hullámos mintával, tükörrel, vizet ábrázoló képekkel, akváriummal, szobaszökőkúttal. (Utolsó 3 példa hálószobában nem alkalmazható!) ...

A gőz erejét már időtlen idők óta használjuk, gyökere az ősi Kínából ered, ahol sok ezer évvel ezelőtt nád és bambusz kosárban gőzölték az ételeket.

De mielőtt bármilyen stílusjegy kifejezést nyert volna, óriási volt az út, mely elvezetett a barlangtól, vagy a nád- és gallyakból összerótt kunyhótól, a sátortól a, fából és sárból épült állandó lakóházig, és legvégül; ...

Egy fa barátomnál például a padló parafa, a székek, szekrények rattan, nád, bambusz és különféle ázsiai könnyűfából készültek. Jól érzi magát a természetben, így az otthona is tele van növényekkel.

Ezek lehetnek: kókuszpálma, rattan, rafia, nád, bambusz, banánrost, tengeri fű, de hazai vesszőfélék is (fűzfa-, mogyoró- vagy szőlővessző stb.).

Az ökoház úgy próbál meg energiatakarékos lenni, hogy a természettel összhangban lévő anyagokat használ. Pl.: fa, vályog, nád. Az energiaellátásánál is igyekeznek a környezetel összhangban maradni.
lexikon
Parapet ...

- nád és szalmafélék (fedésre, hőszigetelésre, vakolatok hordozóanyagaként, válaszfalba építve, vagy hőszigetelő lapokká formázva); ...

Mégsem érezzük, hogy "túl sok" lenne, hiszen a háziasszony bámulatos arányérzékkel vegyített a berendezéshez más anyagokat. Találunk itt rattanbútorokat, nád falborítást, vesszőkosarakat, gyönyörű cserépkályhákat, agyagedényeket, ...

Sok bútordarab (ágy, asztal) készül kovácsoltvasból, ezek formája mindig letisztult, egyszerű. Előfordulnak míves antik darabok, vagy nád-, illetve szarvasagancs bútorok is.

párnákkal, kiegészítőkkel (gyertyák, képkeretek, kosarak, üvegek, lámpaernyő, mécsestartók, virágkaspók, párnák, fügyönyök, különböző lakástextíliák, stb.) a következő színekben: zöld, kék, fehér, rózsaszín, lila, terrakotta, neutrális színek (nád, ...

színfoltot viszik az enteriőrbe a természetből vett motívumokkal: fák, virágok, madárkák, rénszarvasok, vagy kockás, csíkos illetve geometriai formákkal tarkítva, mint egy norvég mintás pulóveren. Kiegészítőkben kedvelik az üveget és a fonott nád ...

A bükknél (3,7) keményebb (3,9) a tölgy, a kőris (4,1) pedig még ennél is ellenállóbb. Az egzota padlók közül pedig cellulóz tartalma miatt kiemelkedően kemény az újabban divatos bambusz (5,0), amely valójában nem is fa, hanem nád.

Ilyenek például a különböző, nád, sás és fűfélék amik közül találunk olyat ami nem igényel túl sok vizet.

Lásd még: Lásd még: Otthon, Épület, Építés, Lakás, Szigetelés

Otthon  Műszaki leírás  Nádbútorok

 
RSS Mobile