Kezdőlap (Mikrohullámú sütő)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mikrohullámú sütő

Otthon  Metró csempe  Minimál design

A mikrohullámú sütő tisztítása senkinek sem a legkedvesebb elfoglaltsága, a belső egyenetlen felület, sarkok, szegletek teszik nehézkessé a munkát.


A mikrohullámú sütőt a második világháború idején fejlesztették ki, egy teljesen véletlen felfedezést követően. Történt ugyanis, hogy egy mikrohullámmal kísérletező amerikai hadmérnök szendvicsét mikrohullámok érték, ő pedig meglepődve tapasztalta, hogy a szendvics felforrósodott azok hatására.

Mikrohullámú sütő
A mikrohullámú sütők működése során a hő közvetlenül az ételben keletkezik. A folyamat során az elektromos energia egy adó, a Magnetron segítségével alakul át 2450 MHz frekvenciájú hullámokká, amit egy zárt térbe vezetnek.

Mikrohullámú sütő: áldás vagy átok?
A mikrohullámú sütő az emberiség egyik nagy találmánya - kár, hogy ilyen sokan gyanakodnak rá.
A cikk folytatása » ...

Mikrohullámú sütő
Az ételek felmelegítésére vagy 400 gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással.

~: Hetente egyszer forraljunk citromleves vizet a mikróban! A forró citromos gőz feloldja a zsírt, így könnyedén áttörölhető a belső rész.

~
2 dl vizet és 2 evőkanál szódabikarbónát tegyünk egy kis tálba, forraljuk 5 percig a mikroban, utána egy szivaccsal (nem kell a dörzsi részt használni) töröljük át a mikro belsejét,
vagy ...

~ vagy villanytűzhely?
A céltól függ! Az ételek felmelegítésére, illetve 400 gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással.

- ~
- Szeretnél gyorsan megszabadulni a kifröccsent, a mikró oldalára tapadt ételmaradványoktól? Akkor tegyél egy tálba citromos vizet, és melegítsd kb. 10 percig, utána egy ronggyal alaposan dörzsöld át a mikró belső oldalait.

~ szagtalanításához
Ehhez a citromot szeljük fel nagyon vékony szeletekre, majd tegyük egy mikroálló tálba. Öntsünk rá forró vizet, majd tegyük a ~be és 1 percig főzzük a legmagasabb teljesítményen.
Fertőtleníti és szagtalanítja a sütőt.

~, olajsütő, és egyéb konyhai készülékek
Az eddig felsoroltakon kívül még számos konyhai készülék is tartozéka lehet a konyhánknak.

A ~ben a legtöbb szennyeződés a nehezen elérhető szegletekben gyűlik össze, ahol valóságos baktériumtenyészetek lehetnek. Ez ellen is védekezhetünk citrommal. Vágjuk a citromot vékony szeletekre, tegyük egy mikrózható tálba és öntsünk rá forró vizet.

A ~k drasztikusan csökkentik az ételek tápanyagtartalmát?
Nem. Valójában ezek az ételek több vitamint és értékes anyagot őriznek meg, mint a hagyományos sütés-főzéssel készült ételek, hiszen gyorsabban elkészül bennük az étel.

5. Kuktában vagy ~ben főzz és süss!
- Ha van otthon kuktád, használd minél gyakrabban! Ha ebben az egyébként sokszor mellőzött edényben főzöl, az energia-felhasználás akár 40%-a, míg az időráfordítás 70%-a is megtakarítható - mondta Fülöp Orsolya.

A mesterséges mágneses energiával együtt élünk otthonainkban például televízió, számítógép, ~k formájában.

- Ha beszennyeződött a ~ belseje, egy tál forró vízbe belekarikázott citromot helyezzünk a tálcájára. Addig melegítsük, amíg elegendő gőz képződik, és fellazul a szennyeződés. Ezután könnyedén tisztára törölhetjük a sütő belsejét egy puha, nedvszívó ruhával.

