Kezdőlap (Nád)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nád

Otthon  Műszaki leírás  Nádbútorok

Bioszigetelés: gyapjú, nád, kender
Egy energiatakarékossággal kapcsolatos előadáson járva természetesen szóba kerültek az épületek is, mint az emberi környezetben található egyik legfontosabb energia-fogyasztók. Ezen belül is a fűtés a legjelentősebb tényező.


Nád-gyorstalpaló
Noha a munkálatokat nem árt szakemberre bízni, az alapvetésekkel érdemes tisztában lenni.

Nád
Általános: Mocsári növény
Trópusi és mérsékelt övi tájak növénye.Lombhullató. Leveleik lehetnek szélesek, vagy keskenyek. Gyökérzete nagyon agresszív. Alkalmazása fóliás tavakban és környékén ezért nem ajánlott. Ha mégis, akkor vastagfalú zárt ültetőedényt (vashordó) kell használni.

Kő és nád. A természetes anyagok tájegységtől függetlenül minden rusztikus stílus alapjai:
Régi, kopott tárgyak is jöhetnek. A mennyiség már egyéni ízlés kérdése:
Régi tárgyak, finom színek: ...

Került a tóba nád, hídőr, írisz, mocsári nefelejcs és tavi rózsa is. Egy egész zsáknyi hínárt hoztam el Orsitól, ezeket is mind beletettük a vízbe a tíz kicsi aranyhallal és két maroknyi vizicsigával együtt.
Növények nélkül a tó hamar elkoszolódik, sötét, mocsaras lesz.

A mostanság olyannyira divatos fonott ~ ülőbútorok szépek a maguk módján, ám nem mondhatók különösebben kényelmeseknek. Van, aki párnákkal igyekszik az ülésüket "megpuhítani", de ezek könnyen elmozdulnak a helyükről.

A természetes anyaghasználat továbbra és hódít: fénykorát éli a fa, a ~, a gyékény, de akár a papírajtókat, vagy a szizál- és kókuszszőnyegeket is említhetnénk.

A vályog nem más, mint agyagos földbe kevert szerves anyag általában növényi eredetű, ~, szalma, törek, pelyva. Ebből az anyagból épített családi ház is rendkívűl tartós tud maradni. Az egyik legrégibb ma is álló vályogépület egy 30 m magas minaret, mely 1500 körül épült.

A cserépfedések jóval tartósabbak a ~ ill. zsindelyfedésnél. Akár száz évnél is többet kibírnak, ha karbantartásuk megfelelő. Előnyük, hogy igen flexibilisek, azaz bonyolult formájú tetőidomok is fedhetők velük.

Ezek lehetnek: kókuszpálma, rattan, rafia, ~, bambusz, banánrost, tengeri fű, vízi liliom, de hazai vesszőfélék is, például fűzfa-, mogyoró- vagy szőlővessző, nádszár. A legfontosabb tulajdonság, hogy az anyag megfelelően hajlékony legyen.

Anyagok - fa, bambusz, ~, pamut
Még erősíteni lehet ezt a területet - kékekkel, feketével, üvegtárgyakkal, hullámos mintával, tükörrel, vizet ábrázoló képekkel, akváriummal, szobaszökőkúttal. (Utolsó 3 példa hálószobában nem alkalmazható!) ...

A bóraxot ugyanígy használhatod ~- és fonott bútorok tisztításához is, emellett bármilyen felületen, ahol megjelent a penész - ha könnyen mosható felületről van szó, elegendő, ha ugyanannyi vízhez az előbbihez képest feleannyi bóraxot adsz.
Plusz tipp ...

A gőz erejét már időtlen idők óta használjuk, gyökere az ősi Kínából ered, ahol sok ezer évvel ezelőtt ~ és bambusz kosárban gőzölték az ételeket.

