Kezdőlap (Központi fűtés)

 Otthon 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Központi fűtés

Otthon  Közös tulajdon  Központi porszívó

Központi fűtéses, sötét lakásban laksz, és a szobanövényekhez sem értesz? Ezért még nem kell lemondanod a növényekről!
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...


A központi fűtés
alapja, hogy a hő termelő - a kazán - és a hőt leadó eszköz különválik, s közöttük a csőrendszer létesít összeköttetést.

Központi fűtési kandalló az a hőtermelő berendezés, mely a felállítás helyiségébe sugárzó hőn kívül központi hőtermelő egységként több helyiség fűtésére elegendő hőt állít elő, és azt hordozóközeg segítségével (víz) továbbítja ezen épületrészek felé.

Központi fűtésre alkalmas készülék lehet a gázkazán, a szilárd tüzelésű kazán és a hőszivattyú is. A melegvíz előállítása mindegyik készülékkel megvalósítható és lehetőség van tisztán elektromos energiával is elkészíteni a használati melegvizet (pl. villanybojler).

Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító beállítását a svédpadló elemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében.

A ~eket attól függően, hogy a lakásokban elhelyezett fűtőtestek kapcsolása milyen, egy- vagy kétcsöves rendszerűnek nevezik.

~t ellátó, hőlégbefúvásos pelletkandalló modellek:
- a forró levegőt külön csőrendszer segítségével juttatja a különböző helyiségekbe;
- felújításnál és újépítésnél egyaránt kiválóan alkalmazható; ...

Gondolom ~ lesz, gázkazánnal?
Be kell jelentkezni a válaszadáshoz
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: ...

Hasonlóan a ~hez, a padlófűtésnél is melegvíz kering a rendszerben, azzal a különbséggel, hogy előbbinél 70, az utóbbinál 33-40 fokos.

Kandalló és a ~ összekapcsolása utólag
A mai előregyártott kandalló tűzterek túlnyomó többsége hagyományos módon fűti lakásunkat. Az üvegajtón keresztül hősugarak által melegít, valamit a kandalló burkolata alatti légáramlás (légcsere) biztosításával légfűtést valósít meg.

Az új generációs vízteres kandallók és kályhák már a ~ vizét is melegítik, ezáltal az egész épület fűtését ellátják. Puffertároló alkalmazásával - amely rendszereinknél előírás - kialakított fűtésrendszer esetében a használati melegvíz ellátását is biztosítja.

A hetvenes évek előtt épített épületek hőtechnikai tervezése általában nem elegendő a modern ~ek üzemeltetéséhez. Az automatikusan szabályozott hőmérséklet minden napszakban állandó.

Annak jártunk utána, hogy mekkora költséggel jár, ha egy átlagos társasházi lakásban saját ~t akarunk kialakítani egy kombi cirkó (falikazán) üzembe helyezésével. Számoljon velünk! ...

A széntüzelésű megoldások ~eknél ma már elavultnak számítanak, számottevőek azonban az olajtüzelésű megoldások, amely energiahordozó korszerű kazánnal meglehetősen jó hatásfokkal és környezetbarát módon elégethető. A többi megoldás elterjedtségét tekintve a "futottak még" kategória...

45-50 m2 fűtött alapterület fölött már megéri ~re átállni. Persze nem elhanyagolhatók a fűtési szokások. A konvektoros fűtéssel rugalmasabban lehet követni a különböző helyiségek eltérő hőigényét, így takarékoskodni is könnyebb vele.

hagyományos radiátor ~sel
törülközőszárító radiátor ~sel (egyszerűbb vagy dizájnmodell)
padló- és/vagy falfűtés ~sel
padló- és/vagy falfűtés napkollektoros fűtéssel
mobil elektromos fűtőtest (akár kiegészítésként, rásegítésként) ...

A zárt rendszerű ~ekhez hason­lóan az ilyen jellegű szolár berendezéskehez is szükség van tágulási tartályra, mikrobu­borék-leválasztóra, légtelenítőre, biztonsági lefúvató szelepre, hogy csak a legfontosabb elemeket említsük.

A termosztatikus szelepek működése a ~eknél használatos termosztátra hasonlít. Ennek megfelelően a szoba hőmérsékletét mindig az előre beállított értéken tartják.

fürdőszoba, földtámasz, ~, régi fuga felújítása, szolár, padlap, faburkolat, observant, EdilKamin Idro 50 kandalló, lejtős út fűtése, lámpabúra, antik, használat, modern bútor, hőhíd, kültéri burkolat, tetőfedés, merev falú, építőanyag, tetőterasz szigetelése, villany, barkács, ...