A televíziók, hifi-tornyok, számítógépek, ~k kifejezetten erős csivel rendelkeznek. Az ember csijét rendkívül erősítik az őt körülvevő elektromos eszközök, ez kevésbé szerencsés otthonunkban. Az elektromos eszközök nem hagynak nyugodni, pedig a nap végén lazításra van szükségünk.

Ma már a nagyobb lakberendezési áruházban, színes ~t, kenyérpirítót, vagy vízforralót is beszerezhetünk, ezek mind feldobják a konyhát. Ezen kívül érdemes sárga evőeszközöket is beszerezni, valamint tegyünk a vázába pár szál sárga vagy narancssárga virágot.

A frizsider mellett a második legjellemzőbb elem a ~: ennek 'lakberendezési tárgyként' a legjobban kézre eső helyre kell kerülnie. A legénylakásoknál gyakori az amerikai konyhás nappali is, és kevés az olyan otthon, amelyben étkezővel egybekötött főzőhelyiséget találunk.

Kicsi de erős
Apró-cseprő feladatok elvégzésére ma már senkinek sincs ideje. Mosogatógép, ~, elektromos borotva és fogkefe nélkül már nem élet az élet, és hasonlóan idegenkedünk a gondolattól is, hogy saját kezűleg nyissuk ki a garázsajtót. De nem is kell. Szerencsére.

A kerámia bevonat különleges előnyeit felismerve a Samsung ~inek belső terét innovatív kerámia felülettel vonja be, hogy minden eddiginél kényelmesebb és egyszerűbb sütést tegyen lehetővé.

Valójában a kényelmes életvitel okolható a jelenségért, hiszen lexikonok helyett az interneten keresünk, a gáztűzhely helyett a ~ben melegítjük az ételt, kereszthuzat helyett ventilátort állítunk a szoba közepére, a jó öreg vekker helyett pedig digitálisan a falra vetítjük az időt.

Negyed deciliter melegvízben oldjunk fel négy teáskanálnyi szódabikarbónát, az oldatot helyezzük be a ~be, és forraljuk fel annyira, hogy a szódabikarbónás víz a mikró belsejében elkezdjen párologni, és a mikró falára lecsapódjon.

A hideg sütőbe helyezett ételek megsütése akár húsz százalék energiát is megtakaríthat. Hasonlóan sokat lehet spórolni, ha a ~t is körültekintően használjuk: energiát takaríthatunk meg, ha a mikrót melegítésre, és nem a fagyasztott étel kiolvasztására alkalmazzuk.

4. Milyen eszközökre lesz szükségünk? Beépített vagy szabadon álló tűzhely; hűtőszekrény és mélyhűtő; mosogatógép; ~? Tehetjük-e máshová a mosogépet, hogy ezzel is helyet nyerjünk?

Bár egy átlagos fogyasztású családi ház ellátásához elegendő az egyfázisú csatlakozás, ami magába foglalja a világítást, szórakoztató elektronikát és háztartási eszközöket (~, mosógép, porszívó).

Az önálló sütő és főzőlap, valamint a páraelszívó hármasa mellé színben, stílusban harmonizáló ~t, gőzpárolót, beépíthető kávéfőzőt is választhat. A főzőlap mellé tervezhet teppan-yaki dominó lapot, indukciós wokot, beépített fritőzt, lávaköves grillt is.

Vedd számításba az ablakot, ajtót, radiátort, vízcsövet, gondolj arra is, hogy például a ~nek, kávéfőzőnek, robotgépnek, satöbbi is meg legyen majd a helye, nem is beszélve a hűtőgépről, tűzhelyről és az egyre több háztartásban előforduló mosogatógépről.

Biztos van aki nem tud szagelszívó meg ~ nélkül élni, de nekünk ez nem hiányzik (sőt már a Kicsiház konyhájából sem hiányzott)
Mi a szellőztetésben és a frissen készülő ételekben hiszünk. (a tapétát a gőztől pedig egy üveglap védi a sütő teljes hosszában) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Otthon, Lakás, Konyha, Háztartás, Mosogató?

◄ Metró csempe   Minimál design ►
 
RSS Mobile