De mielőtt bármilyen stílusjegy kifejezést nyert volna, óriási volt az út, mely elvezetett a barlangtól, vagy a ~- és gallyakból összerótt kunyhótól, a sátortól a, fából és sárból épült állandó lakóházig, és legvégül; a kőből és téglából épített emberi hajlékig.

Egy fa barátomnál például a padló parafa, a székek, szekrények rattan, ~, bambusz és különféle ázsiai könnyűfából készültek. Jól érzi magát a természetben, így az otthona is tele van növényekkel. E jegy szülöttei tettre kész, céltudatos, szívós emberek.

Ezek lehetnek: kókuszpálma, rattan, rafia, ~, bambusz, banánrost, tengeri fű, de hazai vesszőfélék is (fűzfa-, mogyoró- vagy szőlővessző stb.). Ezek a bútorok nem minden esetben készülnek csupán egyfajta anyagból, a felsoroltakat néha más anyagokkal is kombinálják: üveggel, fémmel, fával.

A vályog nem más, mint agyagos földbe kevert szerves anyag általában növényi eredetű, ~, szalma, törek, pelyva de lehet lótrágya is. Bár sok téves képzet kapcsolódik a vályoghoz, de ha az anyag speciális tulajdonságainak megfelelően használjuk, rendkívül tartós marad.

A természet lágy ölén
Nincs hova tenni a nyárról maradt kültéri kellékeket? Alakítsunk ki egy sarkot, ahol télen is a kert melegét idézi a sok ~.
Terítéken a fa
Nemcsak a salátától, hanem a tálalástól is el lesznek hűlve a vendégek az ilyen egzotikumok láttán! ...

Az ökoház úgy próbál meg energiatakarékos lenni, hogy a természettel összhangban lévő anyagokat használ. Pl.: fa, vályog, ~. Az energiaellátásánál is igyekeznek a környezetel összhangban maradni.
lexikon
Parapet ...

- ~ és szalmafélék (fedésre, hőszigetelésre, vakolatok hordozóanyagaként, válaszfalba építve, vagy hőszigetelő lapokká formázva); ...

Mégsem érezzük, hogy "túl sok" lenne, hiszen a háziasszony bámulatos arányérzékkel vegyített a berendezéshez más anyagokat. Találunk itt rattanbútorokat, ~ falborítást, vesszőkosarakat, gyönyörű cserépkályhákat, agyagedényeket, csodálatos textíliákat és gyapjúszőnyegeket.

Sok bútordarab (ágy, asztal) készül kovácsoltvasból, ezek formája mindig letisztult, egyszerű. Előfordulnak míves antik darabok, vagy ~-, illetve szarvasagancs bútorok is. A belső tér ez által eklektikus, de sohasem zsúfolt, inkább egyszerű, szabad, szellős.

Színes párnákkal, kiegészítőkkel (gyertyák, képkeretek, kosarak, üvegek, lámpaernyő, mécsestartók, virágkaspók, párnák, fügyönyök, különböző lakástextíliák, stb.) a következő színekben: zöld, kék, fehér, rózsaszín, lila, terrakotta, neutrális színek (~, fa, beige, homokszín stb.).

A bükknél (3,7) keményebb (3,9) a tölgy, a kőris (4,1) pedig még ennél is ellenállóbb. Az egzota padlók közül pedig cellulóz tartalma miatt kiemelkedően kemény az újabban divatos bambusz (5,0), amely valójában nem is fa, hanem ~.

A házakat övező kertek kialakításakor vagy a meglévő növényzet figyelembe vételével kellemes árnyékot teremthetünk egy nagyra növő vagy nőtt fával. Jó szolgálatot tehet a gyorsan szaporodó és nagyra növő ~ is, amely kellő szögben telepítve árnyékot vethet a teraszra, nappali ablakra.

Ilyenek például a különböző, ~, sás és fűfélék amik közül találunk olyat ami nem igényel túl sok vizet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Építés, Bútor, Felújítás, Szoba, Lakberendezés?

◄ Műszaki leírás   Nádbútorok ►
 
RSS Mobile