A ~es szobákban a levegő relatív páratartalma 25-30 %-os, ami a légutak, a nyálkahártyák kiszáradását eredményezi, és ezáltal növekszik az allergiás és a megfázásos megbetegedések száma. A fűtött helyiség száraz levegőjének azonban más káros hatása is van.

Általánosságban olyan hősugárzó, amely a csöveiben vizet vagy forró levegőt keringet, ezenkívül a ~ legegyszerűbben beszerelhető megnyilvánulása (ellentétben a padlófűtéssel), és nem közvetlenül bocsátja ki a hőt (ellentétben például a kandallóval).

Tévedés, hogy a kandalló nem rúghat labdába a ~ mellett, hiszen kiváló hatásfokával ez az ősi eszköz komplett fűtést biztosíthat. Ami pedig a látványt és a hangulatot illeti, a dolog inkább fordított, a kandalló javára.

A Renova Electric kis - 50 négyzetméter alatti - lakások, üzletek, hétvégi házak elektromos ~ének praktikus kazánja lehet.

A padlófűtés kifejezetten előnyös, de alkalmazható másfajta ~ is.

A modern otthonunkban betört a ~ és a gáz így a kandallót sok helyen lebontották vagy csak, mint dísztárgyat őrizték meg.

Ha sehogy nem tudod kivédeni, hogy túlzott hő érje a fenyő íróasztalodat, mert padlófűtésed van, vagy ~ van a lakásodban és mindenhol 40 fok meleg van, akkor szellőztetéssel és a helyiség párásításával tudod ellensúlyozni a kedvezőtlen és túl gyors kiszáradást.

A vízteres kandallók másik nagy előnye, hogy a víz felmelegítésének köszönhetően a lakás felfűtése is sokkal egyenletesebb és fokozatosabb, az otthon levegője nem hírtelen megeszik föl, viszont ha a kandallóban kialszik a tűz, akkor a ~i rendszerben keringő víz, ...

A liliomfélék közül

Sáfrányfa: a fényszegény helyiségek egyik legszebb szobanövénye. Igénytelen, a ~ű lakásokban szépen fejlődik.
Borostyán: különböző fajtái gyorsan fejlődnek, mutatós kúszónövények.

500 Font (≈1.3 millió forint a cikk megjelenésekor) szigetelés és fűtéskorszerűsítés esetén. Amennyiben ~t szükséges kiépíteni akkor ennek értéke 6.000 Font (≈2,2 millió forint) is lehet.

Megújuló energia (szél-napenergia)
mosogatógép hideg vagy melegvízre kötve
~ ad melegvízet???
magától megnyíló melegvizes csap ...

A kicsi lakásokba (kb. 5-6 kW hőveszteségig) ajánlható még az új Termomax által kifejlesztett vízteres zárt égésterű gázkonvektor is. Ez egy új fejlesztésű hőcserélővel van ellátva, amely alkalmas a felállítási helyiség légfűtésére és további helyiségek radiátoros ~ére is.

(felülete)  vagy a    síkkollektor felülete, amelyik elnyeli (abszorbálja) a napsugárzást és hővé alakítja át. Az abszorber feladata átadni a keletkezett  hőt a szoláris berendezésben cirkuláló folyadéknak,  amely továbíttja a hőenergiát a víznek, a ~be, ...

Egyébként kandalló is van, és 99%-ban azt használjuk: csak akkor indul a ~, amikor a gyerekek is itthon vannak. Most várom az építési vállalkozót,, és a burkolót,miközben azon örömködök, hogy nemhajnalban történt, mert akkor a szívem is lehet kiugrott volna a helyéből.

A 725 négyzetméteres, fehérre festett fával borított lakóház, amelyben hat hálószoba, hat fürdő, könyvtár- és zeneszoba, sőt, portásfülke is található, a déli partvidék jellegzetes építészeti jegyeit viseli magán. A ~ és légkondicionálás mellett a ház kiváló állapotban is van, ...

(Ma már kevesen mennének bele, hogy a jó kis kombicirkós ~üket nyitott kandallóra cseréljék, bármilyen romantikus legyen is az utóbbi.) Azt kell azonban mondanunk: a pénzügyi előnyök sem olyan egyértelműek, mint amilyennek az első pillanatban tűnnek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fűtés, Lakás, Szoba, Fürdő, Építés?

◄ Közös tulajdon   Központi porszívó ►
 
RSS Mobile